X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • monjovika Ekspertka

Wysłany: 24 grudnia 2015, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wesołych Świąt :) I wytrwałości dla nas wszystkich :)

ksanka lubi tę wiadomość

201602171662.png201311165165.png
  • monjovika Ekspertka

Wysłany: 27 grudnia 2015, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak tam dziewczyny po świętach ? :) Dałyście radę ? :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2015, 14:12

• Kamila8k Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2015, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My radę dałyśmy.
    Chociaż cukrzyca- potworzyca odpuściła Nam na maksa w święta. Jadłam to co na stole, ale na zasadzie co 2.5 godziny, co 3 nie częściej. Skosztowałam jabłecznika, sernika i innych ciasteczek. Zjadłam pierogów, barszczyk z uszkami, sałatkę warzywną, rosół z makaronem białym. jedynie czego nie próbowałam to ryby po grecku a cukry nie większe niż 90. A i Mała zadowolona bo coś innego jadła. Jedynie co zostawiłam ostatni swój standardowy posiłek nocny, żeby rano nie było ketonów i nie było :)

klz9df9h204986rx.png
    w57vlbet2okrugwn.png
  • monjovika Ekspertka

Wysłany: 27 grudnia 2015, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To super :) Ja też miałam rybę po grecku i nawet zjadłam :) Też cukry w normie. Sama zaskoczona jestem,że nie było tak tragicznie:)

Kamila8k lubi tę wiadomość

• Kamila8k Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2015, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monjovika wrote:
    To super :) Ja też miałam rybę po grecku i nawet zjadłam :) Też cukry w normie. Sama zaskoczona jestem,że nie było tak tragicznie:)
    Nie miałam chęci jakoś na rybę po grecku, za to jabłecznik był wyśmienity...

monjovika lubi tę wiadomość

klz9df9h204986rx.png
    w57vlbet2okrugwn.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2015, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, a u mnie też wszystko ok :) Cukry tez były jakieś łaskawe, jadłam wszystko: ryby, makowce, sernik, rosól z makaronem, barszcz z uszkami i ani razu nie przekroczyłam dozwolonej normy. Oczywiście wszystko w odstępach 2,5h. Więc czułam si spokojna, bo obawiałam się ze będę z dołowi na przez zwyżki glikemii :)

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • Izabel-25 Przyjaciółka

Wysłany: 29 grudnia 2015, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam słodkie mamy. Niestety musze do was dołączyć. 2 tyg temu odebrałam wyniki, glukozę robiłam 2 razy bo przy pierwszej próbie zapomnieli oznaczyć mi na czczo ale po 2 godz było 154 wiec o 2 przekroczona norma. Przy powtórce na czczo wynik dobry a po 2 godz 157 wiec jeszcze więcej. Do poradni jadę dopiero 14 stycznia wiec z racji ze mam nowy glukometr po teściu to zakupiłam sobie paski żeby już mierzyć cukry i próbować co mogę a czego nie. Podzielę się z wami moimi krótkimi doświadczeniami. Śniadanie jadam ok 8,30 - 9 i są to 3 kromki pieczywa chrupkiego żytniego wasa z chuda wedliną lub pasztet z indyka własnej roboty i cukry ok 90.
    2 śniadanie jogurt z płatkami owsianymi i blonnikiem bez cukru - cukier ok 100. Obiad rosół z małą ilością makaronu i po pół godzinie drugie danie np kasza gryczana, kurczak pieczony i brokuły, albo fasolka albo surówka z pekińskiej - cukier ok 100. Później jakieś jabłko albo grejfrut lub kanapka z serkiem. Na kolacje duża kromka swojego chleba żytniego z wedliną albo z zimną nóżką z indyka albo sałatka ala grecka - cukier ok 110. Wieczorem coś jeszcze przegryzam a do łóżka przed snem ok godz 22,30 biorę sobie np 2 kromki wasa z wedliną i połowę jabłka. Cukier na czczo nie przekracza 85 wiec w miarę ok. Do wszystkich kanapek dokładam sałatę, ogórka zielonego albo pomidora. Przez ten czas było też kilka wpadek, wiem już ze nie mogę jajka o której kolwiek go nie zjem to cukier skacze, tak samo ser żółty. Chleb trzeba sobie dobrać, u mnie na śniadanie tylko wasa ale później juz mój żytni jest ok. Spaghetti odpada nawet z indyka i gotowane a nie smażone i z makaronem pełnoziarnistym - cukier 140. W święta barszczyk z uszkami i cukier ok ale z pasztecikiem juz nie. Ryż brązowy i kasza pęczak jest ok. Słodycze są zdradzieckie bo cukier skacze po nich zaraz po zjedzeniu i szybko spada wiec po godzinie wyniki są dobre ale te skoki są niebezpieczne. Ja jadam co 2 godz a pomiędzy zapijam wodą. Najgorsze dla mnie to rezygnacja ze słodyczy i te pory jedzenia... Zawsze ostatni posiłek jadłam o 19 a teraz muszę wmuszać tuż przed snem. Cukrzyca spadła na mnie jak grom z jasnego nieba ale naszczescie nie pierwszy raz byłam na podobnej diecie np po pierwszej ciąży czy przed ślubem wiec nie było trudno się przestawić. Przez pierwszy tydzień schudłam 2 kg wiec teraz jestem + 8 w 27 tyg ciąży. Pozdrawiam i życzę wytrwałości

fd670e0e35bddce89d9e0c8e580d8ee2.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • Martynka30 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2015, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny wczoraj odebrałam wyniki cukru ma czczo i wyszedł mi 93, koleżanka twierdzi, że ten wynik jest nieprawidłowy i cukrzycę w ciąży diagnozuje się już powyż 90. Ja nigdy nie miałam problemów z cukrem.
    Trochę jestem przerażona, wizytuję 6 stycznia i wtedy gin się wypowie, ale ja chciałam Was zapytać jak to u Was było. Co wolno jeść a czego nie .

Mama 3 Aniołków- 2.06.14 Zuzia 10tc,12.09.14 Dominiś 10tc, 12.05.15 Kropusia
    f2wl3e5eai92376u.png
    Synek 54cm, 2800- urodz 36/37tydz
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2015, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynka30 wrote:
    Witajcie dziewczyny wczoraj odebrałam wyniki cukru ma czczo i wyszedł mi 93, koleżanka twierdzi, że ten wynik jest nieprawidłowy i cukrzycę w ciąży diagnozuje się już powyż 90. Ja nigdy nie miałam problemów z cukrem.
    Trochę jestem przerażona, wizytuję 6 stycznia i wtedy gin się wypowie, ale ja chciałam Was zapytać jak to u Was było. Co wolno jeść a czego nie .

Ja na czczo miałam akurat wynik prawidłowy, zawsze mam do 75, dopiero po obciążeniu glukoza wyszło. Faktycznie w 1 trymestrze wynik na czczo kwalifikuje do cukrzycy. Zrób jeszcze jedno badanie, dla potwierdzenia.

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2015, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem jak to u ciebie ale mnie mój lekarz prowadzący skierował do poradnii patologii ciazy, dostałam glukometr i receptę na paski i mierze po kazdym głównym posiłku cukry plus na czczo. Ja generalnie jem wszystko ale mniej a cześciej. Poza słodyczami i słodkimi napojami.

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2015, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I bądź spokojna. Ja wiem, najpierw przerażenie, płacz i pytania ale jak to? Czemu ja? Ja zaczynam 3 tydzien diety i juz praktycznie nie czuje zeby była to dieta. Insulina, nawet jesli, to tez tylko pomaga :) głowa do góry :)

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • Martynka30 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2015, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka bardzo Ci dziękuję za odpowiedź, powtórzę jeszcze raz badanie przed wizytą.

Mama 3 Aniołków- 2.06.14 Zuzia 10tc,12.09.14 Dominiś 10tc, 12.05.15 Kropusia
    f2wl3e5eai92376u.png
    Synek 54cm, 2800- urodz 36/37tydz
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2016, 06:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, wszystkiego najlepszego w 2016. Oby był lepszy a rewolucja była przyjemnością.

Chcę się z wami podzielić moim odkryciem kulinarnym z sylwestra
    Mufinki z amarantusa wg przepisu z bloga slodziutkamama
    http://slodziutkamama.blogspot.com/2014/09/cukrzycowe-orzechowe-muffinki.html?m=1

mufinki realizują moja potrzebę deseru i słodkości i nie podnoszą cukru - nigdy nie przekroczyłam 115.

A dodatkowo u mnie regulują problemy z wypróżnieniem.
    W ogóle potrawy tam pokazywane są swietne, smaczne i w ogóle.
    I jeszcze jeden element odkrycie ostatnich dni jako dodatek do obiadu quinoa (komosa ryżowa) jest rewelacyjna mogę zjeść jej szklankę a poziom cukru jak po zjedzeniu ogórka ;) polecam.
    Ja moja kupiłam w biedronce, a teraz trzeba będzie uzupełnić zapasy ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2016, 06:44

bl9cuay3kworwxbg.png
  • Karmelek211 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2016, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mamuśki!
    Mam pytanie: czy pomiary robicie zawsze przed posiłkiem i 1h po posiłku? Czy ja coś źle zrozumiałam u diabetologa?
    I jeszcze jedno pytanie do dziewczyn, które są bardziej aktywne i nie siedzą cały czas w domu, jak radzicie sobie z pomiarami i posiłkami w ciągu dnia? Przyznam szczerze, że nie mogę ogarnąć systematyczności w posiłkach. Dzisiaj miałam prawie 4h przerwy między jednym, a drugim posiłkiem, ponieważ byłam poza domem. Kurde ciężko mi zjadać te 7-8 posiłków, o których mówił lekarz:/

Rozalia nasza Gwiazdka z nieba<3
    Moje Aniołki 09.2013 [*] 12.2013 [*] 08.2014 [*]
    3277f92879.png

• ksanka Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2016, 04:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Karmelku, pomiary robię 1 h po posiłku, oraz raz na czczo, po nocnej przerwie bo jest najdłuższa.
    Jeśli mam gdzieś wyjść np na badania, to biorę że sobą np jabłko. Pomarańcz czy kanapke by nie mieć przerwy dłuższej niż max 3 h.
    Z tym całym cukrem chodzi ovutrzymanie w miarę równego poziomu dlatego konieczne jest systematyczne jedzenie bez długich przerw, bo wówczas mogą następować wyrzuty lub spadki cukru

bl9cuay3kworwxbg.png
  • monjovika Ekspertka

Wysłany: 3 stycznia 2016, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelek ja biorę np paczkę herbatników petit :) One są małe i też jako jedno z posiłków dobre. Przyzwyczaisz się :)

• myssss Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2016, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, orientujecie się jak wygląda opieka w szpitalu przy cukrzycy ciążowej?
    Czy trzeba wybrać szpital, który się w tym specjalizuje, czy też każdy szpital, będzie w stanie zająć się takim przypadkiem? Czy po porodzie badają jakoś dodatkowo dziecko, bądź trzeba dłużej zostać na obserwacji? Czy ciąża może być przenoszona, czy konieczne jest wywowałnie porodu w terminie?

gyxwqps6hogdm1kg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2016, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam cukrzyce w ciazy w szpitalu dawali mi normalne jedzenie jak przy innych pacjentkach na szczescie bylam zaopatrzona w swoje jedzenie :) Urodzilam w 41+2 tc u malego badali poziom cukru i bylo ok wyszlismy w 2 dobie zycia malego ale ja bylam na samej diecie i cukry opanowane ale lekarz mowil ze przy insulinie wyslaliby mnie do innego szpitala :)

• ksanka Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2016, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki misia26, sama się zastanawiałam nad taką sytuacją.
    Ja też jestem na diecie z cukrem opanowany jak mi się wydaje, i wolałabym rodzic z moim prowadzącym a nie na obczyznie

bl9cuay3kworwxbg.png
  • monjovika Ekspertka

Wysłany: 3 stycznia 2016, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Póki nie ma insuliny to chyba nie robią większych problemów w szpitalach. Tak mi się wydaje. Dziecku tylko ten cukier sprawdzają ale jak często tego już nie wiem. Powiem niedługo ;)

myssss Teraz popatrzyłam na Twój suwaczek :) Prędzej Ty mi powiesz :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2016, 22:34

‹‹ 168 169 170 171 172 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ