X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • enines Znajoma

Wysłany: 6 stycznia 2016, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poszukuję pasków do glukometru Contour Plus w dobrej cenie. Może któraś z Was ma większy zapas i może się podzielić? Pytanie zwłaszcza do dziewczyn po porodzie o ile jeszcze tu zaglądają. Proszę dajcie znać.
    Ewentualnie mogę wymienić na Luteinę.

Szczęście Pierwsze (11w2d) - 02.06.14
    Szczęście Niepojęte (37w4d) - 9/9 Apg - 3330g 25.03.-06.04.15 Byłeś serca biciem
    Szczęście Największe (40w1d) - 8/9 Apg - 01.07.16 - 4000g Każdego dnia dziękuję Bogu za to że Cię mam
    Szczęście Wymodlone (30w2d) - 3/4/6/6 Apg - 1150g -
    24.03.18 - Mały Wielki Cud
  • Wesołek Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    enines wrote:
    Poszukuję pasków do glukometru Contour Plus w dobrej cenie. Może któraś z Was ma większy zapas i może się podzielić? Pytanie zwłaszcza do dziewczyn po porodzie o ile jeszcze tu zaglądają. Proszę dajcie znać.
    Ewentualnie mogę wymienić na Luteinę.
    Wiesz co, czasem można w fajnej cenie zamawiać przez olx.pl
    Często z tej stronki kupuję.
    A zobacz proszę,
    http://olx.pl/oferta/paski-do-glukometry-contour-plus-i-ts-CID87-IDdd0rj.html#8562c9736b

Ostatnio kupiłam w fajnej cenie lancety u tego Pana.
    http://olx.pl/oferta/bayer-microlet-lancety-200-sztuk-CID628-IDc4peH.html

img-200520160775.png
    mkl0rmi.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    d'nusia wrote:
    Ogólnie juz troszkę poczytałam i myślę sobie, ze przez te ostatnie tygodnie i pobyt w domu narobiłam takiego ambaransu. :(
    Juz jestem spokojniejsza. Zaraz zadzwonię do położnej, a w poniedziałek wizyta u gina. Mam nadzieję, że poradzę sobie tylko dietą.
    Narazie nic nie wiem o tych paskach, ketonach i glukometrach, ale mam nadzieję, ze lekarz mi poradzi co i jak robić.
    Jesli bedzie jak u mnie, zostaniesz skierowana do poradnii patologii ciazy w której dostaniej glukometr receptę na paski do mierzenia cukru i książeczkę w której bedziesz musiała zapisywać pomiary na czczo i godzinę po głównych posiłkach. Na czczo ma byc 70-90, a godzine po posiłkach poniżej 120. Paski na ketony sa do badania moczu. Ja raz na kilka dni sobie sprawdzam. Obecność ketonów w moczu świadczy o tym ze organizm jest na głodzie i korzysta z głębokich zapasow, wiec po prostu informują nas ze trzeba jeść wiecej. Generalnie dieta cukrzycowa to jeść mało a często. Ja jem wszystko tylko mniejsze porcje i rozkładam śpię to w czasie. 3 tygodnie wytrzymałam bez czekolady ale od dwóch dni sobie biorę mała kostkę gorzkiej 70% i ssam jak najdłużej, albo łyżeczkę masła orzechowego. Dasz rade. Na początku troche metoda swoich błędów ale dojdziesz do wprawy szybciej niz ci sie wydaje :)

d'nusia lubi tę wiadomość

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • Karmelek211 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksanka, spr czekoladę i jest to gorzka czekolada 85%, ale ma bardzo mało cukru, takiego normalnego. Nie wiem dlaczego była na dziale z produktami dla diabetyków.
    Co do teściowej to tłumaczyliśmy jej obydwoje, że to nawet o mnie nie chodzi, ale o dziecko, że to dla niego to wszystko, żeby było zdrowe. Ona znowu swoje, że kiedyś takich badań nie było, kobiety jadły wszystko i nie było mowy o jakiejś cukrzycy... Grrrr aż mnie trzęsie!!!

I jeszcze jedna zagadka dla mnie. Myślałam, że jajko można zjeść, tzn.jajecznicę. Mąż dziś rano mi zrobił z 1 jajka ze szczypiorkiem, do tego 1 kromka żytniego chleba i gorzka herbata. Cukier: 206!!!! A na podwieczorek zjadłam 5 ciastek niby bez cukru, ale to ciastka kupione gdzieś na wagę, z kakao(wiec nie wiadomo jaki jest prawdziwy skład) do tego 1 tarta marchewka+ tarte jabłko i garść chipsów paprykowych, cukier 106!!! Czujecie?! Nie rozumiem o co chodzi?!

Rozalia nasza Gwiazdka z nieba<3
    Moje Aniołki 09.2013 [*] 12.2013 [*] 08.2014 [*]
    3277f92879.png

• ksanka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 03:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale głupia stara baba!
    Nie wiem jakbym odpowiedziała oprócz "nie życzę sobie by mama/pani gotowana mi czegokolwiek."
    Poza tym kiedyś był stan wojenny, wszystko na kartki, niczego nie było w sklepach łącznie z podpaskami i wiedza medyczna na niskim poziomie. A teraz lekarze mają dostęp do szerszej wiedzy, ale jeśli pani wie lepiej niż letkarze to po co biega do nich?
    O kurcze, może po prostu nie tolerujesz jaj?, a właściwie żółtka?

Coś na oslode, mufinki z amarantusa expondowanego, u mnie cukier po 1 max do 110 inne ciasta odpadaja

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/ccecf0f9e0f7.jpg

1 jajo - ubić mikserem białko z 1 łyżka ksylitolu, dodać żółtko wymieszać łyżka.
    Dodać 1,5 szk. Amarantusa expondowanego, 2 kawałki poruszone gorzkiej czekolady (75-85%)wymieszać do połączenia składników.
    Włożyć do papilotek (wyjdzie ok 6 mufinki)
    Pięć w piekarniku z termoobiegiem na 180'C przez 13 minut.

Pycha

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2016, 11:10

Karmelek211 lubi tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • Lula_w Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksanka ile mufinek można zjeść na raz?

• ksanka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musisz spróbować, ja jem jedna, po 2 mialam ok 127, także odpuściłem, musisz sama zobaczyc, ale u mnie to w ogóle jakiekolwiek ciasto nawet w małej ilości np szarlotka 3x3cm dawały cukry powyżej 130

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2016, 12:23

bl9cuay3kworwxbg.png
  • Lula_w Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na święta zrobiłam ciasto mocno czekoladowe bardzo dużo kakao i gorzkiej czekolady i cukier był na szczęście w normie :)

Cukier zmniejszyłam o połowe i zastąpiłam ksylitolem a orzechy pekan zastąpiłam włoskimi :)
    http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-czekoladowe-i-kakaowe/243-przepis-na-ciasto-czekoladowe-z-orzechami-pekan

No ale jak to w cukrzycy ciążowej, na każdego działa co innego ;)

Wczoraj zrobiłam sobie potrawkę z indyka z komosą ryżową, bardzo fajne danie wyszło i cukier w normie :) Ale ta komosa śmierdzi przy gotowaniu :D myślałam, że już jej nie zjem :D ale po ugotowaniu bardzo smaczna :)

• ksanka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja uwielbiam komose, a indyk prawie tikka massala to ostatnio mój hicior, nie mogę się tym najeść. W końcu coś wyraźne i doprawione. I najważniejsze cukry bardzo dobre, nie czuję żadnego głodu więc po 2 godzinach mogę strzelić deserek - w końcu.
    Co do wahania komosy to nie wacham jej. Najlepsze że małej i Mężowi smakuje. Bo
    A mąż chudnie, a mała rośnie i się wierci

Dzięki za przepis, może spróbuję go zrobić tylko mąka pszenna u mnie całkowicie odpada. Zamienię może na make kokosowa albo z ciecierzyca.
    Tylko że jak zrobię ciacho a nie będzie mi pasowało re cukru to m mnie pogoni

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2016, 12:58

bl9cuay3kworwxbg.png
  • monilia84 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka :)

Ja już po kolejnej wizycie u diabetologa, na razie cukry dość ok, w święta parę skoków oczywiście spowodowanych eksperymentami ale ogólnie nie wyszło tragicznie.

Ja sobie dzisiaj zgrzeszyłam i zjadłam sobie po śniadaniu 2 mufinki zwykłe i oczywiście cukier 145 :) ehehhe czyli to jednak nie dla mnie.

Próbowałam też sok pomarańczowy wymieszany z wodą, niestety też sie nie sprawdził :(
    Także rozpoczynam dalsze eksperymentowanie. Ksanka twoje mufinki wyglądają super tylko o niektórych składnikach w życiu nie słyszałam :)

f2wlj44jk32wmpis.png
    Wikusia Aniołek 26.02.2015 [*] 27tc
    iv09cwa1ldduj806.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monilia a o których? D
    Bo wszystko można kupić np w leclercu, Auchan , rossmanie czy najprościej i najtaniej na alledrogo.

Ksylitol jest naturalnym slodzikiem z brzozy IG 14, przyspiesza również wyróżnienia.
    Amarantus ekspondowany jest po prostu prazonym nasionkiem, powinien być tam dostępny gdzie są produkty zdrowa kaloria. Można go używać do zagęszczania, panierowania itp, a co do mufinkow to robi się to mega prosto i szybko. Ja niestety leże wiec nic czego przygotowanie trwa dłużej niż 5-10 min nie wchodzi w gre

Monilia u mnie wszystko z maki pszenicznej jest na czarnej liście, co do soku pomarańczowego to ja mogę mixa 100ml świeżo wycisnietego soku z woda też 100-150ml, tym wszystkim pudelkowym nie wierze ni w zab

monjovika no i wywolalas dyskusje i ruch na wątku i zniknelas ;) wróć do nas

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2016, 17:28

monilia84 lubi tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • monjovika Ekspertka

Wysłany: 7 stycznia 2016, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem jestem, tylko Was jakoś tak podczytuje :) Ja na szczęście takich problemów z cukrem skaczącym nie mam. Też byłam w tym tygodniu u diabetologa i mówiła mi,że już nie powinno być takich problemów z cukrem bo uspakaja się pod koniec. Niedawno gdzieś któraś z dziewczyn pisała,że szaleją właśnie teraz ok 34 tygodnia więc już zgłupiałam.

Ja np ostatnio próbowałam krokietów z mąki orkiszowej z pieczarkami i żółtym serem i też cukry ok.

Powiem Wam, że już się tak do tego kucia przyzwyczaiłam,jakoś mi to już problemów nie sprawia. Nawet tak palce nie bolą. Nie mówiąc o tym,że te problemy z wkuciem w ogóle już nie występują i leci krew. Faktycznie ten pierwszy tydzień jest okropny, potem już z górki :)

201602171662.png201311165165.png
  • unbeldi Ekspertka

Wysłany: 7 stycznia 2016, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelek, moja mama od lat choruje na cukrzycę i zawsze bardziej podnosi jej poziom glukozy tłuszcz niż cukier. A także stres....

Tadziulek 1.01.2013 (8/9 tydz)
    Misiek 15.05.2014 (16/17 tydz)
    KW

rfxgcsqviiqkqm9u.png
  • monilia84 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2016, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie jest na odwrót tłuszcz nie podnosi mi poziomu glukozy a cukier, po tłustych rzeczach ale takich np kotletach pieczonych mam zawsze w granicy 100.

Ksankach ja o tych właśnie produktach mówiłam: Amarantus ekspondowany i Ksylitol nawet nie wiedziałam że takie coś istnieje.

Muszę popróbować :)

f2wlj44jk32wmpis.png
    iv09cwa1ldduj806.png
  • monjovika Ekspertka

Wysłany: 8 stycznia 2016, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi diabetolog tłumaczyła,że cukrzyca ciężarnych to zupełnie inna cukrzyca niż typu I czy II i organizm inaczej pracuje. Inne rzeczy się sprawdzają przy takiej i takiej dlatego czasem ciężko się w tym połapać :)

Stres mi strasznie natomiast cukier podnosi.

Ja też smażone mogę jeść w każdej formie. Jedyne co by mi chyba strasznie cukier podniosło to bułka pszenna na śniadanie.

Jeszcze 1,5 miesiąca kucia i mam nadzieje,że z tym koniec :) Ubywa a dopiero co zaczynałam. Zleciało 7 tygodni.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2016, 09:34

201602171662.png201311165165.png
  • Lula_w Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2016, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez przy tej ciąży kłuję się z automatu :) mam fajny nakłuwacz i tak nie wali po paluchach :) Mam glukometr z apteki za 1,50zł Bionime Rightest GM 100, pokazuje wyniki bardzo zbliżone do laboratorium :) a stary mam w zapasie ;)

U mnie to samo, też najbardziej podnosi mąka pszenna i skrobia, ale już chleb pszenno-żytni na śniadanie i kolacje jest ok :)

Ja też się pocieszam, że jeszcze 8tyg i spokój :) mam nadzieję, że już cukry nie zwariują bardziej :) No ja już 10tyg się pilnuję i już leci z górki ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2016, 10:06

• monilia84 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2016, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie mąka pszenna mocno podnosi, a najbardziej to serek topiony ehehe bo parę razy zgrzeszyłam i wszelkiego rodzaju bułki oczywiście jak zjem cała albo pół bo 1/4 ehehe jak w tych książeczkach to pewnie by mi nie podniosła :)

Ostatnio zauważyłam że mam większy apetyt że np jak wcześniej mogłam jeść co 3 godziny tak teraz częściej muszę.

Kurcze dziewczyny jak Wam fajna, taka super perspektywa że jeszcze troszkę i koniec z tym, u mnie jeszcze tak długo :( Mam nadzieję, że to szybko zleci :)

f2wlj44jk32wmpis.png
    iv09cwa1ldduj806.png
  • Caroline Ekspertka

Wysłany: 8 stycznia 2016, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Dziś robiłam test obciążenia glukozą 75g, wyniki:
    - na czczo 83,5 mg/dl (norma 70-99)
    - po 1h 147,6 mg/dl
    - po 2h 131,5 mg/dl

Wydaję mi się, że nie jest źle, ale wolę żeby ktoś bardziej doświadczony się wypowiedział. Wizytę u lekarza mam dopiero za tydzień i nie chcę się niepotrzebnie stresować.

34bw6vgct4x5p7xj.png

f2wlanli70ba512s.png

05.2013 [*]
  • Lula_w Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2016, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Caroline wrote:
    - po 1h 147,6 mg/dl
    - po 2h 131,5 mg/dl

Wydaję mi się, że nie jest źle, ale wolę żeby ktoś bardziej doświadczony się wypowiedział. Wizytę u lekarza mam dopiero za tydzień i nie chcę się niepotrzebnie stresować.

Wyniki mieszczą się w normie :)

Caroline lubi tę wiadomość

• ksanka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2016, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Caroline wrote:
    - po 1h 147,6 mg/dl
    - po 2h 131,5 mg/dl

Bardzo ładne wyniki
    Normy to
    0- do 100
    60 - 180
    120 - 153

Caroline lubi tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
‹‹ 170 171 172 173 174 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ