Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja wczoraj byłam na kontroli. Wszystko gra, od dwóch tygodni nie przekroczyłam ani razu cukru, z ręka na sercu. Pani dr mowi ze mam mierzyć co drugi dzien. Ale chyba będe codziennie, jednak taka kontrola poprawia samodyscyplinę wczoraj po kolacji która zjadlam a miałam dzien niemoerzejoa, to jakoś bardziej sobie pozwoliłam i co? Cukier 136
ksanka lubi tę wiadomość
-
Martka dzielna z ciebie mamusia.
A ja tez się chwale, od świat moje cukry są w normie, a od kiedy jem quinoa jestem objedzona jak bak mogę sobie pozwolić na deser i owocek i najważniejsze od 2 tygodni powoli przybieram na wadze! Moja waga w 2 tygodnie podniosła się o 800g Jeszcze tylko 1 kg do startowej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2016, 16:07
-
Tak zgadza się, jak już udało mi się przybrać pół kilo to zaczęła się dieta i polecialo mi w dół 2,5 kg.
Ale ponieważ wyniki mam dobre, nie mam anemii, a Zosia pięknie rośnie to na moje obawy o wage gin podsumował ja jestem super zadowolony z Tej wagi więc nie przejmuje się. Zwłaszcza że od dawna walczyłem z nadwagą a teraz może okazać się że dodatkowy efekt ciąży będzie dobra waga;)
A i jeszcze aktualizacja dziś dostałam sterydy na płuca dla malutkiej bo w pakiecie do cukrzycy mam jeszcze niewydolność szyjki.
I po sterydach cukry poszalaly
Muszę znów poobserwowac co i jakWiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2016, 21:08
-
Aha Ksanka to mnie uspokoiłaś bo u mnie waga słabo drga i się obawiałam że to źle, ale jak u Ciebie nawet w dół poszła to ok.
Na pewno cukry Ci się ustabilizują, trzymam kciuki kochanaksanka lubi tę wiadomość
Wikusia Aniołek 26.02.2015 [*] 27tc
-
Witaj miuu, dasz radę, pierwszy tydzień może być ciężki a później przywykniesz i nawet kłucie nie będzie cię ruszyło.
Jak masz pytania pytaj na pewno spróbujemy pomoc i podpodpowiedziec
U mnie w ciągu dnia cukry opanowane, muszę tylko jesc po pół porcji tego co zwykle, niestety ale poranny cukier po sterydach 103, mam nadzieję że za jakieś 3 dni przejdzie.
Ciesze się tylko że jestem w domu na swoim wiecie a nie na brei szpitalnej bo tam cukry by poszybowaly po insuline
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2016, 12:12
-
W pierwszej ciąży miałam taki dupny nakłuwacz, im więcej się kłułam tym bardziej mi się paluchy pociły i nie mogłam się przemóc z wkłuciem a teraz to luzzz rachu ciachu i pach
Miuu dasz rade, cukrzyca nie taka straszna jak pisząksanka lubi tę wiadomość
-
Ja na swój też nie narzekam Ma wyniki zbliżone do lab, też pobiera małą próbkę krwi, ostatnio coś mi paluchy strajkują i mało wypływało, 2 razy zdarzyło mi się dołożyć próbkę krwi do paska i bez problemu wsysło Ja już wcześniej pisałam, że korzystam z Bionime Rightest GM 100 i jestem baaardzo zadowolona, opinie też ma dobre
-
Mam nakłuwacz Bayer comfort next czy cos tam. Od razu kupiłam. Ale pierwszy dzien to była tragedia jak nie bolały dwa pierwsze wkłucia tak 3 sie trzęsłam. Teraz ja lepiej. Tylko z jedzeniem nie moge sie ogarnąć. Najśmieszniejsze ze mi cukier bardzo nisko wychodzi 93 do 100 Max a jem jak przysłowiowa świnka. Wczoraj mi tylko skoczył bo zrobiłam sobie cappuccino z kapsułki dolce gusto. I to chyba mi wywaliło na 143
-
Ksanka mam nadzieję, że poranny cukier wróci Ci do normy, mi po chorobie dalej zostało na 90-99 w większości wyniki przy 90, dzisiaj robiłam morfologię i glukoze na czczo zobaczymy co mi lekarz w środe powie Do diabetologa mnie nie wysyłał bo wiedział, że sama się pilnuję i kontroluję od początku ciąży ale jak nie bedę ogarniała to wtedy ma zadziałać i wysłać na dobę do szpitala.
-
Mam wrażenie ze powoli cukry wracają mi do normy, ale to dopiero 24h po 2 dawce, 103 to jeszcze nie tragedia, co najlepsze w ciągu dnia po posiłkach juz trzymaj się do max 120
Miuu no to swietne wyniki, u mnie chemia podnosi cukier wiec jestem teraz bardzo pro organic i nieprzetworzone papu.
Pamiętaj ze teraz piwinnas wprowadzić rygor częstszego jedzenia co ok 2-3 h.
U mnie organizm przyzwyczaił się do 2 h przerw i jak mija 2 h to mnie ssie, ale ja jestem zadowolona bo metabolizm mi się podkrecil i licze ze będę laska po porodzie a nie pasztetWiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2016, 13:34
-
Witam Dziewczyny
Odebrałam dziś wyniki testu obciążenia glukozą 75g i prezentują się tak:
glukoza na czczo: 95,10mg/dl
po 1 godzinie: 116,42mg/dl
po 2 godzinach: 118,12mg/dl
Czy uważacie, że przy takiej glukozie na czczo zostanie już stwierdzona cukrzyca? Jestem w 22t4d ciąży.
Raczej wszędzie są opisane przypadki, z za wysokimi po 1 godzinie i po 2, a co przypadku podwyższonego wyniku na czczo? Czy będę musiała powtarzać badania, bo może to tylko jednorazowe zaburzenie?
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
-
Agatia ale normy 1h po posiłku dalej są do 120 Ja też 2 lata temu urodziłam i normy mi się nie zmieniły i też jest to moja druga ciąża na diecie cukrzycowej
Jedynie co zmieniły się normy przy krzywej cukrowej, 2 lata temu po 2h było do 140 a teraz jest do 153