Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Miuu, w ciąży cukier mierzy się tylko godzinę po posiłku. Normalni cukrzycy (czyli osoby nie będące w ciąży) mierzą (zależnie od tego jak lekarz zaleci) godzinę lub dwie po. Mi diabetolog mówiła, że ciężarna nie ma co mierzyć cukru dwie godziny po, bo po takim czasie hormony swoje robią i wynik jest absolutnie nie do jakiegokolwiek rozpatrywania. Tylko godzina po (i ewentualnie z rana na czczo).
ksanka lubi tę wiadomość
-
Ja biorę levaxin to samo co letrox. No wlasnie dzisiaj czytałam ze osoby z hashi. Mogą miec podwyższony cukier z tego i problemy ze skokami. Miałam rano wysoki cukier a zjadłam to samo co wczoraj ale dzis dodatkowo tabletki. Wczoraj zapomniałam. Z tymi ciałami kartonowymi to muszę sobie paski sciągnąć. Tu nie ma
-
Witam się I ja po wizycie u doktorka. Cukrzyca stwierdzona i skierowanie do szpitala wypisane. Tam się dowiem wszystkiego co ważne.
A na razie pytanie do forumowych mam. Czy jest gdzieś jakaś rozpiska co można jeść a czego się wystrzegać?
Chodzi mi o konkretne produkty bo hasła typu węglowodany, białka i tłuszcze do mnie nie przemawiają
Za jakąkolwiek informacje będę wdzięcznahttps://www.maluchy.pl/li-72361.png -
Hej, najprostszym rozwiązaniem jest na początek kierowanie się indeksem glikemicznym, niski indeks nie powinien podnosić cukru, ale to w boju juz ustalisz co i jak na ciebie działa.
2 element to próba ograniczenia cukrów prostych typu cukier, białe pieczywo itp.
Ogólnie zasada jest by jeść częściej co 2-2,5 h, ale mniejsze porcje, jak również stosować opcje gorowania al dente.
Chleb musisz sprawdzić jak na ciebie działa, najlepszy żytni bez dodatków typu MID, karmel słód.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2016, 21:09
-
Ksanka Nasza Ty skarbnico wiedzy:)Dobrze, że tu jesteś
U mnie coś ostatnio cukry szaleją, szczególnie rano po śniadaniu, po chlebie żytnim 100% już w ogóle mam ponad 120-130... Nawet po jogurcie naturalnym i gorzkiej herbacie bez dodatków, mam koło 120:/Nie wiem o co chodzi? Tak jak pisałam ostatni posiłek mam koło 22:30-23 i cukier po tej kolacji mam 90-100. Myślisz Ksanka, że powinnam jeść np.w nocy? Tylko co? No i jeszcze jedno, coś co mi nie wywalało cukru, po kilku dniach była po takim samym posiłku masakra! Jak tak patrzę na moje pomiary sprzed 3 dni to 1 dziennie mam przekroczenie, choć naprawdę staram się jeść to co trzeba. Pieczony, gotowany drób + surowe warzywa, delikatne zupy z warzywami al dente bez zabielaniaia itp, chleb żytni z jakimś warzywkiem, chudy twaróg bez dodatków tylko z rzodkiewką, na kolację sałatka. Po ostatniej jajecznicy z 1 jajka i szczypiorkiem miałam aż 206!!! Prawie płakałam:(
A tak już było ładnie...Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2016, 23:06
-
Karmelku, o której jadasz sniadanko? I le kanapek na raz? Często po nocy po pierwszym posiłku organizm stara się z magazynować glukozę dlatego są skoki.
Ja jak mialam za wysokie cukry z pierwszego śniadania, zmodyfikowalam kanapki na salatke - sałata, pomidor ogórek kwaszony, rzodkiewka, kropla oliwy piers z indyka pieczona i ciniutka kromka chlebka ( dosłownie 3-4 mm grubości) dzięki temu cukry były w normie.
2 godz później na 2 śniadaniu juz jadlam 2 kanapki i było ok.
Co do nabiału to jogurt i setek uruchamiam od południa.
I dodatkowo nie zjazdy jogurt ma ten sam efekt.
Np lubię jogurt naturalny bio z lidla (150g) i po zjedzeniu cukry ok
Probowalam innych i juz cukry przekraczały normy.
Masakra była po 125g jogurtu koziego.
Gdy robiam jogurt z płatkami owsianymi to przy 3 lyzkach przekraczałam cukry a przy 2 lyzkach było ok.
I jeszcze nie mieszają owoców z jogurtami lepiej zjeść to osobno np po godzinie. Ja mam zasadę ze jak 1 h po posiłku mam do 90 to dojadam.
Co do skoków po tym samym jedzeniu tez tak może być np gdy się nie wyspisz czy zestresujesz.
Ja ostatnio stosuje metodę - robię herbatę z podwójnej melisy na noc i jak w nocy się obudze to ja pije i spię dalej do rana wówczas trzustka ma czas na spokojna prace.
Nie wiem czy możesz sobie na to pozwolić ale sprobuj isc spać ok 22 wówczas wydzielają się hormony odpowiedzialne z prawidłowa prace serca, płuc, nerek, trzustki tzw potrójny ogrzewać z wg medycyny chińskiej.
Co do jedzenia w nocy co jeszcze na ostatnia kolację?
I jeszcze by zobaczyć czy nie ma wyrzutów cukru w nocy jak ci się uda to zmierzyć cukier ok 3-4 wówczas będziesz wiedziała jaki jest poziom nocny i czy przypadkiem nie ma niedocukrzenia.
Doczytalam ze na kolacje jeszcze salatke, a czy jest z chlebem?
Z info od innych dziewczyn wynika ze ostatnia kolacja powinna mieć cos w sobie z zakazanych rzeczy np biała bułka - Kartką tez walczyła z posiłkiem nocnym to może cos podpowie.
Ja na kolacje jem twarog chudy z rzodkuewka i szczypiorem zagryziony chlebem
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2016, 07:44
-
Karmelku próbowałaś chleba graham? Ja jadłam na samym początku jak się siebie uczyłam. Po tym cukry miałam niskie. Potem wróciłam do pszenno-żytniego bo też miałam cukry ok.
Ja jem śniadanie na 2 razy. Tzn najpierw jedną kanapkę i pomiar po godzinie, potem po 1,5h znów coś bo 2h nie wytrzymałabym i to też jest sposób. Zazwyczaj chleb z szynką jakaś i ogórek do tego. Kiszone ogórki jak zjesz np do posiłku to spowalniają wzrost cukru.
Ja na ostatnią kolację ok 22:30 a zazwyczaj nie jestem głodna, zjadam ok 3 herbatników petit. Do tego czasem trochę mleka 1/3 szklanki się napiję przynajmniej zgagi nie mam
Pamiętaj,że stres podnosi cukier. Teraz się stresujesz trochę,że Ci cukry szaleją to też może mieć wpływ.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2016, 09:17
ksanka lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny prośba o odpowiedź - bo się znacie czy ten wynik hemoglobiny glikowanej 4,5% to nie za mało? po prawie każdym posiłku mam wynik ok 90, po kolacji ok 100 ... a po sniadaniu zazwyczaj ok 85
Antoś juz nami:) waga 3980g; 58cm
172g; 20tc - 411g; 24tc - 816g; 28tc - 1410g; 30tc - 1680g; 31tc - 2035g; 31tc 4dni - 2083g; 34tc 2dni - 2496g; 34tc 6dni - 2793g; 36tc - 2900g; 36tc 6dni - 3107g; 37tc 5dni - 3420g; 38tc 4dni - 3497g; -
no normy wg laboratorium 4,5-6% - ale wiesz to laboratorium może dla nas inne jak w przypadku na czczo
Antoś juz nami:) waga 3980g; 58cm
172g; 20tc - 411g; 24tc - 816g; 28tc - 1410g; 30tc - 1680g; 31tc - 2035g; 31tc 4dni - 2083g; 34tc 2dni - 2496g; 34tc 6dni - 2793g; 36tc - 2900g; 36tc 6dni - 3107g; 37tc 5dni - 3420g; 38tc 4dni - 3497g; -
Może zadam głupie pytanie ale jestem ciemna w kwestii diety. A u specjalisty jeszcze nie byłam. Skierowanie do szpitala dopiero na wtorek...
1. Czy można używać przypraw? Np.przy gotowaniu mięsa, do kanapek sól, pieprz?
2. Jak to wygląda z kawa. Można biała z cukrem czy do odstawienia?
3. Co można jeść na II śniadanie i po obiedzie? Jaka wielkość tego posiłku. Wystarczy jabłko? Czy ma być to coś większego?
Z góry dziękuję za odpowiedźhttps://www.maluchy.pl/li-72361.png -
Bulimulia wrote:Witam się I ja po wizycie u doktorka. Cukrzyca stwierdzona i skierowanie do szpitala wypisane. Tam się dowiem wszystkiego co ważne.
A na razie pytanie do forumowych mam. Czy jest gdzieś jakaś rozpiska co można jeść a czego się wystrzegać?
Chodzi mi o konkretne produkty bo hasła typu węglowodany, białka i tłuszcze do mnie nie przemawiają
Za jakąkolwiek informacje będę wdzięczna
polecam strone slodkiemamy.edu.pl -
Dzien dobry
Bulimulia ja Ci nie pomogę bo jestem nowa w temacie i pol zielona. Ja jak raz kawę z kapsułki wypiłam z mlekiem jspsulkowym to mi cukier skoczył. Muszę spróbować normalnej ale podchodzę jak pies do jeża bo wypłukuje magnez.
Czy macie tez tak po śniadaniu ze chce sie wam spać ?