Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
izulala wrote:Dziewczyny prośba o odpowiedź - bo się znacie czy ten wynik hemoglobiny glikowanej 4,5% to nie za mało? po prawie każdym posiłku mam wynik ok 90, po kolacji ok 100 ... a po sniadaniu zazwyczaj ok 85
monjovika m pytanie bo twoja ciąża jest trochę starsza od mojej, jak się miewają twoje cukry, czy się ustabiliziwaly i już tak nie szaleją? Ja właśnie wchodzę w 34 t i tak się zastanawiam czego si spodziewac
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2016, 11:14
izulala lubi tę wiadomość
-
1. Przyprawy różne są wskazane, ale nadmiar soli nie bo zatrzymuję wodę. Możesz pomyśleć np o majeranek do mięsa by ograniczyć sól.
Ja ostatnio używam hinduskich masali.
2. Kawa z mlekiem i cukrem raczej nie jest dobra.
Mleko ma w sobie cukry typu laktozy, kazeina i może podnosić cukry, a cukier..
To cukier. Pomysl o ksylitolu lub stewii.
3. Na 2 śniadanie owoc będzie ok, ale też zobacz jak reagujemy na jabłka, bo mogą podnosić. Ja przedstawiłam się na grapefruty i czerwone sycylijskie pomarańcze ale też tylko jeden w ruch posiłku.
4. Obiady zacznij od 1/2, 1/3 dotychczasowej porcji. I sprawdź reakcje na dodatki skrócie typu ryż, ziemniaki.
Zastąpił je raczej kazali np gryczana, czy quinoa nie podnoszą cukru, pęczak też nie powinien, ryż wybieraj np basmatti lub brązowy.
I gotowanie kasz al Dante. Jak na torebce jest 15 min to gotuj 10-12 min.
I do obiadu sugeruje kwasne dodatki, ogórki kwaszone, kapusta kwaszony itp, ale patrz czy w składzie nie ma cukru i polepszaczy.
Ogólnie u mnie chemia podnosi cukry więc muszę być super eko
Czekolada gorzka 80% na deser super nie podnosi cukru bo tam jest prawie sam błonnik. -
Bulimulia wrote:Może zadam głupie pytanie ale jestem ciemna w kwestii diety. A u specjalisty jeszcze nie byłam. Skierowanie do szpitala dopiero na wtorek...
1. Czy można używać przypraw? Np.przy gotowaniu mięsa, do kanapek sól, pieprz?
2. Jak to wygląda z kawa. Można biała z cukrem czy do odstawienia?
3. Co można jeść na II śniadanie i po obiedzie? Jaka wielkość tego posiłku. Wystarczy jabłko? Czy ma być to coś większego?
Z góry dziękuję za odpowiedź
1.Ja przypraw normalnie używam
2. odsyłam do strony http://slodkiemamy.edu.pl/ tam trochę poczytasz i sprawdzisz na sobie co i jak. I tak to trzeba przez palce traktowac bo się nie da 100% robić jak oni chcą.
Ja jem zazwyczaj na 1 śniadanie kanapki jakieś na 2 też jeszcze kanapki i czasem mam 3 śniadanie. Zależy jak głodna jestem
Zasada jest taka,że głodna chodzić nie możesz.
Owoce ja mogę jeść normalnie bez problemu, będziesz musiała sprawdzić jak to u CIebie działa. Zalecaja jedzenie owoców przy jakimś posiłku bogatym w węglowodany o ile się nie mylę. Fruktoza z owoców szybko cukier podnosi a węglowodany złożone dłużej. Żeby jakiś skoków nie było.
Ja np sobie czasem na podwieczorek jem płatki owsiane z jogurtem naturalnym i jabłkiem.
Cukier, słodycze odstawiamy. Musisz się przestawić niestety na niesłodzone. Najbardziej cukier skacze przy 1 i 2 śniadaniu.
Po jakimś czasie mierzenia będziesz wiedziała co możesz.
Ja piję czasem herbatę z miodem i cytryną i też jest cukier ok.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2016, 12:33
-
ksanka wrote:Ja miałam 4.16 i lekarz nic nie skomentował, pewnie by marudzić jakby było 6
monjovika m pytanie bo twoja ciąża jest trochę starsza od mojej, jak się miewają twoje cukry, czy się ustabiliziwaly i już tak nie szaleją? Ja właśnie wchodzę w 34 t i tak się zastanawiam czego si spodziewac
Mnie nigdy cukry nie szalały właśnie.Tyle,że ja jem mało a często.Byleby nie być głodnym
Jak miałam wyskoki np 126, to była rzadkość a wtedy sobie całkiem czymś pofolgowałam. Ja mam albo łagodną cukrzycę albo mam dobre przyzwyczajenia żywieniowe, bo czasem po prostu w tą cukrzyce wątpię... problemów z ketonami też nie miałam, ani z glukozą w moczu.
Na początku mnie stresowała ta cukrzyca, ale jak się okazało,że nic nie zmieniam w jedzeniu, to jakoś tak leci do konca. Jedyne co, to faktycznie herbaty nie słodzę. Jedynie czasem miodem ale widzę po cukrach,że mogę.
Diabetolog mi powiedziała,że już na tym etapie ciąży nie powinny cukry skakać. Któraś dziewczyna kiedyś pisała,że właśnie teraz skaczą wiec sama nie wiem...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2016, 12:41
-
Hej Dziewczyny
Dziś odebrałam wyniki glukozy robiłam po raz 2 bo w pierwszej wyszedł mi tylko podwyzszony wynik po 1 godzinie lekarz stwierdził ze ok ale mi nie dawało to spokoju i powtorzyłam i w tym wyszedł mi po godzinie 182 a po 2 164.Skierowanie dostałam ale wizytę mam dopiero na 22 stycznia także myslę że przez ten czas muszę coś na własną rękę kombinować z dieta ale jestem zielona i martwi mnie to wszystko:(Myślę że postosuję do wizyty posiłki podobne do waszych.Jak wy robiłyscie jak do wizyty bylo tydzien czasu? -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Hej Dziewczyny Postanowiłam was podpytać , bo to nie daje mi spokoju. W 11 tyg cukier na czczo wynosił 100, w 14 tyg na czczo 98 ( po godzinie i dwóch w normie), dziś znów zrobiłam cukier na czczo i 93. Jutro mam wizytę u diabetologa, zastanawiam się co może mnie tam czekać. Trochę się naczytałam, no i mam wyrzuty sumienia, że od 11 tyg nie stosuję żadnej diety i jem wszystko nie wiedząc jak to jest po posiłkach, no i czy nie szkodzę maluchowi W 1 ciąży nie miałam żadnego problemu z cukrem
Czy zbyt wysoki cukier na czczo jest niebezpieczny ? Jak myślicie będę musiała stosować dietę, czy mój gin przesadza kierując mnie do poradni ? I czy przez te cukry może za szybko rosnąć mi waga ? Na tym samym etapie z pierwszym synkiem przybrałam 2,5 kg, a teraz już 5 więc 2x tyle... A jem normalnie -
Paula222 wrote:Hej Dziewczyny Postanowiłam was podpytać , bo to nie daje mi spokoju. W 11 tyg cukier na czczo wynosił 100, w 14 tyg na czczo 98 ( po godzinie i dwóch w normie), dziś znów zrobiłam cukier na czczo i 93. Jutro mam wizytę u diabetologa, zastanawiam się co może mnie tam czekać. Trochę się naczytałam, no i mam wyrzuty sumienia, że od 11 tyg nie stosuję żadnej diety i jem wszystko nie wiedząc jak to jest po posiłkach, no i czy nie szkodzę maluchowi W 1 ciąży nie miałam żadnego problemu z cukrem
Czy zbyt wysoki cukier na czczo jest niebezpieczny ? Jak myślicie będę musiała stosować dietę, czy mój gin przesadza kierując mnie do poradni ? I czy przez te cukry może za szybko rosnąć mi waga ? Na tym samym etapie z pierwszym synkiem przybrałam 2,5 kg, a teraz już 5 więc 2x tyle... A jem normalnie -
nick nieaktualnyWyszliśmy.
Przepisana insulina 4x dziennie plus pomiary cukru oczywiście. Dieta wiadomo tez. Kontrola u diabetologa za 2 tyg i zobaczymy.
Będę się mocno starać, żeby już do porodu do szpitala nie trafić,
Jasia oszukałam, ze do spa jedziemy, żeby się nie denerwował i chyba uwierzył Hahahah bo grzeczny był.ksanka lubi tę wiadomość
-
hej Mamusie ja też jestem cukrzycowa mamą od poniedziałku...czekam nadal na wizytę ale sama się wzięłam za dietkę i mierzenie cukru po tym jak naczytałam się o zagrożeniach cukrzycy dla Malutkiej mojej
Mam do Was pyt już chyba o tym pisałyście ale ja muszę dopytać a, że nie mam wizyty ustalonej wiec zostajecie mi Wy doświadczone mamusie Do sedna chodzi mi o to: wiem, że trzeba mierzyć te cukry po 1h po głównych posiłkach a co jak cukier skoczy po dodatkowej przekąsce to nawet o tym nie wiemy bo nie mierzymy ? I tak samo jeszcze nurtuje mnie jedno otóż wczoraj po kolacji cukier po 1h 123 wiec zmierzyłam go tez po 2h i się przeraziłam bo wynosił 161 i gdybym go przypadkiem z własnej ciekawości nie zmierzyła to nawet bym nie wiedziała, że tak poszybował...czy ten drugi wynik nie ma znaczenia skoro każą mierzyć cukry tylko 1h po posiłku ??