Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Dołączam do Was i ja, przeczytałam cały wątek od początku i jestem bogatsza o cenną wiedzę i pyszne przepisy.
Ja stosuję ścisłą dietę i mierzę cukier od soboty i jak do tej pory nie miałam przekroczonych wyników, ale powoli będę wprowadzać nowe produkty do swojej diety.
Też się zastanawiałam, jak mierzyć cukier - po 1 h, czy po 2 h, skoro wynik krzywej tylko po 2 h miałam przekroczony, ale mi diabetolog kazał tylko po godzinie. -
nick nieaktualny
-
Izabel-25 wrote:Ja rozumiem bo też czasem sięgam po herbatniki czy gorzką czekoladę ale nie możemy porównywać cukrów z ciężarnymi bez cukrzycy bo to zupełnie co innego. U nas cukier się nie rozkłada tylko przenika do dziecka. Moja dietetyczka powiedziała ze absolutnie żadnych ciast, słodyczy czy kotletów smażonych bo po godzinie cukry będą ok bo największy poziom cukrów ujawnia się w innym czasie niż po posiłkach lekkostrawnych. Przekonałam się o tym parę dni temu jak po kolacji takiej jak zawsze co cukry miałam ok 90, jakieś 15 min przed mierzeniem zjadłam dwa herbatniki i cukier 150, wiec coś w tym jest. Teraz jeden herbatnik czy czekolada gorzka tylko jako oddzielny posiłek.
-
Widocznie u mnie jest inaczej ale zawsze jakieś plusy czyli mniej kilogramów. Jak przeszłam na dietę to schudłam 2 kg i od miesiąca waga stoi w miejscu. Może uda mi się przytyć tylko z 10 kg w tej ciąży.
-
Dzisiaj będzie pizza na cieście z mąki orkiszowej. Ciekawe jaki cukier. Wcześniej robiłam na mące żytniej ale była niedobra . Zazwyczaj jadam 2 kromki chleba z wedliną lub pasztetem albo sałatkę ala grecką z kurczakiem.
-
Ja robię sobie sałatki na dwa dni zazwyczaj. przedwczoraj i wczoraj miałam makaron orkiszowy, tuńczyk w sosie własnym, trochę papryki, pomidora, cebulka czerwona i odrobinka majonezu tak żeby poślizg był jadłam dwa razy i cukry ok
Dziś zrobię ogórek zielony, czarne oliwki, kurczak/indyk na parze odrobina fety, i sos czosnkowy (jogurt nat i wyciśnięty czosnek) mniammm
Dziś pierwszy raz zjadłam ser żółty na śniadanie I zobaczymy czy mi podchodzi bo juz mam dość szynki i białego serka...
Niunia26 nie wiem czy czytałaś, pisałam, że przełożyli mi wizytę na 28 na godz 12Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2016, 09:55
-
witam się i ja wśród cukrzycowych mam. jutro jadę do ginekologa i ona mnie skieruje dalej do poradni.
czy to musi być poradnia diabetologiczna dla kobiet w ciąży czy zwykła wystarczy. ja mam w swoim mieście zwykłą a do tej drugiej to musiałabym dość daleko dojeżdżać. no cóż zobaczę co mi powiedzą....
pozdrawiam -
asioczek86 wrote:witam się i ja wśród cukrzycowych mam. jutro jadę do ginekologa i ona mnie skieruje dalej do poradni.
czy to musi być poradnia diabetologiczna dla kobiet w ciąży czy zwykła wystarczy. ja mam w swoim mieście zwykłą a do tej drugiej to musiałabym dość daleko dojeżdżać. no cóż zobaczę co mi powiedzą....
pozdrawiam -
Nie boicie się jesc śledzia w oleju lub tuńczyka w ciąży? Juz nie chodzi o cukrzyce ale śledź jest przecież surowy a tuńczyk ma bardzo dużo rtęci i nie wolno jeść go w ciąży. Tak tylko się zainteresowałem wiec bez urazy jak kogoś uraziłam
-
Mój ginekolog nie ma nic przeciwko śledziom w ciąży, pozwalam sobie więc na taką ucztę raz w miesiącu, ale sama długo zastanawiałam się, czy można jeść. Tutaj też jest info, że można (akapit o zachciankach):
http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/ciaza/dieta-w-ciazy-jedz-zdrowo-dla-dwojga_35774.html
Jeżeli macie jakieś sprawdzone info, że nie można, to dajcie znać -
Śledzi nie lubię wiec nie jem ale wiem, że Dziewczyny z mojego wątku jedzą normalnie. Natomiast jeśli chodzi o tuńczyka to nie jem go na kilogramy więc troszkę do sałatki nie zaszkodzi zresztą zjadłam go teraz pierwszy raz w ciąży bo juz kombinuje z menu w związku z cukrzycą wcześniej nawet ochoty na niego nie miałam...ale jak mnie znów najdzie to zjem nie dajmy się zwariować jeśliby przestrzegać wszystkich zakazów i nakazów to w ciąży powinnyśmy żyć na wodzie z cytryną.
Za to ryby ogólnie w ciąży sa nawet zalecane -
mania wrote:Ja robię sobie sałatki na dwa dni zazwyczaj. przedwczoraj i wczoraj miałam makaron orkiszowy, tuńczyk w sosie własnym, trochę papryki, pomidora, cebulka czerwona i odrobinka majonezu tak żeby poślizg był jadłam dwa razy i cukry ok
Dziś zrobię ogórek zielony, czarne oliwki, kurczak/indyk na parze odrobina fety, i sos czosnkowy (jogurt nat i wyciśnięty czosnek) mniammm
Dziś pierwszy raz zjadłam ser żółty na śniadanie I zobaczymy czy mi podchodzi bo juz mam dość szynki i białego serka...
Niunia26 nie wiem czy czytałaś, pisałam, że przełożyli mi wizytę na 28 na godz 12
nie widziałam bo cały dzień miałam zalatany;/no to nie zle chociaż jedne dzień ja prawie tydzień;p w ogóle zero zainteresowania przecież z cukrzycą nie ma żartów;/ ja prwie 2 tyg minie w środę bez mierzenia;/obym małemu nie zaszkodziła;/ -
niunia26 wrote:nie widziałam bo cały dzień miałam zalatany;/no to nie zle chociaż jedne dzień ja prawie tydzień;p w ogóle zero zainteresowania przecież z cukrzycą nie ma żartów;/ ja prwie 2 tyg minie w środę bez mierzenia;/obym małemu nie zaszkodziła;/
Jak pilnujesz diety w miarę to nie zaszkodzisz nie martw się -
Od dwóch dni chodzę trochę podłamala. Co dzień to po śniadaniu coraz wyższy cukier a od miesiąca jem dokładnie to samo, nie wiem o co chodzi. 2 małe kawałeczki pizzy na cieście orkiszowym pełnoziarnistym na kolacje i cukier ponad normę wczoraj na obiad garść makaronu razowego z gotowanym łososiem i cukier 130 nie wiem co się dzieje