X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • wiecznie Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania, Niunia, to u mnie jest jeszcze lepiej, bo Wy będzięcie czekać na wizytę ok 2 tygodni, a ja prawie 5 tygodni :/. Dobrze, że od rodzinnego dostałam glukometr i trzymam się tych wszystkich zasad cukrzycowych i poznaje co i jak na mnie działa. Inaczej bym osiwiała do wizyty.

E99wp2.png
    klz9hdge68udasjt.png
    Kriotransfer -> 12.06.17 -> Cudzie trwaj! <3
    ICSI -> 23.07.15 -> Mamy córeczkę <3
  • niunia26 Przyjaciółka

Wysłany: 22 stycznia 2016, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No przełożyli mialam miec dzisiaj a mam w srode;\przyczyne przelozenia wizyty powiedziala ze nie ma pani doktor:\

• ksanka Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2016, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izabel-25 wrote:
    Od dwóch dni chodzę trochę podłamala. Co dzień to po śniadaniu coraz wyższy cukier a od miesiąca jem dokładnie to samo, nie wiem o co chodzi. 2 małe kawałeczki pizzy na cieście orkiszowym pełnoziarnistym na kolacje i cukier ponad normę :( wczoraj na obiad garść makaronu razowego z gotowanym łososiem i cukier 130 :( nie wiem co się dzieje
    Izabela, może spróbuj dodać ogórków kiszonych albo kapusty, lub zmień kolejność dań.
    A ile masz na czczo?

Co do makaronu, to może poprobuj kasz, polecam gryczana i komose ryzowa

bl9cuay3kworwxbg.png
  • Izabel-25 Przyjaciółka

Wysłany: 24 stycznia 2016, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaszę jadam na zmianę z brązowym ryżem, pęczakiem i ziemniakami, chciałam sobie urozmaicić ale jak widać nie mogę. Zapasy ogórków kiszonych powoli się kończą wiec oszczędzam a u mnie nawet na Targu sprzedają oszukaną kapustę i ogórki. 2 miesiące muszę jeszcze wytrzymać. Na czczo mam 75-80

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2016, 16:32

fd670e0e35bddce89d9e0c8e580d8ee2.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • RudyTygrysek Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2016, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    Również bym chciała dołączyć do Was, już miesiąc jestem na diecie cukrzycowej. Jakoś dajemy sobie radę, wyjścia nie mamy :D

ksanka lubi tę wiadomość

p19uvfxm8d0id365.png
    mhsvo7esybqcbcpf.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2016, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na czczo ładnie, czyli po posiłkach masz jazdy.
    A co ile jadasz?
    Może spróbuj zmniejszyć porcje i częściej jesc, nawet co godzinę
    U mnie jak badalam pęczak to mialam cukier wyższy niż po gryczanej.
    Dodatkowo zauważyłam że jak był al Dante gotowany ok 11-12 min miałam niższy cukuer,
    Od czasu gdy zaczęłam jesc quinoa (jest w biedronce i oczywiście na alledrogo) to nie mam w ogóle problemów z przekroczeniami po obiedzie.
    Quinoa robi się jak ryż, 1 cześć kaszy i 2 części wody.
    Zagotować quinoa a następnie obniżyć temperaturę do najniższej możliwej, przykryć garnek na 15 min i po 15 min jest napeczniala.

Co do ogórków ja kupuje w lidl w foliowej torebce

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2016, 20:08

bl9cuay3kworwxbg.png
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2016, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izabel spróbuj na śniadanie chrupkie pieczywo wasy. Mi pomogło. Bo tez nie mogłam po śniadaniu utrzymać cukru na wodzy

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • cukrowamama Debiutantka

Wysłany: 25 stycznia 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny witajcie. Jestem tu nowa ale mam za sobą jedną ciążę cukrzycowa i śmiało mogę Wam powiedzieć, ze cukier to sobie skacze jak mu się podoba. na jego poziom składa się wiele różnych czynnikow, więc to, ze jednego dnia mamy cukier w normie po gryczanej a innego powyjej normy to normalka. Ja długo uczyłam się co, kiedy i w jakich ilościach mogę jeść. I tak np.chrupkie pieczywo powodowało u mnie skoki cukru przyprawiające o zawrót głowy, to już zjedzenie małej porcji-uwaga- spaghetti, dawało wynik na poziomie 95! Jeśli chodzi o pieczywo, mnie przypasowal chleb dla diabetyków, kupowałam taki w społemie. Ogólnie, po całej tej diecie czułam się naprawdę wyśmienicie, przede wszystkim wiedziałam,że jem zdrowo! no i jak przed ciążą miałam,delikatnie powiedziane, nadmiar cialka, tak w ciąży cukrzycowej schudłam 16 kilo, a maluszek urodził się śliczny i zdrowy! Dacie radę dziewczyny, trzymam kciuki!

ksanka, monilia84 lubią tę wiadomość

mamacukrowa
  • Izabel-25 Przyjaciółka

Wysłany: 25 stycznia 2016, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miuu, wiem o chlebku wasa bo sama go kilka postów wcześniej polecałam. Od miesiąca jestem na diecie i od samego początku jadam na śniadanie właśnie ten. Chodzi o to że nic nie zmieniałem a cukier coraz wyższy, zaczynałam od ok 100 po śniadaniu a teraz mam 118 -120. Największy problem dla mnie to wciąż wymyślanie obiadów, mąż kasz i pieczonego nie lubi, synek tylko ziemniaki i tak musze gotować 3 różne obiady. Jadam posiłki co 2 godziny bo dłużej nie jestem w stanie wytrzymać, chyba że się czymś zajmę. Musze spróbować tej komosy ryżowej, może mi posmakuje

fd670e0e35bddce89d9e0c8e580d8ee2.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2016, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izabel, tylko nie wacham jej przed gotowaniem ;) capi okrutnie, ale po ugotowaniu jest już ok.

bl9cuay3kworwxbg.png
  • mania Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2016, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    znów mam przekroczenie na czczo :( to już 3 raz...w czwartek pierwsza wizyta u diabetyka czy myślicie, że da mi insulinę ??? czy naprostuje dietę i da jeszcze szansę bo na razie sama stosuje dietę...zresztą zauważyłam, że nie mogę zjeść ostatniego posiłku przed snem bo tak rano przekroczenie ostatni posiłek muszę mieć ok 21.30 max i to lekki...

22+3tc-545g, 25+1tc-980g, 30+4tc-2kg 32+4tc-2312g 38+4tc-3450g <3

w57vyx8do68si190.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2016, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania, możesz sobie zmierzyć cukier tak ok 2-4 jak będzie niski ok 60 to na czczo może być wyrzut cukru.

mania lubi tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • mania Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2016, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ksanka wrote:
    Mania, możesz sobie zmierzyć cukier tak ok 2-4 jak będzie niski ok 60 to na czczo może być wyrzut cukru.
    ok spróbuję, dzieki

22+3tc-545g, 25+1tc-980g, 30+4tc-2kg 32+4tc-2312g 38+4tc-3450g <3

w57vyx8do68si190.png
  • niunia26 Przyjaciółka

Wysłany: 26 stycznia 2016, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej:)
    Dzisiaj pierwszy raz zmierzyłam cukier ale tak 1.5 h po obiedzie wynik 173 zaraz zrobiłam drugi i było 78 trochę duża rozbieżność to był glukometr cioci chorej na cukrzyce jutro mam w końcu wizytę:)i nie zbyt dobrze wspominam ten pierwszy raz hehe i nie wiem który wynik mam brać na poważnie;/

• agatia Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2016, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2017, 15:17

• ksanka Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2016, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia, kciukaski za dobre zdrówko.
    Ale wyniki krzywej póki co mieszczą się w normach, ale to jeszcze wczesna ciąża.
    Żeby wszystko poszło po Twojej mysli

bl9cuay3kworwxbg.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2016, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niunia26 wrote:
    hej:)
    Dzisiaj pierwszy raz zmierzyłam cukier ale tak 1.5 h po obiedzie wynik 173 zaraz zrobiłam drugi i było 78 trochę duża rozbieżność to był glukometr cioci chorej na cukrzyce jutro mam w końcu wizytę:)i nie zbyt dobrze wspominam ten pierwszy raz hehe i nie wiem który wynik mam brać na poważnie;/
    Nie wiem jak skomentować, może glukometrem potrzebuje kalibracja?

bl9cuay3kworwxbg.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2016, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2017, 15:17

• Miuu Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2016, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny moze któraś z was to miała. Mam poważna infekcje biorę antybiotyk. I jak cukry do infekcji i antybiotyku były dobre to teraz tragedia. Co robić. Jak je unormować. Boje sie cokolwiek jesc zeby nie skoczyły. Czy przeczekać chorobę ?

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2016, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miuu, już było to dyskutowano że infekcja nieźle miesza z cukrami. Któraś z dziewczyn o tym mówiła.
    Musisz wyleczyć i przeczekać i mam nadzieję że wszystko się unormuje.
    U mnie po sterydach przez 36h cukry skakaly.

bl9cuay3kworwxbg.png
‹‹ 177 178 179 180 181 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ