Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Mania, Niunia, to u mnie jest jeszcze lepiej, bo Wy będzięcie czekać na wizytę ok 2 tygodni, a ja prawie 5 tygodni . Dobrze, że od rodzinnego dostałam glukometr i trzymam się tych wszystkich zasad cukrzycowych i poznaje co i jak na mnie działa. Inaczej bym osiwiała do wizyty.
-
Izabel-25 wrote:Od dwóch dni chodzę trochę podłamala. Co dzień to po śniadaniu coraz wyższy cukier a od miesiąca jem dokładnie to samo, nie wiem o co chodzi. 2 małe kawałeczki pizzy na cieście orkiszowym pełnoziarnistym na kolacje i cukier ponad normę wczoraj na obiad garść makaronu razowego z gotowanym łososiem i cukier 130 nie wiem co się dzieje
A ile masz na czczo?
Co do makaronu, to może poprobuj kasz, polecam gryczana i komose ryzowa -
Kaszę jadam na zmianę z brązowym ryżem, pęczakiem i ziemniakami, chciałam sobie urozmaicić ale jak widać nie mogę. Zapasy ogórków kiszonych powoli się kończą wiec oszczędzam a u mnie nawet na Targu sprzedają oszukaną kapustę i ogórki. 2 miesiące muszę jeszcze wytrzymać. Na czczo mam 75-80
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2016, 16:32
-
Na czczo ładnie, czyli po posiłkach masz jazdy.
A co ile jadasz?
Może spróbuj zmniejszyć porcje i częściej jesc, nawet co godzinę
U mnie jak badalam pęczak to mialam cukier wyższy niż po gryczanej.
Dodatkowo zauważyłam że jak był al Dante gotowany ok 11-12 min miałam niższy cukuer,
Od czasu gdy zaczęłam jesc quinoa (jest w biedronce i oczywiście na alledrogo) to nie mam w ogóle problemów z przekroczeniami po obiedzie.
Quinoa robi się jak ryż, 1 cześć kaszy i 2 części wody.
Zagotować quinoa a następnie obniżyć temperaturę do najniższej możliwej, przykryć garnek na 15 min i po 15 min jest napeczniala.
Co do ogórków ja kupuje w lidl w foliowej torebceWiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2016, 20:08
-
Dziewczyny witajcie. Jestem tu nowa ale mam za sobą jedną ciążę cukrzycowa i śmiało mogę Wam powiedzieć, ze cukier to sobie skacze jak mu się podoba. na jego poziom składa się wiele różnych czynnikow, więc to, ze jednego dnia mamy cukier w normie po gryczanej a innego powyjej normy to normalka. Ja długo uczyłam się co, kiedy i w jakich ilościach mogę jeść. I tak np.chrupkie pieczywo powodowało u mnie skoki cukru przyprawiające o zawrót głowy, to już zjedzenie małej porcji-uwaga- spaghetti, dawało wynik na poziomie 95! Jeśli chodzi o pieczywo, mnie przypasowal chleb dla diabetyków, kupowałam taki w społemie. Ogólnie, po całej tej diecie czułam się naprawdę wyśmienicie, przede wszystkim wiedziałam,że jem zdrowo! no i jak przed ciążą miałam,delikatnie powiedziane, nadmiar cialka, tak w ciąży cukrzycowej schudłam 16 kilo, a maluszek urodził się śliczny i zdrowy! Dacie radę dziewczyny, trzymam kciuki!
ksanka, monilia84 lubią tę wiadomość
mamacukrowa -
Miuu, wiem o chlebku wasa bo sama go kilka postów wcześniej polecałam. Od miesiąca jestem na diecie i od samego początku jadam na śniadanie właśnie ten. Chodzi o to że nic nie zmieniałem a cukier coraz wyższy, zaczynałam od ok 100 po śniadaniu a teraz mam 118 -120. Największy problem dla mnie to wciąż wymyślanie obiadów, mąż kasz i pieczonego nie lubi, synek tylko ziemniaki i tak musze gotować 3 różne obiady. Jadam posiłki co 2 godziny bo dłużej nie jestem w stanie wytrzymać, chyba że się czymś zajmę. Musze spróbować tej komosy ryżowej, może mi posmakuje
-
znów mam przekroczenie na czczo to już 3 raz...w czwartek pierwsza wizyta u diabetyka czy myślicie, że da mi insulinę ??? czy naprostuje dietę i da jeszcze szansę bo na razie sama stosuje dietę...zresztą zauważyłam, że nie mogę zjeść ostatniego posiłku przed snem bo tak rano przekroczenie ostatni posiłek muszę mieć ok 21.30 max i to lekki...
-
hej:)
Dzisiaj pierwszy raz zmierzyłam cukier ale tak 1.5 h po obiedzie wynik 173 zaraz zrobiłam drugi i było 78 trochę duża rozbieżność to był glukometr cioci chorej na cukrzyce jutro mam w końcu wizytę:)i nie zbyt dobrze wspominam ten pierwszy raz hehe i nie wiem który wynik mam brać na poważnie;/ -
niunia26 wrote:hej:)
Dzisiaj pierwszy raz zmierzyłam cukier ale tak 1.5 h po obiedzie wynik 173 zaraz zrobiłam drugi i było 78 trochę duża rozbieżność to był glukometr cioci chorej na cukrzyce jutro mam w końcu wizytę:)i nie zbyt dobrze wspominam ten pierwszy raz hehe i nie wiem który wynik mam brać na poważnie;/