Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Martka89 wrote:Jak u was z waga? Ja od miesiąca stoję w miejscu i powiem szczerze coraz bardziej jestem tym zmartwiona
Kiedy miałaś ostatnio morfologię?
U mnie waga.... 83.8 już od miesiąca i dalej -1 od startowej co najlepsze im więcej jem tym stabilniej waga się trzyma. Jak w weekend sterydów jadlam mniej to waga do góry o jakieś 700g, cukry się unormowaly i waga w dół o 700g a też już się ucieszyłam że coś ruszyło.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2016, 11:12
-
Mania na początku spróbuj mierzyć po nowych produktach to chociaż będziesz wiedziała co i jak na ciebie działa. Później możesz odpuścić przekąski skoro i tak będą zwykle podobne.
Co do wyniku po 2h to nie wypowiem się bo zaleceniem jest pomiar po 1h.
Aczkolwiek co do tego pytania to czy przez przypadek ten posiłek albo któryś wcześniejszy nie był tłusty, bo tłuszcze uwalniają cukry do krwi nawet po 4-6 h
-
Dziewczyny mam kilka pytań. Jakie powinny być wartości glukozy po posiłkach? Dobrze wyczytałam, że na czczo poniżej 90, a po posiłku poniżej 120. Po posiłku powinno mierzyć się po godzinie czy po dwóch?
Wilka lubi tę wiadomość
-
ksanka wrote:Mania na początku spróbuj mierzyć po nowych produktach to chociaż będziesz wiedziała co i jak na ciebie działa. Później możesz odpuścić przekąski skoro i tak będą zwykle podobne.
Co do wyniku po 2h to nie wypowiem się bo zaleceniem jest pomiar po 1h.
Aczkolwiek co do tego pytania to czy przez przypadek ten posiłek albo któryś wcześniejszy nie był tłusty, bo tłuszcze uwalniają cukry do krwi nawet po 4-6 h
Wiecznie ja jeszcze wizyty nie miałam ale trzymam się zasady, że na czczo do 90 a po 1h do 120 czasem może być wyższy wiadomo ale żeby nie za często. To są informacje uzyskane od innych cukrowych mam. -
nick nieaktualnyHejka,
Ja mam info najnowsze od lekarzy, bo wlasnie wyszłam ze szpitala w związku z cukrzycą.
Na czczo cukier do 90
1 h po posiłkach głównych do 120.
Nurtuje mnie natomiast temat przekąski przed spaniem. Ponoć trzeba, a diabetolog wczoraj powiedziała mi ze po co...
Chyba po prostu nie będę poza kolacją jadła, zobaczę jak cukry rano i ewentualnie pózniej włączę. -
ksanka wrote:Martka a jak twoje wyniki?
Kiedy miałaś ostatnio morfologię?
U mnie waga.... 83.8 już od miesiąca i dalej -1 od startowej co najlepsze im więcej jem tym stabilniej waga się trzyma. Jak w weekend sterydów jadlam mniej to waga do góry o jakieś 700g, cukry się unormowaly i waga w dół o 700g a też już się ucieszyłam że coś ruszyło. -
Dziewczyny powiedzcie mi co robić. Po śniadaniu skacze mi cukier. Moze to byc wina pieczywa czy co. Wczoraj chleb pełnoziarnisty milimetr serka zamiast masła sałata i pomidory 140. Dzisiaj ten sam chleb ale wywaliliśmy serek zamiast ciut masła pomidory sałata i 148. Nie wiem co robić
A za to po obiedzie i innych posiłkach 90 , 100
Po nocy tez mam wysoki ( 100 )Co ma na to wpływ ? Bo głupia jestem juz
Rano ketony w moczu sa zeroweWiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2016, 14:26
-
Pomidory mogą Ci podwyższać cukier przy śniadaniu. Niektóre są słodkie mimo,że niby możemy bez ograniczeń jeść. Zastąp pomidora np. ogórkiem. Chleb graham próbowałaś? nabiał podnosi cukier z rana. Na 1 śniadanie raczej go nie jedz jak Ci tak skacze cukier. Zamiast niego daj wędlinę.
Co do rannego cukru, sprawdź sobie w nocy ok 4 jaki masz. Może to są wyrzuty cukru bo masz za niski w nocy. Jeśli to nie to, to ja niestety nie pomogę. -
Jestem po wizycie w poradni, czekałam prawie miesiąc. Powiem wam że szkoda było mojego czasu, pół dnia tam siedziałam a pogawentka z dietetyczką trwała 15 min. Więcej wyczytałam tutaj niż tam się dowiedziałam, nic o ciałach ketonowych, co kiedy jeść, dostałam karteczki do poczytania i tyle. Jeśli cukry nie będą mi skakać to nie muszę na kontrolę jechać. Dobrze że dużo wcześniej kupiłam sobie paski, mierzyłam i próbowałam z dietą. Przez ten miesiąc juz opanowałam cukry i raczej trzymają się na poziomie 90-105 po posiłkach. Jeszcze 2 miesiace...
-
nick nieaktualny
-
Miuu, u mnie na śniadanie tylko i wyłącznie 2 kromki wasa żytniego do tego wędlina i pomidor i cukier ok 105. Próbowałam z innym chlebem i niestety cukier za wysoki. Natomiast w późniejszych posiłkach inny chleb jest ok.
-
nede musiala albo kasze gryczana. Jestem przyzwyczajona do owsianki i wszystkie inne rzeczy mi nie wchodzą. A tak w ogole zastanawiam sie w czym jest pies pogrzebany bo pózniej jem rożne dziwactwa nie cukrzycowe i nic. Pizza zapiekanki. Dzisiaj lody z jabłkami i karmelem i cukier 110.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2016, 19:07
-
Ze słodyczami to jest tak że cukier skacze nie po godzinie tylko po 20 min wiec wydawać się może ze można jeść bo po godzinie jest ok. Z tłustymi rzeczami jest znowu odwrotnie bo cukier po godzinie jest ok ale po dwóch juz nie. Takie skoki są nie zauważalne ale bardzo niebezpieczne
d'nusia, Miuu lubią tę wiadomość
-
Ale może nie popadajmy też w skrajności. Bo przecież kobiety w ciąży bez cukrzycy ciążowej też czasem coś słodkiego zjedzą i nic się nie dzieje. Normy przecież dla ciężarnych bez cukrzycy po 1h są do 180 i po 2 do 140. My mamy już po 1h dużo mniejsze. To chodzi raczej o to,żeby non stop nie był podwyższony cukier we krwi.
mania, Miuu lubią tę wiadomość
-
monjovika wrote:Ale może nie popadajmy też w skrajności. Bo przecież kobiety w ciąży bez cukrzycy ciążowej też czasem coś słodkiego zjedzą i nic się nie dzieje. Normy przecież dla ciężarnych bez cukrzycy po 1h są do 180 i po 2 do 140. My mamy już po 1h dużo mniejsze. To chodzi raczej o to,żeby non stop nie był podwyższony cukier we krwi.
ja na śniadanie jem chleb żytni, serek Twój smak śmietankowy i ogórek zielony i cukier poniżej 100 dziś zmieniłam chleb i zobaczymy.
Na drugie śniadanie mogę zjeść kawałek sernika, tak sernika ale taki mało słodki i do tego kawka na napoju sojowym i cukry też ok...najgorzej u mnie z kolacją bo wtedy cukier skacze ale to dopiero tydzień diety wiec jakoś to opanuje choć wczoraj mąz zrobił mi hamburgera, sam zrobił wołowinę itd i cukier lux.
Przed snem kanapeczkę z masłem orzechowym bo rano miałam bardzo niskie cukry 64-68... -
mania wrote:ja tak samo uważam przecież nie możemy chodzić smutne ciągle dajmy trochę na luz trochę!
ja na śniadanie jem chleb żytni, serek Twój smak śmietankowy i ogórek zielony i cukier poniżej 100 dziś zmieniłam chleb i zobaczymy.
Na drugie śniadanie mogę zjeść kawałek sernika, tak sernika ale taki mało słodki i do tego kawka na napoju sojowym i cukry też ok...najgorzej u mnie z kolacją bo wtedy cukier skacze ale to dopiero tydzień diety wiec jakoś to opanuje choć wczoraj mąz zrobił mi hamburgera, sam zrobił wołowinę itd i cukier lux.
Przed snem kanapeczkę z masłem orzechowym bo rano miałam bardzo niskie cukry 64-68...