X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2016, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ksanka wrote:
    Dzieki misia26, sama się zastanawiałam nad taką sytuacją.
    Ja też jestem na diecie z cukrem opanowany jak mi się wydaje, i wolałabym rodzic z moim prowadzącym a nie na obczyznie
    Ja mialam to szczescie ze rodzilam z moim lekarzem i mysle ze jak cukry ok to nie beda wysylac do innego szpitala :)

• ksanka Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 00:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj mam taką nadzieję,

bl9cuay3kworwxbg.png
  • monjovika Ekspertka

Wysłany: 5 stycznia 2016, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coś tu u nas pusto na wątku ostatnio :)

201602171662.png201311165165.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monjovika wrote:
    Coś tu u nas pusto na wątku ostatnio :)
    Chyba wszystkie opanowalysmy cukry więc nie ma cisnienia

bl9cuay3kworwxbg.png
  • Lula_w Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nooo u mnie ostatnio dupa na czczo, podczas choroby mi się cukry rozregulowały i na czczo mam od 90 do 98, za tydzień wizyta u gina i zobaczymy co powie. A zjem śniadanie i mam 102 albo po tym samym śniadaniu 130 i po 2h 90, jakieś to dziwne. Ostatnio czytałam artykuł jakiegoś specjalisty, że nie powinno wprowadzać się insuliny jak wyniki są do 100 na czczo i 130 po jedzeniu, mój prowadzący też ostatnio mówił, że nie mam co panikować bo cukry najgroźniejsze są w 1 trym. No ale wtedy mi tak cukry nie skakały :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2016, 13:32

• ksanka Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lula a jesz w nocy?
    U mnie cukier na czczo jest znacznie niższy jak zjem coś w nocy.
    I jeszcze jedno moje antidotum domowy hummus, nie wiem co ma w sobie ale mogę się go najeść jak dziki po odwyku i cukry po godzinie ok 100, nawet z chlebem który zawsze podnosił cukier powyżej 120

bl9cuay3kworwxbg.png
  • Lula_w Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie jem w nocy, bo jak zjem to mam wyższy a jak nie zjem to jest niższy. Ostatni posiłek przed 21, a nocne posiłki podnosiły mi do 100. Pomału już stabilizuję po posiłkach a teraz rozgryzam poranne :) może to jeszcze przez to, że mam rano nos zapchany i jeszcze infekcja w organizmie siedzi.

• ksanka Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Infekcje rzeczywiście mieszają w cukrach. Trzymam kciuki za stabilizację

bl9cuay3kworwxbg.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też nie ma reguły żadnej na cukry. Ostatnio mam cukry wyższe - około 80-83 na czczo, ale to chyba lepsze niż cukier 70. Tak też mówi mój lekarz prowadzący, twierdzi, że będę miała mniejsze skoki po pierwszym śniadaniu choć nie zauważyłam :p Pierwsze śniadanie jem zawsze identyczne a cukier potrafi wyjść 92 a innym razem 112. Trzymam się w normie więc nie panikuję ale metabolizm cukrów w ciąży to chyba bardziej złożona sprawa niż sam IG posiłku :)

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2016, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haluuu :/
    Dobra od czego zacząć? Martka, Ksanka witam

• Karmelek211 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśki, a jaki powinnien być cukier na czczo?
    U mnie rano przed posiłkiem jest od 77 do 97 max, a wieczorem po ostatnim posiłku 98. To dobrze? Nie ukrywam, że za pierwszym razem po śniadaniu miałam 174, ale głupia zjadłam granole z mlekiem... I dziś rano po drugim śniadaniu 164 po 2 kanapkach z chleba 100% żytniego z wędliną. Ja pitole wciąż jestem głodna:D

Aaaa Ksanka, zakupiłam paski do moczu i wyniki są: glukoza-wynik negatywny, ciała ketonowe-niewielkie,niskie 15mg/dl. To chyba nie jest tak źle;)?

W ogóle to od 3 dni śnią mi się słodycze:DW śnie opycham się czekoladami:DIle bym dała, żeby sobie chociaż ze 3 kostki zjeść najzwyklejszej mlecznej czekolady ehhh. Tylko myśl o dziecku mnie powstrzymuje.

Rozalia nasza Gwiazdka z nieba<3
    Moje Aniołki 09.2013 [*] 12.2013 [*] 08.2014 [*]
    3277f92879.png

• Lula_w Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi też dzisiaj przyszły paski do ketonów i glukozy w siuśkach :D , jutro bede testować :D

A mi się bułeczki maślane rano marzą z masełkiem :D masakra z tymi dietami :) dobrze, że jeszcze 2 miesiące :D

• ksanka Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 05:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lula może zamiast na śniadanie, jak będą ketony to na ostatnią kolacje?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2016, 05:19

bl9cuay3kworwxbg.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 05:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Danusia ;)
    Karmelku, co do poziomu cukru na czczo, to powinno być do 90.
    Proszę powiedz o której jesz ostatnia kolacje? Czy mierzyłams choć raz poziom cukru ok 2-4? Nie powinien być niższy niż 60.
    Czasami zdarza się wyrzut cukru gdy za długi jest okres nocny - powyżej 8 h bez jedzenia,
    Co do śniadania, o której masz pierwszy posiłek? bo nie powinien być później niż o 8:30.
    Ja mam budzik nastawiony na 7:30.
    Często po nocy jak zjesz np 2-3 kanapki to cukier skacze bo Organizm chce zmagazynowac glukoze na cały dzień. Wówczas lepiej zjeść 1 kanapke na 1 śniadanie a po 2 godzinach np 2.
    U mnie jak po pierwszym śniadaniu poziom cukru jest poniżej 90 to jem kolejna kanapke już po godzinie od 1 śniadania. Albo strzelam sobie czekoladę Gorzka powyżej 70% kakao (moja ulubiona to 81%z lidla- cukier po 2 kawałkach 85)
    Co do chleba, poprobuj poszukać innych Chlebowski np dla diabetyków. Ja np kupuje chleb co się nazywa ig, i po nim jak zjem np 3 kanapki cukier jest ok 100, jak jem chleb żytnia z Lidla to po jednej kanapce cukier jest ponad 100, dlatego z lidlowym chlebem najczęściej jem rano sałatkę. Sałata (szpinak surowy) pomidor, rzodkiewka, ogórek kwaszony, jajo na twardo, i pieczeń z piersi z indyka. Czasem po prostu nie jestem w stanie tego zjeść i dziele na części.
    No pierwsze śniadanie nie jem serkow ani mleka bo tam jest od ch.. Mleka laktozy, kazeiny dopiero później.

Co do wedliny to ja robię sobie pieczeń z piersi indyka w ziołach, i biorę na kanapki. Przynajmniej wiem ze nie ma tam polepszaczy, skrobi i innych sztucznosci.
    Ja lubię jajka, więc robię też Jajecznice z 1 jaja i pomidora z chlebem. Ta to długo trzyma sytości, omlecik z otrab owsianych i amarantusa dmuchanego (z gorzka 81 %czekolada).
    Na obiad golabki, pulpety, z indyka ( sięgam też po pomysły że slodziutkamama.blogspot.com.
    Tu mam zasadę kaszą gryczana, quinoa ale al Dante np kaszą gryczana gotowana 10 min, zamiast przepisowych 15,
    I do każdego obiadu ogórki kwaszone.
    Jeszcze kolejne odkrycie hummus domowy z sezonu i ciecierzyca z kwestiismaku - cud miód, cukier jak tralala czy to jako dodatek czy jako pasta na kanapke, czy po prostu sam.

I dziewczyny nie możecie być głodne, jak jest głód to wprowadzenie pośredni posiłek.
    Co do ketonow niewielkie lub śladowe po nocy to NO stresować mi mój gin powiedział, a jak są wyższe to jak wstajesz w nocy na siusiu dorzuc np kefirku, u mnie działa robico 220ml

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2016, 05:46

d'nusia lubi tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • Lula_w Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie rano ketonów i cukrów w moczu brak :) Pieczywo pszenne, wszelakie bułki odpadają bo po nich mam cukry kosmos, za to chlebusie z mojej piekarenki są ok.

• Karmelek211 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatni posiłek jem koło 22:30, a pierwszy koło 9, bo jestem ostatnio strasznym śpiochem;)Postaram się nastawiać budzik na wcześniejszą godzinę. Nigdy nie mierzyłam cukru o 2-4, nawet bym nie pomyślała i lekarz też nic nie mówił, więc nie byłam świadoma.
    Chlebek myślę, że jest ok, bo to chleb z piekarni, której jestem pewna, że jak mówią100% żytni to tak jest. Problem jest pewnie w wędlinie:/Wczoraj kupiłam prosto od rzeźnika pieczeń z indyka, powiedzieli, że nie ma tylu przypraw itp.
    Też zaglądałam na blog słodziutkiej mamy, tylko że mam 1 problem. Obecnie mieszkam u teściowej, bo u siebie mam generalny remont i jestem zmuszona na "łaskę" teściowej ... Która nie potrafi zrozumieć co to dieta, co to brak cukru:/Tłumaczymy jej z mężem, żeby mi nic nie robiła do jedzenia, bo sama sobie zrobię, to ona jakby specjalnie używa moich produktów i wczoraj np.usmażyła pierś z kurczaka w jakiejś przyprawie z paczki, gdzie cukru jest ho ho ho!!! A prosiłam, żeby nic nie robiła, bo jak wrócę to sobie upiekę tylko z suszoną papryką. To samo jest z zupami. Mówię, że zupa ok, ale bez śmietany i warzywa al dente to ta nic i mówi, że przecież talerz takiej zupy nie zaszkodzi ... Ręce opadają... Albo zrobiła spagetti, makaron w ogóle nie był al dente jak twierdziła, sos niby z pomidorów, ale z puszki, gdzie cukru jest chyba z 8g na 100g produktu. I znowu jej tłumaczę, że to co może wydawać się na zdrowe bez cukru wcale takie nie jest i trzeba wszystko dokładnie czytać i spr składy. Nie chcę się też rządzić w jej domu, bo nie mam z nią aż tak dobrych relacji i później ona obrabia mi dupę:/ Niestety jestem na nią zmuszona, remont potrwa jeszcze do końca stycznia, a ja chyba zwariuję!!!
    Wczoraj udało mi się kupić w dobrej cenie ten ksytylion, mielone migdały (np do ciasta zamiast mąki), amarantus, mąkę owsianą, gorzką czekoladę dla diabetyków:)Oby tylko teściowa tego nie ruszała;)

Rozalia nasza Gwiazdka z nieba<3
    Moje Aniołki 09.2013 [*] 12.2013 [*] 08.2014 [*]
    3277f92879.png

• Lula_w Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelku moja też nie lepsza, tłumaczę od dłuższego czasu, że cukry mam wysokie (druga ciąża z cukrzycą) to ta mi wciska czekoladki, tone ciaste itp pod nos + głupie teksty bo nie zaszkodzi, ręce i cycki opadają. A jak mi z płaczem powiedziała, że jej bratanica ma cukrzyce ciążową a moją olewa to miałam takiego nerwa że szok

• ksanka Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny współczuję.
    Karmelku zaniepokoila mnie ta czekolada dla diabetyków, czym jest to slodzone?
    A nie lepiej kupić gorzka 80% węgla, Lidla czy Linda? Jest sprawdzona i nie podbija cukru.
    Ja mam trochę obaw co do produktów dla diabetyków, bo tam często przeżywają różne sztuczne słodziki.

U mnie teściowa też miała tendencje przenoszenia słodyczy ale jej syn zaczął ja opr że ja słodyczy nue mogę a on nie zamierza tego jesc więc się odczyta, za to na kuchnię mojej mamy czekam jak na zbawienie, ona robi dokładnie pod moje dyktando.

Jak tak czytam o waszych perypetiach to mnie trzęsie.

Karmelku poproś m żeby wytłumaczył starej że skoki cukru są dla ciebie i dziecka Niebezpieczne i jak nie opanujesz tematu to będziesz musiała brać insulinę, podkolirujcie trochę
    Może synowi uwierzy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2016, 11:21

bl9cuay3kworwxbg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 stycznia 2016, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie juz troszkę poczytałam i myślę sobie, ze przez te ostatnie tygodnie i pobyt w domu narobiłam takiego ambaransu. :(
    Juz jestem spokojniejsza. Zaraz zadzwonię do położnej, a w poniedziałek wizyta u gina. Mam nadzieję, że poradzę sobie tylko dietą.
    Narazie nic nie wiem o tych paskach, ketonach i glukometrach, ale mam nadzieję, ze lekarz mi poradzi co i jak robić.

• ksanka Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Danusia jakby co to pytaj :)

d'nusia lubi tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
‹‹ 169 170 171 172 173 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ