Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Kazio, ja hemoglobinę, hematokryt, białe krwinki i żelazo mam poniżej normy. Mój gin i Endo mówią, że hemoglobina, hematokryt i białe mogą być w ciąży obniżone i dopiero gdy są ewidentne oznaki anemii, to włączają leczenie preparatami żelaza. Ja mam takie wyniki od sierpnia i do tej pory nic nie dostałam. A z miesiąca na miesiąc po troszkę spada.Turkaweczka
-
Na czczo 89
i bez ketonów
Dziś podejde do mojego lab zrobić badania dla mojego gin w tym mocz i okaże się czy z ketonami nie oszukuje
Ale najpierw kawka
Zajde też do rodzinnego- muszę spytać czy wypisze mi receptę na paski bez wizyty. Poprzednio robiła bez wizyty-zostawialam tylko w rejestracji zlecenie na receptę- ale wtedy zaliczylam pierwszą wizytę osobiście i podarowalam zalecenia od diabetologa(jako odp na skierowanie rodzinnej). Teraz też mam te zalecenia z wizyty u diab, nie wiem tylko czy lekarz musi zobaczyc. Z lab do przychodni mam 20 metrów -
nick nieaktualny
-
Kazio
W pierwszej ciąży przy hemoglobinie 12 jakoś na twoim etapie ciazowym dostałam tardyferon. Założenie było że i tak spadnie. W drugiej ciąży na diecie cukrzycowej miałam super super wyniki od początku do końca(13,5) bez dodatkowej suplementacji. Mięsa niemal wcale nie jadlam. Ale jajka codzienniedoslownie
-
nick nieaktualny
-
Euthyrox to hormon tarczycy. TSH to hormon przysadki, którego poziom nieco zmienia się w ciągu doby i stymuluje tarczycę do pracy. Zmiana TSH pod wpływem euthyroxu następuje po kilku tygodniach. Wniosek: Robisz FT4 - weź później tabletki i zrób badanie na czczo. Robisz TSH - zrób rano (na czczo), tabsy tu mają mniejsze znaczenie.
-
Dzień dobry.
Kamciaelcia, ciesze się, że dawka insuliny zaskoczyła. Tylko teraz nie wiadomo, co waga a co cukier ranny...
Amus, jakim cudem masz zaparcia na diecie cukrzycowej?
U mnie stabilnie, po naklejeniu plastrów lepiej sypiam, to i poranne cukry ok (87). -
onna
tak jak napisałaś, tak endo mi tłumaczyłai tak zrozumiałam
a waga zawsze mi w ciązy spada, nawet w tej pierwszej, niecukrzycowej
moja diab była z tego najpierw niezadowolona, potem zaakceptowałabede pózniej przybierac, najważniejsze że ketonów nie ma
Onna lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWaga mi tez spadla na poczatku z 88,7 na 83,7 jakos
A zaparcia mam bo hormonow. Dla mnie to nie jet dieta ktora wprowadzilam na poczatku ciazy. Jadlam tak od pazdziernika (identycznie) ale hormnony zaszalaly pojawil sie hemoroid zaparcia... Na szczescie hemoroidow juz nie mam ale z regularnoscia kiepsko.
Onna jakie plastry? -
nick nieaktualny
-
Lab zaliczone
Teraz czekam do rodzinnej po recepty a dokladnie zaraz wchodzę do gabinetulepiej będzie osobiście zaliczyć pierwszą wizytę w tej ciąży. Potem mogę brać recepty na zlecenia
Zostawię też kartkę od endo więc i tak będę zabezpieczona
Nie ma to jak mąż rano w domu -
Już
Uwielbiam załatwiać sprawy tylko na kawiezawsze sprawnie mi to idzie. Dopiero zjadłam śniadanko. Nie powinno wywalić
w sobotę pojade do lab w innym mieście zrobić badania dla diabetologa. Dzisiejszych online nie zobaczę ale sobotnie tak
hemoglobina glikowana (wcześniej miewalam 4,6 / 4,7 / 4,6 ) i mój ulubiony profil lipidowy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2017, 10:10
-
Ja też po spacerze - auto odwiozłam do warsztatu i powrót na nogach (40 min.). Lab mnie czeka jutro. Otwierają o 7, ale jeśli będzie kolejka (ostatnio o 7:10 było z 10 osób) to zagrożę, że zemdleję z głodu
Sorry Amus za to zdziwienie, ale ta dieta na mnie działa wyjątkowo skutecznie.
Taping, jestem zszokowana, jaki dają efekt. Chyba do porodu też pójdę oklejona jak choinka.
U mnie na początku diety przede wszystkim waga stanęła, potem spadła o jakieś 1,5 kg, a teraz b. powoli rośnie. Właśnie wróciłam do tej sprzed 3 mcy.
Ciekawe jaki mam profil lipidowy, przed ciążą miałam niezły, ale na tej diecie powinien być idealny, tyle, że ciąża, więc chyba nie ma sensu robić. -
onna
zgodnie z ustawą masz pierwszeństwo w kolejce do każdego laboratoriumjako ciężarna oczywiście, skorzystałam z tego pierwszeństwa np w kolejce do endo, z reszta jeszcze daje rade
a mój profil lipidowy był sredni, z każdym tyg wszystko rosło a zwłaszcza trójglicerydy, stąd tak bardzo go lubię