X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 3 października 2017, 23:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazio, ja hemoglobinę, hematokryt, białe krwinki i żelazo mam poniżej normy. Mój gin i Endo mówią, że hemoglobina, hematokryt i białe mogą być w ciąży obniżone i dopiero gdy są ewidentne oznaki anemii, to włączają leczenie preparatami żelaza. Ja mam takie wyniki od sierpnia i do tej pory nic nie dostałam. A z miesiąca na miesiąc po troszkę spada.

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 07:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na czczo 89 :) i bez ketonów
    Dziś podejde do mojego lab zrobić badania dla mojego gin w tym mocz i okaże się czy z ketonami nie oszukuje :)
    Ale najpierw kawka
    Zajde też do rodzinnego- muszę spytać czy wypisze mi receptę na paski bez wizyty. Poprzednio robiła bez wizyty-zostawialam tylko w rejestracji zlecenie na receptę- ale wtedy zaliczylam pierwszą wizytę osobiście i podarowalam zalecenia od diabetologa(jako odp na skierowanie rodzinnej). Teraz też mam te zalecenia z wizyty u diab, nie wiem tylko czy lekarz musi zobaczyc. Z lab do przychodni mam 20 metrów

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 października 2017, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladny wynik!
    Ja dzisiaj 96:/
    Tez zostawiam zawsze kartke w rejestracji. Na badania tez.

Na wadze juz 90,3 ale bylo juz 90,7

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 07:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazio
    W pierwszej ciąży przy hemoglobinie 12 jakoś na twoim etapie ciazowym dostałam tardyferon. Założenie było że i tak spadnie. W drugiej ciąży na diecie cukrzycowej miałam super super wyniki od początku do końca(13,5) bez dodatkowej suplementacji. Mięsa niemal wcale nie jadlam. Ale jajka codziennie :) doslownie

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AMUS
    u mnie na wadze 89,1 ;)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 października 2017, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia no to chyba spadla waga nie??

Ja hemiglobine na poczatku mialam 15 potem sobie spadala najnizsza byla 12,7 teraz 13,3. Witaminy biore ale specjalnie szukalam bez zelaza bo zaparcia ktore mam mi wystarczaja :p

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    trochę spadła
    ale w momencie jak pojechałam wtedy wieczorem na usg ;)
    ale taki spadek to nie spadek ;)
    w sumie spadła 3kg, jak wiem o ciązy

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 4 października 2017, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Euthyrox to hormon tarczycy. TSH to hormon przysadki, którego poziom nieco zmienia się w ciągu doby i stymuluje tarczycę do pracy. Zmiana TSH pod wpływem euthyroxu następuje po kilku tygodniach. Wniosek: Robisz FT4 - weź później tabletki i zrób badanie na czczo. Robisz TSH - zrób rano (na czczo), tabsy tu mają mniejsze znaczenie.

010ivfloqn8ak6av.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 4 października 2017, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry.
    Kamciaelcia, ciesze się, że dawka insuliny zaskoczyła. Tylko teraz nie wiadomo, co waga a co cukier ranny...
    Amus, jakim cudem masz zaparcia na diecie cukrzycowej?
    U mnie stabilnie, po naklejeniu plastrów lepiej sypiam, to i poranne cukry ok (87).

010ivfloqn8ak6av.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 4 października 2017, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamciaelcia, Kassie, dobrze usłyszeć, że usg ok.

010ivfloqn8ak6av.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    onna
    tak jak napisałaś, tak endo mi tłumaczyła ;) i tak zrozumiałam
    a waga zawsze mi w ciązy spada, nawet w tej pierwszej, niecukrzycowej ;)
    moja diab była z tego najpierw niezadowolona, potem zaakceptowała :D bede pózniej przybierac, najważniejsze że ketonów nie ma

Onna lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 4 października 2017, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będę zgubiona, przez namiar na stronę dietolog znalazłam przepis na tartę ze śliwkami. Która to się pochwaliła adresem i teraz cierpię czy robić?

010ivfloqn8ak6av.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 października 2017, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waga mi tez spadla na poczatku z 88,7 na 83,7 jakos

A zaparcia mam bo hormonow. Dla mnie to nie jet dieta ktora wprowadzilam na poczatku ciazy. Jadlam tak od pazdziernika (identycznie) ale hormnony zaszalaly pojawil sie hemoroid zaparcia... Na szczescie hemoroidow juz nie mam ale z regularnoscia kiepsko.

Onna jakie plastry?

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    poprzednią ciąże zaczełam na 87 kg, po porodzie 72 kg
    a teoretycznie na koniec ciązy waga rosła ;) i nie puchłam wtedy

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 października 2017, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z kuba 84 do porodu 115 jakos nie wiem bo wazylam sie dwa tyg przed porodem i bylo 110/111 Po pororzie jakos 107 ;( i zawal na wadze hehehe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2017, 08:51

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus
    Teraz na pewno bedzie lżej :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lab zaliczone
    Teraz czekam do rodzinnej po recepty a dokladnie zaraz wchodzę do gabinetu :) lepiej będzie osobiście zaliczyć pierwszą wizytę w tej ciąży. Potem mogę brać recepty na zlecenia
    Zostawię też kartkę od endo więc i tak będę zabezpieczona
    Nie ma to jak mąż rano w domu

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już ;)

Uwielbiam załatwiać sprawy tylko na kawie :) zawsze sprawnie mi to idzie. Dopiero zjadłam śniadanko. Nie powinno wywalić ;) w sobotę pojade do lab w innym mieście zrobić badania dla diabetologa. Dzisiejszych online nie zobaczę ale sobotnie tak ;) hemoglobina glikowana (wcześniej miewalam 4,6 / 4,7 / 4,6 ) i mój ulubiony profil lipidowy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2017, 10:10

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 4 października 2017, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też po spacerze - auto odwiozłam do warsztatu i powrót na nogach (40 min.). Lab mnie czeka jutro. Otwierają o 7, ale jeśli będzie kolejka (ostatnio o 7:10 było z 10 osób) to zagrożę, że zemdleję z głodu :)

Sorry Amus za to zdziwienie, ale ta dieta na mnie działa wyjątkowo skutecznie.
    Taping, jestem zszokowana, jaki dają efekt. Chyba do porodu też pójdę oklejona jak choinka.

U mnie na początku diety przede wszystkim waga stanęła, potem spadła o jakieś 1,5 kg, a teraz b. powoli rośnie. Właśnie wróciłam do tej sprzed 3 mcy.

Ciekawe jaki mam profil lipidowy, przed ciążą miałam niezły, ale na tej diecie powinien być idealny, tyle, że ciąża, więc chyba nie ma sensu robić.

010ivfloqn8ak6av.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    onna
    zgodnie z ustawą masz pierwszeństwo w kolejce do każdego laboratorium ;) jako ciężarna oczywiście, skorzystałam z tego pierwszeństwa np w kolejce do endo, z reszta jeszcze daje rade
    a mój profil lipidowy był sredni, z każdym tyg wszystko rosło a zwłaszcza trójglicerydy, stąd tak bardzo go lubię :D

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 1671 1672 1673 1674 1675 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ