X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus
    Rozumiem
    Czyli to prywatna diabetolog?
    I w takim razie masz super rodzinnego

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 października 2017, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niestety prywatny, duzo nie płące bo 60 zł wizyta, paski mam na refundacje ale skierowań na badania nie daje
    tak, 1 kontaktu mam super :) póki co testuje jego cierpliwośc:P do endo tez chodze prywatnie i ten baran wystawia mi na 100% recepty wiec poszłam do 1 kontaktu dał mi od razu na ryczałt :P

• Dalile Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kobitki!

Więc tak, mamy drugą dziewczynkę :) Helenka ma wymiary idealne na 17tc, czyli rośnie pięknie :)

Dziś na czczo 87, za to przekroczenie po pomidorowej z makaronem 148?? Ech... a tak pięknie było, jedno przekroczenie tylko po jedzeniu :( Nic to, jutro się będę diabetologowi tłumaczyć.

Ja chudłam na diecie w zeszłej ciąży a Zosia ważyła 4070g! Także nie zawsze się to przekłada.

kamciaelcia, k878, Onna lubią tę wiadomość

hchytqywgtgkzdry.png3i49uay3p9zkz893.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gratuluje Helenki :)
    w tym sezonie panie króluja

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dalile gratulacje :-) a tym jednym przekroczeniem sie nie przejmuj
    Mam tez w rodzinie przyklad, ze dziewczyna nie przybrala w ciazy ani kilograma a dziecko wazylo ponad 4kg, wiec tym nie ma sie co przejmowac :-) moj synek wazyl 4120, a nie mialam w ciazy cukrzycy - teraz mam stracha, ze druga dzidzia bedzie jeszcze wieksza ;-) bo nie dosc, ze cukrzyca to chyba mam jakies predyspozycje do rodzenia duzych dzieci :P

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 07:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje maleństwo ważyło wczoraj 1452 i jest w 35 % normy.
    Nie pamiętam gdzie, ale czytałam, że od jakiegoś czasu dzieci rodzą się większe i te siatki centylowe pozmieniali, więc coś co niedawno było normą jest już za małe. Trochę to głupie. W moim przypadku wg lekarza jesteśmy minimalnie poniżej średniej i waga docelowa ok 3200. To nie jest źle :)

A na połówkowym była w 70%, jak widać rośnie sobie jak sobie chce :)

Mi wyszło wczoraj na wadze 68,6 czyli +2 przez niecałe 2 tyg. Nic nie powiedziała na przyrost wagi - ja się najpierw trochę przeraziłam, a potem stwierdziłam, że się do niej mogę nie przyznawać, bo zawsze mam wizytę ok 10-11, a teraz była po południu, po obiedzie, podwieczorku itd. Więc ten 1 kg co najmniej wyszedłby mniej :P

Jak na wizycie? - a no, o cukrach tylko poglądowo :D
    Ale pogadałam z nią o porodzie - bo byłam w przychodni przyszpitalnej gdzie chcę rodzić, więc miałam okazję zapytać "co teraz". Maleńka się obróciła pupcią w dół, więc jeśli się nie przekręci, to będą mnie ciąć :/

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziś na czczo 92 bez ketonów
    ciekawe, czy ten cukier to jednorazowo?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) wczoraj padłam po całym dniu...
    Mam strasznie mieszane uczucia i coraz większy lęk przed dzisiejszą wizytą u diabetologa...
    Byłam wczoraj u endokrynologa i on przy okazji spojrzał na moje cukry i nie miał zastrzeżeń. Za to gin jak zobaczył wyniki blisko normy i ketony to strasznie mu się nie podobało. Niby poza tym wszystko ok, nawet na hemoglobinę nic nie mówił ale mam strasznego doła że sobie nie radzę z tą cukrzycą...
    I jeszcze dzisiaj ketony +/-... Już mam na prawdę dosyć... Ale co można na ketony poradzić? Nie wiem nawet czy to wina ostatniego posiłku czy niedoborów węglowodanów w ciągu całego dnia. Dobijcie mnie bo ja się do tego nie nadaję...

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • k878 Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazio,
    nie martw się. Idź do specjalisty, on będzie wiedział co robić.

I o ketonach, to już pisałam kilka razy chyba :P
    Moja gin mówi, że w ciąży mogą wychodzić i nie świadczy to o źle prowadzonej cukrzycy, i mam w ogóle ich nie badać, bo będę się stresować jak mi będą wychodzić. Może jesteś akurat takim przypadkiem?

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazio
    a ja pisałam, że mam wrażenie, że u mnie ketony sie pojawiaja, jak "zaniedbam" dzień posiłkowy a nie ostatnią wieczerzę...bo ja narazie nie jem tej kolacji o 21:30 tylko o 20...tego diab nie powiem :) a ketony miałam raz jak jechałam wieczorem na usg...przed wyjazdem w domu mnie nie było, powrót o porze kolacji, brak apetytu i tylko marna kanapka zamiast duuuzego posiłku
    nie mam wrazenia ze jem dużo węglo
    moja diab uwaza że na ketony to długo wchłaniające się węgle na noc
    ale przecież były tu przypadki, ze dziewczyny kajzerkę czy chałwę miały jeść
    moja diab cięta na nie, a niektóre dziewczyny w ogóle nie miały nakazu ich pilnować
    i jak ja nie mam z nimi problemu, były dziewczyny, które z ketonami do końca walczyły
    moim zdaniem niejeden doabetolog nie wie do końca, o co chodzi z tymi ketonami
    a wg mnie nie ma lepszej czy gorszej normy-jest w normie albo poza nią, więc nie słuchaj uwag gina o posiłkach granicznych

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazio - norma, to norma. Nie ma lepszej i gorszej normy. Glowa do góry!

Ja dzis na czczo 82? Rekord jakiś. Maz na mnie krzyczy, że wczorajsze przekroczenie to dlatego, że nieregularnie jadlam. Jutro wyjeżdżamy na weekend. 6h w pociągu. Muszę narobić kanapek.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2017, 08:44

hchytqywgtgkzdry.png3i49uay3p9zkz893.png
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie no póki w normie to w normie. Wiem że będzie trudniej ale na razie nie przekraczam jak nie grzeszę np panierką. Niższe cukry mam po zupach ale właśnie nie jadam ich z chlebem i wtedy w posiłku nie mam ani pieczywa ani kaszy/makaronu/ryżu. Chyba że po pierwszej konsumpcji bez chleba jest nisko to następnego dnia jem z malą ilością chleba. Wczoraj np jeden posiłek miałam opóźniony (wizyta u gina a jeden to była prowizorka w postaci migdałów i gorzkiej czekolady. Najgorsze są właśnie takie nieprzewidziane przerwy (długo czekałam do endo stąd te migdały) albo jak w lodówce nie ma nic ciekawego bo wszystko mi powszednieje i na nic nie mam ochoty.
    Moja diab jest przeciwniczką ketonów i za nie pewnie oberwę. Trudno przecież mnie nie zabije. Może coś podpowie? Chociaż ona się skupia na ochrzanie a niewiele pomaga. Ewentualnie odsyła do dietetyczki (ta przynajmniej wyrozumiała...).
    Mi ketony nigdy nie wyszły bez cukrzycy więc mam świadomość że to moja wina i jeszcze gorzej mi z tym. I pogoda paskudna, jakiś okropny dzień...

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2017, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 ja uważam ze nie powinnas bagatelizowac tak tych ketonów ja wiem ze Twoja gin je olewa ale jest w mniejszości. Nawet jak byłam w szpitalu to cesarke mialam nie ze wzgledu juz na same cukry ( bo z powietrza juz potem mialam 200 :/) ale ketony bo wychodzily ogromne ilości i tetno spadało lekarka mowila ze to głownie z tego

ALE
    ja bym absolutnie nie panikowała przy -/+ bo to jest gó*** ze tak brzydko napisze, to sie moze przytrafić i nie powinno jakos dobijać dołowac czy mieć wikelkiego znaczenia :) co innego juz wieksze ilości:)

moja ksiazeczka ostatnio kolorowa bo zaznaczam na rożówo przekorczenia :/ dziennie łapie jedno. Wczoraj zrobiłam głupote. o 18 zjadłam jabłko potem o 20 kolacje i mimo to o 3:30 musialam wstac i zjesc 3 plastry szynki drobiowej bo mnie na wymioty brało. Nie wiem czemu jabłko tak na mnie działa. po 1h juz jestem głodna i mam wilczy apetyt oczywiście byłam pewna ze bedzie okej skoro zjem kolację jeszcze no ale nie bylo :/

a i na czczo 94 i to na counterze czyli na moim accu mialabym 100 jak w pysk strzelił

kazio ale co to za elakra co ochrzania a nie pomaga....ja bym zmieniła lekarza. Wizyta nie powinna Cię tak stresować :/

ja mam dzisiaj diabetologa o 17:30 ciekawe co sie dowiem ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2017, 09:16

• k878 Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mierzę sobie te ketony co kilka dni i przez te dwa miechy dwa razy mi wyszły - jak nie mogłam wcisnąć II kolacji :)

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kiedy robie badania z poradni, wyniki trafiaja do ich rak (zeby pacjent mimo wszystko przyszedł na wizytę je skonsultować )
    a zatem online nie widze wczorajszych wyników od gina, ale zaznaczyli na niebiesko, co jest poza norma ;) a więc nie jest źle: tylko eozynofile i ciężar właściwy moczu, a jedno i drugie mam zawsze za niskie, zwłaszcza mocz, piję bardzo bardzo duzo

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam to samo po jabłkach :) dlatego dojadam jabłkiem do porządnego posiłku, nigdy samo. W sumie nigdy się wybitnie nie przejmowałam co diab powie bo wiem że robię wszystko najlepiej jak umiem. Ale teraz mnie gin dobił i ogólnie zła jestem...

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 5 października 2017, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech. To i ja się dołączam - po śniadaniu 135, więc na innym gluko niż contour pewnie by było ponad 140 jak w mordę strzelił... Kilka dni temu ten sam zestaw trochę ponad stówę. Aż się popłakałam z frustracji. Wczorajszy dzień też tyłka nie ukrywał pod względem cukrów. Aż mi się odechcialo wszystkiego... Człowiek krąży po okolicy dwa razy dziennie jak dureń, stara się, a tu taka lipa:(

Dziewczyny, dobrze, że na USG wszystko dobrze wyszło. Zawsze to jakieś dobre wieści w tym wszystkim:)

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://www.mniammniam.com/Pasztet_z_ciecierzycy__weganski_i_bezglutenowy_-21436p.html

na co zamienić bataty? czy myślicie, że to nie dla cukrzyka?

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 5 października 2017, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak się zastanawiam czy kiepski sen mógł mieć wpływ na ten cukier, jeszcze jakaś poddenerwowana jestem od rana... wczoraj od obiadu do kolacji 4 godziny przerwy, bo byliśmy na szkole rodzenia i nie zjadłam podwieczorku, więc po kolacji też cukry dość wysokie. Czy przy dłuższych przerwach między posiłkami też tak macie?

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam tak, ale raczej wiązałam to z tym, że po dłuższej przerwie jestem normalnie głodna i się dosłownie rzucam na jedzenie

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
‹‹ 1673 1674 1675 1676 1677 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ