X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Clarissa mierzysz tez po pol godz.? Ja mierze po 1 godz. a potem po 2 godz.

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze Was też tak diabetolodzy gnoją za każde przekroczenie? Dzisiaj pierwszy raz wyszłam z gabinetu z płaczem. I tak miałam zły dzień a teraz tylko wyję po kątach. Lekarka za 5 przekroczeń w miesiącu zmieszała mnie z błotem, dała do zrozumienia że jestem beznadziejną matką i że nie kocham swojego dziecka bo np dodałam koncentrat pomidorowy do leczo. Kazała się zapisać na poniedziałek a ja z tego wszystkiego się nie zapisałam. Będę jutro dzwonić może mnie wpiszą. Chociaż i tak nie mam ochoty tam więcej iść. Idę bo nie mam skąd pasków brać

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kazio
    moja diab smiała sie czasem z przekroczeń
    wtedy norma była do 120 a ja np wpisałam 142 :) i pod tym malymi literkami "kebab" powiedziała że to ciąza ;) i nie dziwne że po takiej porcji skoczyło
    wiadomo że odruchowo sie mówi ze po 2 h już spadło itd itp, jej to nie interesowało-mierzyć po godzinie i tyle, pojedyncze przekroczenia nie grzech, zwłaszcza że ona wiedziała, że mierzyłam cukry po kazdym posiłku
    ale na czczo mam mieć mniej niż 90 i bez ketonów-tego pilnuje
    jednak nigdy wykładów, wyrzutów itp nie robiła
    po ostatniej wizycie przed cc podała mi rękę dziekując że byłam taką zdyscyplinowaną pacjentka, że bardzo dobrze jej sie ze mną współpracowało (mimo przekroczeń po kebabie)
    nie płacz przez to babsko
    dziś biometeo nikomu nie sprzyja, nie ma prawa na tobie sie wyżyć
    kązdej co innego służy
    ja moge owoce-całe wielkie jablko, gruszkę...mogę keczup, pomidory, przecier
    ale jak mam wiedzieć, czy mogę? stad przecież są przekroczenia-musimy zaeksperymentować by dowiedzieć sie prawdy o sobie
    140???to pikuś w porównaniu do wyników (niechcianych) u zdeklarowanych cukrzyczek
    głowa do góry
    chodzisz tam po paski
    a swój rozum masz i nikt , dosłownie nikt nie zadba lepiej o dzidzie niż ty sama
    jestes super mama
    ja nie będe klnąć, ale tylko takie mysli mam o tej twojej diab

po zupce chińskiej i kurczakburgerze z MC miałam rekordowe cukry
    tzn "tylko" 142 ale to nie chciało spaść 3h :D i kto by sie spodziewał ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2017, 16:17

Onna lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • k878 Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazio, no stres!
    trafiła ci się przewrażliwiona swoją rolą pinda! małpa jedna, nie ma co robić tylko się wyżywać na ciężarnych!

może rodzinny by ci paski dawał? mi daje gin;

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mam zaświadczenoa o cukrzycy, tylko wpis w karcie i wyniki krzywej. Gin jak się dowie że nie chodzę do diabetologa też nie będzie zadowolony. Nawet pomyślałam odkupować od teścia paski i zmienić glukometr ale nie wiem czy to dobry pomysł... Prywatny wypisuje paski ze zniżką? Bo na nfz nie mam już chyba skąd wziąć skierowania... W przychodni rodzinnej to ja tylko w awaryjnych sytuacjach po recepty albo skierowania to pewnie nie przejdzie. Mam ogólnie dosyć. Już dawno się tak beznadziejnie nie czułam... Oberwałao mi się za kotleta schabowego, cukinię panierowaną, leczo z chlebem (podobno koncentrat winny a wg mnie za dużo chleba) i dwa śniadaniowe przekroczenia. Raz nowy chleb a raz za dużo pieczywa. Ale oczywiście siną było to, że chleb był ze słonecznikiem. Jakby się dowiedziała jakoe wyniki mam po czysto żytnim to bym już dawno na insulinie jechała. Na śniadanie tylko słonecznikowy albo inny ziarenkowy się nadaje. Szkoda gadać...

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kazio
    sama widzisz, że ty wiesz w czym problem
    a ona cie nie wysłuchała i zignorowała prawiąc własne "mądrości"
    olej ją
    chodz po paski
    ja w ciązy z synem przez 3 tyg codziennie zarłam 250-300g schabowego z karkówki w panierce! i cukry miałam dobre (moje wpisy na pewno sa tu ilion stron wstecz), ale nic dodatkowego nie dojadałam
    nie jem chleba do zup, leczo
    a to chleb jest najwiekszym gó...w naszej diecie
    normalnie ja niemal chleba nie jem

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie ale czy nie jest tak że do każdego posiłku musi być pieczywo/kasza/ryż/makaron? Każdy mówi inaczej... Ja też zupy czy leczo raczej bez chleba chyba że wynik ładny to następnym razem trochę chleba dokładam. Następnym razem nakłamię w ewidencji i będę miała spokój. Kreatywna księgowość przynajmniej w tym przypadku dałaby jakąś korzyść :)

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2017, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazioo co za babsztyl :/ uciekaj od tej baby.
    Ja chodze prywatnie ale paski mam refundowane. Moja mimo moivh przekroczen nie robi mi wyrzutow, wie ze to ciaza i ze czasami moga byc. Tez sie smiala jak czytala ze zjem hot doga na stacji ;) ( tzn raz zjadlam i wyskoczylo 145:p ale ladnie zapisalam ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2017, 16:40

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja pisałam
    jem -wg tego, co wy piszecie-mało weglowodanów, a ketonów nie miewam
    dla mnie warzywa to weglo
    jem np pół kalafiora i 2 jaja sadzone
    pół kg fasolki szparagowej...nie jadłam jeszcze kaszy bo tak sie nia zraziłam w poprzedniej ciązy, ze nie moge patrzeć
    ziemniaki jednak u mnie odpadaja
    chleb w ostaeczności np do śledzia :) w nim weglo nie ma :)
    zupę mam codziennie
    podziwiam was za wasze menu
    idę swoją droga, więc nawet nie chwalę się co jem
    w poprzedniej ciązy kazdy posiłek i wynik cukru zapisywałam w zeszytach-mam na pamiątkę :) teraz oczywiście tego nie robie

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • k878 Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    warzywa mają stosunkowo mało węgli; najlepiej wyrobić normę pieczywem, kaszą, makaronem... no ale też nie ma co przesadzać, jak nie służy

Kazio - ja chodze do luxmedu i tam wszystkie leki dostaję na refundację, nie znam się na przepisach - czy to lekarz musi mieć umowę z NFZ czy jak to wygląda;
    u diabetologa byłam w zasadzie 2 razy i dał mi paski 30%, gin kazała mi iść do szpitala na dzień szkolenia cukrzycowego i tam na wypisie są zalecenia dla lekarza prowadzącego, w tym paski 30% i na podstawie tego gin mi wypisuje,
    w szpitalu mówili, że rodzinny na podstawie tego świstka też powinien mi wypisać jakby co;
    wczoraj byłam u gin-diab w poradni przyszpitalnej, ale nie chciałam pasków, bo mam zapas

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Clarissa Przyjaciółka

Wysłany: 5 października 2017, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie wrote:
    Clarissa mierzysz tez po pol godz.? Ja mierze po 1 godz. a potem po 2 godz.

Nie, nie mierzę po pół godzinie. Ktoś kiedyś chyba pisał, że po spożyciu cukrów prostych mierzy się po pół godz. Ale chyba jednak nie ma takiej potrzeby. To był taki jednorazowy "eksperyment".

Tak ogólnie, to diab kazała mierzyć po 2 godz. tylko wtedy, gdy po godzinie przekroczę 140. A wtedy to mi już zawsze pięknie spada.

Kassie lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-73185.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    poczatkowo pilnowałam diety jak należy
    i nie miałam w związku z tym super wspaniałych wyników
    z czasem doszło "zatrucie" (oj co ja przeszłam bólowo przez diete)
    obrzydzenie (do wszelkich kasz, ryżu brązowego, kapusty kiszonej)
    spadek wagi
    zniechęcenie
    stres-tak sie stresowałam, że moja diab mi się sniła, powiedziałam jej o tym...powiedziała, ze mam odpuścic...
    i odpuciłam
    zaczełam jeśc na co mam ochote
    monogamicznie, ale zawsze tak jem :)
    żołądek ozdrowiał bez surowizny, przekonałam się do owoców
    i sprawdziłam-na 7 miesięcy miałam 13 razy ketony
    moim zdaniem to nie jest źle
    mój organizm je tyle węglo ile potrzebuje
    a ja lepiej sie czuję i psychicznie i fizycznie
    ale będę podkreslała-cukrzyca ciązowa to sprawa indywidualna

Kassie lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamciaelcia podoba mi sie Twoje podejscie :-) na poczatku tez bardzo sie stresowalam, pilnowalam dokladnie diety (wymiennikow weglowodanowych itd), kazdy pomiar cukru to byl dla mnie olbrzymi stres. Az w koncu troche odpuscilam. Jem zwykle to na co mam ochote (oczywiscie z tych dozwolonych rzeczy), codziennie mam zupe na obiad. Nie wpycham tez jedzenia na sile, bo np w ksiazeczce ktora dostalam od diabetologa pisze ze mam zjesc 3kromki. Kromek tez nie waze ;-)
    Kazio a tym diabetologiem to sie wogole nie przejmuj! Nie dosc, ze starasz sie utrzymac cukry w ryzach i stres Ci w ciazy niepotrzebny to przekroczenie wcale nie jest duze.

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2017, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam insuline na noc ;( od 4 j mam zaczynac. Humulin n. Troche mnie to przeraza :( jakie insuliny macie?

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus
    A czemu insulina? Ostatnio miałaś w normie...
    Ja mam insulatard penfil
    4j.?
    Jestem na 6j. Jak jutro przekrocze wejdę na 7j.

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie
    Trzeba odpuścić
    Ja miałam taki stres że z tego mi waga leciala
    Po odpuszczeniu dalo się przeżyć cukrzycę tyle miesięcy i planowalam tę ciążę :) inaczej na dzidzie bym się nie zdecydowała

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas wichura i pradu nie ma :( jakoś do domu wróciłam

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli jednak insulina... Może nie jest taka straszna? Jak trzeba to trzeba. Kurcze kamcia zaczynała chyba od 1j. 4 to chyba dużo? Chyba że zależy jaka insulina, jakiej firmy itp.
    Może spróbuję uderzyć do tego z poprzedniej ciąży. On w luxmedzie pracuje. Ale prywatnie kolejna kasa... Muszę z mężem uzgodnić co z tym zrobić. I może rzeczywiście nie ma co się upierać na te kasze jak mnie do nich nie ciągnie. Na razie tak mnie bolimgłowa że nawet myśleć porządnie nie mogę... Ale mi dzień spaprała...

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • jacekuba2 Znajoma

Wysłany: 5 października 2017, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie dobrze bo same wpisujcie cukry dla diabetologa. Ja poza prowadzeniem wpisów muszę przed wizytą podejść do poradni i wydrukować wykres mierzenia cukrów z glukometru , więc nic nie przykombinuje :-) Wolę przygrzeszyć jak nie mierzę cukrów. Wcześniej jakoś wytrzymywałam ale w tym tygodniu mam zachcianki na drożdżówkę :-/

13 cykl starań i drugi cykl z Clo
    relge6ydaoueczw9.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 5 października 2017, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prywatni specjaliści mogą wypisywać recepty ze zniżką. Ja od swojej diab (pryw) dostałam zaświadczenie o paskach i refundacji 30%, to potem po pokazaniu czy ginowi (pryw) czy endo (też oczywiście pryw) wszyscy mi wypisywali ze zniżką.

Kazio, trochę walnięty ten diab, nie przejmuj się. Ja rozumiem mycie głowy za fast food albo dietę Kwaśniewskiego (bo to się dziewczyny jednak należy), ale pojedyncze przekroczenie za chleb?

010ivfloqn8ak6av.png
‹‹ 1675 1676 1677 1678 1679 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ