X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2017, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli to normalne z jablkami :p nastrpnym razem zrobie jak napisalas do posilku zjem jablko :)

Nie stresujcie sie tak stres podwyzsza cukier i dluzsze przerwy w jedzeniu tez :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2017, 10:34

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2017, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:
    mam tak, ale raczej wiązałam to z tym, że po dłuższej przerwie jestem normalnie głodna i się dosłownie rzucam na jedzenie
    Organizm po dluzesz przerwie wywala cukier w obawie ze bedzie glodowal dlatego max 3h przerwyw posilkach jest najlepszym ja ostatnio nie umiem wytrzymac nawet 3 :p

• Kassie Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to doslownie co 2-2,5h max cos jem. Czasem to meczace, zwlaszcza jak mam jakies zalatwienia, czy jedziemy na zakupy. Rano ledwo zjem sniadanie, czekam godzine zeby zmierzyc cukier a potem zanim zbiore sie na spacer z malym to prawie musze cos zjesc :P no, ale dzieki temu cukry poki co w normie :-)
    Dalile bardzo mozliwe, ze to wczorajsze przekroczenie to przez dluga przerwe w jedzeniu. Mi tez tak raz wywalilo po spaghetti bo dlugo nic nie jadlam przed..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2017, 11:34

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 5 października 2017, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    Kazio
    a ja pisałam, że mam wrażenie, że u mnie ketony sie pojawiaja, jak "zaniedbam" dzień posiłkowy a nie ostatnią wieczerzę...
    (...)
    moim zdaniem niejeden doabetolog nie wie do końca, o co chodzi z tymi ketonami

Popieram Kamcię. U mnie też tak jest . Ostatni posiłek ma wg mnie mniejsze znaczenie, bardziej ilość węgli złożónych w trakcie dnia. Ewentualnie - zbyt długa przerwa nocne (u mnie to oznacza koło 9-10h, jak sobie pośpię).

010ivfloqn8ak6av.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 5 października 2017, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:
    Mi wyszło wczoraj na wadze 68,6 czyli +2 przez niecałe 2 tyg.
    Wahnięcia czasem wynikają z ilości wody w organizmie, więc się nie przejmuj, zobacz w dłuższym czasie

010ivfloqn8ak6av.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chciałam się zdrzemnąć, synuś właśnie zasnął, ja się położyłam i mąz wczesniej wrócił z pracy...on, oczywiście, śpi :) a ja jak pomyślałam o jabłku to musiałam wstać i je zjeść :) 20 minut mi to zajęło :) pychotka
    ale już spać nie pójdę

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 5 października 2017, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, róbcie sobie jedzenie na wynos.Nie dopuszczajcie do przegłodzenia. Ja się nie ruszam bez moich pudełeczek i się zupełnie nie krępuję wyciągnąć i zjeść.
    Dziś wyszłam z dwoma (I śniadanie po labie i II po diab). Na szkole rodzenia nikt nawet na mnie nie popatrzył krzywo, a zawsze o 17:30 wyciągam swoją kaszkę. Mam komfort, że nie będę głodna, że cukry nie skoczą i że dam radę wpasować wszystkie 7 posiłków.

Ja jabłka (własciwie kawałek, dorzucam po posiłku). Jest ok.

Pochwalę się - lab: cukier 81, hemoglob. 11,6 (stoi), ketonów w moczu brak, TSH, FT4 w normie. Diab pochwaliła dietę (róznorodność i wartości), dała wytyczne na po porodzie (OGGT dopiero po skończeniu karmienia, bo u mnie nie było jakichś przekroczeń).

Tylko mój glukometr pokazał na czczo raz 77 a raz 90, więc względem labu pierwsze jest ok.

010ivfloqn8ak6av.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 5 października 2017, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do pasztetu - może trochę płatków owsianych, ew. bakłażan uduszony?, ja dałam cukinie duszoną, wyszło trochę wilgotne.

010ivfloqn8ak6av.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 5 października 2017, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    turkaweczka wrote:
    Ech. To i ja się dołączam - po śniadaniu 135, więc na innym gluko niż contour pewnie by było ponad 140 jak w mordę strzelił...

Co się tak czepiacie contoura? Mój działa praktycznie zgodnie z labem. Dwóch diabów też chwaliło ten model.

No to ja też jabłuszko :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2017, 12:54

010ivfloqn8ak6av.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    onna
    ostatnia wizyta u diab? :) super :D

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2017, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie nie czepiam, lubie nim mierzyc bo pokazuje nizsze niz accu :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2017, 12:56

Onna lubi tę wiadomość

• Onna Ekspertka

Wysłany: 5 października 2017, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnia, nagroda za to, że byłam grzeczna :)
    Dziś jeszcze fryzjer, jutro rano lecę ustalać termin cc, później położna, w południe poprawka samochodowa a po południu wizyta kontrolna, jak rośnie mała.
    A i wieczorem fizjoterapeutka.
    Ja się chyba skicham przez te 2 dni

010ivfloqn8ak6av.png
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 5 października 2017, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Onna, nie tyle co czepiam, co faktem jest, ze pokazuje mi mniej niż jakikolwiek inny glukometr. Ja mam TSa, one plus doszedł ale nie mam pasków. A jak Contour potrafi mi pokazać 97 a accu 120 no to widząc wysoki wynik zawsze myślę, że na innym glukometrze byłby pewnie w ogóle kosmiczny... A wiadomo, że każda się boi przekroczeń.

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 5 października 2017, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Turkaweczka wyrzuć te pokazujące najwięcej :P

Poza tym, jak mawiał mój Prof. od analityki: jak dwa razy zmierzyłeś, to sam sobie jesteś winien.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2017, 14:47

k878 lubi tę wiadomość

010ivfloqn8ak6av.png
  • jacekuba2 Znajoma

Wysłany: 5 października 2017, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pozwalacie sobie czasami na drożdżówkę z twarogiem? Czy kawałek ciasta?

13 cykl starań i drugi cykl z Clo
    relge6ydaoueczw9.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 5 października 2017, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana, ja sobie nawet węgierek żałuję...

010ivfloqn8ak6av.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2017, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasta nie bo nie lubie
    Ale czasmi wciagne michalka ;)

• k878 Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też, ale teraz szaleję: gruszka!i to kapsa, aż cieknie po ręce, z jogurtem oczywiście;
    wiadomo, jak raz kawałeczek, zapite kefirem to nie zaszkodzi; zależy też jakie ma się cukry: u mnie generalnie OK, więc jak raz na tydzień pozwolę sobie na coś, co mi może podnieść to chyba tragedii nie będzie... ale białej mąki i to w wersji na słodko i tłustawo to akurat unikam jak ognia, wolę owoce albo ser żółty

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jacekuba2 wrote:
    Dziewczyny pozwalacie sobie czasami na drożdżówkę z twarogiem? Czy kawałek ciasta?
    Ja sobie pozwalam. Wlasnie wczoraj upieklam drozdzowe z serem i zjadlam kawalek-cukier ok. Nie pije kawy, czekolade gorzka to od swieta wiec chociaz raz za czas jakies drozdzowe albo rogaliki ;-)

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Clarissa Przyjaciółka

Wysłany: 5 października 2017, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj wieczorem skusiłam się na małą tartą z budyniem i owocami, ale tylko połówkę, do tego kawka z mlekiem. Po pół godz. cukier 95, po 1 godz. 98, po 2 godz. 91 :) Dziś zapodam drugą połówką :)

k878 lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-73185.png
‹‹ 1674 1675 1676 1677 1678 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ