X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2017, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli to normalne z jablkami :p nastrpnym razem zrobie jak napisalas do posilku zjem jablko :)

Nie stresujcie sie tak stres podwyzsza cukier i dluzsze przerwy w jedzeniu tez :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2017, 10:34

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2017, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:
    mam tak, ale raczej wiązałam to z tym, że po dłuższej przerwie jestem normalnie głodna i się dosłownie rzucam na jedzenie
    Organizm po dluzesz przerwie wywala cukier w obawie ze bedzie glodowal dlatego max 3h przerwyw posilkach jest najlepszym ja ostatnio nie umiem wytrzymac nawet 3 :p

• Kassie Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to doslownie co 2-2,5h max cos jem. Czasem to meczace, zwlaszcza jak mam jakies zalatwienia, czy jedziemy na zakupy. Rano ledwo zjem sniadanie, czekam godzine zeby zmierzyc cukier a potem zanim zbiore sie na spacer z malym to prawie musze cos zjesc :P no, ale dzieki temu cukry poki co w normie :-)
    Dalile bardzo mozliwe, ze to wczorajsze przekroczenie to przez dluga przerwe w jedzeniu. Mi tez tak raz wywalilo po spaghetti bo dlugo nic nie jadlam przed..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2017, 11:34

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 5 października 2017, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    Kazio
    a ja pisałam, że mam wrażenie, że u mnie ketony sie pojawiaja, jak "zaniedbam" dzień posiłkowy a nie ostatnią wieczerzę...
    (...)
    moim zdaniem niejeden doabetolog nie wie do końca, o co chodzi z tymi ketonami

Popieram Kamcię. U mnie też tak jest . Ostatni posiłek ma wg mnie mniejsze znaczenie, bardziej ilość węgli złożónych w trakcie dnia. Ewentualnie - zbyt długa przerwa nocne (u mnie to oznacza koło 9-10h, jak sobie pośpię).

010ivfloqn8ak6av.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 5 października 2017, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:
    Mi wyszło wczoraj na wadze 68,6 czyli +2 przez niecałe 2 tyg.
    Wahnięcia czasem wynikają z ilości wody w organizmie, więc się nie przejmuj, zobacz w dłuższym czasie

010ivfloqn8ak6av.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chciałam się zdrzemnąć, synuś właśnie zasnął, ja się położyłam i mąz wczesniej wrócił z pracy...on, oczywiście, śpi :) a ja jak pomyślałam o jabłku to musiałam wstać i je zjeść :) 20 minut mi to zajęło :) pychotka
    ale już spać nie pójdę

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 5 października 2017, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, róbcie sobie jedzenie na wynos.Nie dopuszczajcie do przegłodzenia. Ja się nie ruszam bez moich pudełeczek i się zupełnie nie krępuję wyciągnąć i zjeść.
    Dziś wyszłam z dwoma (I śniadanie po labie i II po diab). Na szkole rodzenia nikt nawet na mnie nie popatrzył krzywo, a zawsze o 17:30 wyciągam swoją kaszkę. Mam komfort, że nie będę głodna, że cukry nie skoczą i że dam radę wpasować wszystkie 7 posiłków.

Ja jabłka (własciwie kawałek, dorzucam po posiłku). Jest ok.

Pochwalę się - lab: cukier 81, hemoglob. 11,6 (stoi), ketonów w moczu brak, TSH, FT4 w normie. Diab pochwaliła dietę (róznorodność i wartości), dała wytyczne na po porodzie (OGGT dopiero po skończeniu karmienia, bo u mnie nie było jakichś przekroczeń).

Tylko mój glukometr pokazał na czczo raz 77 a raz 90, więc względem labu pierwsze jest ok.

010ivfloqn8ak6av.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 5 października 2017, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do pasztetu - może trochę płatków owsianych, ew. bakłażan uduszony?, ja dałam cukinie duszoną, wyszło trochę wilgotne.

010ivfloqn8ak6av.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 5 października 2017, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    turkaweczka wrote:
    Ech. To i ja się dołączam - po śniadaniu 135, więc na innym gluko niż contour pewnie by było ponad 140 jak w mordę strzelił...

Co się tak czepiacie contoura? Mój działa praktycznie zgodnie z labem. Dwóch diabów też chwaliło ten model.

No to ja też jabłuszko :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2017, 12:54

010ivfloqn8ak6av.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    onna
    ostatnia wizyta u diab? :) super :D

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2017, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie nie czepiam, lubie nim mierzyc bo pokazuje nizsze niz accu :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2017, 12:56

Onna lubi tę wiadomość

• Onna Ekspertka

Wysłany: 5 października 2017, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnia, nagroda za to, że byłam grzeczna :)
    Dziś jeszcze fryzjer, jutro rano lecę ustalać termin cc, później położna, w południe poprawka samochodowa a po południu wizyta kontrolna, jak rośnie mała.
    A i wieczorem fizjoterapeutka.
    Ja się chyba skicham przez te 2 dni

010ivfloqn8ak6av.png
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 5 października 2017, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Onna, nie tyle co czepiam, co faktem jest, ze pokazuje mi mniej niż jakikolwiek inny glukometr. Ja mam TSa, one plus doszedł ale nie mam pasków. A jak Contour potrafi mi pokazać 97 a accu 120 no to widząc wysoki wynik zawsze myślę, że na innym glukometrze byłby pewnie w ogóle kosmiczny... A wiadomo, że każda się boi przekroczeń.

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 5 października 2017, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Turkaweczka wyrzuć te pokazujące najwięcej :P

Poza tym, jak mawiał mój Prof. od analityki: jak dwa razy zmierzyłeś, to sam sobie jesteś winien.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2017, 14:47

k878 lubi tę wiadomość

010ivfloqn8ak6av.png
  • jacekuba2 Znajoma

Wysłany: 5 października 2017, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pozwalacie sobie czasami na drożdżówkę z twarogiem? Czy kawałek ciasta?

13 cykl starań i drugi cykl z Clo
    relge6ydaoueczw9.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 5 października 2017, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana, ja sobie nawet węgierek żałuję...

010ivfloqn8ak6av.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2017, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasta nie bo nie lubie
    Ale czasmi wciagne michalka ;)

• k878 Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też, ale teraz szaleję: gruszka!i to kapsa, aż cieknie po ręce, z jogurtem oczywiście;
    wiadomo, jak raz kawałeczek, zapite kefirem to nie zaszkodzi; zależy też jakie ma się cukry: u mnie generalnie OK, więc jak raz na tydzień pozwolę sobie na coś, co mi może podnieść to chyba tragedii nie będzie... ale białej mąki i to w wersji na słodko i tłustawo to akurat unikam jak ognia, wolę owoce albo ser żółty

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jacekuba2 wrote:
    Dziewczyny pozwalacie sobie czasami na drożdżówkę z twarogiem? Czy kawałek ciasta?
    Ja sobie pozwalam. Wlasnie wczoraj upieklam drozdzowe z serem i zjadlam kawalek-cukier ok. Nie pije kawy, czekolade gorzka to od swieta wiec chociaz raz za czas jakies drozdzowe albo rogaliki ;-)

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Clarissa Przyjaciółka

Wysłany: 5 października 2017, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj wieczorem skusiłam się na małą tartą z budyniem i owocami, ale tylko połówkę, do tego kawka z mlekiem. Po pół godz. cukier 95, po 1 godz. 98, po 2 godz. 91 :) Dziś zapodam drugą połówką :)

k878 lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-73185.png
‹‹ 1674 1675 1676 1677 1678 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ