Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny jakie mialyscie zalecenia co do mierzenia cukru? Macie mierzyć godzinę po skończonym posiłku czy godzinę od zaczecia posiłku? W poprzedniej ciąży mierzylam po skończonym posilku. W tej dostalam różne wytyczne- lekarka mówiła że od zaczecia, a dietetyczka że po skończonym
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2017, 09:22
-
nick nieaktualny
-
W wytycznych ptd jest napisane że od rozpoczęcia. Mi żaden lekarz igdy nie mówił a ja nie pytałam. W poprzedniej ciąży mierzyłam godzinę po zakończeniu i na początku tej też ale któraś z dziewczyn mnie z tego błędu wyprowadziła. Ale ja i tak dość szybko jem
Kamcia! Nie znikaj!
Po śniadniu 138... Są trzy opcje: zabrakło kiszonej kapusty albo śmietana z surówki podniosła albo moja pigwa z herbaty. Ale podejrzewam że to dwie pierwsze przyczyny... A teraz sobie pozwoliłam na brązowy ryż ze śmietaną i jeżynami i zagryzłam dwiema kostkami czekolady... Chyba muszę pobiegać po chałupie
Ja dzisiaj od 13 będę atakować rejestrację na usg. Wczoraj mieli wyłączony telefon albo 13.20 to już za późno by tam dzwonić. Rejestrują od 13 do 14... Jak da radę się zapisać to jadę za dwa tygodnie. Z jednej strony nie mogę się doczekać a z drugiej boję że coś wyjdzie...wiecznie lubi tę wiadomość
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
Ja zaczęłam wyśrodkowywać np. jak jem śniadanie 4 minuty, to mierzę p 1 godz.+2 min od rozpoczęcia, bo sama też już nie wiem. Każdy mówi inaczej. Raczej nie przekraczam czasu jedzenia max 10-12 min. Wydaje mi się, ze cukier tak w pierwszej sekundzie nie przedostaje się jeszcze do krwi. Gdzieś pisało ze następuje to po 10 min. Myślę, że kwestia kilku minut nie ma większego znaczenia. Ale nie wiem dokładnie jak to jest.
wiecznie lubi tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-73185.png -
nick nieaktualny
-
Clarissa wrote:Ja zaczęłam wyśrodkowywać np. jak jem śniadanie 4 minuty, to mierzę p 1 godz.+2 min od rozpoczęcia, bo sama też już nie wiem. Każdy mówi inaczej. Raczej nie przekraczam czasu jedzenia max 10-12 min. Wydaje mi się, ze cukier tak w pierwszej sekundzie nie przedostaje się jeszcze do krwi. Gdzieś pisało ze następuje to po 10 min. Myślę, że kwestia kilku minut nie ma większego znaczenia. Ale nie wiem dokładnie jak to jest.
tak, ale insulina się wydziela od pierwszego kęsa; to jest jakoś powiązane z wydzielaniem śliny, innymi hormonami i receptorami smaku, że np. jak pijesz wodę czystą to nic się nie dziejeCóreczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Haha po wyżej wspomnianyym zestawie 113. Aż nie migłam uwierzyć. Może ta czekolada obniża a nie podnosi? Zawsze jak ją zjem to cukry świetne. Zacznę do każdego posiłku dokładaćTp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
nick nieaktualny
-
Ja wczoraj zrobiłam mężowi taki deser na bazie kaszy manny, kakao i masła, łyżkę oblizałam i miałam wyrzuty sumienia potem... I 3 petit beure zjadłam, bo to się przykrywa herbatnikami, do foremki muszę dociąć ciasteczka, no i źle mi się kilka ucięło.
Robiłam to zaraz po obiedzie i potem cukier był 119.
U nas ładnie, nawet słonko wyszło, po obiedzie idę na spacerek chyba.Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Kurcze, na mnie lepiej działają spacery niż rowerek. Dwa dni bez pedałowania (wczoraj lab, dziś wizyta w poradni) i cukry niższe niż po rowerku.
W ogóle mi te cukry jakby niższe wychodziły od tygodnia, też na czczo. Ponoć na końcówce tak bywa (plotka niesie).
U nas na spacer chyba nie ma szans: 10 min. temu deszcz, teraz świeci słońce, ale chyba potrwa to za krótko, żeby zejść po schodach.
Trzymajcie kciuki za moją dzisiejszą wizytę. Mam nadzieję, że młoda rośnie, bo nawet z przyjęciem do szpitala u nas masakra.
Położna mówiła mi dziś, że w zeszłym tygodniu mieli 8 rodzących na 5 łóżek. Ta z rozwarciem 5cm musiała ustąpić miejsca tej bardziej zaawansowanej.
-
nick nieaktualnyOnna wrote:Amus, nie wypominając, ta Twoja czekolada to mega słodka jest (Milka?), więc dlatego może wywala. Ciemna powinna być lepsza, ma więcej tłuszczu z kakao, nie ma mleka w proszku i mniej cukrów.
-
Ja mam teorię że jak zjem ją na koniec posiłku to organizm jest już zajęty tym co zjadłam wcześniej i nie ma takiego szoku. Ale to moja naiwna teoria...
Kurcze zapisali mnie z łaską na usg na 23.10 ale chcą znowu skierowanie. Jakoś jak poprzednia ciąża była dla nich ciekawym przypadkiem to sami wyznaczali następne wizyty. A teraz jak jest ok to trzeba drugie skierowanie. Wnerwiła mnie kobieta...Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka