X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • k878 Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kciukam i ja!

Kassie lubi tę wiadomość

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 3 października 2017, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kciuków to u nas dostatek! Powodzenia!:)

Kassie lubi tę wiadomość

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2017, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazio14 wrote:
    No to Ci te badania namieszały w wynikach... Ja stwierdzam że wolę zjeść coś małego żeby nie zaszkodzić dziecku. W końcu na morfologię niby nie trzeba na czczo a tsh itp wolę odrobinę zakłamać niż zaliczyć paskudny spadek cukru. A w ogóle ostatnio szłam właśnie na badania, zjadłam małą kanapeczkę i akurat moerzyłam zaraz przed pobraniem. Wyszło 88 a na czczo było 86 więc mam nadzieję że nie miało moje jedzenie wpływu na wyniki. A tak apropo to hemoglobina glikowana 5,0 to chyba ok?
    nie no nie zaszkodziło to nie byl wysoki cukier ;) troche wkurzyło:P
    poza tym by zjeśc musze przyjąc lek na tarczyce a badania tarczycwoe MUSZĄ byc wykonane przed przyjęciem leku ;) takze no i tak musialam byc na czczo i tak

Glikowana 5 jest super :)
    ja mam 4
    w innym lab 4,4
    a teraz poszłam do całkiem innego :P bo tam mialam z nfz
    obadamy, jutro wynik

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2017, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie wrote:
    Hej dziewczyny, chyba dolacze do Waszego watku :-)
    Jestem w 12tygodniu ciazy i niestety od poczatku zmagam sie z cukrzyca. Przed ciaza nie wiedzialam ze cos jest nie tak..
    Hemoglobina 5,0 to jak u zdrowego :-) dla kobiet w ciazy powinna byc ponizej 6,0. U mnie niestety wyszlo ostatnio 6,5.. Nie wiem jak to mozliwe bo z badan wychodzilo, ze problem jest tylko z cukrem na czczo (wynik 100-101). Dzisiaj jade ba usg prenatalne i jestem w strachu, ze cos bedzie nie tak. Prosze o kciuki
    hej Kassie :)
    to Twoja druga ciąża??
    takze bardzo możliwe ze po 1 cukrzyca zostala albo mialas jak ja = nietolernacje glukozy czyli etap przed curkzyca. ja to wyczaiłam wczesniej i dlugo nbyłam na diecie niskoglikemicznej Bardzo możliwe ze glikowana jest wyższa z racji nocnych cukrów bo jak masz całą noc 100 lub lekko ponad 100 to potem tak wychodzi.
    co nei zmienia faktu ze nia ma tragedii :) moja diab jak widziala moja panike z cukrami przytaczała mi przykłady zdrowych ciaz z glikowana ponad 9 ;) bedzie dobrze, zobaczysz

• Kazio14 Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja akurat wtedy euthyroxu nie wzięłam wcale. Ale w takich sytuacjach można podobno 2 godz po posiłku. A dzisiaj mam taki dzień że nawet dwóch godzin bez jedzenia nie mogę wytrzymać... Cały czas głodna jestem a że nic mi się nie chce to prawie się nie ruszam. Już dwa razy dzisiaj zgrzeszyłam gorzką czekoladą... Nawet zaczyna mi smakować a nigdy nie lubiłam :P
    O właśnie sobie przypomniałam, że ok. miesiąc temu robiłam tsh i właśnie przez przypadek poszłam po leku. Wyszło coś ok. 1,3 a teraz 2,25. Ciekawe czy to przypadek i i tak by wzrosło czy rzeczywiście lek aż tak wpływa...

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nawet nie wiem jak glikowana u mnie, jutro wynik odbiorę.
    W poprzedniej ciąży miałam ok 4.7. Ciekawe jak teraz :)
    Mojemu dziecku dokuczają trójki... Ona szaleje, a ja wariuję razem z nią.

hchytqywgtgkzdry.png3i49uay3p9zkz893.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi lekarka mówiła, ze euthyrox we krwi jest cały czas i jednorazowa dawka nie ma wpływu na wynik
    u mnie wręcz było tak, ze jak robiłam drugi raz tsh było to po tygodniu euthyroxu więc jeszcze go w wyniku nie uwzględniło
    nie wiem, czy dobrze tłumaczę-we krwi euthyrox ma wpływ po 4-6 tygodniach (stad mam zalecenie powtórzyć badanie po 6 tyg)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2017, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale najwieksze stezenie jest do 3h po zazyciu

• Clarissa Przyjaciółka

Wysłany: 3 października 2017, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zawsze jak badam TSH, to zażywam euthyrox ok. 3-5 godz. przed badaniem.

https://www.maluchy.pl/li-73185.png
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie i jak tam po wizycie?

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2017, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Clarissa wrote:
    Ja zawsze jak badam TSH, to zażywam euthyrox ok. 3-5 godz. przed badaniem.
    Niestety bardzo zle robisz. Badanie ma byc bez tabletki

• Kassie Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    hej Kassie :)
    to Twoja druga ciąża??
    takze bardzo możliwe ze po 1 cukrzyca zostala albo mialas jak ja = nietolernacje glukozy czyli etap przed curkzyca. ja to wyczaiłam wczesniej i dlugo nbyłam na diecie niskoglikemicznej Bardzo możliwe ze glikowana jest wyższa z racji nocnych cukrów bo jak masz całą noc 100 lub lekko ponad 100 to potem tak wychodzi.
    co nei zmienia faktu ze nia ma tragedii :) moja diab jak widziala moja panike z cukrami przytaczała mi przykłady zdrowych ciaz z glikowana ponad 9 ;) bedzie dobrze, zobaczysz
    Tak, to moja druga ciaza. Ale w pierwszej cukrzycy nie mialam. A po porodzie bylam tak zajeta dzieckiem, ze nawet zadnych badan nie robilam. A napewno cos musialo byc z tym cukrem przed druga ciaza. Moj diabetolog za to stwierdzil ze musialam miec cukry na poziomie 150 i za 4tyg mam powtorzyc badanie. Ale dziekuje bardzo za pocieszenie :* dalas mi troche wiary, ze moze nie jest tak zle :-)
    I wogole to dziekuje za kciuki bo na usg prenatalnym wszystko ok! Kamien spadl mi z serca po tej wizycie :-)

k878, Dalile lubią tę wiadomość

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zgadzam się, badanie TSH i innych tarczycowych bez tabletki się robi, owszem euthyrox sie utrzymuje do 7 dni we krwi, ale stopniowo się uwalnia (i na pewno nie liniowo), więc tabletka przed badaniem ma wpływ na wynik

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak ostatnio robiłam TSH o 17, to też pielęgniarka wyskoczyła, że mi nie zrobi, bo to powinno się przed lekiem badać. Na szczęście póki co z tarczycą w porządku i nic nie biorę.

Kassie cieszę się, że wszystko w porządku! Oby tak dalej. I tym razem zrób badania po ciąży :) ja zrobiłam i miałam wolną głowę, bo cukrzyca poszła sobie w pole po porodzie. :)

Teraz potrzymajcie kciuki za mnie, bo mam wizytę jutro o 16 :), a pojutrze diabetologa :)

Kassie lubi tę wiadomość

• Clarissa Przyjaciółka

Wysłany: 3 października 2017, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    Niestety bardzo zle robisz. Badanie ma byc bez tabletki

Oj, to nie wiedziałam. Moja endo zawsze mówiła że kilka godz. przed badaniem, np. jak przypadkiem w nocy wstanę to brać.

https://www.maluchy.pl/li-73185.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym badaniem po euthyroxie bedzie jak z diabetologami-ile lekarzy tyle opinii. Uważam że najważniejsze ufać wlasnemu lekarzowi. Bo inaczej my wpadniemy w paranoje ;)

Dalile
    Kciuki są

Dalile, k878 lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupilam zapas gorzkich czekolad :)
    Nie jestem slodkozerca ale już odczuwam brak cukru ;)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dalile wrote:
    Jak ostatnio robiłam TSH o 17, to też pielęgniarka wyskoczyła, że mi nie zrobi, bo to powinno się przed lekiem badać. Na szczęście póki co z tarczycą w porządku i nic nie biorę.

Kassie cieszę się, że wszystko w porządku! Oby tak dalej. I tym razem zrób badania po ciąży :) ja zrobiłam i miałam wolną głowę, bo cukrzyca poszła sobie w pole po porodzie. :)

Teraz potrzymajcie kciuki za mnie, bo mam wizytę jutro o 16 :), a pojutrze diabetologa :)
    Ja też jutro wizyta :) tylko na 17.45 a wcześniej endokrynolog a pojutrze diabetolog :) trochę się obawiam bo hemoglobinę i hematokryt mam na dolnej granicy. Zobaczymy co gin na to...
    Moja poprzednia endo mówiła że obojętne czy po leku czy nie. I kiedyś w labie też mi babka powiedziała że tsh to rano się robi bo w ciągu dnia się zmienia. I najlepiej zawsze robić w tych samych warunkach tzn zawsze na czczo bez proszka i jak najszybciej po wstaniu a nie raz po południu a raz rano. Wtedy wyniki są porównywalne.

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2017, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam jak mam ochote to 1-2 kostki milki jem. Cukier okej

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2017, 21:24

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2017, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mialam juz x endo. Lecze sie juz 8 lat I kazdy mowil ze musi byc bez leku. Jedzenie nie ma znaczenua ale lek ma.

‹‹ 1670 1671 1672 1673 1674 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ