Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnynie no nie zaszkodziło to nie byl wysoki cukierKazio14 wrote:No to Ci te badania namieszały w wynikach... Ja stwierdzam że wolę zjeść coś małego żeby nie zaszkodzić dziecku. W końcu na morfologię niby nie trzeba na czczo a tsh itp wolę odrobinę zakłamać niż zaliczyć paskudny spadek cukru. A w ogóle ostatnio szłam właśnie na badania, zjadłam małą kanapeczkę i akurat moerzyłam zaraz przed pobraniem. Wyszło 88 a na czczo było 86 więc mam nadzieję że nie miało moje jedzenie wpływu na wyniki. A tak apropo to hemoglobina glikowana 5,0 to chyba ok?
troche wkurzyło:P
poza tym by zjeśc musze przyjąc lek na tarczyce a badania tarczycwoe MUSZĄ byc wykonane przed przyjęciem leku
takze no i tak musialam byc na czczo i tak
Glikowana 5 jest super
ja mam 4
w innym lab 4,4
a teraz poszłam do całkiem innego
bo tam mialam z nfz
obadamy, jutro wynik -
nick nieaktualnyhej KassieKassie wrote:Hej dziewczyny, chyba dolacze do Waszego watku

Jestem w 12tygodniu ciazy i niestety od poczatku zmagam sie z cukrzyca. Przed ciaza nie wiedzialam ze cos jest nie tak..
Hemoglobina 5,0 to jak u zdrowego
dla kobiet w ciazy powinna byc ponizej 6,0. U mnie niestety wyszlo ostatnio 6,5.. Nie wiem jak to mozliwe bo z badan wychodzilo, ze problem jest tylko z cukrem na czczo (wynik 100-101). Dzisiaj jade ba usg prenatalne i jestem w strachu, ze cos bedzie nie tak. Prosze o kciuki
to Twoja druga ciąża??
takze bardzo możliwe ze po 1 cukrzyca zostala albo mialas jak ja = nietolernacje glukozy czyli etap przed curkzyca. ja to wyczaiłam wczesniej i dlugo nbyłam na diecie niskoglikemicznej Bardzo możliwe ze glikowana jest wyższa z racji nocnych cukrów bo jak masz całą noc 100 lub lekko ponad 100 to potem tak wychodzi.
co nei zmienia faktu ze nia ma tragedii
moja diab jak widziala moja panike z cukrami przytaczała mi przykłady zdrowych ciaz z glikowana ponad 9
bedzie dobrze, zobaczysz
-
Ja akurat wtedy euthyroxu nie wzięłam wcale. Ale w takich sytuacjach można podobno 2 godz po posiłku. A dzisiaj mam taki dzień że nawet dwóch godzin bez jedzenia nie mogę wytrzymać... Cały czas głodna jestem a że nic mi się nie chce to prawie się nie ruszam. Już dwa razy dzisiaj zgrzeszyłam gorzką czekoladą... Nawet zaczyna mi smakować a nigdy nie lubiłam

O właśnie sobie przypomniałam, że ok. miesiąc temu robiłam tsh i właśnie przez przypadek poszłam po leku. Wyszło coś ok. 1,3 a teraz 2,25. Ciekawe czy to przypadek i i tak by wzrosło czy rzeczywiście lek aż tak wpływa...Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
mi lekarka mówiła, ze euthyrox we krwi jest cały czas i jednorazowa dawka nie ma wpływu na wynik
u mnie wręcz było tak, ze jak robiłam drugi raz tsh było to po tygodniu euthyroxu więc jeszcze go w wyniku nie uwzględniło
nie wiem, czy dobrze tłumaczę-we krwi euthyrox ma wpływ po 4-6 tygodniach (stad mam zalecenie powtórzyć badanie po 6 tyg) -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Tak, to moja druga ciaza. Ale w pierwszej cukrzycy nie mialam. A po porodzie bylam tak zajeta dzieckiem, ze nawet zadnych badan nie robilam. A napewno cos musialo byc z tym cukrem przed druga ciaza. Moj diabetolog za to stwierdzil ze musialam miec cukry na poziomie 150 i za 4tyg mam powtorzyc badanie. Ale dziekuje bardzo za pocieszenie :* dalas mi troche wiary, ze moze nie jest tak zleAmus87 wrote:hej Kassie

to Twoja druga ciąża??
takze bardzo możliwe ze po 1 cukrzyca zostala albo mialas jak ja = nietolernacje glukozy czyli etap przed curkzyca. ja to wyczaiłam wczesniej i dlugo nbyłam na diecie niskoglikemicznej Bardzo możliwe ze glikowana jest wyższa z racji nocnych cukrów bo jak masz całą noc 100 lub lekko ponad 100 to potem tak wychodzi.
co nei zmienia faktu ze nia ma tragedii
moja diab jak widziala moja panike z cukrami przytaczała mi przykłady zdrowych ciaz z glikowana ponad 9
bedzie dobrze, zobaczysz
I wogole to dziekuje za kciuki bo na usg prenatalnym wszystko ok! Kamien spadl mi z serca po tej wizycie
k878, Dalile lubią tę wiadomość
-
zgadzam się, badanie TSH i innych tarczycowych bez tabletki się robi, owszem euthyrox sie utrzymuje do 7 dni we krwi, ale stopniowo się uwalnia (i na pewno nie liniowo), więc tabletka przed badaniem ma wpływ na wynikCóreczka 12.2017

Córeczka 08.2019
-
Jak ostatnio robiłam TSH o 17, to też pielęgniarka wyskoczyła, że mi nie zrobi, bo to powinno się przed lekiem badać. Na szczęście póki co z tarczycą w porządku i nic nie biorę.
Kassie cieszę się, że wszystko w porządku! Oby tak dalej. I tym razem zrób badania po ciąży
ja zrobiłam i miałam wolną głowę, bo cukrzyca poszła sobie w pole po porodzie. 
Teraz potrzymajcie kciuki za mnie, bo mam wizytę jutro o 16
, a pojutrze diabetologa
Kassie lubi tę wiadomość

-
Ja też jutro wizytaDalile wrote:Jak ostatnio robiłam TSH o 17, to też pielęgniarka wyskoczyła, że mi nie zrobi, bo to powinno się przed lekiem badać. Na szczęście póki co z tarczycą w porządku i nic nie biorę.
Kassie cieszę się, że wszystko w porządku! Oby tak dalej. I tym razem zrób badania po ciąży
ja zrobiłam i miałam wolną głowę, bo cukrzyca poszła sobie w pole po porodzie. 
Teraz potrzymajcie kciuki za mnie, bo mam wizytę jutro o 16
, a pojutrze diabetologa 
tylko na 17.45 a wcześniej endokrynolog a pojutrze diabetolog
trochę się obawiam bo hemoglobinę i hematokryt mam na dolnej granicy. Zobaczymy co gin na to...
Moja poprzednia endo mówiła że obojętne czy po leku czy nie. I kiedyś w labie też mi babka powiedziała że tsh to rano się robi bo w ciągu dnia się zmienia. I najlepiej zawsze robić w tych samych warunkach tzn zawsze na czczo bez proszka i jak najszybciej po wstaniu a nie raz po południu a raz rano. Wtedy wyniki są porównywalne.Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny

[