Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyKazio14 wrote:No to Ci te badania namieszały w wynikach... Ja stwierdzam że wolę zjeść coś małego żeby nie zaszkodzić dziecku. W końcu na morfologię niby nie trzeba na czczo a tsh itp wolę odrobinę zakłamać niż zaliczyć paskudny spadek cukru. A w ogóle ostatnio szłam właśnie na badania, zjadłam małą kanapeczkę i akurat moerzyłam zaraz przed pobraniem. Wyszło 88 a na czczo było 86 więc mam nadzieję że nie miało moje jedzenie wpływu na wyniki. A tak apropo to hemoglobina glikowana 5,0 to chyba ok?
troche wkurzyło:P
poza tym by zjeśc musze przyjąc lek na tarczyce a badania tarczycwoe MUSZĄ byc wykonane przed przyjęciem lekutakze no i tak musialam byc na czczo i tak
Glikowana 5 jest super
ja mam 4
w innym lab 4,4
a teraz poszłam do całkiem innegobo tam mialam z nfz
obadamy, jutro wynik -
nick nieaktualnyKassie wrote:Hej dziewczyny, chyba dolacze do Waszego watku
Jestem w 12tygodniu ciazy i niestety od poczatku zmagam sie z cukrzyca. Przed ciaza nie wiedzialam ze cos jest nie tak..
Hemoglobina 5,0 to jak u zdrowegodla kobiet w ciazy powinna byc ponizej 6,0. U mnie niestety wyszlo ostatnio 6,5.. Nie wiem jak to mozliwe bo z badan wychodzilo, ze problem jest tylko z cukrem na czczo (wynik 100-101). Dzisiaj jade ba usg prenatalne i jestem w strachu, ze cos bedzie nie tak. Prosze o kciuki
to Twoja druga ciąża??
takze bardzo możliwe ze po 1 cukrzyca zostala albo mialas jak ja = nietolernacje glukozy czyli etap przed curkzyca. ja to wyczaiłam wczesniej i dlugo nbyłam na diecie niskoglikemicznej Bardzo możliwe ze glikowana jest wyższa z racji nocnych cukrów bo jak masz całą noc 100 lub lekko ponad 100 to potem tak wychodzi.
co nei zmienia faktu ze nia ma tragediimoja diab jak widziala moja panike z cukrami przytaczała mi przykłady zdrowych ciaz z glikowana ponad 9
bedzie dobrze, zobaczysz
-
Ja akurat wtedy euthyroxu nie wzięłam wcale. Ale w takich sytuacjach można podobno 2 godz po posiłku. A dzisiaj mam taki dzień że nawet dwóch godzin bez jedzenia nie mogę wytrzymać... Cały czas głodna jestem a że nic mi się nie chce to prawie się nie ruszam. Już dwa razy dzisiaj zgrzeszyłam gorzką czekoladą... Nawet zaczyna mi smakować a nigdy nie lubiłam
O właśnie sobie przypomniałam, że ok. miesiąc temu robiłam tsh i właśnie przez przypadek poszłam po leku. Wyszło coś ok. 1,3 a teraz 2,25. Ciekawe czy to przypadek i i tak by wzrosło czy rzeczywiście lek aż tak wpływa...Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
mi lekarka mówiła, ze euthyrox we krwi jest cały czas i jednorazowa dawka nie ma wpływu na wynik
u mnie wręcz było tak, ze jak robiłam drugi raz tsh było to po tygodniu euthyroxu więc jeszcze go w wyniku nie uwzględniło
nie wiem, czy dobrze tłumaczę-we krwi euthyrox ma wpływ po 4-6 tygodniach (stad mam zalecenie powtórzyć badanie po 6 tyg) -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Amus87 wrote:hej Kassie
to Twoja druga ciąża??
takze bardzo możliwe ze po 1 cukrzyca zostala albo mialas jak ja = nietolernacje glukozy czyli etap przed curkzyca. ja to wyczaiłam wczesniej i dlugo nbyłam na diecie niskoglikemicznej Bardzo możliwe ze glikowana jest wyższa z racji nocnych cukrów bo jak masz całą noc 100 lub lekko ponad 100 to potem tak wychodzi.
co nei zmienia faktu ze nia ma tragediimoja diab jak widziala moja panike z cukrami przytaczała mi przykłady zdrowych ciaz z glikowana ponad 9
bedzie dobrze, zobaczysz
I wogole to dziekuje za kciuki bo na usg prenatalnym wszystko ok! Kamien spadl mi z serca po tej wizyciek878, Dalile lubią tę wiadomość
-
zgadzam się, badanie TSH i innych tarczycowych bez tabletki się robi, owszem euthyrox sie utrzymuje do 7 dni we krwi, ale stopniowo się uwalnia (i na pewno nie liniowo), więc tabletka przed badaniem ma wpływ na wynikCóreczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Jak ostatnio robiłam TSH o 17, to też pielęgniarka wyskoczyła, że mi nie zrobi, bo to powinno się przed lekiem badać. Na szczęście póki co z tarczycą w porządku i nic nie biorę.
Kassie cieszę się, że wszystko w porządku! Oby tak dalej. I tym razem zrób badania po ciążyja zrobiłam i miałam wolną głowę, bo cukrzyca poszła sobie w pole po porodzie.
Teraz potrzymajcie kciuki za mnie, bo mam wizytę jutro o 16, a pojutrze diabetologa
Kassie lubi tę wiadomość
-
Dalile wrote:Jak ostatnio robiłam TSH o 17, to też pielęgniarka wyskoczyła, że mi nie zrobi, bo to powinno się przed lekiem badać. Na szczęście póki co z tarczycą w porządku i nic nie biorę.
Kassie cieszę się, że wszystko w porządku! Oby tak dalej. I tym razem zrób badania po ciążyja zrobiłam i miałam wolną głowę, bo cukrzyca poszła sobie w pole po porodzie.
Teraz potrzymajcie kciuki za mnie, bo mam wizytę jutro o 16, a pojutrze diabetologa
tylko na 17.45 a wcześniej endokrynolog a pojutrze diabetolog
trochę się obawiam bo hemoglobinę i hematokryt mam na dolnej granicy. Zobaczymy co gin na to...
Moja poprzednia endo mówiła że obojętne czy po leku czy nie. I kiedyś w labie też mi babka powiedziała że tsh to rano się robi bo w ciągu dnia się zmienia. I najlepiej zawsze robić w tych samych warunkach tzn zawsze na czczo bez proszka i jak najszybciej po wstaniu a nie raz po południu a raz rano. Wtedy wyniki są porównywalne.Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny