X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • k878 Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kciukam i ja!

Kassie lubi tę wiadomość

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 3 października 2017, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kciuków to u nas dostatek! Powodzenia!:)

Kassie lubi tę wiadomość

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2017, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazio14 wrote:
    No to Ci te badania namieszały w wynikach... Ja stwierdzam że wolę zjeść coś małego żeby nie zaszkodzić dziecku. W końcu na morfologię niby nie trzeba na czczo a tsh itp wolę odrobinę zakłamać niż zaliczyć paskudny spadek cukru. A w ogóle ostatnio szłam właśnie na badania, zjadłam małą kanapeczkę i akurat moerzyłam zaraz przed pobraniem. Wyszło 88 a na czczo było 86 więc mam nadzieję że nie miało moje jedzenie wpływu na wyniki. A tak apropo to hemoglobina glikowana 5,0 to chyba ok?
    nie no nie zaszkodziło to nie byl wysoki cukier ;) troche wkurzyło:P
    poza tym by zjeśc musze przyjąc lek na tarczyce a badania tarczycwoe MUSZĄ byc wykonane przed przyjęciem leku ;) takze no i tak musialam byc na czczo i tak

Glikowana 5 jest super :)
    ja mam 4
    w innym lab 4,4
    a teraz poszłam do całkiem innego :P bo tam mialam z nfz
    obadamy, jutro wynik

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2017, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie wrote:
    Hej dziewczyny, chyba dolacze do Waszego watku :-)
    Jestem w 12tygodniu ciazy i niestety od poczatku zmagam sie z cukrzyca. Przed ciaza nie wiedzialam ze cos jest nie tak..
    Hemoglobina 5,0 to jak u zdrowego :-) dla kobiet w ciazy powinna byc ponizej 6,0. U mnie niestety wyszlo ostatnio 6,5.. Nie wiem jak to mozliwe bo z badan wychodzilo, ze problem jest tylko z cukrem na czczo (wynik 100-101). Dzisiaj jade ba usg prenatalne i jestem w strachu, ze cos bedzie nie tak. Prosze o kciuki
    hej Kassie :)
    to Twoja druga ciąża??
    takze bardzo możliwe ze po 1 cukrzyca zostala albo mialas jak ja = nietolernacje glukozy czyli etap przed curkzyca. ja to wyczaiłam wczesniej i dlugo nbyłam na diecie niskoglikemicznej Bardzo możliwe ze glikowana jest wyższa z racji nocnych cukrów bo jak masz całą noc 100 lub lekko ponad 100 to potem tak wychodzi.
    co nei zmienia faktu ze nia ma tragedii :) moja diab jak widziala moja panike z cukrami przytaczała mi przykłady zdrowych ciaz z glikowana ponad 9 ;) bedzie dobrze, zobaczysz

• Kazio14 Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja akurat wtedy euthyroxu nie wzięłam wcale. Ale w takich sytuacjach można podobno 2 godz po posiłku. A dzisiaj mam taki dzień że nawet dwóch godzin bez jedzenia nie mogę wytrzymać... Cały czas głodna jestem a że nic mi się nie chce to prawie się nie ruszam. Już dwa razy dzisiaj zgrzeszyłam gorzką czekoladą... Nawet zaczyna mi smakować a nigdy nie lubiłam :P
    O właśnie sobie przypomniałam, że ok. miesiąc temu robiłam tsh i właśnie przez przypadek poszłam po leku. Wyszło coś ok. 1,3 a teraz 2,25. Ciekawe czy to przypadek i i tak by wzrosło czy rzeczywiście lek aż tak wpływa...

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nawet nie wiem jak glikowana u mnie, jutro wynik odbiorę.
    W poprzedniej ciąży miałam ok 4.7. Ciekawe jak teraz :)
    Mojemu dziecku dokuczają trójki... Ona szaleje, a ja wariuję razem z nią.

hchytqywgtgkzdry.png3i49uay3p9zkz893.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi lekarka mówiła, ze euthyrox we krwi jest cały czas i jednorazowa dawka nie ma wpływu na wynik
    u mnie wręcz było tak, ze jak robiłam drugi raz tsh było to po tygodniu euthyroxu więc jeszcze go w wyniku nie uwzględniło
    nie wiem, czy dobrze tłumaczę-we krwi euthyrox ma wpływ po 4-6 tygodniach (stad mam zalecenie powtórzyć badanie po 6 tyg)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2017, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale najwieksze stezenie jest do 3h po zazyciu

• Clarissa Przyjaciółka

Wysłany: 3 października 2017, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zawsze jak badam TSH, to zażywam euthyrox ok. 3-5 godz. przed badaniem.

https://www.maluchy.pl/li-73185.png
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie i jak tam po wizycie?

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2017, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Clarissa wrote:
    Ja zawsze jak badam TSH, to zażywam euthyrox ok. 3-5 godz. przed badaniem.
    Niestety bardzo zle robisz. Badanie ma byc bez tabletki

• Kassie Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    hej Kassie :)
    to Twoja druga ciąża??
    takze bardzo możliwe ze po 1 cukrzyca zostala albo mialas jak ja = nietolernacje glukozy czyli etap przed curkzyca. ja to wyczaiłam wczesniej i dlugo nbyłam na diecie niskoglikemicznej Bardzo możliwe ze glikowana jest wyższa z racji nocnych cukrów bo jak masz całą noc 100 lub lekko ponad 100 to potem tak wychodzi.
    co nei zmienia faktu ze nia ma tragedii :) moja diab jak widziala moja panike z cukrami przytaczała mi przykłady zdrowych ciaz z glikowana ponad 9 ;) bedzie dobrze, zobaczysz
    Tak, to moja druga ciaza. Ale w pierwszej cukrzycy nie mialam. A po porodzie bylam tak zajeta dzieckiem, ze nawet zadnych badan nie robilam. A napewno cos musialo byc z tym cukrem przed druga ciaza. Moj diabetolog za to stwierdzil ze musialam miec cukry na poziomie 150 i za 4tyg mam powtorzyc badanie. Ale dziekuje bardzo za pocieszenie :* dalas mi troche wiary, ze moze nie jest tak zle :-)
    I wogole to dziekuje za kciuki bo na usg prenatalnym wszystko ok! Kamien spadl mi z serca po tej wizycie :-)

k878, Dalile lubią tę wiadomość

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zgadzam się, badanie TSH i innych tarczycowych bez tabletki się robi, owszem euthyrox sie utrzymuje do 7 dni we krwi, ale stopniowo się uwalnia (i na pewno nie liniowo), więc tabletka przed badaniem ma wpływ na wynik

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak ostatnio robiłam TSH o 17, to też pielęgniarka wyskoczyła, że mi nie zrobi, bo to powinno się przed lekiem badać. Na szczęście póki co z tarczycą w porządku i nic nie biorę.

Kassie cieszę się, że wszystko w porządku! Oby tak dalej. I tym razem zrób badania po ciąży :) ja zrobiłam i miałam wolną głowę, bo cukrzyca poszła sobie w pole po porodzie. :)

Teraz potrzymajcie kciuki za mnie, bo mam wizytę jutro o 16 :), a pojutrze diabetologa :)

Kassie lubi tę wiadomość

• Clarissa Przyjaciółka

Wysłany: 3 października 2017, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    Niestety bardzo zle robisz. Badanie ma byc bez tabletki

Oj, to nie wiedziałam. Moja endo zawsze mówiła że kilka godz. przed badaniem, np. jak przypadkiem w nocy wstanę to brać.

https://www.maluchy.pl/li-73185.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym badaniem po euthyroxie bedzie jak z diabetologami-ile lekarzy tyle opinii. Uważam że najważniejsze ufać wlasnemu lekarzowi. Bo inaczej my wpadniemy w paranoje ;)

Dalile
    Kciuki są

Dalile, k878 lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupilam zapas gorzkich czekolad :)
    Nie jestem slodkozerca ale już odczuwam brak cukru ;)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dalile wrote:
    Jak ostatnio robiłam TSH o 17, to też pielęgniarka wyskoczyła, że mi nie zrobi, bo to powinno się przed lekiem badać. Na szczęście póki co z tarczycą w porządku i nic nie biorę.

Kassie cieszę się, że wszystko w porządku! Oby tak dalej. I tym razem zrób badania po ciąży :) ja zrobiłam i miałam wolną głowę, bo cukrzyca poszła sobie w pole po porodzie. :)

Teraz potrzymajcie kciuki za mnie, bo mam wizytę jutro o 16 :), a pojutrze diabetologa :)
    Ja też jutro wizyta :) tylko na 17.45 a wcześniej endokrynolog a pojutrze diabetolog :) trochę się obawiam bo hemoglobinę i hematokryt mam na dolnej granicy. Zobaczymy co gin na to...
    Moja poprzednia endo mówiła że obojętne czy po leku czy nie. I kiedyś w labie też mi babka powiedziała że tsh to rano się robi bo w ciągu dnia się zmienia. I najlepiej zawsze robić w tych samych warunkach tzn zawsze na czczo bez proszka i jak najszybciej po wstaniu a nie raz po południu a raz rano. Wtedy wyniki są porównywalne.

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2017, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam jak mam ochote to 1-2 kostki milki jem. Cukier okej

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2017, 21:24

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2017, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mialam juz x endo. Lecze sie juz 8 lat I kazdy mowil ze musi byc bez leku. Jedzenie nie ma znaczenua ale lek ma.

‹‹ 1670 1671 1672 1673 1674 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ