X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2017, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To wlasnie nie jest tak ze go boli tylko zaboli zakluje ciemieniowy albo z tylu i juz. Pewnie panikuje ale wole zbadsc. Zreszta on ma 6 lat za 3 tyg a u okulisty nie byl to mu sie przyda. Malz mial w jego wieku okulary 8 ( nie wiem czy plusy czy minusy na tym sie nie znam) obecnie ma "tylko" 3,5 ;). Syn ogolnie wrazliwy na swiatlo jest otp. Obadamy.

Z nozkami bylo to samo ( mial bole wzrostowe a ja nie wiedzialam o co chodzi...) ale wtedy blad popelnilam bo widzial ze co chwila pytam i te nozki no i sie nakrecil i "wyolbrzymial" dlatego teraz unikam tematu tylko on sygnalizuje ze go glowa zaboli i tyle. No nic nie nakrecam sie juz. Tzn postaram sie :p

Po 1 sniadaniu 118 ale licha kromka 20 g szynka i pomidor ;) poczekalam 1,5 h zjadlam znowu 20 dag chleba frankfuterke pomidor z mozarella i kawka :p

• Dalile Autorytet

Wysłany: 2 października 2017, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamciaelcia super, oby tak dalej!

Ja dzis 85, byłam już w laboratorium, a moje dziecko wstało 5 min przed tym jak wróciłam. Jeśli chodzi o spanie to to dziecko jest niesamowite :)

Amus87 współczuję stresu. Może okulista pomoże? Jak mi zaczynają się migreny czy regularne bóle głowy, to okulista zwykle rozwiązuje problem grubszymi szklami. Niemniej mam nadzieję, że to tylko jakaś bzdurka i zaraz minie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2017, 09:44

hchytqywgtgkzdry.png3i49uay3p9zkz893.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 października 2017, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amus
    oczywiscie, że warto zbadać synka

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 2 października 2017, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stres i zamartwianie mam nigdy się nie kończy... Jak zaszłam w końcu w ciążę, zmartwiona trudnymi początkami, to koleżanka (mama dwóch chłopców) powiedziała mi: "Teraz to pikuś. Będziesz się martwić w ciąży i już nigdy nie przestaniesz martwić sie później o dziecko". Pozostaje tylko trzymać kciuki, aby te dziecięce dolegliwości były z błahych i łatwych do wyprostowania przyczyn. Trzymam więc kciuki! Za USG też oczywiście:) ja miałam w sobotę takiego stresa u gina, że ciśnienie rozkurczowe 92, a zazwyczaj ledwo trochę ponad 70 dobijam, puls prawie 100:)

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 2 października 2017, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazio, odnośnie chleba: a próbowałaś tego z Oskroby? Żytni razowy owsiany. Ja na śniadanie jem około 60 g i mam cukry rzędu 105-116. Może Tobie też będzie służył? Ma 44% węglowodanów.

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 2 października 2017, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus, nie ma wyjścia - wyluzuj trochę.

Chleb chlebem, ale co do chleba? Nosem mi wychodzi szynka/chuda wędlina, jajko (wersje różne), sałata/rzodkiewka. Cebulę i cukinię mam zacząć jeść na śniadanie czy co?
    Po parówkach i kabanosach wyrzuca cukier. Aha, ogórków już też nie mogę - mam zgagę.
    Makrela była wczoraj...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2017, 10:50

010ivfloqn8ak6av.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 2 października 2017, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Turkaweczka, no to zdaj raport z dobrych wieści na rozluźnienie atmosfery

010ivfloqn8ak6av.png
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 2 października 2017, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A chudy twaróg? Mi służy.
    U mnie poza tym króluje szynka/polędwica, pomidory, sałata, kiełki, masło orzechowe a na kryzys mąż mi kupił masło czekoladowe ze stewią.
    Czasem usmażę chleb w jajku, albo zjem kanapkę z jajkiem na twardo.
    No i makrela wędzona lub w pomidorach, też na chlebie.
    W 36 tc jest trudniej, bo już wszystko zdążyło zbrzydnąć :(

• Onna Ekspertka

Wysłany: 2 października 2017, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twaróg mi działa średnio. Jak mam wybór twaróg a kawa lekko zabielona to wybieram...
    Ostatnie zdanie podsumowuje chyba sprawę.

010ivfloqn8ak6av.png
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 2 października 2017, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Współczuję Onna. Na szczęście to już z górki. 4 tygodnie i z głowy!

• Onna Ekspertka

Wysłany: 2 października 2017, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie nie jest tragicznie - tak sobie trochę marudzę, a i, jak mawia mój małż, szczura wypuszczam, może coś ciekawego podpowiecie.

010ivfloqn8ak6av.png
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 2 października 2017, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mówi, że co pomarudzę to moje :)

• k878 Autorytet

Wysłany: 2 października 2017, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    twaróg chudy!
    a kiszone ogóry? u mnie na zmianę ze świeżymi;
    a hummusy różne i pasty wywalają ci rano? mi generalnie nie

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2017, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie parowki o frankfuterki sie.super sprawdzaja ale wiadomo ze to tak.srednio zdrowe :p

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2017, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie twarog.chudy tez wywala :/ mozarella jest okej. U kazdego niestety inaczej dzisiaj po 2 sniadaniu z frankfuterka chlebem, musztarda, pomidorem i kawa z mlekiem 112

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 października 2017, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Parowkami to ja się tuczylam w poprzedniej ciąży :) nadrabialam kcal

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 2 października 2017, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    turkaweczka wrote:
    Kazio, odnośnie chleba: a próbowałaś tego z Oskroby? Żytni razowy owsiany. Ja na śniadanie jem około 60 g i mam cukry rzędu 105-116. Może Tobie też będzie służył? Ma 44% węglowodanów.
    Chyba kiedyś próbowałam taki paczkowany. Dla mnie to jest ostateczność bo one są pasteryzowane i ten smak taki wygotowany przypomina mi plastelinę... Dzisiaj dostanę dwa chlebki zamówione u szwagierki :) a na inne posiłki mam żytni razowy ze słonecznikiem. W rezerwie mam żytni pełnoziarnisty na wagę z auchan - mogę go jeść więcej ale jest mniej smaczny. Jak po tych moich zacznie mi wywalać to będę szukać dalej. Albo wezmę insulinę bo jeść bez przyjemności to frustrujące :)
    A na śniadanie u mnie kanapki z różnymi sałatkami lub surówkami. Jakoś warzywa np pomidor na kanapce mi się znudziły. No i pomidor daje większy wynik niż np surówka z kiszonej kapusty albo sałatka grecka. A w weekend psrówki albo kiełbasa na ciepło :) też pewnie z czasem mi się znudzi...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2017, 12:19

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 2 października 2017, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To się dzielę dobrymi wieściami - dziecię waży trochę ponad 1,4 kg, ma wszystko na swoim miejscu, serducho bije 136, z szyjką, wodami i łożyskiem też jest okej. Tylko póki co gad łepetyną do góry - stąd dziwne wypukłości przy żebrach:) Tak humorystycznie gin podpowiedział, że kiedyś kobietom zalecano... uwaga... robienie kocich grzbietów, żeby dzieci ułożyły się prawidłowo. W tym momencie, moja wyobraźnia zadziałała - ja na podłodze, z kocim grzbietem i tym wielkim brzucholem... i moje dwa mruczki patrzące na mnie jak na wariatkę:P

Ja na śniadanie robię też omlety - dwa jajeczka, 20 g płatków owsianych, trochę mleka traktuję blenderem i smażę na teflonówce spryskanej sprayem z oliwą. Do tego można wkroić warzywa, wędlinę, trochę sera mozarella lub fety, albo zwykłego żółtego. Zawsze to jakaś odmiana.

Dziś dotarł Contour + One, w sumie 2 tygodnie od wysłania zgłoszenia do nich.

kamciaelcia, k878, Onna, Dalile lubią tę wiadomość

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 października 2017, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    turkaweczka
    super wiesci :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 października 2017, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja słuszałam o myciu podłóg na kolanach-aby dzieciątko fiknęło główką w dół :)
    a u mnie była tak bardzo bardzo krótka pępowina, że nie było takiej możliwości ;) prawdopodobnie nawet bym nie urodziła sn...i po pierwszym razie usłyszałam, że nie musi się to powtórzyć...aż ryczała, jak w 17 tc synek miał główkę do góry...na każdym usg tak miał.i co? krótka pępowina :D za to tak grube pepowiny że u małego kikut odpadł po 5 tyg!!

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 1668 1669 1670 1671 1672 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ