Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Cześć, proszę o pomoc,
na teście obciążenia wyszła glukoza 166 po 2 h i byłam na pierwszej wizycie u diabetologa. Mierzę regularnie glukozę, trochę zmieniłam dietę i mam takie wyniki (zdjęcie). Czego mogę sie spodziewać na kolejnej wizycie po tygodniu mierzenia? Jak myślicie, co powie diabetolog i jak oceniacie moje wyniki?
-
Wiesz, to dość skomplikowane. Generalnie najczęściej mierzy się na czczo i po 3 głównych posiłkach. Ja dodatkowo mierzę raz w tygodniu o 22 i o 3 w nocy.
Pierwsze tygodnie są inne, bo musisz sprawdzić po czym masz dobry cukier, a po czym zbyt wysoki. A u każdego moze być inaczej. To moja druga ciąża z cukrzycą i znów póki nie nauczyłam się co mi służy, a co nie mierzyłam po każdym posiłku. Jest nieco inaczej niż poprzednim razem.
Podstawa, to znaleźć dobry chleb -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Cześć Freshmm. Z zaleceń dostaniesz przykaz dalszych pomiarów, niestety, ale pewnie rzadziej. Może zlecenie na hemoglobinę glikolowaną?
Z tabelki wynika, że musisz zwrócić uwagę na I śniadanie - pojawiają Ci się cukry "przygraniczne", bo rano organizm jest nierozkręcony. Czasem lepiej przesunąć coś na II śniadanie. I unikać rano nabiału.
Ja dostałam też zalecenie ruchu (jeśli gin pozwala). Codziennie 1-2 spacerki 0,5-1h. Mi dobrze robi też rowerek stacjonarny.
FreshMm lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
po 3 dniach jednak powiem ze trafione...ale kciuki mile widziane
no i dziwny miałam poranek-szwagierka mnie obudziła po 5, dopóki z męzem z domu nie wyszli po 6, nie spalam, spodziewałam sie wyzszego wyniku...
i dziś moje pierwsze usg, a ja zawsze sie stresuje...cały dzień stresu bo jedziemy na 18:50 -
Kamcia, trzymam kciukasy za same dobre wieści dzisiaj.
Jak tam Amus, poranek lepszy niż wieczór?
Ja testuję dziś do śniadania kawę z ml. migdałowym (kupnym, ale skład i smak ok). Wczoraj bez mleka cukier 106, przedwczoraj było 130...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2017, 07:59
-
nick nieaktualnyKamcia kciuki za usg!!
Onna dziekuje ze pytasz. Kiepsko. Stresuje sie ciagle czuje ze cos jest nie tak jedynie nie wiem czy to z mala cos czy z mlodym. Szukamy przyczyny jego bolu glowy zdarza sie kilka razy w tyg
Dzisiaj mamy okuliste a za dwa tyg neurologa a ja sie boje ze to cos powazneho -
Ech, na troski matki nie ma chyba lekarstwa. Może spróbuj zrobić coś, co sprawi przyjemność i młodemu i Tobie. Tośka siłą rzeczy skorzysta
A przeczucia często są mylące. Tyle, że pamięta się tylko te, które się sprawdziły.
Większość bólów głowy ma dość błahe/drobne przyczyny (zgryz, nadmierne napięcie, zwłaszcza jak młody wrażliwy, poduszka, wada wzroku, itp). Znajdź może dobrego fizjoterapeutę dziecięcego, niech go "pomaca", bo napięcia mięśniowe i powięziowe mogą dużo bólu/problemów powodować, nawet w odległych rejonach ciała. Czterolatka koleżanki zaczęła wyraźnie mówić po rozluźnieniu stóp!
Głowa do góry.
Czas na mój rowerek. -
U mnie na czczo 89 i brak ketonów. Ciekawe czy to zasługa ostatniego posiłku czy pastylki na gardło zjedzonej godzinę po ostatniej kolacji... Myślałam że płuca wypluję albo zwymiotuję więc musiałam wziąć
i młoda znowu chora... To się nigdy nie skończy
Amus najważniejsze że szukacie przyczyny. Pewnie okaże aię tak jak mówią dziewczyny że to jakaś prosta sprawa i łatwo się pozbędziecie bólu. Moja raz na jakiś czas ma bóle nóżek. Na wzrostowe podobno za wcześnie. Ortopeda twierdzi że to wysiłkowe ale nie zawsze boli ją po intensywnym dniu. Może odziedziczyła po mnie. Też odkąd pamiętam miałam bóle stawów i mam do teraz. Nawet reumatolog nie jest pewien co to.Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka