Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyJak tam dzisiaj dziewczynki?
Ja bez pradu bylam a bez wi-fi na tym zadupiu to tak srednio
Cukry okej
Tzn rano zas 94 ale poki nie ma 100 mam nie panikowac wiec nie panikuje
Najpierw robilam blizej kolana wczoraj bardziej na srodku sytuacja rozna efekt ten sam. Pisalam do diab mowi ze odczekac a ja czekam....zrobie dzisiaj na srodku ida obadam.
W koncu bedzie tak ze naucze sie jak bedzie czas n cesarke
Kuba zasmarkany nici z rezonansu ze znieczuleniemponoc dziecko ma byc 2 tyg bez katarku nawet...6 latek 2 tyg zdrowy. Juz to widze
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2017, 14:32
-
No niestety... Moja od początku miesiąca siedzi w domu. Na wtorek mamy zaplanowane szczepienie. Mam nadzieję, że ja się doleczę do końca bo jeszcze jakieś resztki choróbska mi zostały. No i pewnie pójdzie dopiero po 1 listopada. Bo jak ją przetrzymam jeszcze do końca tygodnia po szczepieniu to nie opłaca mi się jej posyłać na dwa dni przed świętem bo na 1000% zdąży coś złapać i nigdzie nie pojedziemy. Także cały miesiąc bez przedszkola
ja już mam dosyć. Jak chodziła to przynajmniej te 4 godziny wolnego miałam...
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
Cześć dziewczyny, chyba do Was dołączę, byłam dziś na krzywej i nie mam złudzeń, już nawet umówiłam się na jutro do diabetologa:
Na czczo 83
Po 1h 214
Po 2h 153
Ta dieta mnie przeraża, normalnie nie wiem co mam ugotować i brakuje mi pomysłów a tu jeszcze mam liczyć co i jak....
-
Lilka
Dasz radę
Wszystkie sobie radzimy-bo czego nie zrobi się dla dzidzi
Super że tak szybko masz wizytę u diabetologa. Wszystko ci wyjasni a my podpowiemy tam gdzie coś bedzie nie zrozumiale
Dla pocieszenia powiem ci że ja nic nie liczęjem czesto po trochu pomijając rzeczy bardzo niewskazane
-
nick nieaktualny
-
U mnie 79 a ketonów nie badałam bo byłoby bardzo duzo pewnie... Bardzo późno wstałam a do tego padłam bez ostatniej kolacji. Ale ostatni posiłek o 22.15 więc może nie było tragedii. Miałam jeszcze posiedzieć i coś dojeść ale usnęłam...Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
U mnie na czczo 79
Witaj Lilka, na początek liczenie sobie odpuść, bo to oszaleć można. Pilnowanie godzin posiłków i mierzenie cukru jest wystarczająco upierdliwe
Odstaw po prostu produkty zakazane: białą mąkę, cukier, tłuste, smażone itd. Przestaw się na pełnoziarniste, gotowane na parze itd. I pomierz co ci wychodzi. Każda z nas ma inaczej.Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Siedzę tak przeważnie do 23. Mam wtedy czas żeby obejrzeć jakąś pierdołę na telewizorze, pogadać z mężem. Czasami gotuję do późna na stępny dzień bo z moją małą Gadziną nie zawsze da się w dzień coś wymagającego ugotować. Oczywiście w pierwszym trymestrze padałam o 20 ale teraz jakoś daję radę dłużej posiedzieć.Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
Witajcie
Nigdy nie myślałam, że jakiekolwiek zagrożenie czy podejrzenie cukrzycy będzie mnie dotyczyć więc jestem totalnie zielona w temacie.
Badania glukozy na czczo wykazały 99.7. (Wg. niego norma do 92)
Do tego ketony 10x ponad normę.
Ginekolog stwierdził, że mam zrobić na następną wizytę krzywą. Wizytę mam dopiero 13.11. Krzywą zamierzam zrobić w przyszłym tygodniu.
Jednak mam glukometr w domu więc posprawdzałam sobie glukoze na czczo.
Wczoraj 104
Dzisiaj 102.
I teraz pytania do Was:)
Czy to już jest stan rzeczy,w którym powinnam zacząć się niepokoić? Czy ten miesiąc do wizyty nie wpłynie źle na moja dzidzie?
Wreszcie, czy możecie polecić mi jakieś artykuły itp. żebym w ogóle mogła się dowiedzieć na czym to wszystko polega i z czym muszę się liczyć.
Dziękuję za przeczytanie mojego posta.
Pozdrawiam Was
Nasze aniołki...
21.09.14 (*) N.
10.05.17 (*) O. -
ja bym zrobiła krzywą, w razie kiepskiego wyniku przyspieszyłabym wizyte u gina...ewentualnie przy złej krzywej rodzinny może wystawić skierowanie do diabetologa (i wtedy gin niepotrzebny), zgodnie z ustawą diabetolog szybko cię przyjmie
w miedzyczasie zadbałabym o dietę w sensie unikałabym tego co totalnie niedozwolone
masz glukometr to możesz też sie kontrolować (pomiar 1h po posiłku)
jemy czesto a mało
ketonów też nie powinno być (nawet w sladowych ilościach)
w skrócie oznacza to że się głodzisz
kiedy idzie się na krzywą ważne jest jednak normalne spożywanie węglowodanów przez co najmniej 3 dni przed badaniem (stąd miałam na myśli, ze dieta na zasadzie unikania głównie cukrów prostych) oraz bycie na czczo 8-12 h
ja w tej ciązy nawet nie musiałam robić krzywej (cukrzyca w ciązy poprzedniej) bo na czczo miałam z glukometru 90-100 (a na glukometrze powinno być poniżej 90)
jednakże dieta u mnie nie działa na cukry poranne stąd insulina nocna w kolejnej ciązy
ale dodam na pocieszenie-w pierwszej ciązy cukier na czczo z krwi żylnej tez miałam wysoki, krzywą cukrową robiłam i na poczatku i po 24 tc -oba badania prawidłowe
później już tak mi sie nie poszczęściło
i krzywa cukrowa musi być 3-punktowaWiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2017, 13:55
-
Dziękuję za odpowiedź.
Krzywą zrobię w poniedziałek i wtedy jak będzie zły wynik to zapisze się do l.rodzinnego.
Czy do tego czasu mam jeść tak jak zwykle czy już wprowadzać ścisłą dietę? (Macie jakąś sensowna, ładna rozpiske co można a czego nie?)
Niestety miałam tylko te kilka pasków do glukometru i już mi się skończyły, więc póki co się nie pokontroluje samodzielnie.
Z tym głodzeniem to po prostu nie jadłam po 18 i tyle.
Nasze aniołki...
21.09.14 (*) N.
10.05.17 (*) O. -
Fatalita wrote:Dziękuję za odpowiedź.
Krzywą zrobię w poniedziałek i wtedy jak będzie zły wynik to zapisze się do l.rodzinnego.
Czy do tego czasu mam jeść tak jak zwykle czy już wprowadzać ścisłą dietę? (Macie jakąś sensowna, ładna rozpiske co można a czego nie?)
Niestety miałam tylko te kilka pasków do glukometru i już mi się skończyły, więc póki co się nie pokontroluje samodzielnie.
Z tym głodzeniem to po prostu nie jadłam po 18 i tyle.
Do chwili zrobienia krzywej jedz normalnie, żeby wynik był miarodajny.Karola321 -
witaj Fatalita,
też bym tak zrobiła, żeby do krzywej jeść w miarę normalnie;
polecam stronę slodkiemamy.edu.pl i przejrzenie tego wątku od początku - ja dałam radę do jakiejś 30. str, ale warto było
najważniejsze to zamienić białą mąkę na pełnoziarnistą, unikać słodkiego, tłustego i smażonego, poszukaj sobie tabel z IG, wysokiego nie wolnoCóreczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Fatalita mi bardzo pomogla strona internetowa slodkiemamy. Poczytaj sobie tez o indeksie glikemicznym i wybieraj te rzeczy ktore ten indeks maja mniejszy. Zmien pieczywo pszenne na razowe/pelnoziarniste, to samo z makaronami i ryzem. Uwazaj tez na owoce. Warzywa surowe wlasciwie bez ograniczen (zwlaszcza ogorki, salata, cebula). Gotowane warzywa maja wiekszy indeks. Kazdej z nas sluzy co innego niestety.. no i musisz jesc tez po 18. Nawet pozna lekka kolacja jest wskazana. Ja na wieczor przed spaniem pije pol szklanki mleka. A paski mozesz kupic w aptece, tylko bez recepty wiadomo ze beda drozsze..
O wlasnie kolezanka wyzej napisala wlasciwie to samo
Dziewczyny jecie moze ryz z jablkami (duszonymi)? Od paru dni tak za mna chodzi..Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2017, 20:36