Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, pierwszy dzien mierzenia cukru i diety w trakcie. Zmierzylam cukier godzine po obiedzie i wyszlo 83. To nie za nisko? Na czczo mialam 88, pi 1 sniadaniu 91: po drugim 99. Tylko ten obiad mnie martwi. Zjadlam pulpety z indyka w sosie pomidorowym z kasza peczak i salatka z mieszanki salat, ogorkiem, poimidorem i oliwa.
kamciaelcia lubi tę wiadomość
-
Kamcia a ile razy Wam buczałam że przekraczam? I ile razy mnie lekarka opieprzyła jak stąd do Warszawy? Proszę Cię nie przejmuj się. Ja o dziwo mam jakieś ładne ostatnio. Dzisiaj resztka pęczaku, pieczona łopatka i buraczki gotowane bez zasmażki i 107. Ale już bym coś zjadła
Lilka nic tylko się cieszyćnie ma co się dziwić skoro obiadek czysto dietetyczny
tam nie miało co podnieść
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2017, 15:35
kamciaelcia lubi tę wiadomość
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
Kazio14 wrote:Kamcia a ile razy Wam buczałam że przekraczam? I ile razy mnie lekarka opieprzyła jak stąd do Warszawy? Proszę Cię nie przejmuj się. Ja o dziwo mam jakieś ładne ostatnio. Dzisiaj resztka pęczaku, pieczona łopatka i buraczki gotowane bez zasmażki i 107. Ale już bym coś zjadła
Lilka nic tylko się cieszyćnie ma co się dziwić skoro obiadek czysto dietetyczny
tam nie miało co podnieść
Dziekuje, moge przez kilka dni zadreczac was takimi upierdliwymi pytamiami, z gory przepraszam -
Cześć Dziewczyny:)
chciałabym do Was dołączyć. Niestety i u mnie pojawiła się cukrzyca. Obecnie jestem w 28 tygodniu i niestety wyniki OGTT 75 prezentują się :
na czczo : 82
po 1 h : 189
po 2 h : 135
Dzień przed badaniem pojadłam sobie trochę dobroci...
Jestem już po 2 konsultacjach u diabetologa. Od tygodnia mierzę cukry po każdym posiłku i na czczo. Generalnie jest ok, parę razy przekroczyłam normę po posiłku. Na czczo zawsze wychodzi ok. Ale najtrudniej utrzymać cukier w normie po śniadaniu.
Powiedzcie mi proszę z jaką dokładnością mierzycie te cukry po rozpoczęciu posiłku? W sensie, że pierwszy gryz i już czas start?
MI dziś po obiedzie wywaliło 167 ;/ ( kasza bulgur, trochę pieczonego kurczaka, cebula, papryka, pomidor+ grejpfrut). Taki wynik był równo po 1 h. A po 5 min sprawdziłam znowu i było już 137...
Jak to jest? -
Mi kazali liczyć czas od pierwszego kęsa i zazwyczaj tak robię, że siadam do jedzenia i włączam minutnik na telefonie na 1h.
mogło ci tak wywalić po tym grejpfrucie i pomidorze... poza tym, glukometr też ma błąd +/- 10 no normalka
turkaweczka, to po takim deserze jak panna cotta powinno się mierzyć po 0,5 h, bo słodkie wywala szybko, Amus to chyba z 5 razy pisała
mierzenie po 1h zakłada, że nie jesz rzeczy spoza diety; więc pewnie wywaliło ileś po 0,5 h i po 1h zjazd w dółCóreczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
mi mimo wszystko diab nie kazała mierzyc po pół godzinie
mam sie trzymac godziny
bo i tak najwazniejsze ze cukier spadł...
przeboleje te pierogi
pierwsze przekroczenie po 4 tyg diety
a uczciwie mierze sie po kazdym posiłku
ruszam dalej "popracowac" -
Ja to samo
bo inaczej zapominam...
A kasza bulgur to nie z pszenicy? Tak mi się coś kojarzy... Ja bym właśnie obstawiała zbyt dużo kaszy. Ale to na bazie moich doświadczeń - mi właśnie po kaszach ryżach itp najbardziej wywala jak zjem za dużo więc ważę i nie jem więcej niż 100g na razTp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
Dzięki dziewczyny. Nieźle z tym minutnikiem. Tak bulgar jest z pszenicy, ale pielęgniarka na szkoleniu z diety wymieniła te kasze jako ok. Co dziwne kaszy chyba nie było dużo, ale raczej grejpfrut i może ten pomidor...
Wczoraj np. zjadłam pół paczki ryżu basmati ugotowanego al. dente+ znów pieczona pierś z kurczaka i duszona cukinia i było 120...
A powiedzcie mi jak sobie radzicie z głodem? Ja czasami pół godziny po jedzeniu już jestem głodna;/ -
ryz basmati zwykły? ja jem pełnoziarnisty i jest OK.
bulgur jest grubą kaszą, więc jest na pewno mnóstwo razy lepsza niż jęczmienna perłowa, tak samo pęczak jest OK i gryczana też
grunt to się najadać do syta, to potem nie ma głoduCóreczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
No tak, ale nie mniej jednak. Wydaje mi się mało prawdopodobne, żeby po pól godziny był niebotyczny wynik, a za chwilę 89. To mój jedyny grzech ciężki, więc mam nadzieję, że nie zaszkodziłam młodemu.
Jadłam też ze 5 razy gorzką czekoladę i też mierzyłam po godzinie - też źle?Turkaweczka
-
Nie wiem jak jest z kaszą owsianą bo nigdy nie jadłam... ale generalnie od lat jadłam na śniadanie owsiankę na wodzie. I jak pierwszego dnia diety zrobiłam sobie taką michę, żeby się najeść ( bo myślałam, że to dobre rozwiązanie ) to wyskoczył mi najwyższy cukier ever ok. 179....szok. Po małej porcji takiej owsianki, którą się nawet na 20 min nie najadłam było 137...
Teraz owsiankę odstawiłam. Na śniadanie jajko i pół grahamki to cukier jest w normie, jakies 120 - 130. -
U mnie po kaszy owsianej jest ok, jest też smaczna. Zobaczymy jutro, jak po tym pęczaku owsianym. Owsiankę jadłam dotąd na mleku (30 g płatków na szklance mleka), ale teraz nawet nie mam śmiałości próbować. A chleb jem pełnoziarnisty owsiany z Oskroby (póki co mi służy, więc muszę przeboleć, że paczkowany - chociaż skład ma dobry i naturalny).Turkaweczka
-
k878 wrote:ale pewnie nie kazał też jeść czystego cukru
Moja diab wiedziala że mierze po pół godz np po jablku i było przykladowo 126 (wtedy powyżej normy) a po godz 100
Kilka takich sytuacji
Jak mierzenie też po 1,5 h
Bo teoretycznie mam tak jesc by nie wywalalo w ogóle w każdym czasie ale ważny jest po godzinie
Jak spadło to tylko dobrze
Pierogi wywalilo po godzinie i dlugo trzymalo
I ja czas wysrodkowuje bo dluuuugo jem
Ostatnio 50 min