Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
turkaweczka wrote:Nie gwarantuje, że się sprawdzi, bo oczywiście każdej z nas co innego służy:) raz była wtopa 135 z tym chlebem, ale zjadłam wtedy korniszony i przypuszczam, że to dlatego. Tak 40-60 g mogę zjeść spokojnie.
jasne:0...ale 135 to chyba jeszcze norma? -
kamciaelcia jesz knoppersy?
ja czasem sobie pozwole zjesc jedna mambe albo jednego cukierka ale to nie to samo co normalnie.. dzisiaj zgrzeszylam i zjadlam kawalek jablecznika w cukierni-cukier 97, tyle ze dlugo sie utrzymywal..
A i witajcie nowe dziewczyny -
tak
knopers był hitem poprzedniej ciązy
taki pewniak
ma taki sklad (i cukier i tłuste) że nie wywala mi w ogóle w żadnej minucie
jadałam go codziennie
dla tego knopersa jedzeniowy dzień nabierał sensu
a cukierka owocowego bardziej bym sie bała (w razie hipoglikemii czekoladowe nie a owocowe-soki, cukierki)Kassie lubi tę wiadomość
-
Monia ja na początku diety musiałam się przestawić na jedzenie mniejszych porcji a często. Jem co 2,5 godziny. A kiedyś mogłam zjeść baaardzo duże porcje. Np woreczek kaszy na raz i do tego mięcho i surówka. Teraz mogę max pół albo 1/3 woreczka w zależności jaka kasza. W poprzedniej ciąży na początku ciągle chodziłam głodna i zła bo nie wiedziałam co i ile mogę zjeść. Z resztą wtedy była norma 120. Teraz już wiem mniej więcej co mi wolnoTp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
nick nieaktualny
-
Kassie wrote:Musze sprobowac z tym knoppersem
kamcia ale to jesz jakos miedzy posilkami czy zamiast posilku?
podwieczorek-taki posiłek po dobrych cukrach, nagroda
u mnie nigdy nie było minuty w której by siegało po nim 110
kupuje w biedronce pieciopaki hihi
a ze w tej ciązy pozwoliłam sobie mieć bardziej zajęte popołudnie to zjadam czesto na zewnątrzWiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2017, 19:43
Kassie lubi tę wiadomość
-
Mania1085 wrote:Dziewczyny a Wam po poprzednich ciążach, po porodzie cukrzyca ustąpiła?
nie raz słyszałam, że w ogóle nie mam cukrzycy ciązowej, ponieważ takowa występuje po 24 tc (kiedy to działaja hormony i łożysko) a u mnie już drugi raz od samego początku
często wpisywali cukrzyca t2
mam problem z cukrem na czczo który bywa w normie dla osób zdrowaych, ale nie jest już normą w ciązy
i tak w poprzedniej ciązy miałam robioną krzywą w 7tc-przekroczyłam każdy punkt krzywej
a po ciązy każdy punkt prawidłowy (choć na czczo 94)
liczę, że i teraz minie cukrzyca
ale moja diab głośno tego nie mówi-u mnie waga robi swoje i obiecała po tej ciązy mnie odchudzić -
amus
gdybyś widziała minę lekarza kiedy synek na usg nagle wyskoczył poza centyle-taki miał być dużyoczywiście wziął pod uwagę geny a nie cukrzycę
aten mój synuś całkiem przeciętnie się urodził
trzeba brać jakies poprawki
najważniejsze by nie była za duża i za małaWiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2017, 19:44
-
nick nieaktualnykamciaelcia wrote:amus
gdybyś widziała minę lekarza kiedy synek na usg nagle wyskoczył poza centyle-taki miał być dużyoczywiście wziął pod uwagę geny a nie cukrzycę
aten mój synuś całkiem przeciętnie się urodził
trzeba brać jakies poprawki
najważniejsze by nie była za duża i za mała
Kuba mial w 29 tc 1400 jakoś w 34 uwaga 3200 prawie a urodzil sie w 38 jako 3470 ( prognozowane bylo po wyzej 4 kg;) )kamciaelcia, Kassie lubią tę wiadomość
-
Mi też nie wierzyli w cukrzycę ciążową jak jeździłam do szpitala na usg a jak szłam rodzić to już w ogóle mnie zlali. Teraz nikt się nie czepia na razie ale w szpitalu też nie wspominałam bo po co. Ogólnie w pierwszej ciąży nie miałam, w drugiej wykryta ok. 17tc i po porodzie cukry po ok. tygodniu wróciły do normy ale krzywej nie robiłam. W tej cukry stopniowo się pogarszały w sumie tak na prawdę cukrzyca wg glukometru ujawniła się w ciągu tygodnia. Mam nadzieję że i tetaz minie. W sumie waga trochę powinna spaść w stosunku do wyjściowej a przynajmniej taką mam nadziejęTp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
A u mnie od poczatku prognozowali duze dziecko
dzien przed porodem w szpitalu gin ocenila wage na 4125 i urodzil sie 4120
wiec 5gram, jesli chodzi o blad w pomiarach. Ciekawe jak bedzie tym razem
Wiem, ze moze juz pytalam o to ale mierzycie cukry przed glownymi posilkami? Bo mi jeden diabetolog mowil, ze cukier przed posilkiem nie ma znaczenia a drugi ze norma 90.. -
nick nieaktualny