Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Mam pytanie odnosnie głodu w nocy. Wczoraj na wizycie diabetolog kazala zjeść ostatnia, 2 kolacje o 21.00. Dzis obudzilam sie o 5 nad ranem glodna, cukier na czczo 88. Czy ja mam cos dojadac w nocy, jezeli obudze sie glodna? Lekarka nic o tym nie mowila.
-
lilka
pamiętam jak w poprzedniej ciązy dziewczyny jadły w nocy po prostu z głodu
ale jednak nie można wtedy mówić o cukrze na czczo (skoro nie minęło 8h)
jest ogólna ważna zasada-ty nie możesz być głodna
ty głodna=dziecko głodne
masz jeśc tak by się najeść
i ogolnie skoro musisz zjeść więcej a cukier wysoki to insulina (ale insulina szybkodzialająca była tu rzadkościa)
może zapychaj się tym, co nie podnosi cukru-surowe warzywa bez ograniczen
lub jedz czesciej
ja tak jem z rana-wole kanapkę co 2 h
mój problem zawsze był odwrotny-ja głodu nie czuję, rano zaczynam od kawy...czasem płakać mi się chce bo trzeba jeść, a gdzie to zmieścić?
a badasz ketony w porannym moczu?Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2017, 21:15
-
No dzis najadlam sie kolacja pod korek, cukier po 1h 78, nisko wiec zmierzylam tez po 2h i wyszlo 94. Teraz zjem jeszcze 2 kolacje i bede pelna, a jak sie znowu obudze o tej 5 to mam przeczekac do sniadania?
-
głód w ciązy to jednak jest "taki normalny"
osobiście bym zjadła w przypadku głodu
ale przyznaję, ze nie mam bezpośreniej wiedzy od diabetologa bo taki problem nigdy mnie nie dotyczył...ja mam problem by zjeść o 10...
może inne dziewczyny zmagały sie z tym na poczatku diety? organizm jednak musi się nauczyć tej diety
a 78 to nisko
jadłaś jakieś weglowodany? -
No wlasnie zjadlam 3 kromki pieczywa razowego z pasta z makreli ze jajkiem, szczypiorkiem i 3 lyzeczkami jogurtu naturalnego, plus pol ogorka i jeden pomodor.
kamciaelcia lubi tę wiadomość
-
lilka1984 wrote:No wlasnie zjadlam 3 kromki pieczywa razowego z pasta z makreli ze jajkiem, szczypiorkiem i 3 lyzeczkami jogurtu naturalnego, plus pol ogorka i jeden pomodor.
to chyba powietrza się nałykałaś
zazdroszczę
glukometr aby na pewno sprawny? (żart) -
w ciązy mierzymy po 1h (zdrowe osoby lub zdeklarowani cukzycy 2 h po)
zdarzało sie ze mierzyłam po 2h jak coś zjadłam niedozwolonego
albo sprawdziłam czy urosło później
albo czy chociaż zaczeło spadac po dużym skoku po godzinie (zupka chińska i kurczakburger z MC tak działały, a dzis 6 pierogów!)
cukier prosty skoczy szybciej niż po godzinie
ale i tak mam mierzyć po 1h mimo że swojej diab mówiłam, ze tak np jabłko działało -
O wow taki wynik po trzech kromkach... U mnie to by było nierealne. Może dziwić wyższy wynik po 2 godzinach (chociaż i tak niski). Ogólnie tłuszcze spowalniają wchłanianie ale w Twoim posiłku nie widzę ich za dużo chyba że tłuszcz z ryby albo chleb był ze słonecznikiem. Myślę że każda z nas to inny przypadek i może zmierzyć jeszcze raz czy kilka razy po dwóch godzinach i jak sytuacja się powtórzy to diabetolog niech się wypowie bo może są sytuacje że bardziej zasadne są pomiary po dwóch godzinach niż po jednej.
Wiem że Ciebie to nie bawi ale nadal nie mogę wyjść z podziwu odnośnie Twoich wyników. Aż możnaby wątpić w cukrzycę (żart - nie mam w zwyczaju podważać wyników czy diagnoz lekarskich)
lilka1984 lubi tę wiadomość
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka