Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzisiaj niestety zaczęłam swoją przygodę z insuliną - od jednej jednostki na noc.
Mam pytanie o ilość wypływającej insuliny. Zanim zrobiłam pierwszy "zastrzyk" to zgodnie z instrukcją odpowietrzyłam zbiorniczek i sprawdziłam czy insulina wypływa. Ustawiłam w związku z tym wskaźnik na 1 jednostkę i przycisnęłam pen. Ale nie wypłynęła jedna kropla tylko 4 kropelki. Czy to tak ma być? Myślałam, że jedna jednostka to jedna kropla, ale najwyraźniej inaczej to wygląda...?
Potem znowu ustawiłam 1 jednostkę, wbiłam igłę, nacisnęłam co trzeba, trzymałam 10 sekund i wyjęłam.. tylko teraz nie wiem ile tych kropel poleciało i jaka to w końcu dawka była...Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2017, 22:23
-
1 kropla to nie 1 jednostka.
Odpowietrzysz dopiero jak insulina poleci strumieniem, a nie kroplami. Ja trzymam z 15s wbita igłę po wstrzyknięciu a i tak co któryś raz mi insulina wypływa i nie wiem czemu. Ja startowałam z 8j a teraz mam 10j.17/2/2016 B
11/3/2018 I -
nick nieaktualnyTez myslalam kiedys ze 1 kropla to 1 jednostka :p ale jednak niw :p
Bry ze szpitala. Ketony +++ plus pobolewanie nerki. I o 4 pojechalismy. Usg nerek okej, pobrali krew do badan. Ketony olalai bo jak cukrzyca okej to nic sie nie dzieje. Ale robia badania na gestoze. Dr troche nie fajny. Mial przed pczami moja biopsje alw dalej uwaza ze watroba cacy bo na usg widzi, ze ladna...i gadaj z nim. Jak wyjdzie okej to do domu za 2 dni jak zle to cesarka
Usg z mal okej 2800 ale nozki nasal krotkie 10 dni temu mialy 62 teraz 65 mm no nic...obadamy.
-
Cześć dziewczyny!! Mam pytanie, może któraś z Was ma pomysł co robić. Jestem w 37 tc, cukrzyca od 8tc. Bez insuliny do tej pory. Cukry na czczo około 2 miesiące temu ponad normę, jadłam wtedy ostatnią kolację o 23. Kiedyś przypadkiem zjadłam o 21 I okazało się że cukry na czczo ok. U cieszyło mnie to bardzo bo 23 to dla mnie nie pora na jedzenie... Oczywiście badam na czczo ketony i cukier i bardzo rzadko coś tam śladowo było. Teraz od kilku dni dużo ketonów i dużo cukru w moczu, we krwi nadal norma. Jak zjem coś po 21 to ketonów nie ma, ale cukier w moczu i we krwi na czczo wysoki. Jak zjem do 21 to cukier na czczo ok a ketony są. Macie może jakiś pomysł jak to pogodzić? Już nie mam sił do tej cukrzycy.....
-
nick nieaktualnyMmmoni nerki zbadaj bo jak we krwi nie mamduzo cukru a w moczu jest to nerki.
Ja zaczynam.myslec ze to sie wali wszystko ppd koniec ciazy.... Z kuba mi ketony tez kolo 37 wyskoczyly.
Duzo ich masz??Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2017, 08:44
-
Mmmoni, ja bym poszła do lekarza z tym. I oddała mocz czy nie ma białkomoczu. Podobno pod koniec ciąży może wszystko szaleć, ale to nie brzmi fajnie.
Amus, trzymaj się tam dzielnie! Oby nie gestoza i za dwa dni w domu!Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Amus powodzenia! Obyś mogła wyjść do domku!
U mnie rano 89. Może powinnam codziennie te ketony sprawdzać? Dzisiaj i tak by wyszły bo jak młoda w domu to mogę dłużej poleżeć i przerwa mi wychodzi ponad 9 godzin...Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
Dzięki dziewczyny za podpowiedzi
ketonów mam max do średnio. Cukier też. Raz jest, raz nie ma. Byłam u urologa, nerki ok, twierdzi że to od cukrzycy I odsyła do diabetologa, a ten że nie od cukrzycy i odsyla do urologa. Żaden nie ma pomysłu na ten cukier w moczu... A ketony teraz znów to już mnie dobily... Mocz badam co dwa tygodnie. Cukier czasem właśnie wyskakuje, ketony do tej pory bardzo rzadko. We wtorek mam wizytę u gina i bedzie świeże badanie robione.
Zastanawiam się czy nie kontaktować się jeszcze z diabetologiem, bo tam już wizyty miałam nie mieć skoro cukry w normie i rzadkie przekroczenia były ostatnio w ciągu dnia, co kilka - kilkanaście dni jedno.
Też już mam wrażenie że mój organizm nie wyrabia w tej ciąży i ma jej dosyć... -
Czesc! Dolączam do grona "słodkich mam". Jestem dopiero w 13tygodniu ciazy. Cukier na czczo 97, po 2h 130. W poniedzialek wizyta w poradni diabetologicznej. Przynam ze jestem bardzo zmartwiona. Powiedzcie mi prosze jak to jest z tymi wadami wrodzonymi? Czesto sie pojawiaja? Jak jest z porodem? Zalezy mi zeby rodzic silami natury..
-
Witaj Hania003. Ja o wadach nawet nie czytalam, wole nie wiedziec niz sie stresowac i myslec. Robie co w mojej mocy zeby te cukry opanowac a reszte (moze to glupie), ale uwazam ze wszystko w rekach Boga.. a co do porodu to mi gin mowil, ze moge rodzic naturalnie. Tylko wiadomo, ze wszystko zalezy od tego jak to bedzie na koncowce. A planowac sobie mozna.. Mysl pozytywnie i nie stresuj sie, bo to tez na cukry wplywa. No i dieta, poczatki najgorsze a potem jakos leci
Hania003 lubi tę wiadomość
-
Kassie wrote:Witaj Hania003. Ja o wadach nawet nie czytalam, wole nie wiedziec niz sie stresowac i myslec. Robie co w mojej mocy zeby te cukry opanowac a reszte (moze to glupie), ale uwazam ze wszystko w rekach Boga.. a co do porodu to mi gin mowil, ze moge rodzic naturalnie. Tylko wiadomo, ze wszystko zalezy od tego jak to bedzie na koncowce. A planowac sobie mozna.. Mysl pozytywnie i nie stresuj sie, bo to tez na cukry wplywa. No i dieta, poczatki najgorsze a potem jakos leci
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2017, 12:21
-
Mi nikt diety nigdzie nie rozpisał, ani diab, ani w szpitalu. Dostałam tylko ogólne zalecenia. A jadłospisy z internetu są takie sobie moim zdaniem, więc korzystałam tylko poglądowo.
I cukrzyca nie jest wskazaniem do CC, co najwyżej do wywołania porodu, jeśli nie miał miejsca do 39 lub 40 tc.Hania003 lubi tę wiadomość
Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Hania003 ja dostalam tylko ogolne wskazowki czego powinnam unikac, co jesc itd. Poczytaj na internecie o indeksie glikemicznym-to podstawa. I strona slodkie mamy mi bardzo pomogla
Musisz poprobowac na sobie, bo kazdej z nas pasuje co innego
bedzie dobrze
Hania003 lubi tę wiadomość