Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Ja sobie pozwalam na owoc dziennie, najczęściej jabłko, ale mam obczajone co mi jak cukier podnosi i ile mogę zjeść. Teraz boskopy i renety mam na tapecie
Ale bez jabłek to bym chyba musiała się ciąć...
Z ksylitolem dwa razy piekłam ciasto z dietolog.pl i kilka razy kakao piłam. Ogólnie chyba wszyscy kręcą nosem na słodziki.Hania003 lubi tę wiadomość
Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Na wielu forach czytałam że sernik jest bezpieczny. Ja jadłam też domowej roboty beze z serem mascarpone (ale naprawdę mały kawałek) i mierzyłam cukier co 15 minut i z tego co pamiętam najwyższy wynik był 101.
Ale jak jadłam beze orzechową kupną to po 30 min było 132, po godzinie 105 (ale już był włączony spacer).
Jadłam też napoleonke z biedry (też podzieliłam kawałek na 3) i cukier w normie
Jednak nie ze wszystkim jest tak pięknie, najgorzej działają na mnie słodkie napoje - nawet niesłodzone soki.
No i oczywiście nawet jak cukry po słodkim w normie to zalecenie jest żeby trzustki nie obciążać. Ona zrobi wyrzut insuliny, żeby ze słodkim sobie poradzić, a potem może być 'zmęczona' :p Tak to sobie tłumaczę na swój rozumHania003 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
A z napojami gazowanymi wole nie ryzykowac, bo bylam uzalezniona od coli
raz sprobuje i potem juz wszystko poleci.. sokow tez nie pilam jeszcze, ale jakos nie mam ochoty. Owoce jem dziennie-albo grejfrut, jablko, kiwi a ostatnio mandarynki
Ostatnio chodza za mna platki kukurydziane z mlekiem ale sie boje hmHania003 lubi tę wiadomość
-
Chodzi o to zeby jesc jak najmniej produktow z wysokim IG ale jak po zjedzeniu czegos slodkiego cukier nie szaleje to mozna sobie na nie pozwalac czesciej?
Jej. Dla mnie to wszystko czarna magia..nie rozumiem dlaczego my nie mozemy zjesc jednego batonika a osoby zdrowe moga zjesc ich cale opakowanie i im nie szkodzi- im wtedy cukier nie skacze?
Sory za te glupie rozterki, ale dopiero zaczynam przygode z cukrzyca i troszke ciezko mi zaakceptowac te wszystkie ograniczenia.. a jestem jeszcze przed wizyta u diabetologa i nie mam pojecia jak to wszystko dziala:/ -
Hania, szkodzi im. Ale tylko im. Nie dziecku, które w sobie noszą. To jedyna różnica, ale jak ważna
A ilości cukru w tym co jest dostępne w sklepach jest zatrważająca.. 5g to łyżeczka cukru. Ja jak biorę teraz cokolwiek do ręki i czytam skład to rwę włosy z głowy. Wcześniej też zwracałam na to uwagę, ale nie przeliczałam tego na poziom cukru we krwiHania003 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
też nie raz na wątku wrzesniowym widziałam, że ketony przez lekarzy są pomijane...że ciaża, ze może być...a w sumie o to najwięcej moja diab jest cięta
jęśli masz możliwość, skontaktowałabym się z diabetologiem...jeśli w szpitalu ketony olewają, na pewno wyszłabym do domu (z nimi akurat nie walczą) i w domu kombinowała -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Moja gin co kazała mi nie badać ketonów mówiła, ze w ciazy mogą wychodzić i to duże ilości ale nic nie znaczy. Tak jak u ciebie w szpitalu. Może jednak coś w tym jest? Gdyby szkodziło dziecku to chyba by zareagowali?Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
nick nieaktualnyK878 serio mowili ze moga wyhcodzic i w duzych ilosciach?? Sama nie wiem co myslec juz:( czytalam ze duza ilosc ketonow moze prowadzic do niedotlenienia plodu
bo otganizm zakwaszony. Unmnie wczoraj np rano ++, potem -/+ pozniej - potem +++ potem zas -/+ rano dzisiaj +++ za godzine -/+ przed chwila - pierd....mozna dostac