X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 listopada 2017, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazio mnie w nocy tez ssie czasem zjem czase przespie to.

Juz mam klepniete cc 11najpoznisj 12 i nie ma juz "chyba" cc a na bank bo gadalam z ordynatorem. Na oddziale jestem "ta Pani od watroby" :/ no ale co zrobic

k878 lubi tę wiadomość

• Kazio14 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2017, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O wow! To już tak blisko! Ale fajnie :)

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • Hania003 Koleżanka

Wysłany: 29 listopada 2017, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak to jest ze desarami w cukrzycy ciążowej? są jakiekolwiek słodkości ktore mozna jesc? W internecie sa sprzeczne informacje.. co z ksylitolem i stewia? Co z owocami?

• k878 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2017, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sobie pozwalam na owoc dziennie, najczęściej jabłko, ale mam obczajone co mi jak cukier podnosi i ile mogę zjeść. Teraz boskopy i renety mam na tapecie :) Ale bez jabłek to bym chyba musiała się ciąć...
    Z ksylitolem dwa razy piekłam ciasto z dietolog.pl i kilka razy kakao piłam. Ogólnie chyba wszyscy kręcą nosem na słodziki.

Hania003 lubi tę wiadomość

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Pam Przyjaciółka

Wysłany: 29 listopada 2017, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na wielu forach czytałam że sernik jest bezpieczny. Ja jadłam też domowej roboty beze z serem mascarpone (ale naprawdę mały kawałek) i mierzyłam cukier co 15 minut i z tego co pamiętam najwyższy wynik był 101.
    Ale jak jadłam beze orzechową kupną to po 30 min było 132, po godzinie 105 (ale już był włączony spacer).
    Jadłam też napoleonke z biedry (też podzieliłam kawałek na 3) i cukier w normie :)
    Jednak nie ze wszystkim jest tak pięknie, najgorzej działają na mnie słodkie napoje - nawet niesłodzone soki.
    No i oczywiście nawet jak cukry po słodkim w normie to zalecenie jest żeby trzustki nie obciążać. Ona zrobi wyrzut insuliny, żeby ze słodkim sobie poradzić, a potem może być 'zmęczona' :p Tak to sobie tłumaczę na swój rozum :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 listopada 2017, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli chodzi o niezdrowe (ale smaczne :p) napoje to najmniej cukru ma sprite. I sobie pozwalam. Duzo mniej od sokow czy innych tego typu. I u mnie dziala ok. Wiadomo od czasu do czasu

• Pam Przyjaciółka

Wysłany: 29 listopada 2017, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, sprite ma chyba 2g cukru. Ale trzeba sprawdzać czym jest słodzony. Raz się nacięłam :( tak samo 7up ma najwięcej cukru, więcej niż pepsi i chyba mirinda.

• Kassie Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2017, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gorzka czekolada :-) ja sobie pozwalam na kawalek drozdzowego/drozdzowki. Jadlam tez rogaliki domowej roboty, ale to wiadomo 1rogalik i dosc :-) jablecznik w cukierni, ale to raz :-) no i knoppers :-)

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2017, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z napojami gazowanymi wole nie ryzykowac, bo bylam uzalezniona od coli :P raz sprobuje i potem juz wszystko poleci.. sokow tez nie pilam jeszcze, ale jakos nie mam ochoty. Owoce jem dziennie-albo grejfrut, jablko, kiwi a ostatnio mandarynki :-)
    Ostatnio chodza za mna platki kukurydziane z mlekiem ale sie boje hm :-)

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Hania003 Koleżanka

Wysłany: 29 listopada 2017, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chodzi o to zeby jesc jak najmniej produktow z wysokim IG ale jak po zjedzeniu czegos slodkiego cukier nie szaleje to mozna sobie na nie pozwalac czesciej?
    Jej. Dla mnie to wszystko czarna magia..nie rozumiem dlaczego my nie mozemy zjesc jednego batonika a osoby zdrowe moga zjesc ich cale opakowanie i im nie szkodzi- im wtedy cukier nie skacze?
    Sory za te glupie rozterki, ale dopiero zaczynam przygode z cukrzyca i troszke ciezko mi zaakceptowac te wszystkie ograniczenia.. a jestem jeszcze przed wizyta u diabetologa i nie mam pojecia jak to wszystko dziala:/

• Pam Przyjaciółka

Wysłany: 29 listopada 2017, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hania, szkodzi im. Ale tylko im. Nie dziecku, które w sobie noszą. To jedyna różnica, ale jak ważna :)
    A ilości cukru w tym co jest dostępne w sklepach jest zatrważająca.. 5g to łyżeczka cukru. Ja jak biorę teraz cokolwiek do ręki i czytam skład to rwę włosy z głowy. Wcześniej też zwracałam na to uwagę, ale nie przeliczałam tego na poziom cukru we krwi ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2017, 06:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dalej mam ketony. Raz +++ raz wcale. Ni przejmują sie tym w szpitalu. Co mam robic??? :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2017, 06:08

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2017, 06:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w sumie przez te ketony tez tam sie kładlas,,,a jakbyś z diab się skontaktowała? kiedy do domu?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2017, 06:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oni od razu powiedzieli ze ketony nie przeszkadzaja. Nie wiem co myslec. Mam stres

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2017, 06:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    też nie raz na wątku wrzesniowym widziałam, że ketony przez lekarzy są pomijane...że ciaża, ze może być...a w sumie o to najwięcej moja diab jest cięta
    jęśli masz możliwość, skontaktowałabym się z diabetologiem...jeśli w szpitalu ketony olewają, na pewno wyszłabym do domu (z nimi akurat nie walczą) i w domu kombinowała

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2017, 06:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, ja bym tez ignorowala ale nie +++ ;(

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2017, 07:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niestety, szpital ci na ketony nie pomoże :( najważniejsze, że monitorują Tosię

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2017, 07:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dziewczyny an watku mialy tylko male ilosci czy tez wieksze? ( Te ktorym kazal dr olewac)

Nie rozumiem tylko czemu te ketony w ciagu dnia tez sa. Ale raz sa raz ich nie ma

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2017, 07:18

• k878 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2017, 07:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja gin co kazała mi nie badać ketonów mówiła, ze w ciazy mogą wychodzić i to duże ilości ale nic nie znaczy. Tak jak u ciebie w szpitalu. Może jednak coś w tym jest? Gdyby szkodziło dziecku to chyba by zareagowali?

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2017, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K878 serio mowili ze moga wyhcodzic i w duzych ilosciach?? Sama nie wiem co myslec juz:( czytalam ze duza ilosc ketonow moze prowadzic do niedotlenienia plodu :( bo otganizm zakwaszony. Unmnie wczoraj np rano ++, potem -/+ pozniej - potem +++ potem zas -/+ rano dzisiaj +++ za godzine -/+ przed chwila - pierd....mozna dostac

‹‹ 1775 1776 1777 1778 1779 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ