X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2017, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale w jakims stopniu ketony są potrzebne do pracy mózgu(też czytałam ;) )
    Z niedotlenieniem nie wiem, ogólnie mi wiadomo że dla nas niebezpieczna jest kwasica ketonowa...ale czy w ciąży? Nie wiem...
    Do tego moja diab nie kazala mierzyć zza dnia. Po najdłuższej przerwie czyli rano. Poza tym ketony najpierw pojawiają się we krwi (za granicą mają takie glukometry do ketonów z krwi) a potem w moczu więc ich pojawianie się/znikanie jest opóźnione w stosunku do posiłku...niby ketony od malej ilosci węglowodanów choć wiemy że ta teoria tez sie nie zawsze sprawdza

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2017, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia a w tamej ciazy diab pod koniec przy dobrych cukrach pozwolila ci zejsc z insuliny albo zrezygnowac juz z nocnej? Czy bralas do konca?

• k878 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2017, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no, u mnie było tak, że jak odebrałam wyniki krzywej, to następnego dnia pojechałam do diabetologa; on mi dał recepte na paski jedne i drugie, mówiąc że jak wyjdą ketony to mam kombinować z drugą kolacją; dwa dni później gin mi opisała wynik i kazała przyjść po skierowanie bo nie może się mną opiekować "zwykły diabetolog"; powiedziała mi wtedy, że badanie ketonów może być zaburzone w ciąży, tzn., że mogą wychodzić i to w dużej ilości, ale to nie znaczy to samo co normalnie, że nic z tym się nie robi; czyli mogą być fałszywie dodatnie wyniki. nie drążyłam, od czasu do czasu sobie badam i dwa razy chyba miałam +/- więc nie drążyłam tematu;

tak samo potem robiłam sama glikowaną to zarówno diab jak i gin powiedzieli, że w ciąży oznaczanie glikowanej nic nie mówi, bo wynik może wyjść zarówno podwyższony jak i obniżony w ciąży w stosunku do prawdziwego;

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2017, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus
    Insulina ostatniej nocy przed cc. Potem już nie

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2017, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, dzis 80 :-)
    Amus to tak samo jak ja z cukrem w moczu. Wyszla kosmiczna ilosc a diabet mi powiedzial ze tak moze byc w ciazy i nic z tym nie zrobimy. Mowil tez, ze tak samo z ketonami. Ze to ciaza i czasem tak jest. Tylko niestety moj gin tego do konca nie rozumie :-/ jutro ide do poradni na nfz do diabet to zapytam jeszcze o ten cukier i ketony i niech mi da na papierku jakies potwierdzenie. Chociaz papierek od prywatnego diabet nie zrobil wrazenia na gin..

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Anikatika Przyjaciółka

Wysłany: 30 listopada 2017, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. U mnie dalej bez zmian z cukrami na czczo, cały czas walczę, na szczęście jutro wizyta u diabetologa, może jakoś mnie pokieruje. Ale pocieszeniem jest fakt, że bąbel ma się dobrze, wczoraj byłam na wizycie u mojego gin. Nawet udało się zmierzyć NT, które jest w porządku, ale poczekamy 2 tyg do prenatalnych.

A tak ma się bąbelek :D

LlFlThB.jpg

kamciaelcia, k878, Kassie lubią tę wiadomość

p19uvfloa8g91wgi.png
  • d84 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2017, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi w ogóle nie kazali mierzyć ketonow

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2017, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wizyta u diabetologa zaliczona. Mam nie chudnac.

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2017, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzis zlapalam pierwszego w zyciu kapcia :-/ do domu wracalam na feldze, bo juz nie wiedzialam co robic. Okazalo sie, ze jakas sruba wbita ehh a opony nowe, dopiero co kupione i zmienione..

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2017, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też bym koła nie wymienila :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Pam Przyjaciółka

Wysłany: 30 listopada 2017, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi ketonow nie kazali mierzyć. W moczu miałam tylko na początku ciąży póki diety cukrzycowej nie miałam. Ale też miałam słaby apetyt i schudłam 4 kg w 2 miesiące.
    Co do kwasicy to chyba nie jest tak łatwo jej dostać. Mój tata długo nie leczył cukrzycy i nawet przy cukrach 500 i głodówce 2 tygodniowej nie stwierdzili mu kwasicy :) ale może to kwestia innych też czynników, więc nie bierzcie tego za pewnik. Po prostu może trochę mniej się stresujcie tymi ketonami :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2017, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byla moja diab bo tu pracuje
    Zrobili mi gazometrie czekam i do domu
    Mam zwiekszyc dawki insuliny. Mozliwe ze nie zaszkodzilam dziecko, oby nie:( musze juz brac i dzienna i nocna.
    Wszedzie wlasnie czytam ze kwasica powinna byc przy wysokim cukrze a moj byl w normie. Wiec moze tylko mialam duzo ketonow. Mam nadzieje ze Tosi sie nic nie stalo ;( chcialam dobrze, malo jadlam wiec nie wzielam 2-3 razy nocnej zeby spadku noe zlapac a.zrobilam zle;(

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2017, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pewno nie zaszkodzilas!

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • k878 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2017, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus, na pewno nie zaszkodziłaś!
    Tym bardziej, że to już końcóweczka, Tosia ma swoją trzustkę produkującą insulinę od 3. miesiąca, wiadomo, że działa inaczej niż po tej drugiej stronie brzucha, ale zawsze! Mi to samo endo mówi z tarczycą, że już teraz to nawet totalne rozregulowanie tak nie zaszkodzi.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2017, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko ze chyba o to chodzi ze jesli byla ta kwasica to organizm byl zakwaszony, krew tez i to przechodzilo do dzidziusia ktory mogl sie niedotlenic. Bo ja przez tamten weekend malo jadlam i malo pilam. Ale cholera mysle ze kobiety w afryc takie nieodzywione a zdrowe dzieci rodza...wiem jeb*** jestem ;(
    Czekam na wynik gazometrii i jak jest oki to do domu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2017, 13:31

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2017, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo wysokich cukrow nie mialam mierzylam ale chyba o to vhodzi ze insulina wplywa na metabolizm czy cos. A nie wiem mam dosc. niech juz jest 12.12...

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2017, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam rekord 183

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • k878 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2017, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    uu, wysoko... od czego?

ja teraz po obiedzie tez jakaś wtopa; jadłam najpierw przy gotowaniu potem zupa, potem II danie - nie chciało mi się gotować kaszy czy czegoś z schrupałam 2 WASA - i pół grejpfruta; na oko określiłam o której mierzyć bo już się zgubiłam - 145 :(
    rzuciłam się na mycie szafek w kuchni, po 15 min 105

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2017, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    5 PIEROGÓW RUSKICH :) MOJA WINA (ZE RUSKIE-BO INNYCH NIE BYŁO)
    a jak dzis nie bedzie wyniku to ja zejde z tego swiata i tak...
    sorry za capslocka

aha
    mam lezec
    wiec samo sie musi spalic

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2017, 15:57

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • k878 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2017, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia, nie łam się! będzie dobrze. Może od stresu te cukry się podnoszą?

Na leżąco można chociaż rękoma machać?

Ja też tak delikatnie, bo się boję że wywołam poród, a już wolałabym doczekać te 8 dni do planowej cesarki...

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
‹‹ 1776 1777 1778 1779 1780 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ