Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Ale w jakims stopniu ketony są potrzebne do pracy mózgu(też czytałam
)
Z niedotlenieniem nie wiem, ogólnie mi wiadomo że dla nas niebezpieczna jest kwasica ketonowa...ale czy w ciąży? Nie wiem...
Do tego moja diab nie kazala mierzyć zza dnia. Po najdłuższej przerwie czyli rano. Poza tym ketony najpierw pojawiają się we krwi (za granicą mają takie glukometry do ketonów z krwi) a potem w moczu więc ich pojawianie się/znikanie jest opóźnione w stosunku do posiłku...niby ketony od malej ilosci węglowodanów choć wiemy że ta teoria tez sie nie zawsze sprawdza -
nick nieaktualny
-
no, u mnie było tak, że jak odebrałam wyniki krzywej, to następnego dnia pojechałam do diabetologa; on mi dał recepte na paski jedne i drugie, mówiąc że jak wyjdą ketony to mam kombinować z drugą kolacją; dwa dni później gin mi opisała wynik i kazała przyjść po skierowanie bo nie może się mną opiekować "zwykły diabetolog"; powiedziała mi wtedy, że badanie ketonów może być zaburzone w ciąży, tzn., że mogą wychodzić i to w dużej ilości, ale to nie znaczy to samo co normalnie, że nic z tym się nie robi; czyli mogą być fałszywie dodatnie wyniki. nie drążyłam, od czasu do czasu sobie badam i dwa razy chyba miałam +/- więc nie drążyłam tematu;
tak samo potem robiłam sama glikowaną to zarówno diab jak i gin powiedzieli, że w ciąży oznaczanie glikowanej nic nie mówi, bo wynik może wyjść zarówno podwyższony jak i obniżony w ciąży w stosunku do prawdziwego;Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Hej, dzis 80
Amus to tak samo jak ja z cukrem w moczu. Wyszla kosmiczna ilosc a diabet mi powiedzial ze tak moze byc w ciazy i nic z tym nie zrobimy. Mowil tez, ze tak samo z ketonami. Ze to ciaza i czasem tak jest. Tylko niestety moj gin tego do konca nie rozumiejutro ide do poradni na nfz do diabet to zapytam jeszcze o ten cukier i ketony i niech mi da na papierku jakies potwierdzenie. Chociaz papierek od prywatnego diabet nie zrobil wrazenia na gin..
-
Hej dziewczyny. U mnie dalej bez zmian z cukrami na czczo, cały czas walczę, na szczęście jutro wizyta u diabetologa, może jakoś mnie pokieruje. Ale pocieszeniem jest fakt, że bąbel ma się dobrze, wczoraj byłam na wizycie u mojego gin. Nawet udało się zmierzyć NT, które jest w porządku, ale poczekamy 2 tyg do prenatalnych.
A tak ma się bąbelek
kamciaelcia, k878, Kassie lubią tę wiadomość
-
Mi ketonow nie kazali mierzyć. W moczu miałam tylko na początku ciąży póki diety cukrzycowej nie miałam. Ale też miałam słaby apetyt i schudłam 4 kg w 2 miesiące.
Co do kwasicy to chyba nie jest tak łatwo jej dostać. Mój tata długo nie leczył cukrzycy i nawet przy cukrach 500 i głodówce 2 tygodniowej nie stwierdzili mu kwasicyale może to kwestia innych też czynników, więc nie bierzcie tego za pewnik. Po prostu może trochę mniej się stresujcie tymi ketonami
-
nick nieaktualnyByla moja diab bo tu pracuje
Zrobili mi gazometrie czekam i do domu
Mam zwiekszyc dawki insuliny. Mozliwe ze nie zaszkodzilam dziecko, oby nie:( musze juz brac i dzienna i nocna.
Wszedzie wlasnie czytam ze kwasica powinna byc przy wysokim cukrze a moj byl w normie. Wiec moze tylko mialam duzo ketonow. Mam nadzieje ze Tosi sie nic nie stalo ;( chcialam dobrze, malo jadlam wiec nie wzielam 2-3 razy nocnej zeby spadku noe zlapac a.zrobilam zle;( -
Amus, na pewno nie zaszkodziłaś!
Tym bardziej, że to już końcóweczka, Tosia ma swoją trzustkę produkującą insulinę od 3. miesiąca, wiadomo, że działa inaczej niż po tej drugiej stronie brzucha, ale zawsze! Mi to samo endo mówi z tarczycą, że już teraz to nawet totalne rozregulowanie tak nie zaszkodzi.Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
nick nieaktualnyTylko ze chyba o to chodzi ze jesli byla ta kwasica to organizm byl zakwaszony, krew tez i to przechodzilo do dzidziusia ktory mogl sie niedotlenic. Bo ja przez tamten weekend malo jadlam i malo pilam. Ale cholera mysle ze kobiety w afryc takie nieodzywione a zdrowe dzieci rodza...wiem jeb*** jestem ;(
Czekam na wynik gazometrii i jak jest oki to do domuWiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2017, 13:31
-
nick nieaktualny
-
uu, wysoko... od czego?
ja teraz po obiedzie tez jakaś wtopa; jadłam najpierw przy gotowaniu potem zupa, potem II danie - nie chciało mi się gotować kaszy czy czegoś z schrupałam 2 WASA - i pół grejpfruta; na oko określiłam o której mierzyć bo już się zgubiłam - 145
rzuciłam się na mycie szafek w kuchni, po 15 min 105Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
5 PIEROGÓW RUSKICH
MOJA WINA (ZE RUSKIE-BO INNYCH NIE BYŁO)
a jak dzis nie bedzie wyniku to ja zejde z tego swiata i tak...
sorry za capslocka
aha
mam lezec
wiec samo sie musi spalicWiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2017, 15:57
-
Kamcia, nie łam się! będzie dobrze. Może od stresu te cukry się podnoszą?
Na leżąco można chociaż rękoma machać?
Ja też tak delikatnie, bo się boję że wywołam poród, a już wolałabym doczekać te 8 dni do planowej cesarki...Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019