Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Siedzę na ktg, zapis już zrobiony, czekam do lekarza. Jestem tu już 2h i jestem czwarta
nie spodziewałam się takiego tłumu, musiałam kupić kanapkę z barku taka jaka była: biała buła, ser z, szynka jajko majonez. Dziwnie smakuje... i ciekawe jaki cukier będzie.
Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Kazio dokladnie. A cukier 113 wydaje mi sie wysoki. Niewiadomo jak organizm radzi sobie po godzine czy dwoch. Niby tylko 3 czy 6 jednostek przekroczenia ale wiadomo, ze cukrzyca moze sie rozwinac i zrobi sie nagle 10-20 jednostek. A poza tym norma to norma jakby nie bylo. Ja przy cukrze 100na czczo miewam wyskoki po godzinie jak zjem cos co nie spasuje i naprawde dlugo trwalo az ten cukier spadl ponizej 90.
-
No, wracam do domku, wszystko Ok, czekamy na piątkowe cięcie
Zgadzam się ze lekarze różnie podchodzą. No ale cudów nie ma, jak ktoś ma cukry na czczo Ok, to tez do tego 24 tc może nie wiedzieć o cukrzycy. Dziwie się tylko kobietom co się objadają śmieciami, ja przed diagnoza wiadomo diety cukrzycowej nie stosowałam, ale starałam się jesc zdrowo.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2017, 10:30
Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
K878 ja właśnie się zastanawiam czy w drugiej ciąży nie miałam cukrzycy od początku. Bo na czczo ok a dopiero ok. 16tc wyszły ketony i to mnie zaalarmowało. A tak normalnie trzustka przecież po tym 24 tygodniu zaczyna fiksować. No ale było minęło.
Fajnie że już lada moment będziesz miała swoją KruszynkęTp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
już się nie mogę doczekać
jeszcze Adwent się zaczął i żłóbkowo-stajenkowe klimaty
nie wiem jak to jest z cukrzycą, ja też miałam robioną krzywą jakieś 3-4 tyg wcześniej niż normalnie, bo miałam bakterie w moczu i gin mi kazała pić dużo wody, 2,5-3l, a ja wtedy 3 butelki dziennie wciągałam czyli jakieś 4,5 l, i jak jej to powiedziałam to mi dała skierowanie na krzywą;
jakoś stopniowo piłam coraz więcej, nie wiem kiedy się zaczęło; mnie to wcześniej nie niepokoiło, był środek lata, gorąco, wszędzie mówią i piszą, żeby dużo pić w ciąży... no, ale jak widać gdzieś jest granica
po zakazanej kanapce po pół h 100, po 1h 128, a teraz bardzo pomału spadaale trudno, coś musiałam zjeść, bo już ponad 3h przerwy było
Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
A ja własnie miałam zrobioną krzywą. Najgorzej, czego się spodziewałam, to cukier na czczo, bo wyszedł 111. Po godzinie było 166, a po dwóch 141. Jutro jeszcze odbieram wynik hemoglobiny glikowanej i kolejna wizyta u diabo. Zastanawiam się tylko, czy nie iść prywatnie do dietetyka, może, pokieruje jakoś dietą, żeby ten cukier na czczo spadł.
-
ja dostałam u diabetologa accu chec performa nano, a po tacie maiąłm diagnostic gold i na diagnostiku nie raz mi wychodziły cukry wyższe o 10-20!!!!!!!!!! Ale ostatnio na accu wyszło mi raz 103 potem 96,apo 20min z krwi żylnej 87!!!!17/2/2016 B
11/3/2018 I -
Dziewczyny jak lubicie placki na słodko to polecam http://www.napolslodko.com/pelnoziarniste-placki-z-jablkami/#
Chyba tutaj któraś z Was poleciła ten przepis?
Zrobiłam z mąką pełnoziarnistą pszenną, zjadłam chyba 2 przewidziane porcje (z 8 placków) i po godzinie 113a było pycha
Kassie, k878 lubią tę wiadomość
-
Anikatika wrote:A ja własnie miałam zrobioną krzywą. Najgorzej, czego się spodziewałam, to cukier na czczo, bo wyszedł 111. Po godzinie było 166, a po dwóch 141. Jutro jeszcze odbieram wynik hemoglobiny glikowanej i kolejna wizyta u diabo. Zastanawiam się tylko, czy nie iść prywatnie do dietetyka, może, pokieruje jakoś dietą, żeby ten cukier na czczo spadł.
Anikatika, ja też głównie walczę z cukrami na czczo. U mnie sprawdziły się spacery ok 21 (takie 45-60 min) i na ostatnią kolację o 23 jadłam plaster lub dwa minichałki z biedronki. Cukier mierzyłam zwykle ok 8-8.30 ale wyniki zwykle były 85-92.
Zapisuj co jesz i o której. Najlepiej 2-3 dni robić to samo i sprawdzać reakcję. Nienajgorzej też działała kolacja z kanapki z wędzonym na ciepło łososiem.
Dziewczyny niektóre jedzą kanapke z serem albo jogurt/kefir. U mnie się to nie sprawdza. -
Zgłupiałam na podwieczorek 2 h po obiedzie zjadłam kostke czekolady I 1 rafaello dodatkowo kawa rozpuszczalna z mlekiem bez cukru. Cukier po 1 h 93. Kolacja po 2,5h 2 kromki razowego szynka 2 plastry rzodkiewki 2 I 2 listki solaty cukier 111 po 1 h.31.05.2017 bedzie Aleksander
-
Aguska0987 wrote:Zgłupiałam na podwieczorek 2 h po obiedzie zjadłam kostke czekolady I 1 rafaello dodatkowo kawa rozpuszczalna z mlekiem bez cukru. Cukier po 1 h 93. Kolacja po 2,5h 2 kromki razowego szynka 2 plastry rzodkiewki 2 I 2 listki solaty cukier 111 po 1 h.
ale co ci tu nie pasuje? mało na podwieczorek zjadłaś, jakbyś 5 rafaello zjadła to by wywaliłojeszcze czekolada pewnie gorzka? mleko wygenerowało duużo insuliny i sobie organizm poradził
2 kromki chleba to już konkret, ale ja np. na kolację to mogę nawet 3 kromki zjeść i to orkiszowego graham, który na śniadanie mi wywalał 1 kromka do 180Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019