Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej. 82 z rana a ketonów nie badałam bo mi się nie chciało.
Podły mam dzisiaj nastrój, wyć mi się chce od rana więc jak przeczytałam wiadomość Amus to już się poryczałam. Te hormony mnie zabiją chyba...Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
Na czczo 80,
po śniadaniu 125, ale wiem dlaczego
Chyba mi się wody w nocy sączą, jak wstałam to miałam plamę na pidżamie; namierzyłam ją jakieś pół godziny po wstaniu, ogromna nie była, test ph pokazał 4,0 czyli że wszystko OK. Mam ochotę spanikować i pojechać na IP.
Ech, jeszcze dwie doby.Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
obserwuję, siedzę na wkładce
ale może to był rzadki śluz po prostu...
Też mam pytanie o to co "po ciąży": mam zrobić znowu krzywą cukrową, pomiary niby olać ale pewnie trochę potestuję, dietę normalną stosować,
A czy nie warto też zrobić krzywą insulinową?
Będę męczyć lekarza i tak, bo skoro mam siedzieć te 2h z maluszkiem w przychodni, to już bym się za jednym zamachem zbadała...
czy jeszcze są jakieś badania wokół cukrów, które można i warto zrobić?Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
kassie
ja dopiero stosowałam diete przy staraniach i nie była to dieta w takim rozumowaniu, jak teraz....po prostu starałam się regularnie jesc, zmieniłam chleb
jak sie cześciej je to i porcje robią się mniejsze
ja już wiedziałam, że z moim cukrem na czczo od razu zakwalifikuję się do cukrzycy ciązowej i chciałam to monitorować od poczatku
ale fast foody były...słodycze niekoniecznie bo normalnie ja nie jestem słodkożercajedynie chciaca pojawia sie na odwyku cukrowym
a paski do pomiarów zmagazynowałam na końcówce ciązy
nie planuje diety po ciązy
k878
ja jedynie robiłam krzywą cukrową
w górnej granicy terminu po porodzie, a może i później
skierowanie dała diabetolog w ciązy, zrobiłam i tak prywatnie bo na skierowaniu musiałabym wyjechać do innego miasta
a robiąc prywatnie i tak potrzebowałam skierowanie, nie podaliby mi bez tego glukozy
no i na skierowaniu zaznaczone że 3-punktowa(na moje życzenie), dobrze, że było to zaznaczone...
z maluszkiem tata został, nie chciałam zafałszować wyniku
i diety nie stosowałam
ja w ogóle nie kp (syn nie chciał) więc od początku nie było ograniczeń
ale...
ja jem nieregularnie, ja mogę być bez jedzenia i do godz 15-to jest moim największym grzechem w odżywianiu
po urodzeniu zapominałam nawet mierzyć cukier więc szybko odpusciłam, ale bylam bardzo zdziwiona, że jednak po ciązy te moje cukry znacznie spadły, a więc ciązowa cukrzyca to jest -
k878 wrote:Czyli nie robisz tez pomiarów np na podwieczorek? Inaczej chybaby się nie połapał.
Nie chodzi o przekręty ale w sumie dopóki nie zmierzysz to nie wiesz jak ci służy to co jesz, No chyba ze jesz to samo co na pozostałe posiłki.
Kassie, jak tam po badaniach?Córcia- 3 stycznia 2018
Synek- grudzien 2012 -
No ja jestem ciekawa jak to jest z cukrzycą po normalnym porodzie. Bo po poprzednim przeszło na podstawie glukometru tak na dobre po ok. tygodniu. Dzień po porodzie jeszcze mi cukry skakały. Teraz jak będę pod opieką diabetologa do końca to ustalimy co po porodzie. Wtedy diabetolog to było ostatnie o czym pomyślałam.Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
Mi diabetolog ostatnio mowil, ze krzywa powinnam zrobic 6-12 tygodni po porodzie
obawiam sie tylko, ze pomiarow glukometrem nie bede miala czasu robic.. pamietam jak bylo z synkiem-nie ogarnialam swiata naprawde
wszystko krecilo sie wokol niego, po calych dniach w pizamie itd.. masakra
nawet zwyklej morfologii nie mialam jak zrobic a jak w koncu zrobilam to nawet wynikow nie odebralam
teraz postaram sie zadbac o te cukry ale wiem jak bedzie.. a ze ja jestem wielkim slodkozerca.. i cukier mialam 100 na poczatku to juz mam stracha ehh
-
I mam tak jak Ty Kamcia. Wstawalam o 4:30 do pracy, nie jadlam nic. Ewentualnie jakiegos snickersa w drodze.. bulke z serem zoltym jadlam na przerwie o 9:30 a obiad dopiero kolo 14:30-15. Najwiecej zjadalam na wieczor, ale nie ukrywam ze bylo to jedzenie "smieciowe" (chipsy, zelki, fast foody). W weekendy to potrafilam ciasto jesc na sniadanie
a maz to taki sam jak ja jest.. wiec te nawyki napewno bede musiala zmienic, tylko czy to wystarczy
-
nick nieaktualny