X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • trycja Przyjaciółka

Wysłany: 3 stycznia 2018, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje Kamcia. Też mam takie poglądy na to podobne do Twoich. Ale to nowa sytuacja i zastanawiam sie ciagle analizujac wizyty u gina i wydruki usg. Powiem jezzcze raz jak ostatnio po co mi to dają hehe. Jak ja to potem na czynniki pierwsze rozgrzebuje.Tak przy 35 tyg bym chciala byc i zeby byla odpowiednia waga. Bo juz nie mówię ze w ogóle najlepiej jakby byl marzec. Anitka kochana. Mi diabetolog zwiekszyla o 3j. Po dwoch dniach raz chyba o 2j. Ja nie jestem ekspertem. Ale przy 107 wyadje mi sie zasadne zwiekszyc do
    13j.

Spat
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaj wielkie gratulacje!! :-)
    Ja mam takie zdanie jak kamcia. Waga i to ile tyjemy nie ma wplywu na wage dziecka. Nie raz poprostu jest to woda. Pierwsza ciaze mialam nie cukrzycowa a i tak urodzilam duze dziecko bo ponad 4kg. Teraz teoretycznie jest cukrzycowa a zapowiada sie mniejsza dzidzia. Chociaz przekonam sie o tym dopiero po porodzie :-)

Polaj lubi tę wiadomość

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    trycja
    ważne ogólnie że dziecko rośnie
    i w swoim tempie
    syn przykładowo miał dużą główke krótkie nózki, jedno pomiar zawyżało a drugie zanizało, niby był na 90 centylu (więc od razu lekarze kojarzyli to albo z cukrzycą albo z genetyką)
    córka za to długie nogi, duża głowa, ale brzucio małe :) i tak z niej był sredniak :D
    na pewno pomiary nie wychodziły nam idealnie do tygodni ciązy, tendencja rozbiezności była jednak zachowana do końca (teraz widać u syna długi tułów a krótkie nóżki)
    dziecko wyssie z matki co potrzebuje
    jednak nie jest to bez znaczenia dla jej zdrowia i sił

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • trycja Przyjaciółka

Wysłany: 3 stycznia 2018, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj pakowalam sie 1.5 h jade na 2 tyg do rodziców. Żeby jakoś ten czas szybciej poleciał:)) Dzięki dziewczyny za wiadomości

Spat
  • Lyanna Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trycja, też mam pewne obawy, że na wizycie za tydzień okaże się, że moja córeczka będzie za mała lub za duża. Miesiąc temu była po środku, więc można powiedzieć że idealnie :)

Na początku, po zdiagnozowaniu cukrzycy, trochę świrowałam. Czytałam w internecie fora, artykuły i ogólnie wszystko, co mi wpadło w ręce. Analizowałam jakie wady mogą się pojawiać, jeśli okazałoby się że cukrzyca była za późno zdiagnozowana. Ale już mi przeszło i uznałam że nie mam wpływu na to, co się już zdarzyło a teraz robię wszystko, co mogę żeby utrzymać cukry w normie. Nie załamuję się też każdym przekroczeniem cukru, tylko wyciągam z niego wnioski. Mam oczywiście gorsze chwile ale to chyba każdej z nas się zdarza.

Od wagi wyjściowej mam 2,5kg na plusie. Było już 4kg ale po przejściu na dietę waga spadła, moja mama mówi, że wyszczuplałam na twarzy ;) Teraz, dzięki insulinie, jem trochę więcej, chociaż też bez rewelacji.

anitka710 lubi tę wiadomość

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! 79 bez ketonów.
    Polaj gratulacje!!!
    Moje wszystkie ciąże zawsze tydzień do tyłu. 4 dni to na prawdę błąd pomiaru może być. Dzisiaj jestem 0,9kg do przodu od wyjściowej. Na początku schudłam 3kg. Mały normalnie się rozwija choć brzuszek w tyle chyba o 2 tygodnie. No i nóżka i móżdżek jeszcze bardziej do tyłu ale nawet mi się nie chce tym przejmować. Myślę że hipotrofia to na prawdę duże rozbieżności w stosunku do OM i nie ma co się martwić na zapas.

Polaj, anitka710, AnnaIzabela lubią tę wiadomość

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2018, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaj gratuluję córki! :)

Kassie przy obiedzie jadam całego pomidora z ogórkiem kwaszonym i cukier poniżej 120. Stawiam na ten chleb, dziś zjem 1 kromkę i zobaczę.

Ja dziś na noc mam wziąć 6j. insuliny i zobaczymy czy znów będzie tydzień dobrze i znów zwiekszamy, czy może jakimś cudem wystarczy.
    Ja się trochę boję, że przez tą insuline na noc organizm mi się rozleniwi w dzień i cukry będą po posilkach rosnąć (aczkolwiek nie mam pojęcia czy to tak działa czy nie ma w ogóle wpływu) :/ albo po prostu tolerancja mi siada..

Polaj lubi tę wiadomość

• anitka710 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela ja też się tego boję że mi organizm się przyzwyczai i potem będzie problem, ale co zrobisz jak inaczej się nie da. Ja odnoszę wrażenie że cukry idą mi w górę z wiekiem ciązy i już nie wiem co jeść bo to co wcześniej mi nie szkodzilo i miałam cukry 120 to teraz blisko granicy 139, 140 :-( i oczywiście się nie najadam. Już powiedziałam mamie, niech mi zapisz insulinę krotkodzialajaca i może będę mogła zjeść normalnie. :-| muszę jeszcze 1.5 miesiąca wytrzymać dla niuni :-)

Liwia 04.03.18 godz. 15:30, 3530g, 56cm :-*
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2018, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anitka710 właśnie u mnie się zaczyna powoli też tak robić, że to co dawało poniżej 120 teraz 130 i więcej..

Oczywiście, że wytrzymamy, czego się nie zrobi, żeby maluchy były zdrowe :) ja może przywitam Mała też wcześniej, bo nie dość, że cukrzyca to jeszcze pessar i póki co ułożenie posladkowe i nie kwapi się do zmiany :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2018, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juhu! Micha sałaty lodowej z pomidorem,ogórkiem zielonym i kiszonym, cebulą, tuńczykiem i jajkiem do tego kromka chleba i cukier 104!
    Oby insulina podzialala na rano i będę mega zadowolona :)

kamciaelcia, Kassie, anitka710 lubią tę wiadomość

• d84 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    byłam dziś u gina. Szybkie usg i mały waży aktualnie 1600gr, brzuch ma o tydzień większy resztę ok. Jego brat ważył na tym etapie 1300.

A teraz trochę info jakimi powiedziała:

-problemy z cukrem rosną waz z wiekiem ciąży, bo łożysko jest coraz większe - logiczne to w sumie :P

- i mówiła, że jak z wiekiem ciąży cukry są co raz większe to jest w sumie ok bo świadczy o tym, że łożysko dobrze pracuje. Jeśli nagle cukry by zrobiły się niższe tak bez żadnych powodów na tej samej dawce insuliny to trzeba skontrolować bo świadczć to może o tym, że coś z łożyskiem nie tak (że za szybko sie starzeje, albo były w nim mikro zawały itp)

- i mam liczyć ruchy, po głównych posiłkach i powinno być ich 10 na godzinę, jeśli nie będzie, liczyć kolejną godzinę, a jak nie ma jechać na ktg

- od 34tc mam jeździć już regularnie na ktg

- termin cesarki 9/3/2018 chyba że będzie trzeba wczesniej

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2018, 23:20

kamciaelcia, AnnaIzabela, anitka710, Lyanna lubią tę wiadomość

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
  • d84 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaj grTULACJE, DAJ ZNAC JAK TAM TWOJE CUKRY SIE BĘDA ZACHOWYWAĆ

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    d84
    nie zgodzą się z teoria, ze niskie cukry= kiepskie łozysko
    może być , ale nie musi, ale nie wyobrażasz sobie jak to wpływa na cięzarne :)
    potem myślisz, co znaczy niskie cukry
    albo sie martwisz bo ci nie rosna a przeciez z wiekiem cizy powinny
    nie uznaję tego i już

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • d84 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niskie cukry to np tak, że mam standardowo rano 88-94, a nagle zaczęłyby mi wychodzą kilka dni np 75-80 bez żadnej przyczyny- dlatego trzeba to skontrolować.

I jeszcze się dowiedziałam, że niektóre insuliny te na noc działają cała dobę. Moja akurat nie.

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    d84
    wiem o czym piszesz :) bo wiem jakie tu były paniki bo nagle cukry były normalne :D ogólnie wiemy, ze problem zwiększa się z wiekiem ciązy bo hormony łozyska bardziej wplywają (łożysko jest większe)
    i sama nie raz pisałam, ze u niektórych cukry na końcówce sie normują
    to na pewno jest zwiazane z praca łozyska, to normalne ze wapnieje, starzeje sie :) ale to u niektórych
    potem, jak pacjentka słyszy, ze dobre cukry to zły znak, robi sie ogólna panika...
    ogólnie przy cukrzycy jest nakaz wiekszej kontroli przepływów na końcówce (ktg tego nie pokaże)
    cukry na łożysko niewątpliwie wpływają a łożysko na cukry
    zatem tak bym w tej kwestii nie słuchała gin, bo teorii nie neguję, ale moze ona namieszać w głowie niejednej panikujacej

przyjmuje się że insulina nocna działa do 16h
    całą dobe??wątpię. Sniadanie na pewno
    jednak zastanawiałam się jak długo działaja te moje 2j insuliny?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie nie straszcie mnie tymi dobrymi cukrami bo nadal mimo że już po chorobie mam je jakieś niższe. Jem sporo a do normy mi dość daleko. Na obiad duży talerz ogórkowej z ziemniakami, jabłko, mandarynka i rządek gorzkiej czekolady i 123. Na kolację dwie kromki chleba i śledzie i 97. Ciekawe co bym musiała zjeść żeby zaliczyć przekroczenie... Aj tam nie chce mi się stresować z tego powodu...

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • d84 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Insulina Humulin N (Isophanum insulinum humanum) rozpoczyna swoje działanie ok. 1,5-2 godzin od wstrzyknięcia, szczyt działania osiąga po ok. 4 - 10 godzinach, koniec działania po ok. 18 - 24 godzinach.

To ze str moja cukrzyca, hah a diab mi mówiła na 1 wizycie że ona działa 7h, a tu proszę 18, czy nawet 24h.

Ja nie jestem panikara, więc wolę żeby mi gin powiedziała na co ewentualnie zwrócić uwagę.

A to ktg po 34tc przy cukrzycy to chyba ogóle zalecenia towarzystwa ginekologicznego, albo szpitala w którym ona pracuje Instytut Matki i Dziecka - nie wiem.

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
  • d84 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazio ja nie chce nikogo straszyć, pisze co mi gin mówiła, bo wcześniej o tym nie słyszałam. Ja nie pisałam o dobrych cukrach tylko niskich w stosunku do wartości jakie się miało wcześniej.

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie cukry spadły mimo dawki insuliny
    będę się upierać, że ta teoria tylko straszy
    o ktg nie słyszałam =o przepływach tak
    u mnie poradnia i tak robi ktg co tydzień/2x tydzień jakoś od 35 tc bez cukrzycy , na przepływy prywatnie chodziam i bardzo kontrolowałam
    i juz pisałam-u mnie jakiegos pogorszenia z wiekiem ciazy własnie nie bylo
    wiem, jak dziewczyny analizowały, że cukry maja lepsze a więc przepływy siadają :) dokladnie była panika, bo to oznacza wyrok
    i nie uwierzę w działanie kilku jednostek insuliny przez 24h, w teorii może tak i dużo ale nocna insulina i tak często idzie w parze z szybkodziałajacą

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja 82 i bez ketonów
    dzis zaliczam swojego gin ale niestety z synkiem, a ten nie zawsze chce współpracować (zwłaszcza jak mam numerek 9)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 1825 1826 1827 1828 1829 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ