Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
kamciaelcia wrote:Też bym jeszcze dziś wzięła 15,j.
Narazie miałam 2dni zalamki
Dziś kupilam 5cukierków marcepanowychistny szał
po dwa fla mnie i męża i jeden dla synusia
zjadłam 3 czekoladki toffifee
Jutro mam wizytę u gina i pewnie będzie na mnie krzyczał że przytyłam 2kgjeszcze nie zeszły mi kg ze świat
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2018, 22:54
Liwia 04.03.18 godz. 15:30, 3530g, 56cm :-* -
Jawczoraj zaszalalam i zjadlam nalesnika z dzemem a wczesniej kfomke z dzemem. Na szczescie cukier ok. A potem pokusilam sie na kinder czekolade i 2 ptasie mleczka. Matkoo jak mi brakuje slodyczy..
Kamcia kciuki za polowkoweo ktorej masz?
Polaj super ze tak fajnie sobie radzicie -
dopiero o 15
dzis prywatnie, niby z echo serduszka (jakiś nowy lekarz, ten, co mi od ręki nifty zrobił...wczesniej wysokiej klasy specjalista robił echo, ale troszke za daleko mi do niego...jeśli coś nie tak wyjdzie oczywiście pokonam te 120km)
nie wiem, na ile to bedzie echo, a usg dokładne serca?
w srode na nfz usg, na miejscu, zrobi ten, co u nas wykonuje, który badała w szpitalu
ja dziś na czczo 78 i bez ketonów :d
tosty na oststnią kolacje bedaanitka710 lubi tę wiadomość
-
Witam! U mnie znowu 82
ale ketony +/- mimo krótkiej przerwy... Albo za mało węgliwodanów wczoraj bo na dwa posiłki same owoce albo mi mleko na noc nie służy. Nie miałam pomysłu na ostatni posiłek to zjadłam kromkę chleba z masłem i popiłam mlekiem. Trzeba było kolejny dzień z rzędu zostać przy śledziach
anitka710 lubi tę wiadomość
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
nick nieaktualnyHej wam
Ja dziś 91, ale za to wczoraj idealnie, więc się nawet nie przejmuje
Jutro idę na badania, a w środę trzecie, ostatnie "państwowe" USG i wizyta u gin, więc może mi rozjaśnia jak tam nasza księżniczka się miewa i czego się spodziewać
Wyprawka praktycznie skompletowana, więc można spać spokojniezaraz kończymy 33tc, więc zaczyna się podekscytowanie =]
Miłego dnia dla was! -
Hej dziewczyny. Jak tam u was pogoda? Bo u mnie mroz I piękne słoneczko. Anitka a powiedz ktorego masz diabetologa w końcu w Poznaniu? Już prawie jesteś blisko z trafieniem idealnej ilości. Trzymam kciuki za jutro. Dziewczyny powiedzcie z waszej perspektywy jak miałyście wczesniej np.jakos na czczo kolo 80 a pozniej juz blizej 90 np 89 to zaraz nastepne dni cukry juz zaczely przekraczac czy czasem tak jednorazowy skok byl na prawie 90 . A nastepnego dnia juz bylo bardziej w porzadku?Bo dzisiaj po 8 dniach na 18j pokazało sie 89. I tak sie zastanawiam czy zaraz sie nie skończy na tym że trzeba będzie zwiększać. A dobrze mi z brakiem tel do diab. Juz bylam tym zmeczona.Spat
-
Trycja wizytę mam w środę (10.01.18) więc już za chwilkę
mam nadzieję że jeszcze 1-2 jednostki i w końcu będzie dobrze
a co do Twojego pytania to niestety ja nie pomogę, ale myślę że to bardzo możliwe, że będziesz musiała zwiększać dawki insuliny
Liwia 04.03.18 godz. 15:30, 3530g, 56cm :-* -
moje na czczo narazie spadło więc i dawka insuliny spadła
jakiś cud
miałam jedno przekroczenie-rano po nocnym wylądowaniu w szpitalu
poza tym w domu rano ok, w lab juz na granicy (i na glukometrze też wysoko) więc to na czczo traktuje naprawde z dystansem -
nick nieaktualnyTrycja ja też nie pomogę, bo odkąd wiem o cukrzycy to już miałam 95 na czczo i dopiero po insulinie zjechałam do max 84 a tak to ciągle granica 90 do 95 jak trzeba podnieść dawkę.
Ale Twoja teoria wydaje się ciekawa, nie zwracałam na to uwagi, ale zerkne teraz jak to będzie u mnie wyglądać. -
Dziewczyny, jestem dopiero początkująca w temacie cukrzycy dlatego liczę na Waszą pomoc zanim dostanę się do lekarza (wizyta we środę). Dzisiaj miałam test obciążenia glukozą 75 g i odebrałam wyniki;
glukoza na czczo - 79 mg/dl (norma 70-99 mg/dl)
glukoza po 1 h - 162 mg/dl (norma do 160 mg/dl)
glukoza po 2 h - 105 mg/dl (norma do 140 mg/dl)
Sama widzę, że glukoza po 1 h jest minimalnie ponad normę, ale czy to oznacza już cukrzycę czy jedynie stan do obserwacji? Proszę o pomoc w interpretacji, bo do środy jeszcze trochę czasu, a nie ukrywam, że zaczęłam się denerwować. -
na usg wszystko dobrze wygląda, lekarz nie miał do czego sie przyczepić, serduszko dokładnie ogladał
Patryk waży 505 g a więc troszk e więcej (wiec moje minus 10 kg i cukry 80-90 po sniadaniu mu nie straszne)
też stwierdził że 2j insuliny to nie mają działania
czyli mamy cudKazio14, anitka710, Kassie, Lyanna lubią tę wiadomość
-
wannsees wrote:Dziewczyny, jestem dopiero początkująca w temacie cukrzycy dlatego liczę na Waszą pomoc zanim dostanę się do lekarza (wizyta we środę). Dzisiaj miałam test obciążenia glukozą 75 g i odebrałam wyniki;
glukoza na czczo - 79 mg/dl (norma 70-99 mg/dl)
glukoza po 1 h - 162 mg/dl (norma do 160 mg/dl)
glukoza po 2 h - 105 mg/dl (norma do 140 mg/dl)
Sama widzę, że glukoza po 1 h jest minimalnie ponad normę, ale czy to oznacza już cukrzycę czy jedynie stan do obserwacji? Proszę o pomoc w interpretacji, bo do środy jeszcze trochę czasu, a nie ukrywam, że zaczęłam się denerwować.
ja znam norme po 1h do 180
po 2h jest do 152
dla kompletu na czczo w ciązy z krwi zylnej to zawsze (nie tylko na krzywej) 70-92
i pisze o normach dla cięzarnych'twoje wyniki prawidłowe