X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • agatia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzenka o 22 zjadłam 2 kromki ze schabem i serem żółtym z rukolą, ogórkiem, rzodkiewką. A o 3 jedną kromkę z tym samym i 2 kabanoski z Biedry o smaku poersi z indyka indykpolu.
    Aceton sprawdzałam o 6 i były śladowe ilościn

• agatia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia każdy glukometr ma margines błędu nawet do 30%, wyciskanie krwi fałszuje wynik, ciepłota palca i stąd te różnice. Mi wczoraj wyszło na czczo 99 a potem 84 i 87. Lekarka kazała uwzględnić 99 bo lepiej dmuchać ma zimne i uwzględnić skok nawet jeżeli to błąd glukometru.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a co to znaczy "cukier na czczo"?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • monilia84 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jak u Was z wagą, bo u mnie stoi a nawet spada, a jestem 2 miesiąc na diecie, czy to normalne ?? wy jesteście już bardziej doświadczone :)

f2wlj44jk32wmpis.png
    Wikusia Aniołek 26.02.2015 [*] 27tc
    iv09cwa1ldduj806.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lutego 2016, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2016, 22:33

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tez mam rano cukier wysoki i tez jestem w tym nowa, wiec, niestety, nie pomogę...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monilia minwczoraj diabetolog powiedziała, że nie ma opcji, żeby chudnąć w ciąży nawet przy znacznej nadwadze, którą posiadam. Oznacza to, że cukrzyca nie jest prawidłowo uregulowana i mają miejsce mocne spadki cukru.
    Kamcia na czczo to niby po 8h przerwie w niejedzeniu, ale przy nocnych posiłkach jest to nierealne A jest to badanie po spoczynku nocnym.
    Szotka nie wiem czemu zlecono Ci pomiar 2 punktowy, ale w sumie dobrze, że tak wcześnie w 22 tc bo można wyłapać nieprawidłowości. Co do cukrów to po śniadwnku masz spore przekroczenia. Absolutnie nie można zmniejszać porcji na śniadanie. Mozesz ewetualnie zjeść pół porcji 1 śniadania, zmierzyć cukier po godzinie i jak jest ok to dojesc połowę. Skoki po pierwszym śniadaniu są normà bo organizm broni się po nocnym spoczynku. Im starsza ciąża tym wieksze skoki cukru. Ja mialam w 28tc wprowadzoną insulinę, żeby nie zmniejszać porcji. Ciążę miałam leżącą od 14tc. Na spokojnie wszystko jest do opanowania. Ja teraz przechodzę to drugi raz tylko znacznie wcześniej i też mam chwile załamania. I tak skonczy się to później insuliną, ale dla mnie to wybawinie :)

• agatia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szotka co do cukrów na czczo to moja lekarka uważa, że do 95 nie ma co panikować, 3 lata temu była to norma. Ale powyzej należy włączyć insulinę nocną długodziałającą. Wysoki cukier na czczo może też podbijać cukier po posiłku szczególnie pierwszym.
    Ja też biorę euthyrox ale nie zauważyłam wpływu na cukier na czczo. Raz mam 86 raz 90.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia, z tym na czczo właśnie o tobie myślałam...
    ja nawet z ciekawości w nocy o 3 mierzyłam, ale rano 92 mnie zadowoliło (a reszta palców załamała bardziej). Dzis nie będę jadła przed snem tylko wg zaleceń o 21:30
    a co do chudnięcia w ciąży. W poprzedniej długo chudłam. najpierw -5 potem z czasem kolejne +7 ( w sumie jakies +2). u mnie zmiana nawyków(eliminacja używek, obżarstwa), bez mdłości i wymiotów. I spojrzałam na wszystkie wyniki z laboratorium, w tym wlaśnie mocz-nigdy nie miałam ketonów. po urodzeniu ważyłam mniej o 15 kg patrząc na wyjściową wagę. Brak ketonow, wiec brak głodzenia się. i teraz zgubiłam już 2kg

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i tak sobie myślę o tych z mdłościami i mega wymiotami-one nie maja ketonów??

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ksanka wrote:
    Witajcie kochane cukiereczki.
    Po raz kolejny coco cool załatwił mi brak ketonow.

Ksanka co to jest cool cool? :)

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia a wiesz może ile waży kromka Twojego chlebka? bo ja mam taki z Biedronki - to waży 35g lub z Lidla duża kroma 90g :)

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lutego 2016, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2016, 22:33

• agatia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia a jaki miałaś cukier o 3?
    U mnie pokrywa się to co na glukometrze z tym co w labie z krwi. Nie ważne czy badam po tym 8h czy 4h niejedzenia.
    Te co wymiotują mają ketony dla tego przy uporczywych wymiotach zalecany jest szpital.
    Co do chudnięcia to przy stwoerdzonej cukrzycy ciążowej jest to nieprawidłowe. Ale zapewne są wyjàtki od reguły. Ja wczoraj dostałam ochrzan za 1,5 kg mniej.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o 3 miałam 91

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale duzo jest kobiet co nie wiedzą, ze maja ketony, ja nie wiem, co to uporczywe mdłości. Poprzednio odrzucały mnie zapachy, więc wchodziły w gre tylko owoce, dzemy i 7days zawsze z mlekiem
    Chudnięcie jest zawsze objawem cukrzycy, moim zdaniem w ciązy liczy sie to, by dzidzi dać, co potrzebuje. Mnie uczono ze +/=2kg to nie zmiana wagi, ale jej wahanie, czasem wystarczy dobrze w ubikacji się wypróżnic, aby było mniej...
    agatia, z których palców mierzysz, zwłaszcza na czczo???bo mnie moje pomiary załamały(te rozbiezności!)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzis pierwsze sniadanko zjadłam mniejsze, tzn wg moich możliwości żołądkowych(pierwsze mogę małe, ale drugie większe) i do tego kawa z 100ml mleka:cukier 97

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a mierzyłyście chociaż raz swoim m. cukier po normalnym jedzonku? Mój wczoraj zjadł obiadek (gulasz z kasza) i zagryzł to ciasteczkiem (watpię, że jednym ) i miał godz po cukier 168 :) ale najlepsze, że stwierdził, że nakłucie go boli

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2016, 10:20

twardan lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzenka06 wrote:
    Ksanka co to jest cool cool? :) bo mi nic na te ketony nie pomaga? Kiedy to pijesz?
    A ta Twoja gigant kanapka- jesz ją na pierwsze, czy drugie śniadanie?
    Coco cool jest to woda kokosowa, bez konserwantów, tylko sterylizowana, dostępna min w Tesco, Leclearc,online.
    Pije po 250ml tuż przed snem, a później kolejne 250 ml jak obudze się na siku.
    Jest to naturalny izotonik, wyrownujacy elektrolity. Już wcześniej pisałem cały elaborat o tym.
    Co do jedzenia to przed snem na jakieś 1-1,5 h jam jakąś kanapke, a później już nic. Tylko coco cool
    Nawet kefir o 2-3 tak nie rozprawia się z ketonami.

Niestety coco cool ma wadę cene

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2016, 10:42

bl9cuay3kworwxbg.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monilia84 wrote:
    Dziewczyny a jak u Was z wagą, bo u mnie stoi a nawet spada, a jestem 2 miesiąc na diecie, czy to normalne ?? wy jesteście już bardziej doświadczone :)
    Kochanie, ja nic nie przytyłam przez całą ciążę! Jak trafiła mnie nietolerancja to.lekko zaczęłam przybierać (mualam aż pół kilo ponad wagę startowa), jak weszłam na dietę w 2 tygodnie polecialo mi 2,5 kg bo oczyścily się jelita i woda przestała zalegac.
    Teraz jestem dalej -1 od startowej. Mała pięknie rośnie ;)
    Wyniki w końcu mam książkowe właśnie od momentu wejścia na dietę!
    Waga stoi, lekarz chwali.

Martwiąc się waga i konsultowalam to z moim ginem więc jak widać co Lekarz to opinia,

Poza tym badalam też w międzyczasie cukry o równych porach i nigdy nue mualam niedocukrzenia,
    Więc z tą waga i koniecznym przyrostu to trochę bym się śpierała z diabetolog zwłaszcza gdy wyniki są super a mała rozwija się dobrze w 60 centylu- uwaga też od momentu przejścia na dietę.
    Każdy organizm jest inny i inaczej reaguje nue można wszystkich wrzucić do jednego korytka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2016, 10:47

monilia84 lubi tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
‹‹ 197 198 199 200 201 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ