Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Kamcia każdy glukometr ma margines błędu nawet do 30%, wyciskanie krwi fałszuje wynik, ciepłota palca i stąd te różnice. Mi wczoraj wyszło na czczo 99 a potem 84 i 87. Lekarka kazała uwzględnić 99 bo lepiej dmuchać ma zimne i uwzględnić skok nawet jeżeli to błąd glukometru.
-
nick nieaktualny
-
Monilia minwczoraj diabetolog powiedziała, że nie ma opcji, żeby chudnąć w ciąży nawet przy znacznej nadwadze, którą posiadam. Oznacza to, że cukrzyca nie jest prawidłowo uregulowana i mają miejsce mocne spadki cukru.
Kamcia na czczo to niby po 8h przerwie w niejedzeniu, ale przy nocnych posiłkach jest to nierealne A jest to badanie po spoczynku nocnym.
Szotka nie wiem czemu zlecono Ci pomiar 2 punktowy, ale w sumie dobrze, że tak wcześnie w 22 tc bo można wyłapać nieprawidłowości. Co do cukrów to po śniadwnku masz spore przekroczenia. Absolutnie nie można zmniejszać porcji na śniadanie. Mozesz ewetualnie zjeść pół porcji 1 śniadania, zmierzyć cukier po godzinie i jak jest ok to dojesc połowę. Skoki po pierwszym śniadaniu są normà bo organizm broni się po nocnym spoczynku. Im starsza ciąża tym wieksze skoki cukru. Ja mialam w 28tc wprowadzoną insulinę, żeby nie zmniejszać porcji. Ciążę miałam leżącą od 14tc. Na spokojnie wszystko jest do opanowania. Ja teraz przechodzę to drugi raz tylko znacznie wcześniej i też mam chwile załamania. I tak skonczy się to później insuliną, ale dla mnie to wybawinie -
Szotka co do cukrów na czczo to moja lekarka uważa, że do 95 nie ma co panikować, 3 lata temu była to norma. Ale powyzej należy włączyć insulinę nocną długodziałającą. Wysoki cukier na czczo może też podbijać cukier po posiłku szczególnie pierwszym.
Ja też biorę euthyrox ale nie zauważyłam wpływu na cukier na czczo. Raz mam 86 raz 90. -
agatia, z tym na czczo właśnie o tobie myślałam...
ja nawet z ciekawości w nocy o 3 mierzyłam, ale rano 92 mnie zadowoliło (a reszta palców załamała bardziej). Dzis nie będę jadła przed snem tylko wg zaleceń o 21:30
a co do chudnięcia w ciąży. W poprzedniej długo chudłam. najpierw -5 potem z czasem kolejne +7 ( w sumie jakies +2). u mnie zmiana nawyków(eliminacja używek, obżarstwa), bez mdłości i wymiotów. I spojrzałam na wszystkie wyniki z laboratorium, w tym wlaśnie mocz-nigdy nie miałam ketonów. po urodzeniu ważyłam mniej o 15 kg patrząc na wyjściową wagę. Brak ketonow, wiec brak głodzenia się. i teraz zgubiłam już 2kg -
nick nieaktualny
-
Kamcia a jaki miałaś cukier o 3?
U mnie pokrywa się to co na glukometrze z tym co w labie z krwi. Nie ważne czy badam po tym 8h czy 4h niejedzenia.
Te co wymiotują mają ketony dla tego przy uporczywych wymiotach zalecany jest szpital.
Co do chudnięcia to przy stwoerdzonej cukrzycy ciążowej jest to nieprawidłowe. Ale zapewne są wyjàtki od reguły. Ja wczoraj dostałam ochrzan za 1,5 kg mniej. -
ale duzo jest kobiet co nie wiedzą, ze maja ketony, ja nie wiem, co to uporczywe mdłości. Poprzednio odrzucały mnie zapachy, więc wchodziły w gre tylko owoce, dzemy i 7days zawsze z mlekiem
Chudnięcie jest zawsze objawem cukrzycy, moim zdaniem w ciązy liczy sie to, by dzidzi dać, co potrzebuje. Mnie uczono ze +/=2kg to nie zmiana wagi, ale jej wahanie, czasem wystarczy dobrze w ubikacji się wypróżnic, aby było mniej...
agatia, z których palców mierzysz, zwłaszcza na czczo???bo mnie moje pomiary załamały(te rozbiezności!) -
a mierzyłyście chociaż raz swoim m. cukier po normalnym jedzonku? Mój wczoraj zjadł obiadek (gulasz z kasza) i zagryzł to ciasteczkiem (watpię, że jednym ) i miał godz po cukier 168 ale najlepsze, że stwierdził, że nakłucie go boli
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2016, 10:20
twardan lubi tę wiadomość
-
marzenka06 wrote:Ksanka co to jest cool cool? bo mi nic na te ketony nie pomaga? Kiedy to pijesz?
A ta Twoja gigant kanapka- jesz ją na pierwsze, czy drugie śniadanie?
Pije po 250ml tuż przed snem, a później kolejne 250 ml jak obudze się na siku.
Jest to naturalny izotonik, wyrownujacy elektrolity. Już wcześniej pisałem cały elaborat o tym.
Co do jedzenia to przed snem na jakieś 1-1,5 h jam jakąś kanapke, a później już nic. Tylko coco cool
Nawet kefir o 2-3 tak nie rozprawia się z ketonami.
Niestety coco cool ma wadę ceneWiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2016, 10:42
-
monilia84 wrote:Dziewczyny a jak u Was z wagą, bo u mnie stoi a nawet spada, a jestem 2 miesiąc na diecie, czy to normalne ?? wy jesteście już bardziej doświadczone
Teraz jestem dalej -1 od startowej. Mała pięknie rośnie
Wyniki w końcu mam książkowe właśnie od momentu wejścia na dietę!
Waga stoi, lekarz chwali.
Martwiąc się waga i konsultowalam to z moim ginem więc jak widać co Lekarz to opinia,
Poza tym badalam też w międzyczasie cukry o równych porach i nigdy nue mualam niedocukrzenia,
Więc z tą waga i koniecznym przyrostu to trochę bym się śpierała z diabetolog zwłaszcza gdy wyniki są super a mała rozwija się dobrze w 60 centylu- uwaga też od momentu przejścia na dietę.
Każdy organizm jest inny i inaczej reaguje nue można wszystkich wrzucić do jednego korytka.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2016, 10:47
monilia84 lubi tę wiadomość