Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Moll super, gratuluję na pewno cukry masz dobre i wszystko jest w jak najlepszym porządku
ja miałam trochę przebojów z małym, bo położnej nie podobało się tętno ( miał 110-140) i wysłała mnie do szpitala na KTG. całe szczęście żadnej patologii nie wykazało to, ale potem się martwiłam, bo mały jakby ucichł. widocznie zmienił pozycje, bo teraz znowu dokazuje w brzuchu i już mam samopoczucie lepsze pomyśleć że mi zostało do rozwiązania jeszcze 2 miesiące...
miłego wieczorku dziewczyny a jutro super cukrów na cały tydzieńMoll lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny, dołączam do tematu bo (chyba) tez mam problem z cukrem.
Jestem w 12 tyg ciąży, wczoraj zrobiłam glukoze na czczo, wyszło 104 wiec za wysoko
Dziś sama z siebie polecialam na krzywa. Moje wyniki dzisiejsze to
90 na czczo
180 po 1h
141 po 2h
Nie wiem co myśleć, juz sie poplakać zdarzylam bo u mnie w laboratorium sa inne normy niż w internecie i te co wy piszecie. U mnie jest po 1h do 160, po 2h do 140Ananana
-
Twoje wyniki są tak na styk. Wraz z wiekiem ciąży nietolerancja węglowodanów może się pogorszyć. Mysle, że dobrze by było żebyś dostała glukometr i przeszła na diete. Sama zobaczysz po jakimś czasie czy utrzymanie odpowiedniego poziomu cukrów we krwi jest dla Ciebie coraz trudniejsze czy jednak nie. Dla większości przypadków wystarcza tylko dieta, która na pewno nie zaszkodzi. Ja jak odebrałam wyniki mojej krzywej to tez chyba dwie noce przepłakałam. Bałam się, że będę musiała brać insulinę i że przez cukrzyce będę mieć duże dziecko. Teraz jestem już na końcówce i jednak sama dieta starczyła, a moja córeczka według USG wychodzi, że jest raczej z tych mniejszych
-
Dieta nigdy na pewno nie zaszkodzi, szczególnie w tym stanie. Nie wiem za bardzo co jeść, czego unikać. Trochę poczytałam w internecie ze ciemne pieczywo, chude mięso surowe warzywa. Ogólnie to chyba taka po prostu zdrowa dieta. A mi po głowie chodzi galareta drobiowa w octem heh. W czwartek mam wizyte u gin zobaczymy co ona powieAnanana
-
nick nieaktualnyJa tez czasem zgrzeszę (pizza czy pierogi) i cukry idealne / na czczo czy po jedzeniu jednak badam się i chodzę do diab - teraz wizyta mnie czeka teraz się tylko boje czy przez łożysko nie zwariuje mi ta trzustka ... No zobaczymy ...
Głowa do góry ! Idź do diab i wszystkiego się dowiesz -
nick nieaktualnyHej dziewczyny, 31.10.18 przez cc w 36+5 tc urodzil sie moj synek waga 2790g 51cm,dostal 10 punktow, mial chwilowe wahania glukozy, zalecono karmienie co 2,5 h, jest tylko na kp od poczatku i w dniu wyjscia 4 doba zycia waga 2678 g
Lyanna lubi tę wiadomość
-
promyczek86 wrote:Hej dziewczyny, 31.10.18 przez cc w 36+5 tc urodzil sie moj synek waga 2790g 51cm,dostal 10 punktow, mial chwilowe wahania glukozy, zalecono karmienie co 2,5 h, jest tylko na kp od poczatku i w dniu wyjscia 4 doba zycia waga 2678 g
promyczek, super gratuluję, niech maluszek zdrowo rośnie śpieszyło mu się do mamusi i tatusia a jak twoje cukry? wszystko się unormowało? buziaki dla was i małego -
nick nieaktualnyAsioczku86 dziekuje bardzo moje cukry ok, ja sie troche wylaczylam z forum i dawno nie pisalam bo od 34 tc doszlo mi nadcisnienie indukowane ciaza bylal troche na patologii badania wyszly ok, wiec wyszlam, dostslam dopegyt i mialam miec cc 8.11 ale z 30 na 31.10 odeszly mi wody bez akcji skurczowej szyjka 1,5 cm i po kilku godzinach na trakcie porodowym cc u mnie wskazaniem do cc bylo od poczatku polozenie miednicowe plodu, cukry sie unormowaly juz, za 6 tygodni mam zalecenie OGGT, walcze jeszcze z cisnieniem
-
Witam dziewczyny.Czy któraś z Was ma wiedzę i może mi odpowiedzieć,czy robienie krzywej cukrowej i insulinowej we wczesnej ciąży (6t4d) jest bezpieczne?
-
Dziękuję Kasionek.Znów mi wyszło 100 (norma do 105).Szukam diabetologa.Najgorzej czuję się po zjedzeniu śniadania-jestem mega senna i zasypiam
-
Lady_Dior wrote:Dziękuję Kasionek.Znów mi wyszło 100 (norma do 105).Szukam diabetologa.Najgorzej czuję się po zjedzeniu śniadania-jestem mega senna i zasypiam
-
Kasionek a orientujesz się,czy kupię gdzieś glukometr? Pytałam w aptece i nie ma sprzedaży glukometrow.Niby słyszałam,że osoby z podejrzeniem cukrzycy mogą wypożyczać ale ja w Pl jestem czasowo-nie jestem zameldowana ani ubezpieczona U mnie w kraju nie kojarzę,żeby cukier w ciąży badano.Raczej wątpię-a już na pewno nie ma krzywej cukrowej
-
Lady_Dior wrote:Kasionek a orientujesz się,czy kupię gdzieś glukometr? Pytałam w aptece i nie ma sprzedaży glukometrow.Niby słyszałam,że osoby z podejrzeniem cukrzycy mogą wypożyczać ale ja w Pl jestem czasowo-nie jestem zameldowana ani ubezpieczona U mnie w kraju nie kojarzę,żeby cukier w ciąży badano.Raczej wątpię-a już na pewno nie ma krzywej cukrowej
-
Dziękuję dziewczyny bardzo za odpowiedzi :* Jutro zrobię krzywą cukrową.Insuliny chyba nie robię,bo czytam,że faktycznie w ciąży może wyjść zakłamana.Rety oby to nie było groźne Nadal ciężko mi w to uwierzyć-zawsze miałam dobry cukier i dlaczego nagle w ciąży mi skoczył Przecież cukrzyca ciążowa jest rozpoznawana na późniejszym etapie No ale mam w rodzinie cukrzyków niestety...
Zamówiłam glukometr na stronie internetowej za niecałe 200zł.W ogóle się nie znam i wszystko tak na szybko ale mam nadzieję,że będzie dobry.
Dużo zdrowia dziewczyny :*Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2018, 21:08