Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Mierzy się od rozpoczęcia posiłku, przy uwzględnieniu, że nie je się dłużej niż 15 minut. Mam na świeżo taka info z poradni diabetologicznej z mojego szpitala.
Dziewczyny mam pytanie - od ok 2 tygodni jestem na diecie cukrzycowej - obecnie jestem w 34tc (wcześniej wyszedł mi cukier w górnych granicach normy, dlatego ok 31tc lekarz kazał mi powtórzyć glukozę 75 no i wyszło już powyżej norm)
Byłam na wizycie u ginekologa 29.10 i prze wizyta rano ważyłam się i waga wskazywała 87kg, dziś (po prawie 3 tygodniach) 87,5kg. Czyli w prawie 3 tygodnie przytyłam tylko pół kg - to ile przytył dzieciaczek? Wg lekarza na wizycie ważył ok, bo waga wskazała 1730g, ale miałam nadzieję, że te 2300g będzie teraz ważył. A wychodzi na to, że max co mógł przytył to 500g, a i w to wątpię, bo to ja tez mogłam przytyć. Panikować? Ile powinien maluszek tyć na tym etapie ciąży? Z tego co słyszałam ok 200g na tydzień?20.12.2018 - urodził się Tymuś! 3980g
22.05.2020 - urodził się Nikoś! 4270g
12.2016 - 8tc [*] zabieg
05.2017 - 9tc [*] zabieg
02.2018 - cb
po poronieniach problem z owulacją, plamienia od owulacji do@
MTHFR C677T
MTHFR A1298C
V-Leiden ujemny
Kariotypy ok
Zespól antyfosfolipidowy ok -
baranosia wiesz, że czasem w ciąży wyłącza się racjonalne myślenie jeśli chodzi o dzidziusia. Szczególnie po przejściach. Już za 3 dni wizyta, więc muszę wytrzymać. Dzięki za słowa otuchy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2018, 14:16
baranosia lubi tę wiadomość
20.12.2018 - urodził się Tymuś! 3980g
12.2016 - 8tc [*] zabieg
05.2017 - 9tc [*] zabieg
02.2018 - cb
MTHFR C677T
MTHFR A1298C
V-Leiden ujemny
Kariotypy ok
ja jestem w 33 tc, mały ważył w 32tc 1800, pamiętaj jeszcze o błędzie pomiaru zaszłam w ciążę z wagą wyjściową 64 kg a obecnie ważę 70 kg . w pierwszej ciąży w 39 tc też ważyłam 70 kg, więc obecnie nie chciałabym przytyć niepotrzebnie. spokojnie, dzieciątko rośnie, moja urodziła się z wagą 3400
-
Ja teraz po ciąży ważę mniej niż przed ciąża i wyglądam na prawdę chudo Obecnie 50kg przy 172 cm, a moja córeczka urodziła się taka średnia na wielkość. W 39 tc 3120g i 52 cm. Także to, że przy diecie cukrzycowej się nie tyję w ciąży nie wpływa na wielkość dzidziusia Poza tym dzięki temu, że byłam na diecie cukrzycowej teraz nie widać po mnie, że w ogóle kiedykolwiek byłam w ciąży Nie mam też żadnych rozstępów. Także same plusy
-
Asia wawa, widzę że już urodziłaś, gratuluję Będziesz robić oggt za kilka tyg? Ja zrezygnowałam. Karmię tylko piersią, więc wyjście do przychodni na kilka godzin nie wchodzi w grę. A małego nie zabiorę ze sobą, bo punkt pobrań jest akurat przy poradni dla dzieci chorych... Trudno. Mierzylam po porodzie cukry i były ok, a zatem uważam temat cukrzycy za zamknięty.
-
Edka85 ja też mam ten sam problem. Nie dam rady zrobić tego testu oggt, ponieważ karmię tylko piersią i nie mogę na tyle czasu zostawić mojej córeczki. Zmierzyłam sobie parę razy cukier po wielkim obiedzie i zawsze był ok. Także moją cukrzyca chyba też już mi przeszła. Na ten test może dam radę pójść...za jakieś pół roku
-
Dzień dobry witam się od kilku dni robię sobie krzywdę w paluchy idzie marnie szczerze mówiąc Ale dojdę do wprawy prawda?
-
Asia gratulacje
Hope dojdziesz do wprawy Kobiety są w stanie wiele znieść, byleby tylko z dzidzią było ok.
Dziewczyny już po porodzie, może macie większa wiedzę Otóż jestem w 36tc i niestety mam cukrzyce ciążową. Mój gin powiedział, że nie wskazane jest przenoszenie, więc max w terminie porodu 20.12 mam urodzić. Powiedział, że czasem już nawet w 39tc jest zalecane. Teraz moje pytanie - godzić się na wywołanie porodu czy upierać się przy cc? Czytałam wiele opowieści jak straszne jest wywoływanie porodu -oksytocyna, balonik itd. że to większy ból itd Miałam nadzieję rodzic sn, ale przecież nigdy i tak nie wiadomo jak to się skończy - czy i tak ostatecznie nie będzie to cc. Nie wiem co lepsze - poród sn, ale wywoływany sztucznie czy cc?Wiktoria2909 lubi tę wiadomość
20.12.2018 - urodził się Tymuś! 3980g
12.2016 - 8tc [*] zabieg
05.2017 - 9tc [*] zabieg
02.2018 - cb
MTHFR C677T
MTHFR A1298C
V-Leiden ujemny
Kariotypy ok
nick nieaktualnyDołączam się do pytania- jak Wasze wspomnienia dotyczące wywoływanych porodów? Mam mieć wywołany max w 39 tc i też się zastanawiam czy naprawdę jest to takie straszne jak mówią ogólnie nie spodziewam się że poród to będzie bułka z masłem, ale czy jest różnica między zaczynającym się normalnie a tym wywołanym?
-
Oj tak. O znoszeniu niewygody dla dziecka coś wiem. Myślałam że robienie zastrzykow z heparyny wystarczy A tu psikus losu i dodatkowo mierzenie cukru.
Za to chyba odkryłam dlaczego mi często nie wychodzi i muszę kilka razy się kluc żeby wykonać pomiar mój glukometr wymaga 2x większej ilości krwi niż inne