X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zupka jarzynowa z makaronem może być: cukier 92

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • twardan Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, mi mówili, żeby kłuć się w boki palców, żeby nie mieć poranionych "poduszek" palców. Wiadomo, że ciągle się coś tymi palcami robi i to by urażało. Ale z mojego doświadczenia ( kłuję już od kwietnia 2015) to i tak nic nie daje, bo czasem po prostu krwi w palcach brakuje, więc kłuje się po kilka razy, w różne części :(

twardan
    Piotruś jest już z nami :)
    Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ja po wizycie. Dzidzia rośnie ufffff kamień z serca. Za 3 tyg genetyczne. Acetonem małą iloscią wg ginki mam się nie przejmować musiałoby go hyć dużo, żeby wyrządził krzywdę mi i dziecku. Mimo wyników, które nie wskazują jeszcze na cukrzycę mam być na diecie i mkerzyć cukier. No i mam mierzyć 2xdziennie ciśnienie bo dzisiaj było za wysokie :/ pewnie ze stresu, ale lekarka woli dmuchać na zimne po przy cukrzycy często ciśnienie lubi szalć.

• agatia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia jadłaś zupkęnz białym makaronem? Cukry masz ładne po jedzonku :)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia
    gratuluję wizyty
    po jedzonku ładne , tylko na czczo nie wiem o co chodzi
    zupka z mrozonek tak jak lubie_dużo warzyw (kalafiorek, brukselka) ale bez ziemniaków
    i normalnie jadłabym taką czystą bez umiaru, a ze dieta, to stad ten makaron(pełnoziarnisty)
    kupiłam jeszcze razowy, ale nie próbowałam jeszcze i nie wiem czym się róznia
    zaraz 2 danie(ale chyba kolacja:) )udko (fuj! ale nic na szybko nie miałam) i znów góra warzyw z oliwą oraz kasza owsiana

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Izabel-25 Przyjaciółka

Wysłany: 3 lutego 2016, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia, pytałaś o smażone. Już tłumaczę: smażone = tłuste i występuje tzw hiperglikemia opóźniona czyli cukier uwalnia się wolno i po godzinie będziesz miała cukier dobry ale po kolacji może ci się skumulować z np smażonym kotletem na obiad

fd670e0e35bddce89d9e0c8e580d8ee2.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w sumie to diab. mówiła o oliwie/oleju koniecznym do warzyw by opóźnić wchłanianie weglowodanów
    ale rozumiem, ze trochę oliwy jest nieporównywalne ze schabowym :)
    a zdarzyło wam się coś smazonego jeść? nie wszystko duszone, gotowane itp jest smaczne, np spagetti pomidorowe z mielonym-jak tu miesa nie usmażyć?
    albo: jak duszę mięsko to najpierw obsmażam lekko, oleju min(tak mam w zwyczaju) i czy to obsmażenie to już smażone??
    mam ochotę na flądrę, jak bym ją usmażyła bez obtoczenia w mące, a potem na papierku odsaczyła z tłuszczu, to bym "zgrzeszyła" na diecie??/

te pytania to ciąg dalszy głupich pytań, ale was ma co dzień a do wizyty 6 dni...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a możemy jeść szprotki w oleju? odlać olej, bo widzę że nie mają w ogóle cukru, a mają białko.

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ostatnio (przed dietą) zjadłam z cebulką, ale teraz zwatpiłam :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Izabel-25 Przyjaciółka

Wysłany: 3 lutego 2016, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak masz patelnię grilową to spróbuj sobie w ten sposób tylko bez panierki oczywiście. ja sobie tak robię np indyka do sałatek, marynuję w przyprawach i oliwie a później smażę na patelni grilowej juz bez dodatkowego tłuszczu.

kamciaelcia lubi tę wiadomość

• marzenka06 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Hej dziewczyny ja po wizycie. Dzidzia rośnie ufffff kamień z serca. Za 3 tyg genetyczne. Acetonem małą iloscią wg ginki mam się nie przejmować musiałoby go hyć dużo, żeby wyrządził krzywdę mi i dziecku. Mimo wyników, które nie wskazują jeszcze na cukrzycę mam być na diecie i mkerzyć cukier. No i mam mierzyć 2xdziennie ciśnienie bo dzisiaj było za wysokie :/ pewnie ze stresu, ale lekarka woli dmuchać na zimne po przy cukrzycy często ciśnienie lubi szalć.
    Agatia czyli ten pierwszy przedział do 5 ketonow jest ok? (Ilości sladowe)

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na grilowej to ja lubie kaszankę, ale słabo widzę na niej fląderkę ?:)ale jak ochota urośnie to spróbuję
    Na pewno któraś smażonego lub podsmażonego próbowała :)mi nawet diab pozwoliła każde mięsko jeść i na szczęście, bo np indyka nie lubię, kurczaka słabo.

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzenka06 wrote:
    Agatia czyli ten pierwszy przedział do 5 ketonow jest ok? (Ilości sladowe)
    Ginka powiedziała, że najlepiej żeby acetonu nie było, ale śladowe bądź małe ilości ujdą, choć muszę je wyeliminować. Przedział 5-15 jest do wyeliminowania ale bez paniki.
    Kamcia też się zastanawiam nad smażeniem bo są rzeczy które ciut trzeba obsmażyć...
    Marzenka rybki z puszki jak najbardziej można jeść i dodawać do past np. z białego serka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2016, 19:58

• Izabel-25 Przyjaciółka

Wysłany: 3 lutego 2016, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rybki chyba bezpieczniej w sosie własnym niż w oleju ale spróbujcie i napiszcie :-)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia
    też tak myślę z tym smazeniem, jesli rzeczywiscie chodzi o dodatkowy tłuszcz (ja i tak zawsze oszczędna w używaniu oleju). Np karkóweczka w sosie...trzeba lekko przyrumienić:)
    kolejne głupie pytanie: sledzik w smietanie z cebulką??(u mnie zawsze w wersji jogurt nat)można??bo ziemniaczki pasują do tego :) w grudniu jadłam kilogramami

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no bo ja zjadłam na kolację 60g szprotek i 50g chlebka pełnoziarnistego i 5 rzodkiewek. Czy to nie za mało? i mam 109 cukier.

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzenka
    to i tak większa kolacja jak moja, ale kalorycznie na pewno szprotki nadgoniły:)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tylko patrzyłam skład tych szprotek i nie wiem, czy za mało nie zjadłam na kolację.
    Czyli teraz już koło 22 coś zjeść?

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia Ksanka polecała olej kokosowy do smażenia. Ja zakupiłam, ale jeszcze nie pichciłam na nim :)

• agatia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzenka ja zjadłam 2 kanapki 70g z serem białym i warzywami. Obawiam się, ze cukier będzie wysoki. Zjem dopiero o 22 kanapkęnz kabanosem i potem o 3 z kabanosem.

‹‹ 200 201 202 203 204 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ