Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
kamciaelcia wrote:a omlet z czym?
Jajka, mleko, mąka orkiszowa z dodatkiem rodzynek.
Córcia 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
Synek 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
-
Ja po takim omlecie, jeszcze z dodatkiem warzyw, miałam cukier w normie przy cukrzycy ciążowej (nie brałam przed nim insuliny), więc węglowodanów jest tam znikoma ilość. Musisz wzbogacić swoje posiłki w węglowodany - pieczywo, makarony, ryż, ziemniaki.
06.2016 [*] Aniołek 6 tc -
nick nieaktualnyCześć dziewczyny.
Przed ciążą zdiagnozowano u mnie nietolerancję glukozy, insulina była ok. Brałam metformax, ale miałąm odstawić zaraz po pozytywnym teście. Teraz jestem przed badaniem krzywej jutro, ale staram się jakoś trzymać dietę, bo przypuszczam, że jeśli nietolerancja wystąpiła przed ciążą to i pewnie teraz jest. Strasznie jestem spanikowana czy moje skoki cukru mogły zaszkodzić na początku ciąży, kiedy tego nie kontrolowałam.
Teraz mierzę sobie glukometrem, na czczo zawsze ok od 60 do 88. Po godzinie po posiłku przeważnie ponad 120, sporadycznie zauważyłam około 150. Zauważyłam za to, że po dwóch czasami nie spada, a rośnie! A nie zawsze mierzyłam po dwóch i nie wiem co tam się mogło nie raz dziać
Wczoraj na kolacje dwie kromki chleba żytniego z serem żółtym i pomidorem i zmierzyłam cukier 3 razy z tego samego nakłucia i wyniki 153, 110 i 123 - teraz nie wiem jak to interpretować wszystkoWiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2019, 08:31
-
Malwa123 jeżeli trzymasz się diety to z dzidzią powinno wszystko być, a takie jednorazowe przekroczenia nie powinny zaszkodzić.
Co do cukru wyższego po 2h to może być przez tłuszcz, który powoduję powolne uwalnianie glukozy. Dlatego nie można jeść zbyt tłustych potraw. Mała ilość tłuszczu do posiłku jest nawet wskazana.
W kwestii tych pomiarów, to czasem tak jet, że z tego samego nakłucia wychodzi inny pomiar. Mi diabetolog mówiła, żeby zawsze brać ten pierwszy wynik.
Malwa133 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Witam wszystkie słodkie mamy!
Na razie tylko tyle, bo badania przede mną. W poprzedniej ciazy cukrzyca ciążowa była i swoje mi dała popalić. Teraz jestem na samym początku ciąży, póki co kilka razy sprawdzałam glukometrem u cukry bezzarzuti, mam nadzieje ze tak zostanie.
Jutro pierwsza wizyta u gin, to będzie Ok 5 tc.Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Cześć dziewczyny. Jestem w 13 tygodniu ciąży więc cukrzyca została u mnie wykryta dość szybko co trochę mnie martwi, bo wiadomo że te pierwsze tygodnie są dla dziecka kluczowe. Dzisiaj byłam na usg i wszystkie wyniki są w normie więc się trochę uspokoiłam. Największy problem mam z cukrem na czczo bo średnio wynik jest około 97...w ciągu dnia no to wiadomo że wszystko zależy od tego co zjem... Na razie się uczę tego wszystkiego, indeksów glikemicznych itd. Myślę że to forum dużo mi pomoże
-
U mnie to samo. Na diecie od 26 listopada i już mniej więcej wiem co mi służy A co nie. Za to cukier rano to zagadka. 3 dni z rzędu po szklance mleka cukier idealny, potem lipa, zjem kolację bez wegli i 2 dni cukier ok, potem dupa. 8 diabetolog, ciekawe co wymyśli.
-
k878 wrote:Glikowana może być niemiarodajne w ciazy. Nie pytaj dlaczego bo nie wiem
-
W poprzedniej ciazy jak mi wyszła cukrzyca (Ok 20 tc) to sobie zrobiłam glikowaną, ale zarówno ginekolog jak i diabetolog powiedzieli ze bez sensu bo z tego wyniku nic się nie da powiedzieć, wiec myśle ze nie masz się co przejmować.Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
nick nieaktualnyHejka dziewczyny, piszę na tym wątku po prawie 2 latach przerwy
W poprzedniej ciąży miałam zdignozowaną cukrzycę dopiero w 20tc, dziś razem z betą zrobiłam cukier na czczo i 104...
Ktoś wie jakie są aktualnie normy do stwierdzenia od razu, że to cc? Starsznie nie chcę po raz 5ty w życiu pić tego dziadostwa -
moja gin mi podała, że norma na czczo <92, ale nie wiem dokładnie, wydaje mi się, że z Twoim 104 to picie glukozy Ci nie grozi...
https://mamaginekolog.pl/cukrzyca-ciazowa/ to są podane normyWiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2019, 15:10
Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Ja90 wrote:Ja jak zjem 3 małe kromki chleba razowego na śniadanie- cukier 140. Jem 2, ale się nie najadam. Owsianka na wodzie mi tez zaczęła wywalać cukier powyżej 140 . Ręce opadaja
Ja dopychalam się duuuzą ilością warzyw:kiszonym ogórkiem, selerem naciowym, świeżym ogórkiem, pomidorem, papryką.
Owsianka na wodzie ale z czym? Nie lepiej na mleku? Laktoza opóźnia skok cukrowy.
Kamcia, robisz za doradcę cukrowego?Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019