Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
No wlasnie doczytalam ze norma to 140 na godz po posilku wiec juz sie troche uspokoilam. W poprzedniej ciazy przytylam wiecej i mniej sie pilnowalam i krzywa wyszla lepsza niz teraz ale moze czas sie troche ogarnac. No ale jak piszecie ze to dobry wynik po godz to troche mniej sie tym przejmuje.
-
Słuchajcie, mam koleżankę, też w ciąży, koło 17 tygodnia. Zaczęła mierzyć cukry, bo dwa razy na czczo wyszły jej wysokie, powyżej 95. I u niej jest taka sytuacja, że wyniki krzywej na czczo 100, po godzinie 97 po dwóch 94. Co by nie zjadła to po godzinie cukier rzędu 90 parę, w porywach 100 parę (nawet po 100 g chleba z dodatkami). Spotkałyście się kiedyś z takim zjawiskiem?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2019, 11:07
Turkaweczka
-
A ja zjadlam zupe szparagowa i dwa racuchy a cukier 163
pierwszy raz taki po obiedzie...masakra
Starania od 2013r.
2015r. - 2x IUIhsg, histeroskopia
2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna
12 lipca 2016r. CRIO
12 sierpnia 2016r. CRIOkariotypy ok
3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤ -
W poprzedniej ciąży po zupie krem ze szparagów, takiej restauracyjnej, pamiętam, że było bardzo ok. A podejrzewam, że tam i ziemniaczek i śmietanka były. Może to te racuchy? Chociaż dwa to nie taka zawrotna ilość,aż dziwne, że tyle wywaliło.Turkaweczka
-
Sniadanie: 146. Chleb żytni na śrucie, jedna kanapka z twarogiem wędzonym, druga z hummusem i serem żółtym. Plaster suchej krakowskiej, pol jajka na twardo. Pol pomidora, kawałek papryki, pol ogórka.
Czas na krzywą...Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Ja nawet nie mam na myśli norm, bo takowych rzeczywiście nie ma. Bardziej mnie to prostu zastanawia, jaki jest wyrzut cukru u takiej osoby w takiej samej jednostce czasu. Jak on procentowo wzrasta w stosunku do wyjściowego. U mnie w poradni mówiono o 140 ale może się coś zmieniło, ja szczerze mówiąc nie śledziłam najnowszych wytycznych.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2019, 09:41
Turkaweczka
-
Ja dziś śniadanie z czapy, znowu płatki, bo Janusze piekarnictwa schrzanili wczoraj chleb...😂 I późno,dopiero grubo po 9. Po drodze składałam tort dla babci na urodziny to się liznęło tego i owego. Spodziewam się niezbyt fajnych widoków na glukometrze. Odpuściłam sobie co prawda płatki w wersji deluxe z owocami.Turkaweczka
-
turkaweczka
jatez trzymałam 140 dwie godziny po (po porodzie) ale czesciej słyszałam od kogos ze 120, stad nie wiem, nie wnikam, bo porodzie automatycznie cukry mi spadaja
zdrowe osoby maja po prostu niskie cukry, u nich trzustka poradzi sobie z tabliczka czekolady
za pierwszym razem meza testowałam
ja na sniadanie biały chleb, bo nie wszystko do ciemnego pasujew
i mam faze na pomidory
ale piekne 101k878 lubi tę wiadomość
-
Obiad, 83. Aż na dwóch zmierzyłam. Mieso w sosie, ziemniaki gotowane, surówka z kiszonej kapusty i sałata w jogurcie. Hmmm. Zjem kawałek torcika, nadziergałam się, coś się od życia należy. Zobaczymy po małej dawce, jak się zachowa cukier.Turkaweczka