Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
tunderka wrote:Hej Dziewczyny
Od niewiele ponad tygodnia jestem na diecie CC, bo krzywa mi wyszła lekko przekroczona
największy problem mam z wysokimi cukrami po pierwszym śniadaniu, a pieczywo totalnie mi nie służy
Jak zastępujecie pieczywo ? Co jecie na 1 śniadanie?
Czy mając ok cukry naczczo mierzycie też cukier w nocy, żeby się zorientować jak to mniej więcej się utrzymuje?
Jak masz cukier na czczo ok to chyba nie ma po co zawracac sobie glowy w nocy mierzeniem... -
Próbowałam różnych... i IG, i pełno żytni, i słonecznikowy..
Możliwe, że muszę ciutkę zmniejszyć porcje...
Dziś jeszcze dokupię ten sławny Probody. Może to będzie klucz do sukcesumarzec 2020 czekamy...
[*] 12tc [*] 6tc
Mutacje :
Vleiden hetero, pai hetero, vr2 hetero, mthfr hetero
+ niedoczynność tarczycy
+ cukrzyca ciążowa -
tunderka wrote:Próbowałam różnych... i IG, i pełno żytni, i słonecznikowy..
Dziś jeszcze dokupię ten sławny Probody. Może to będzie klucz do sukcesu
Ja moge zjeść każdy chleb, ale tak naprawde to jest jedna kromeczka i taka jak z małej foremki. I zawsze jest jakieś warzywko typu ogorek, pomidor, kiełki. U mnie porcje sa takie mikro, bo jak zjem no 1,5 kromki to juz cukier wywala. Z tym ze jem co 1,5-2h.
Ale najlepszy cukier z rana to mam np bo serku homo, albo jogurcie naturalnym z płatkami.polip, puste jajo płodowe, zespół Ashermana 2016/17
niedoczynność tarczycy, mutacja genu protrombiny 20210 i /MTHFR
histero/ laparo - 16.07.2018 - jajowody drożne, 3x IUI - nie udana
02.2019 - ivf Artvimed, krótki protokół ( pobrano 21 komórek, 8 zamrożonych, 2 zarodki )
22.03 - crio ;(
06.2019 - ivf na ❄komórki się nie rozmroziły, crio blastki 333
7dpt 43, 9dpt 106, 28dpt ❤
15.02.2020 Sara 👣 2990g, 53cm -
Dziewczny, co biora insuline tylko na noc, powiedzcie mi czy robicie cos jak nagle Wam wywali mega cukier po jakimś posiłku ?
W sensie macie zalecenie żeby podać sobie wtedy insulinę ? I kiedy wtedy od razu po zmierzeniu ?polip, puste jajo płodowe, zespół Ashermana 2016/17
02.2019 - ivf Artvimed, krótki protokół ( pobrano 21 komórek, 8 zamrożonych, 2 zarodki )
22.03 - crio ;(
Sucharek ja po nabiale rano cukier mam 200 nawet jogurt naturalny nie dla mnie tak że nie ma reguły i to trzeba przetestować tak jak chleb u mnie tylko gracham albo zwykły biały.
Co do cukru po posiłku jak wywali to najlepiej go spalić czyli jakiś wysiłek,spacer sprzątanie itp. ja miewałam duży cukier po posiłku i moja diabetolog nigdy nie kazała podawać insuliny po posiłku ,dawała albo podnosiła dawkę przed posiłkiemWiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2019, 12:56
-
tunderka wrote:Próbowałam różnych... i IG, i pełno żytni, i słonecznikowy..
Dziś jeszcze dokupię ten sławny Probody. Może to będzie klucz do sukcesu
06.2016 [*] Aniołek 6 tc -
sucharek85 wrote:Ja moge zjeść każdy chleb, ale tak naprawde to jest jedna kromeczka i taka jak z małej foremki. I zawsze jest jakieś warzywko typu ogorek, pomidor, kiełki. U mnie porcje sa takie mikro, bo jak zjem no 1,5 kromki to juz cukier wywala. Z tym ze jem co 1,5-2h.
Ale najlepszy cukier z rana to mam np bo serku homo, albo jogurcie naturalnym z płatkami.
Jaki serek homo(genizowany?) jesz? One nie są dosładzane?marzec 2020 czekamy...
[*] 12tc [*] 6tc
Mutacje :
Vleiden hetero, pai hetero, vr2 hetero, mthfr hetero
+ niedoczynność tarczycy
+ cukrzyca ciążowa -
tunderka wrote:Jaki serek homo(genizowany?) jesz? One nie są dosładzane?
100g ma 3 łyżeczki cukru, jogurt naturalny 1,5 łyzeczki...wiec jak dla mnie całkiem optymalnie, nidgy nie miałam po takim śniadaniu wiecej niz 105, smakuje mi to wiec jem. Ja nie lubie warzyw, wiec u mnie wszelakie sałatki i kasze odpadaja, chleb jem na kolacje, wiec musze sobie jakos radzić.
tunderka, syllwia91 lubią tę wiadomość
polip, puste jajo płodowe, zespół Ashermana 2016/17
22.03 - crio ;(
Sucharek ale serek naturalny czy np. waniliowy?
Ja salatek tez nie jadam, nie lubie. Dlatego na sniadanie i kolacje (i najczesciej 2 kolacje) mam pieczywo. Musze sprobowac czy owsianka na sniadanie przejdzie... bo po musli z mlekiem kiedys wywalilo cukier, tylko wtedy bylo jeszcze bez insuliny -
aprill wrote:Sucharek ale serek naturalny czy np. waniliowy?
Ja salatek tez nie jadam, nie lubie. Dlatego na sniadanie i kolacje (i najczesciej 2 kolacje) mam pieczywo. Musze sprobowac czy owsianka na sniadanie przejdzie... bo po musli z mlekiem kiedys wywalilo cukier, tylko wtedy bylo jeszcze bez insuliny -
Raz zjadłam owsiankę na wodzie i cukier prawie 200. Potem diabetolog mi powiedział, że takie papkowate konsystencje mogą mocno podnosić cukier. Ale jak robię sobie omlet, to do jajek dodaję 2-3 łyżki płatków owsianych, one chwilę w tym jajku pęcznieją i potem wlewam na patelnię. Wtedy płatki są ok, ale nie są takie miękkie jak w owsiance.
06.2016 [*] Aniołek 6 tc -
Cześć dziewczyny 😊 Nie wiecie jak to siesię stało że znalazłam Was dopiero teraz? 🙈
Z cukrzycą ciążową zmagam się od początku ciąży. Insulina na noc plus do głównych posiłków. Widzę że dopiero teraz zaczyna się wszytsko normować i cukier zaczyna spadać zeszłym z insuliny nocnej z 36 do 32j, z dziennej 9/6/6 na 6/3/3. Mogę również wrócić do chleba na śniadanie. Przez długi czas nie mogłam go ruszyć bo cukier kosmiczny, więc jadłam omlety które mi już wychodziły uszami. Na posiłek nocny (godz. 22) zjadam owoc ( kiwi lub 2 mandarynki) i aktualne cukry poniżej 90.AnitaK lubi tę wiadomość
08.10.2011 Córka ❤
15.11.2014 Aniołek
26.05.2018 Aniołek
16.12.2019 Synek ❤ -
nick nieaktualnytaka_mama wrote:Cześć dziewczyny 😊 Nie wiecie jak to siesię stało że znalazłam Was dopiero teraz? 🙈
Z cukrzycą ciążową zmagam się od początku ciąży. Insulina na noc plus do głównych posiłków. Widzę że dopiero teraz zaczyna się wszytsko normować i cukier zaczyna spadać zeszłym z insuliny nocnej z 36 do 32j, z dziennej 9/6/6 na 6/3/3. Mogę również wrócić do chleba na śniadanie. Przez długi czas nie mogłam go ruszyć bo cukier kosmiczny, więc jadłam omlety które mi już wychodziły uszami. Na posiłek nocny (godz. 22) zjadam owoc ( kiwi lub 2 mandarynki) i aktualne cukry poniżej 90. -
Ja do omletów dawałam mąkę żytnią, do tego warzywa i 100 ml soku rozcieńczonego wodą. Cukier po tym był zawsze ok.
Syllwia, niestety cukrzyca ciążowa to ustalanie menu metodą prób i błędów. To co dla jednych jest ok innemu wywinduje cukier w kosmos. Powiem Ci że przy insulinie na poziomie 36j również miałam przekroczenia. Jednak jeśli były one w okolicy 90 to się nie przejmowałam. Pamiętaj że glukometr ma 15% błędu. Dodatkowo jak robiłam badania krwi to zawsze dodatkowo robiłam cukier i porównywałam z wynikiem z glukometru. I zawsze wychodziło tak że z żyły było ok a z palca za wysoko.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2019, 12:29
syllwia91 lubi tę wiadomość
08.10.2011 Córka ❤
15.11.2014 Aniołek
26.05.2018 Aniołek
16.12.2019 Synek ❤ -
nick nieaktualny
-
pawojoszka wrote:No i podobno dobrze wypić sporo wody bo rozrzedza się krew więc i stężenie cukru automatycznie się zmniejsza a cukier się wypłukuje z moczem z organizmu ale czy tak jest to nie wiem
Ale to byś musiała 3 litry wypić po posiłku!
Z omletu respekt, ja zjem jajko co drugi dzień i po tygodniu na widok jajka mi niedobrze.
A ja podejrzewam hipoglikemie u starszej córki czasami jak zje mało na kolacje (albo przed drzemka) to potem jak się budzi to wyje i aż się ręce trzęsą na jedzenie. Z dwulatka się nie dogadać o jej jest. Raz miała na czczo 69,7 powtarzamy teraz. Czy ktoś z Was wie jak się diagnozuje małe dzieci?Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019