Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Agatka dziękuje
Jaka masz insuline na noc? Insulatard w nogę?
Bo ja na dzień mam NovoRapid w rękę, a noc w nogę właśnie Insulatard.Nikoś urodzony 22.03.2015r. 👣
Nasze Aniołki:
👼 - 21.02.2014r. (10tc),
👼 - 7.06.2020r. (CB).
Moja Kochana Mamusia (*) - 8.02.2020r. 🖤
Mój Kochany Dziadziuś (*) - 7.06.2020r. 🖤
Moja Kochana Molly 🐕
- 17.03.2021r. 🖤
💊 Euthyrox N100
Starania od : luty 2019 r. -
Maglic ja poranny też mam fatalny i też nie mam pojęcia jak zrobić by był dobry. Wczoraj wziełam pierwsza dawke insuliny na noc i dziś cukier 120 naczczo, a po śniadaniu 131:-( . Tyle że wczoraj mnie tak głowa bolała że wcześnie poszłam spać i ostatnia kanapke zjadłam o 21. A znowu w nocy przebudziłam się( bo śniło mi się że jadłam pyszne kolorowe i z kremem mufiny) i byłam głodna ale poszłam spać. Nie wiem czy nie powinnam w tym momęcie zjeść coś.
-
agatka196 wrote:Maglic ja poranny też mam fatalny i też nie mam pojęcia jak zrobić by był dobry. Wczoraj wziełam pierwsza dawke insuliny na noc i dziś cukier 120 naczczo, a po śniadaniu 131:-( . Tyle że wczoraj mnie tak głowa bolała że wcześnie poszłam spać i ostatnia kanapke zjadłam o 21. A znowu w nocy przebudziłam się( bo śniło mi się że jadłam pyszne kolorowe i z kremem mufiny) i byłam głodna ale poszłam spać. Nie wiem czy nie powinnam w tym momęcie zjeść coś.
ja dzisiaj właśnie próbowałam jedzenia w nocy. Najlepszy cukier 85 miałam jak jadłam grahamkę na noc ( po której w dzień cukier skakał mi do 146 ) i nie wiem czy ją jeść, czy nie na tą noc...
-
Ja szczerze to już nie wiem co jeść. My w ciagu tygodnia zmienialiśmy już 3x chleb i zawsze cukier wysoki. Wczoraj jak lekarz popatrzył na moja rozpiske posiłków to nie miał się nawet do czego przyczepić. Jedynie co sosy z torebki mu się nie podobały bo maja makę. Ale śniadania i kolacje jak najbardziej dobre były a cukier wysoki.
-
Cześć dziewczyny. jedyny chleb który nie podnosi cukru na maksa to pro body. taki zaleciła mi diabetolog. Ja mam rano 5j insuliny humalog a potem 2 x 8jednostek i na noc 8 jednostek humalogu długoterminowego. Zwracajcie uwagę też czym smarujecie chleb, bo masło podnosi cukier a margaryna mniej. mleko potrafi bardzo zle działać ale to chude 0,5 już nie podnosi tak bardzo. to tak z moich doświadczeń.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2015, 11:28
-
agatka196 wrote:Ja szczerze to już nie wiem co jeść. My w ciagu tygodnia zmienialiśmy już 3x chleb i zawsze cukier wysoki. Wczoraj jak lekarz popatrzył na moja rozpiske posiłków to nie miał się nawet do czego przyczepić. Jedynie co sosy z torebki mu się nie podobały bo maja makę. Ale śniadania i kolacje jak najbardziej dobre były a cukier wysoki.
ja jem Pumpernikla z Kaufa i cukry po nim ok.
Tylko właśnie ten z rana taki dobijający.. ;/ -
Nadzieja84 wrote:Cześć dziewczyny. jedyny chleb który nie podnosi cukru na maksa to pro body. taki zaleciła mi diabetolog. Ja mam rano 5j insuliny humalog a potem 2 x 8jednostek i na noc 8 jednostek humalogu długoterminowego. Zwracajcie uwagę też czym smarujecie chleb, bo masło podnosi cukier a margaryna mniej. mleko potrafi bardzo zle działać ale to chude 0,5 już nie podnosi tak bardzo. to tak z moich doświadczeń.Nikoś urodzony 22.03.2015r. 👣
Nasze Aniołki:
👼 - 21.02.2014r. (10tc),
👼 - 7.06.2020r. (CB).
Moja Kochana Molly 🐕
- 17.03.2021r. 🖤
💊 Euthyrox N100
Mi przy mleku2% cukier wzrastał do 200... a to chude nie podnosi i niestety nie ma za dużo wartości odżywczych ale przynajmniej trochę zaspokaja potrzebę smaku a przy nim powinno się jeść w dzień też ser biały i jogurty naturalne żeby wapń dostarczać. Trzeba znaleźć swoją drogę. U mnie rano najlepsze wartości są a na śniadanie jem 2 kromki pro body z chudą wędliną, serem żółtym i dużą ilością warzyw typu ogórek, papryka, sałata, szczypiorek i jajka w różnych postaciach. Niestety tłuszcze są jeszcze bardziej niebezpieczne niż cukier, gdyż powodują opóźniony wzrost cukru czyli np orzeszki lub wieprzowinka zjedzona na kolację może spowodować wysokie wartości następnego dnia i nawet po jednej kanapce na śniadanie może być szok.
-
Ja teraz nie mam złych cukrów...ale to dzięki zwiększonej dawce insuliny.....Ale jeszcze kilka dni i mam nadzieje że pożegnam sie z cukrzycą
Nadzieja84 lubi tę wiadomość
Nikoś urodzony 22.03.2015r. 👣
Nasze Aniołki:
👼 - 21.02.2014r. (10tc),
👼 - 7.06.2020r. (CB).
Moja Kochana Molly 🐕
- 17.03.2021r. 🖤
💊 Euthyrox N100
To moje marzenie żeby wrócić do normalności a powiedz Misiu czy lekarz pozwala Ci donosić ciążę do 40 tyg czy będą wywoływać poród?
Bo mnie lekarz nastraszył,że najlepiej aby nie przekroczyć 39tyg a najlepiej w 38 urodzić? Nawet dziś oglądałam program ciążowy i to samo było powiedziane i dziewczynie wywoływali... Przez to się boje,że mój lekarz w szpitalu będzie chciał mnie trzymać do końca a to może być niebezpieczne:( Ja mam jeszcze skróconą szyjkę i pessar ale to nie musi oznaczać że akcja szybciej się zacznie. -
Gdzie kupujecie ten chleb pro body? Ja rano zjadam 1 kromke z chuda wędlinka(indyk naturalnie gotowany) ser żółty, i cały pomidor i woda niegazowana. Jak zjadałam 2 kromki to cukier jeszcze wyższy. Tak wiec wiecej jem na 2 śniadanie.
-
a próbowałyście chleb orkiszowy z biedronki ja ostatnio po nim 2 kromki takie małe z serkiem topionym i pomidorem i miałam cukier 85
MisiaMonisia lubi tę wiadomość
-
Nadzieja84 wrote:To moje marzenie żeby wrócić do normalności a powiedz Misiu czy lekarz pozwala Ci donosić ciążę do 40 tyg czy będą wywoływać poród?
Bo mnie lekarz nastraszył,że najlepiej aby nie przekroczyć 39tyg a najlepiej w 38 urodzić? Nawet dziś oglądałam program ciążowy i to samo było powiedziane i dziewczynie wywoływali... Przez to się boje,że mój lekarz w szpitalu będzie chciał mnie trzymać do końca a to może być niebezpieczne:( Ja mam jeszcze skróconą szyjkę i pessar ale to nie musi oznaczać że akcja szybciej się zacznie.Nadzieja84 lubi tę wiadomość
Nikoś urodzony 22.03.2015r. 👣
Nasze Aniołki:
👼 - 21.02.2014r. (10tc),
👼 - 7.06.2020r. (CB).
Moja Kochana Molly 🐕
- 17.03.2021r. 🖤
💊 Euthyrox N100
agatka196 wrote:Gdzie kupujecie ten chleb pro body? Ja rano zjadam 1 kromke z chuda wędlinka(indyk naturalnie gotowany) ser żółty, i cały pomidor i woda niegazowana. Jak zjadałam 2 kromki to cukier jeszcze wyższy. Tak wiec wiecej jem na 2 śniadanie.
Kurcze...faktycznie masz ogromne problemy z cukrem . Lepiej jakbyś dostała insulinę w rękę przed każdym posiłkiem. Przecież nie możesz się głodzićNikoś urodzony 22.03.2015r. 👣
Nasze Aniołki:
👼 - 21.02.2014r. (10tc),
👼 - 7.06.2020r. (CB).
Moja Kochana Molly 🐕
- 17.03.2021r. 🖤
💊 Euthyrox N100
Aska87 wrote:a próbowałyście chleb orkiszowy z biedronki ja ostatnio po nim 2 kromki takie małe z serkiem topionym i pomidorem i miałam cukier 85Nikoś urodzony 22.03.2015r. 👣
Nasze Aniołki:
👼 - 21.02.2014r. (10tc),
👼 - 7.06.2020r. (CB).
Moja Kochana Molly 🐕
- 17.03.2021r. 🖤
💊 Euthyrox N100
Cześć dziewczyny. Właśnie spojrzałam na swoje wyniki glukozy i okazuje się, że są poza normą W pierwszej ciąży test obciążenia glukozą nie wykazał niczego niepokojącego, nie mam w bliskiej rodzinie cukrzyków i dlatego teraz szłam na to badanie zupełnie na luzie i tak też sprawdzałam wyniki. No i klops ;/ Jutro mam kontrolę u swojej ginekolog i pewnie od niej niczego się nie dowiem, dopiero jak pójdę do diabetologa...
Ehhh kompletnie się tego nie spodziewałam -
agatka196 wrote:Gdzie kupujecie ten chleb pro body? Ja rano zjadam 1 kromke z chuda wędlinka(indyk naturalnie gotowany) ser żółty, i cały pomidor i woda niegazowana. Jak zjadałam 2 kromki to cukier jeszcze wyższy. Tak wiec wiecej jem na 2 śniadanie.
Ten chleb jeśli chodzi o Warszawę jest w większości sklepów spożywczych ale nie wiem skąd jesteś i czy uda Ci się kupić. Widziałam go też jak byłam nad morzem więc myślę, że trzeba poszukać w sklepach i piekarniach np. carrefour express a opcja pieczenia własnego chleba to bajka!
Misia życzę aby wszystko było dobrze przy porodzie i już niedługo uściskasz swoją dzidzie!
MisiaMonisia lubi tę wiadomość
-
nanu wrote:Cześć dziewczyny. Właśnie spojrzałam na swoje wyniki glukozy i okazuje się, że są poza normą W pierwszej ciąży test obciążenia glukozą nie wykazał niczego niepokojącego, nie mam w bliskiej rodzinie cukrzyków i dlatego teraz szłam na to badanie zupełnie na luzie i tak też sprawdzałam wyniki. No i klops ;/ Jutro mam kontrolę u swojej ginekolog i pewnie od niej niczego się nie dowiem, dopiero jak pójdę do diabetologa...
Ehhh kompletnie się tego nie spodziewałam