Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Lejdis, właśnie wróciłam ze szpitala.
Mierzono mi cukry przed posiłkiem, 1h i 2h po, o północy i 3 rano, i tak przez 3 dni.
Trzy razy wyszły ponad normę, zawsze po śniadaniu, które składało się z jakiegoś pseudo-razowego chleba, miałam 148, 124 i 122. Dostałam insulinę: 2 jednostki długo działającej na noc, i po dwie do śniadania i kolacji. Przy pierwszym samodzielnym wkłuciu zemdlałam (mam trudne relacje z igłą, już oswoiłam się z pobieraniem, ale jeszcze nigdy sobie nie wbijałam ), więc było trochę atrakcji. A ogólnie w szpitalu było ok - 6 posiłków dziennie, więc nie głodowałam, ale ig tych produktów to inna sprawa.... obiad w dwóćh wersjach, w tym dla diabetyków składał się...uwaga uwaga... z gotowanej marchewki, ziemniaków i słodoznej surówki, jedynie wymienili mięso z wątróbki na indyka Więc w sumie cały pobyt jechałam na tych kanapkach na podejrzanym chlebie, stąd takie cukry.MisiaMonisia lubi tę wiadomość
-
Dżuls wrote:Lejdis, właśnie wróciłam ze szpitala.
Mierzono mi cukry przed posiłkiem, 1h i 2h po, o północy i 3 rano, i tak przez 3 dni.
Trzy razy wyszły ponad normę, zawsze po śniadaniu, które składało się z jakiegoś pseudo-razowego chleba, miałam 148, 124 i 122. Dostałam insulinę: 2 jednostki długo działającej na noc, i po dwie do śniadania i kolacji. Przy pierwszym samodzielnym wkłuciu zemdlałam (mam trudne relacje z igłą, już oswoiłam się z pobieraniem, ale jeszcze nigdy sobie nie wbijałam ), więc było trochę atrakcji. A ogólnie w szpitalu było ok - 6 posiłków dziennie, więc nie głodowałam, ale ig tych produktów to inna sprawa.... obiad w dwóćh wersjach, w tym dla diabetyków składał się...uwaga uwaga... z gotowanej marchewki, ziemniaków i słodoznej surówki, jedynie wymienili mięso z wątróbki na indyka Więc w sumie cały pobyt jechałam na tych kanapkach na podejrzanym chlebie, stąd takie cukry.
O matko! marchewka? i ta surówka ... to dopiero dieta dla diabetyków:) -
W szpitalach to norma, że są takie kwiatki w diecie... to pic na wodę, fotomontaż.
Po porodzie często dostaje się instrukcję (przy karmieniu piersią), że nie wolno pić mleka i przetworów, a do śniadania kawa zbożowa na mleku, na podwieczorek budyń na mleku lub jogurt, jakieś twarogi itp itd -
Nanu ma racje...niby maja inne jedzenie dla kobiet z cukrzyca..ale obiad różni się np. tym że ja miałam na obiad kurczaka w SOSIE!!! a reszta smażonego.
Hmm przecież w sosie jest mąka I do tego właśnie jakieś surówki z cukrem dają. Pic na wodę ta dieta.
Tyle że na szczęście w szpitalach maja "wyjałowione" to jedzenie to zbytnio nie podnosi cukruKotMisia lubi tę wiadomość
Nikoś urodzony 22.03.2015r. 👣
Nasze Aniołki:
👼 - 21.02.2014r. (10tc),
👼 - 7.06.2020r. (CB).
Moja Kochana Mamusia (*) - 8.02.2020r. 🖤
Mój Kochany Dziadziuś (*) - 7.06.2020r. 🖤
Moja Kochana Molly 🐕
- 17.03.2021r. 🖤
💊 Euthyrox N100
Starania od : luty 2019 r. -
To ja będąc w szpitalu na Karowej 4 dni w tej ciąży, bo szyjka mi się skróciła- miałam dobrze skomponowaną dietę. Nie było marchewki, sosów i tłuszczu a w porównaniu do innych dziewczyn to dostawałam całkiem co innego więc ten szpital zna się na rzeczy.
-
nanu wrote:W szpitalach to norma, że są takie kwiatki w diecie... to pic na wodę, fotomontaż.
Po porodzie często dostaje się instrukcję (przy karmieniu piersią), że nie wolno pić mleka i przetworów, a do śniadania kawa zbożowa na mleku, na podwieczorek budyń na mleku lub jogurt, jakieś twarogi itp itd
A chleb niby ciemny, ale to był na bank jeden z tych kolorowanych karmelem, bo po żadnym chlebie tak mi nie wywalało cukrów, a to posiłkom z tym chlebem właśnie "zawdzięczam" insulinę. ehhh. Tzn nie mam złudzeń, i tak by się na niej skończyło, ale jestem pewna, że zafałszował wyniki
Btw z takim przerażeniem myślałam o konieczności brania insuliny, ale jak już ją dostałam, to jestem spokojniejsza.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2015, 17:49
-
Pay wrote:Witam Słodkie Mamy. Czy któraś z Was jadła pop corn? Zastanawiam się jak wysoki może być po nim cukier.
Musiałabyś sprawdzic na sobie....ale z pewnościa cukier będzie wysoki.Nikoś urodzony 22.03.2015r. 👣
Nasze Aniołki:
👼 - 21.02.2014r. (10tc),
👼 - 7.06.2020r. (CB).
Moja Kochana Molly 🐕
- 17.03.2021r. 🖤
💊 Euthyrox N100
Starania od : luty 2019 r. -
Dżuls ja jadłam. Jeszcze ciepły był ale cukry i tak były wysokie.
U mnie na tych 4jednostkach się nie skończy. Cukier taki jaki był taki jest. Więc w środe napewno mi dokoptuje coś jeszcze.
Ja kupiłam jeszcze chleb pumpernikiel, ale jeszcze go nie jadłam bo musze pozjadać pozostałe. Już mi ciotka mówiła że smaczny to on nie jest.
A jakiego masła do pieczywa używacie? -
Migdały mam sprawdzone, mój cukier był w normie. A na zachcianki mam sposób na "sałate". Np garsc pieczonych frytek (moja zachcianka nr 1) po godz dala wynik 133. Za to zagryziona salatka 107. Blonnik ladnie ogranicza szybkie wchlanianie cukrów. Waham sie teraz z popcornem
-
Dziewczyny pop corn odpada to kukurydza z dużą ilością cukru, słonecznik, migdały i orzechy do 1 łyżeczki dziennie, gdyż powodują opóźniony wzrost cukru czyli po godzinie glukometr może pokazać, że jest ok ale po 4 godzinach może być np. 200...tłuszcze w organizmie przechodzą przemianę do glukozy niestety... Co do masła to odpada a zalecana jest margaryna lub oliwa z oliwek. ogólnie mniejszy wpływ na poziom cukru mają tłuszcze roślinne a zwierzęce bardzo podnoszą.
Dam linka do super wytycznych dla kobiet z cukrzycą ciążową wiele dziewczyn na tym bazuje:
http://www.szpitalkarowa.pl/download/cuk_ciaz.pdfkapturnica lubi tę wiadomość
-
Nadzieja84 wrote:Co do masła to odpada a zalecana jest margaryna lub oliwa z oliwek. ogólnie mniejszy wpływ na poziom cukru mają tłuszcze roślinne a zwierzęce bardzo podnoszą.
Kurcze, ja dopiero zaczynam i już sama nie wiem co myśleć Ja czytałam, że właśnie margaryny nie ruszać, a zamiast tego masło. tak samo nie wiem co z mlekiem.. ja mleko uwielbiam ale raz piszą żeby absolutnie nie tykać, a w innych miejscach, że można szklankę mleka (maksymalnie 2%)... Pewnie dopiero jak dostanę glukometr to się zacznie cała zabawa...
Jeszcze mam pytanie, bo dopiero od wczoraj zaczęłam wprowadzać zmiany do diety. I rano zjadłam trzy (niecałe) kromki tego chleba probody z sałatą, chudą szynką, rzodkiewką i papryką i dosłownie po pół godzinie byłam mega głodna ;/ W ogóle po tym chlebie zauważyłam, że robię się niemal natychmiast głodna i nie wiem czy to po prostu organizm mi się przestawia na taki chleb czy to znaczy, że za małe porcje jem (dopiero teraz wieczorem kupiliśmy wagę elektroniczną i będę sobie ważyć posiłki) albo jeszcze coś innego... -
agatka196 wrote:Dżuls ja jadłam. Jeszcze ciepły był ale cukry i tak były wysokie.
U mnie na tych 4jednostkach się nie skończy. Cukier taki jaki był taki jest. Więc w środe napewno mi dokoptuje coś jeszcze.
Ja kupiłam jeszcze chleb pumpernikiel, ale jeszcze go nie jadłam bo musze pozjadać pozostałe. Już mi ciotka mówiła że smaczny to on nie jest.
A jakiego masła do pieczywa używacie?Nikoś urodzony 22.03.2015r. 👣
Nasze Aniołki:
👼 - 21.02.2014r. (10tc),
👼 - 7.06.2020r. (CB).
Moja Kochana Molly 🐕
- 17.03.2021r. 🖤
💊 Euthyrox N100
Starania od : luty 2019 r.