X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • shimmer_lip Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2015, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie cukrzycowa ale ten chleb probody to jest z piekarni putka ;)

Nadzieja84 lubi tę wiadomość

tb73roeqs1ggbdgp.png
  • nanu Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2015, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostałam skierowanie na patologię ciąży i w poniedziałek mam się tam dobijać do diabetologa. Do tego czasu lekarka zaleciła mi już wprowadzać dietę cukrzycową, bo trzeba zacząć działać.

• Dżuls Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2015, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lejdis, właśnie wróciłam ze szpitala.
    Mierzono mi cukry przed posiłkiem, 1h i 2h po, o północy i 3 rano, i tak przez 3 dni.
    Trzy razy wyszły ponad normę, zawsze po śniadaniu, które składało się z jakiegoś pseudo-razowego chleba, miałam 148, 124 i 122. Dostałam insulinę: 2 jednostki długo działającej na noc, i po dwie do śniadania i kolacji. Przy pierwszym samodzielnym wkłuciu zemdlałam (mam trudne relacje z igłą, już oswoiłam się z pobieraniem, ale jeszcze nigdy sobie nie wbijałam :D ), więc było trochę atrakcji. A ogólnie w szpitalu było ok - 6 posiłków dziennie, więc nie głodowałam, ale ig tych produktów to inna sprawa.... obiad w dwóćh wersjach, w tym dla diabetyków składał się...uwaga uwaga... z gotowanej marchewki, ziemniaków i słodoznej surówki, jedynie wymienili mięso z wątróbki na indyka :D Więc w sumie cały pobyt jechałam na tych kanapkach na podejrzanym chlebie, stąd takie cukry.

MisiaMonisia lubi tę wiadomość

8pdp47e.png
  • Nadzieja84 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2015, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżuls wrote:
    Lejdis, właśnie wróciłam ze szpitala.
    Mierzono mi cukry przed posiłkiem, 1h i 2h po, o północy i 3 rano, i tak przez 3 dni.
    Trzy razy wyszły ponad normę, zawsze po śniadaniu, które składało się z jakiegoś pseudo-razowego chleba, miałam 148, 124 i 122. Dostałam insulinę: 2 jednostki długo działającej na noc, i po dwie do śniadania i kolacji. Przy pierwszym samodzielnym wkłuciu zemdlałam (mam trudne relacje z igłą, już oswoiłam się z pobieraniem, ale jeszcze nigdy sobie nie wbijałam :D ), więc było trochę atrakcji. A ogólnie w szpitalu było ok - 6 posiłków dziennie, więc nie głodowałam, ale ig tych produktów to inna sprawa.... obiad w dwóćh wersjach, w tym dla diabetyków składał się...uwaga uwaga... z gotowanej marchewki, ziemniaków i słodoznej surówki, jedynie wymienili mięso z wątróbki na indyka :D Więc w sumie cały pobyt jechałam na tych kanapkach na podejrzanym chlebie, stąd takie cukry.

O matko! marchewka? i ta surówka ... to dopiero dieta dla diabetyków:)

w5wqdf9h5xdvdqnt.png
  • nanu Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2015, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W szpitalach to norma, że są takie kwiatki w diecie... to pic na wodę, fotomontaż.
    Po porodzie często dostaje się instrukcję (przy karmieniu piersią), że nie wolno pić mleka i przetworów, a do śniadania kawa zbożowa na mleku, na podwieczorek budyń na mleku lub jogurt, jakieś twarogi itp itd

• MisiaMonisia Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2015, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nanu ma racje...niby maja inne jedzenie dla kobiet z cukrzyca..ale obiad różni się np. tym że ja miałam na obiad kurczaka w SOSIE!!! a reszta smażonego.

Hmm przecież w sosie jest mąka :) I do tego właśnie jakieś surówki z cukrem dają. Pic na wodę ta dieta.

Tyle że na szczęście w szpitalach maja "wyjałowione" to jedzenie to zbytnio nie podnosi cukru :P

KotMisia lubi tę wiadomość

Nikoś urodzony 22.03.2015r. 👣

Nasze Aniołki:
    👼 - 21.02.2014r. (10tc),
    👼 - 7.06.2020r. (CB).

Moja Kochana Mamusia (*) - 8.02.2020r. 🖤
    Mój Kochany Dziadziuś (*) - 7.06.2020r. 🖤
    Moja Kochana Molly 🐕
    - 17.03.2021r. 🖤

💊 Euthyrox N100

Starania od : luty 2019 r.
  • Nadzieja84 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2015, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja będąc w szpitalu na Karowej 4 dni w tej ciąży, bo szyjka mi się skróciła- miałam dobrze skomponowaną dietę. Nie było marchewki, sosów i tłuszczu a w porównaniu do innych dziewczyn to dostawałam całkiem co innego więc ten szpital zna się na rzeczy.

w5wqdf9h5xdvdqnt.png
  • Pay Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2015, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Słodkie Mamy. Czy któraś z Was jadła pop corn? Zastanawiam się jak wysoki może być po nim cukier.

f2wli09k7bbu5oba.png
    Moja miłość od pierwszego wejrzenia
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2015, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nanu wrote:
    W szpitalach to norma, że są takie kwiatki w diecie... to pic na wodę, fotomontaż.
    Po porodzie często dostaje się instrukcję (przy karmieniu piersią), że nie wolno pić mleka i przetworów, a do śniadania kawa zbożowa na mleku, na podwieczorek budyń na mleku lub jogurt, jakieś twarogi itp itd
    Akurat traf chciał, że dostałam ten obiad zaraz po rozmowie z panią diabetolog, wzięłam ten talerz do ręki i jej pokazałam, a ona na to: "cóż...taki mamy tu catering" :)
    A chleb niby ciemny, ale to był na bank jeden z tych kolorowanych karmelem, bo po żadnym chlebie tak mi nie wywalało cukrów, a to posiłkom z tym chlebem właśnie "zawdzięczam" insulinę. ehhh. Tzn nie mam złudzeń, i tak by się na niej skończyło, ale jestem pewna, że zafałszował wyniki :/
    Btw z takim przerażeniem myślałam o konieczności brania insuliny, ale jak już ją dostałam, to jestem spokojniejsza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2015, 17:49

8pdp47e.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2015, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z innej beczki - jadła któraś z Was chleb żytni na zakwasie z lidla? Kupiłam dziś w biegu taki chleb, ale nie miał podanego składu i ciekawa jestem jakie macie po nim cukry.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2015, 18:32

8pdp47e.png
  • MisiaMonisia Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2015, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pay wrote:
    Witam Słodkie Mamy. Czy któraś z Was jadła pop corn? Zastanawiam się jak wysoki może być po nim cukier.
    Niestety nie pomogę jeśli chodzi o popcorn...Po chipsach cukier miałam ponad 170.
    Musiałabyś sprawdzic na sobie....ale z pewnościa cukier będzie wysoki.

Nasze Aniołki:
    👼 - 21.02.2014r. (10tc),
    👼 - 7.06.2020r. (CB).

Moja Kochana Molly 🐕
    - 17.03.2021r. 🖤

💊 Euthyrox N100

• agatka196 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2015, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżuls ja jadłam. Jeszcze ciepły był :-) ale cukry i tak były wysokie.
    U mnie na tych 4jednostkach się nie skończy. Cukier taki jaki był taki jest. Więc w środe napewno mi dokoptuje coś jeszcze.
    Ja kupiłam jeszcze chleb pumpernikiel, ale jeszcze go nie jadłam bo musze pozjadać pozostałe. Już mi ciotka mówiła że smaczny to on nie jest.
    A jakiego masła do pieczywa używacie?

Mam 4 Aniołki w niebie. Boże czuwaj nad nami
    16udk0s3stit4jg4.pngklz9df9hfp6o5oq3.png
  • agatka196 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2015, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O a słonecznik? No mam taka ochote podziubać do filmu.

Mam 4 Aniołki w niebie. Boże czuwaj nad nami
    16udk0s3stit4jg4.pngklz9df9hfp6o5oq3.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2015, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słonecznik wydaje mi się, że powinien być ok. W końcu po dwóch kromkach tego chleba miałam po godzinie 130, po dwóch 122 :/ i czuję, że mnie ciągle trzyma. Masakra.

8pdp47e.png
  • Pay Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2015, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migdały mam sprawdzone, mój cukier był w normie. A na zachcianki mam sposób na "sałate". Np garsc pieczonych frytek (moja zachcianka nr 1) po godz dala wynik 133. Za to zagryziona salatka 107. Blonnik ladnie ogranicza szybkie wchlanianie cukrów. Waham sie teraz z popcornem :)

f2wli09k7bbu5oba.png
    Moja miłość od pierwszego wejrzenia
  • Nadzieja84 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2015, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pop corn odpada to kukurydza z dużą ilością cukru, słonecznik, migdały i orzechy do 1 łyżeczki dziennie, gdyż powodują opóźniony wzrost cukru czyli po godzinie glukometr może pokazać, że jest ok ale po 4 godzinach może być np. 200...tłuszcze w organizmie przechodzą przemianę do glukozy niestety... Co do masła to odpada a zalecana jest margaryna lub oliwa z oliwek. ogólnie mniejszy wpływ na poziom cukru mają tłuszcze roślinne a zwierzęce bardzo podnoszą.

Dam linka do super wytycznych dla kobiet z cukrzycą ciążową wiele dziewczyn na tym bazuje:

http://www.szpitalkarowa.pl/download/cuk_ciaz.pdf

kapturnica lubi tę wiadomość

w5wqdf9h5xdvdqnt.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 1 marca 2015, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i znó rozjechały mi sięcukry... a już myślałam, że jest ok. Jakoś zbiegło mi sięto z rozpoczęciem przyjmowania duphastonu. Czy progesteron ma wpływ na tolernację cukrów?

8pdp47e.png
  • KotMisia Autorytet

Wysłany: 1 marca 2015, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jako przekaske do filmu polecam pistacje. Ale to tylko jeżeli macie dobre ciśnienie i nie puchniecie. :)

bl9cmg7y8brm1kw5.png
  • nanu Autorytet

Wysłany: 1 marca 2015, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja84 wrote:
    Co do masła to odpada a zalecana jest margaryna lub oliwa z oliwek. ogólnie mniejszy wpływ na poziom cukru mają tłuszcze roślinne a zwierzęce bardzo podnoszą.

Kurcze, ja dopiero zaczynam i już sama nie wiem co myśleć :( Ja czytałam, że właśnie margaryny nie ruszać, a zamiast tego masło. tak samo nie wiem co z mlekiem.. ja mleko uwielbiam ale raz piszą żeby absolutnie nie tykać, a w innych miejscach, że można szklankę mleka (maksymalnie 2%)... Pewnie dopiero jak dostanę glukometr to się zacznie cała zabawa...
    Jeszcze mam pytanie, bo dopiero od wczoraj zaczęłam wprowadzać zmiany do diety. I rano zjadłam trzy (niecałe) kromki tego chleba probody z sałatą, chudą szynką, rzodkiewką i papryką i dosłownie po pół godzinie byłam mega głodna ;/ W ogóle po tym chlebie zauważyłam, że robię się niemal natychmiast głodna i nie wiem czy to po prostu organizm mi się przestawia na taki chleb czy to znaczy, że za małe porcje jem (dopiero teraz wieczorem kupiliśmy wagę elektroniczną i będę sobie ważyć posiłki) albo jeszcze coś innego...

• MisiaMonisia Autorytet

Wysłany: 1 marca 2015, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatka196 wrote:
    Dżuls ja jadłam. Jeszcze ciepły był :-) ale cukry i tak były wysokie.
    U mnie na tych 4jednostkach się nie skończy. Cukier taki jaki był taki jest. Więc w środe napewno mi dokoptuje coś jeszcze.
    Ja kupiłam jeszcze chleb pumpernikiel, ale jeszcze go nie jadłam bo musze pozjadać pozostałe. Już mi ciotka mówiła że smaczny to on nie jest.
    A jakiego masła do pieczywa używacie?
    Agatka jeśli cukry masz wysokie mimo tych 4j insuliny to zwieksz sobie sama do 6j. ale nic nie mów diabetologowi. Ja sobie sama zwiekszałam i nadal zwiekszam. Bo gdybym miala sluchac swojej diabetolog tobym sie meczyla z wysokimi cukrami a tak to mam spokoj :)

Nasze Aniołki:
    👼 - 21.02.2014r. (10tc),
    👼 - 7.06.2020r. (CB).

Moja Kochana Molly 🐕
    - 17.03.2021r. 🖤

💊 Euthyrox N100

‹‹ 32 33 34 35 36 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ