X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zabka
    poprzednio źle policzyli mi chorobowe i macierzyński. Odkryłam to teraz w styczniu.
    Ale co do macierzyńskiego, to ZUS ma inne stanowisko. Ja uważam , ze nie maja absolutnie racji. W sobotę odebrałam od nich pismo(decyzję o przyznaniu chorobowego i macierzyńskiego) i mam teoretycznie od czego się odwołać. Ale napisali , że odwołanie w ciągu miesiąca i to z automatu do sądu (za pośrednictwem zus). Chcę znać koszta sadowe. Wg ich wyliczeń za macierzyński ja mam im oddać. Ale teraz - widząc jak była podstawa za chorobowe , wg moich wyliczen sa mi winni jeszcze jakies 8tys + odsetki...To są wyliczenia na moja durną głowe...I tak na tę chwilę jestyem do przodu . Zatem stratna i tak nie będę. Ale bogata nie jestem i 8 tys dla mnbie to dużo i jak mam szanse , pojde do sadu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2016, 10:19

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj wizytuję u gin ale dopiero o 17. Śniadanie zupełnie mi nie weszło - końcówkę drugiej kanapki musiał zjeść mąż; przeczuwam podły dzień...

Rudzina
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj był dzień małych grzeszków, a dziś podłych śniadań :) Ja już czuję , że tewn tydzień przez zus bedzie nerwowy jak ten dwa tyg temu...ledwo weszło sniadanie

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj nie powiem ci.
    Może podejdź do sądu zapytaj w informacji jakie to koszty i złóż pozew.
    Kurcze o oddanie to wiedza do kogo przyjść i trzeba już oddać ale jak tobie muszą oddać to robią wszystko aby nie oddać.
    A może jest szansa żebyś do pracownika od zasiłków do zus poszła i pokazała może bez sądu się obejdzie???? Może wylicza i się skapnal że nie hallo coś jest.
    Albo do prawnika jakiegoś o poradę? Przyjmują bezpłatnie nie którzy.
    Albo zadzwoń do sądu i zapytaj o koszty.

• agatia Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi dzisiaj też śniadanie ciężko wchodziło, ledwo zjadłam bleee. Chyba dzisiaj taki liony dzień.
    Od jutra zamierzam posypać nie do 6 a do 7, ale nie wiem czy organizm da bo wstałam dziś punkt 6 :)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zabka
    najwięcej chodzi mi o takie koszta w razie przegranej jak np za czyjś dojazd, opinię, itp. Wniesienie sprawy 30zł. Kwota "niska"wię od niej nie ma opłaty 5%
    Zus tak się wycwanił , że na tej decyzji z 5 razy napisali, ze ja nie mam racji-jakby od razu wiedzieli, ze właśnie po to do nich pisałam :) Mój pracodawca źle policzył. Wiadomo, że działaja tak, aby dla nich było najtaniej. 20 stycznia Sad najwyższy orzekał w podobnej sprawie na korzyść pracownicy(ZUS przegrał). Ale zus twierdzi , ze ten wyrok dla nich nie jest wiążący :) A wg mnie i radcy u którego byłam, zus nie ma racji i chociaż wyrok sądu najwyższego nie jest prawem, jest wyrocznia prawa.

link do podobnej sprawy(u mnie nie 1/2 a 3/4 etatu)

http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/918907,sn-obnizenie-etatu-wysokosc-zasilku-macierzynskiego.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2016, 09:35

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2016, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To zostaje zadzwonić lub podejść do sądu i zapytać o te koszty.
    A w czasie sprawy sądowej chyba można prosić o niższe koszty bądź umorzenie kosztów że względu na sytuację finansową??? Czy w sądzie pracy nie można????

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zabka, ja nigdy na zaden socjal sie nie kwalifikowałam :) może wieczorem podejde do radcy, spytam czy podejmie się sprawy i czy pismo napisze

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    zabka
    najwięcej chodzi mi o takie koszta w razie przegranej jak np za czyjś dojazd, opinię, itp. Wniesienie sprawy 30zł. Kwota "niska"wię od niej nie ma opłaty 5%
    Zus tak się wycwanił , że na tej decyzji z 5 razy napisali, ze ja nie mam racji-jakby od razu wiedzieli, ze właśnie po to do nich pisałam :) Mój pracodawca źle policzył. Wiadomo, że działaja tak, aby dla nich było najtaniej. 20 stycznia Sad najwyższy orzekał w podobnej sprawie na korzyść pracownicy(ZUS przegrał). Ale zus twierdzi , ze ten wyrok dla nich nie jest wiążący :) A wg mnie i radcy u którego byłam, zus nie ma racji i chociaż wyrok sądu najwyższego nie jest prawem, jest wyrocznia prawa.

link do podobnej sprawy(u mnie nie 1/2 a 3/4 etatu)

http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/918907,sn-obnizenie-etatu-wysokosc-zasilku-macierzynskiego.html

Kamciaelcia

Moj ojciec się odwoływał od decyzji ZUS ws. wcześniejszej emerytury i wygrał.
    Odwołanie pisalam ja i też się posiłkowałam wyrokiem sądu najwyższego w podobnej sprawie. Myślę, że jeśli jesteś pewną, że Ci coś źle połączyli to warto spróbować... Koszty postępowania w sądzie pracy nie są chyba jakieś wysokie ale zawsze można ich dopytac. U nas odbyła się tylko jedna rozprawa.
    8 tysięcy piechota nie chodzi...
    A i nie bralismy prawnika - ojciec reprezentował się sam...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2016, 09:44

kamciaelcia lubi tę wiadomość

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2016, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie masz o co walczyć kamciaelcia dlatego ja bym się pytała wszędzie.

Wcinam ta chałke i mlekiem zapijam.

• Dorinka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzis dziewczyny pospalam do 9 :)
    Kamcia 8 tys. kupa kasy. Ja bym tym ch...nie darowala. Wiem jakie cyrki byly u mnie z odprawa posmiertna po tacie i z renta dla mojego brata. Nienawidze ZUSU. W odprawie bylo zalegle wynagrodzenie mojego taty od którego zostal odliczony podatek + dodatkowe pieniadze. A na koniec okazalo sie ze od calej odprawy zostal odliczony kolejny podatek. Wg mnie kwota wynagrodzenia nie powinna byc brana 2x pod uwage.
    Tak samo z renta. Jezli renta wynosi np.900zl do podzialu na troje dzieci to kazde dostaje po 300zl, ale jezeli ktoremus np z racji ukonczenia 25 romu zycia ta renta odchodzi to pozostala 2 nje dostaje po 450 tylko nadal po 300. Zjodziejstwo w bialy dzien a takie chamstwo trzeba tepic !:)

3i49o7esw7obg123.png
  • monilia84 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzina wrote:
    Ja dzisiaj wizytuję u gin ale dopiero o 17. Śniadanie zupełnie mi nie weszło - końcówkę drugiej kanapki musiał zjeść mąż; przeczuwam podły dzień...

Rudzina kciuki zaciśnięte <3

Rudzina lubi tę wiadomość

f2wlj44jk32wmpis.png
    Wikusia Aniołek 26.02.2015 [*] 27tc
    iv09cwa1ldduj806.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia walcz z Zusem, ja też tych dziadów nie znoszę. Mój wuje walczy z nimi od 3 lat o rentę u czas przyznanua. Sąd kazał wypłacić, a Zus zmienił przepis i ma w d... co za posrana instytucja.

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2016, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już dawno do męża mówiłam żeby to zlikwidowali. Płacimy składki a ja i tak biegam prywatnie po lekarzach bo na nfz to bym może i nie doszła.

Widzę że dziś porostu kiepski dzień dla wszystkich:-(

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajwi wrote:
    Kamciaelcia

Moj ojciec się odwoływał od decyzji ZUS ws. wcześniejszej emerytury i wygrał.
    Odwołanie pisalam ja i też się posiłkowałam wyrokiem sądu najwyższego w podobnej sprawie. Myślę, że jeśli jesteś pewną, że Ci coś źle połączyli to warto spróbować... Koszty postępowania w sądzie pracy nie są chyba jakieś wysokie ale zawsze można ich dopytac. U nas odbyła się tylko jedna rozprawa.
    8 tysięcy piechota nie chodzi...

ajwi
    ale śmieszne jest to ,że napisałam do nich pismo o wydanie decyzji o zasiłku chorobowym i macierzyńskim. I w tym piśmie , w każdym akapicie napisane jest, ze nie mogę się odwołać, bo u mnie zmienił się wymiar czasu pracy :) a o to chodzi w tym wszystkim-mimo ze się zmienił, oni nie maja prawa na nowo naliczać podstawy do macierzyńskiego(musi byc taka sama jak chorobowego). Az sie uśmiałam, bo te swoje zapisy napisali pogrubioną czcionką!!!Zamiast zwykłej decyzji otrzymałam jakby odpowiedz, ze nie mam po co się odwoływać. Ja pracodawcy cały czas o tym wyroku Sądu Najwyższego mówie, a oni, że to niewiążące :) Dla większego ,śmiechu ostatnio pkazali mi coś takiego jak "komentarz do ustawy" a w nim napisane , ze zus ma rację :) (zus ten komentarz wysłał do mojego pracodawcy) Od razu poszłam do radcy z pytaniem, co to jest komentarz do ustawy??on sam się zdziwił. A to nie jest jakaś ustawa, rozporządzenie czy przepisy, tylko jakiś komentarz , interpretacja ustawy jakiegoś człowieczka (i każdy sobie może interpretować prawo jak chce). Nie ma czegoś takiego!!!Ale zus twierdzi swoje a ja od poczatku swoje. Już mi oddali w lutym prawie 4 tys zł, więc do tyłu w tej sprawie nigdy nie będę. A najlepsze jes jeszcze to, że zus sam wspomniał o tym wyroku SN!!!gdyby nie oni, to bym o tym nie wiedziała.

taki stres ma od stycznia, a nawet od października
    W październiku zmarła córka i pracodawca nie umiał mi pomóc odnośnie wolnego w takim przypadku. SAMA znalazlam przepis-również na podstawie wyroku Sadu najwyższego, że nalezy mi się dodatkowe 7 dni urlopu rodzicielskiego!!PIP nawet o tym nie wiedziała. Po mojej informacji, PIP debatowała nad tym z prawnikami i sie okazało, ze taki maluczki człowieczek jak ja, ma rację
    w styczniu odkryłam, że należy mi się trzynastka za 2014 i 2015 rok!!!Zgłosiłam pracodawcy podając odpowiednie paragrafy i co?i oddali trzynastke za 14 i 15 rok!a teraz chorobowe. Kurwica mnie juz bierze, bo zawsze coś źle robia. Znów niechcacy znalazłam przepis , ze źle liczyli chorobowe...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie :)
    Wczoraj już cukier na czczo miałam 88 więc nadzieja że się reguluje a dziś znów wywaliło 96... nosz kur... chyba jednak moja bezsennośc ma na to wpływ bo wczoraj przespałam całą noc, raz tylko wstałam do łazienki a dziś co chwila kręciłam a co godzina dwie do łazienki latałam...
    No nic poczekam jeszcze ze 2-3 dni i jak dalej będzie ponad 90 to będę musiała dzwonić do diabetyczki...;/

Pozostałe wyniki wczoraj nienajgorsze, a był dzień grzeszków jak diabli ;pp

Śniadanie 101 (dwie kromki z masłem + dwie małe grzane kiełbaski)
    II śniadanie 92 (kawa parzona z mlekiem + jedno kinder bueno dark)
    III śniadanie 103 (talerz rosołu z białym makaronem + 150g truskawek)
    Obiad 124 (1,5 domowej tortilli - najadłam się że aż do kolacji w sumie mogłabym nic nie jesć bo ale jak grzeszyć w niedzielę to grzeszyć)
    Podwieczorek 129 (terściowa upiekła jabłecznik więc jak po smażonych jabłkach i mega słodkim cieście na mące pszennej z cukrem pudrem z góry po godzinie leżenia to nie ma chyba tragedii...)
    Kolacja 112 (2 kromki z masłem i łosiem + pół papryki)

tb732n0a0czusv9c.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2016, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szkoda ze maja takich nie kompetentnych ludzi i każdy weryfikuje przepisy prawa jak chce.
    Też się z tym spotkałam ale w urzędzie miasta.
    A przez to ty musisz o swoje walczyć.
    Znam kilka osób a szczególnie jedna babkę na stare lata zjadła wszystkie ustawy,kodeksy bo zus też chciał ją wykonać lata po tych sądach i walczy z zusem.
    Ach kamciaelcia dobrze ze kumam przepisy i umiesz się zajrzeć i walczyć o swoje.
    Ja bym walczyła.
    Taka gotówka droga nie chodzi:-)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na poiczątku sama sobie liczyłam i wyszlo mi , ze za chorobowe i macierzyński maja w sumie mi oddać 3-4 tys zł. A tu sie okazuje, ze za samo chorobowe tyle wyszło.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2016, 10:20

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabko po śniadaniu mam cukier 82 szok :) polecam chlebek paczkowany firmy Mestemacher dla tych, co mają problemy ze śniadaniem. Zjadłam 2 kromki po 50g i 1,5 parówki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2016, 10:07

żabka04 lubi tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zabka
    wiesz ze w pracy mi nie wierza, ze ja te przepisy niechcacy znajdowałam...ja wiedziałam, ze jestem w ciąży jak wracałam w styczniu do pracy(podwejrzewałam, a lekarz potwierdził dzień później) i zaczęłam sie zastanawiać , ile tym razem dostanę chorobowego. I znalazlam przepis dot naliczania chorobowego od calego etatu jak u mnie to było w 2014 roku
    potem zastanawiałam się nad trzynastka i z nia nie było watpliwości, zgłosiłam, dostałam
    Chciałam pracować, by walczyć o swoje, ale przez cukrzycę musiałam iść na zwolnienie
    Ostatnio się smiałam do gin, żezus mnie zacznie kontrolować na l4, bo walczę z nimi o pieniadze :) ciekawe jak to bedzie

U mnie od razu widać , kiedy jestem wsciekła-po cukrach!!W ciągu miesiąca tej diety trzeci raz zaliczam aż tak podły dzień. Po sniadaniu 128 ,ostatnio przekroczyłam na sniadaniu 20 lutego

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2016, 10:23

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 373 374 375 376 377 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ