X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • maglic Autorytet

Wysłany: 21 marca 2015, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hba1c - to jest to badanie hemoglobiny glik. :) ja mam co wizytę sprawdzać, czy cukrzyca jest dobrze prowadzona.

Zazdroszczę takich pomiarów. U mnie zawsze na I śniadanie na które jem tylko pumpernikla z wędliną i warzywami- cukier 100-110. A potem to już różnie. Chciałabym żeby się już to skończyło...nie ze względu na jedzenie, ale za każdym razem jak glukometr pokaże jakąś wartość nieciekawą to człowiek ma wyrzuty sumienia, że stara się ile może, a i tak szkodzi własnemu dziecku. To jest chyba dla mnie najbardziej dołujące :/

ukdytv73la1h903i.png
  • Smartunia Autorytet

Wysłany: 21 marca 2015, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej

Ja już mam dosyć nie wytrzymuję nerwowo z tą cukrzycą...staram się być spokojna dla Maluszka, ale ostatnio kiepsko mi to wychodzi....:/

Biorę już insulinę o 22 na noc i przed śniadaniem...trzymam się diety a cukry i tak robią co chcą...:/ Nie mam już sił...wiem, że robię wszystko, żeby było ok, ale tak nie jest...przez to czuję się beznadziejną mamą, bo szkodzę naszemu synkowi....:( Nie wiem już co robić...co dzień minimum jeden wynik podwyższony :/

201507044662.png
  • maglic Autorytet

Wysłany: 21 marca 2015, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smartunia - ;) mnie czasem pociesza fakt, ż jeszcze niedawno normy były w granicach 140 1h po posiłku. Moja diabetolożka przyjęła na czczo do 95, a 1h po posiłku - 130 i w ramach uspokojenia z ginem tłumaczyli mi, że jedyne zagrożenie to makrosomia płodu. Po każdej takiej wizycie kamień spada mi z serca - a po jakimś czasie wraca i tak od wizyty do wizyty. :) Już niewiele nam zostało, damy radę! :D

Smartunia lubi tę wiadomość

ukdytv73la1h903i.png
  • miscelle Autorytet

Wysłany: 21 marca 2015, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny ja mam juz dosc tego ochydnego chleba i kanapek z warzywami,jestem nieszczesliwa.... takstrassnie tesknie za czekolada i smakiem. Co wy jadacie na sniadania i drugie sniadania, bo strasznie monotonna mam ta diete...

👨‍👩‍👧 2015 Nela
    👨‍👩‍👧‍👦 2020 Kubuś
    hchy9jcg2fs2tpt8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2015, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na I śniadanie jem kanapki -chleb graham z wędliną i warzywami (ogórek, papryka, rzodkiewka)na drugie jem albo graham z pastą jajeczną (jajka na twardo, szczypiorek, rzodkiewka musztarda i jogurt naturalny)lub jajecznica z chlebem.
    Ja to mam problem z obiadami, kompletnie nie mam pomysły.

• Pay Autorytet

Wysłany: 21 marca 2015, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czasem na śniadanie jem parówki z szynki (takie min 97% miesa) z pomidorem i cukry 80-90.
    Ostatnio po kanapkach też mam wysokie cukry do 120. Wcześniej było łatwiej.
    Ahhh

f2wli09k7bbu5oba.png
    Moja miłość od pierwszego wejrzenia
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2015, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. Ja mam na czczo non stop cukier w okolicach 100 i nie mogę go zbić... godz po jedzeniu mam poniżej 120... chyba ze zjem coś innego np dziś rosół z makaronem i gotowane skrzydelko i już było 139.. może doradzicie co przy takim cukrze można jeść i jak bardzo szkodzi on dziecku? Wizytę u diabetologia mam dopiero 30 marca...

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2015, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodam że zaczęłam dopiero 13 tyd ciąży

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2015, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj na obiad jadłam kaszę gryczaną łopatkę pieczoną w rękawie i dużo kapusty kiszonej i cukier godz po obiedzie 104.Dzisiaj miałam kapuśniak i cukier też 104.
    Ja zapamiętałam ze szkolenia że na obiad na pewno pół talerza mają zajmować warzywa, surówki lub mizerię i tego się trzymam.

• Pay Autorytet

Wysłany: 21 marca 2015, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś, nie wiem jak gotujesz zupy, ale mi makaron też bardzo podnosi cukier. Przerzucilam się na razowy, gotuje w osobnym garnku Al dente.
    Mam takie porównanie pomidorowej mojej mamy, co prawda pycha z białym makaronem i śmietana 116 i moja zabielona jogurtem z razowym makaronem 90.
    A ostatni posiłek tuż przed pójściem spać, tylko to już coś małego.

f2wli09k7bbu5oba.png
  • nanu Autorytet

Wysłany: 21 marca 2015, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam jakiś dzisiaj dziwny dzień... Cukry w normie ale od śniadania powyżej 100 (najniżej 100, najwyżej 117). A pierwsze, drugie śniadanie oraz kolacja takie jak w poprzednie dni... Zobaczymy co będzie jutro.

• Aguś26 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2015, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jem o 8 rano 2 wasy np Z ogorkiem o 10 chleb probody 2 kanapki z np chudym twarogiem i pomidorem na obiad różnie później jakiś owoc na kolację znów dwie kanapki probody i przed spaniel dwie wasy i cukier poniżej 100 nie spada :-(

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Rozalia Autorytet

Wysłany: 21 marca 2015, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja byłam u dobrej diabetolog z wieloletnim doświadczeniem z moimi wysokimi cukrami po pierwszym śniadaniu. Powiedziała mi że cukier do 130 jest ok, a Karowa podaje trochę zaniżoną wartość dla bezpieczeństwa. Doradziła abym jadła po przebudzeniu 2-3 suche wasy bez żadnych dodatków i po 1,5-2 h zjadła normalne śniadanie i wiecie co? Na mnie super podziałało! :) Po tych około 2 h mogę np. zjeść dwa smażone jajka, kromkę żytniego chleba i kawę z mlekiem a cukier w graniach 100 :) Wcześniej po kromce żytniego z łososiem i kawie miałam cukier po 150-170, więc masakra. Mówiłam jej też że mi po słodkim cukier nie skacze tzn jak sobie pozwolę na loda, kawałek ciasta albo cukierka cukier nadal mam poniżej 120, a jem to przeważnie jeszcze do obiadu. Diabetolożka powiedziła że skoro przetestowałam i wszystko jest w granicach normy, to mogę to jeść i nie wariować że coś mi albo dziecku się stanie.
    Dżuls czytałam co pisałaś o tym mierzeniu cukru po 30 min., ale lekarka powiedziała że to nie ma sensu i wyrzut cukru zawsze będzie spory po tak krótkim czasie i ważne jak później nasz organizm sobie z nim radzi.
    Podsumowując jestem bardzo zadowolona, bo mogę jeść całkiem sporo rzeczy i cukry mam w normie :)

Dżuls lubi tę wiadomość

f2wljw4z4o3fmwct.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2015, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A na czczo jakie macie cukry? Bo mnie ten koło 100 przeraża

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2015, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pay wrote:
    Aguś, nie wiem jak gotujesz zupy, ale mi makaron też bardzo podnosi cukier. Przerzucilam się na razowy, gotuje w osobnym garnku Al dente.
    Mam takie porównanie pomidorowej mojej mamy, co prawda pycha z białym makaronem i śmietana 116 i moja zabielona jogurtem z razowym makaronem 90.
    A ostatni posiłek tuż przed pójściem spać, tylko to już coś małego.
    Mi jeszcze po żadnym obiedzie nie spadł poniżej 112... jak jem coś autentycznego to mam koło 112 a jak zjem normalnie to powyżej 130

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2015, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dietetycznego*

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • nanu Autorytet

Wysłany: 21 marca 2015, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś26 wrote:
    A na czczo jakie macie cukry? Bo mnie ten koło 100 przeraża

najniżej miałam 62, a najwięcej 74. Najczęściej poniżej 70...

• Pay Autorytet

Wysłany: 21 marca 2015, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie najniższy na czczo to 75. Zazwyczaj 80 - 90.

f2wli09k7bbu5oba.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 marca 2015, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja rano to mam różnie raz miałam 79, raz aż 89 a dzisiaj 84

• Aska87 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2015, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja najniżej na czczo miałam 60, a normalnie to między 70-85, po obiedzie z reguły nawet do 100 nie dochodzi, tylko że z moim wstrętem do jedzenia to obiad to raczej przekąska bo jedynie zupy jakoś mi wchodzą :) słodycze też wypróbowywałam i cukier w normie po godz i po dwóch więc czasem na coś małego sobie pozwole, najgorsze jest śniadanie bo raz zjem jedno i jest nie całe 100 a na następny dzien po tym samym 140 :/

udało się w <3 9 <3 msc s
    SYNEK :*Patryk :* ur. 22.08.15 3170g 57cm 10 pkt :)
    relg3e5e4hiu7llr.png
    [*] 8.10.2016 7tc <3
‹‹ 42 43 44 45 46 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ