Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
angel-84 wrote:wróciłam od diabetologa.Tak jak myślałam dietka 6-7 posiłków dziennie, ostatni o 21.30, i pomiar cukru po każdym posiłku. Za 3 tygodnie do kontroli.
Miałam szkolenie dot. diety i mierzenia cukru. Powiem Wam że byłam w szoku jak zobaczyłam pełną poczekalnie kobiet w ciąży i wszystkie do lekarza. Myślałam że cukrzyca dosięga nieliczne osoby.
Mi ginekolog powiedziała, że rośnie odsetek kobiet z cukrzycą ciążową i co gorsza - wiele kobiet ma nieleczoną cukrzycę. Nie umiała stwierdzić czy tak się dzieje, bo lekarze po prostu ignorują badanie krzywej cukrowej (bo skoro kobieta ma dobrą morfologię i mocz to po co kazać jej pić tą paskudną glukozę i kobieta jeszcze się z tego cieszy) czy to wina kobiet, które albo na to badanie w ogóle nie idą, albo mimo, że wyniki jednoznacznie wskazują na cukrzycę to one nie przyjmują tego do świadomości i ani nie zmieniają diety ani nie idą do diabetologa. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Hej dziewczyny ,
Czy moge dołączyć ? wczoraj dowiedziałam sie od lekarza ze mam cukrzyce ciazowa -troche byłam zdziwiona , moja mama jest cukrzykiem - niestety jej cukrzyca ciazowa nie mineła ale zawsze kontrolowala mi cukier i mialam w normie a tu proszę na krzywej wyszło ze nie spada tak jak powinien. Dostałam skierowanie na patologie ciazy a tam mam dostac skierowanie do poradni chorob metabolicznych gdzie bede miała jakies szkolenie.
Ostatnia moja dozwolona przyjemnosc w ciazy tj. jedzenie zostało mi zabrane
milego dnia .
-
hej! a ja mam do Was pytanie bo zjadłam dziś wędzoną makrele na śniadanie z chlebem zwykłym bo tylko taki się ostał i cukier idealne 93 tylko czy nam w ciąży w ogóle wolno jeść ryby wędzone? czytam w internecie i na każdej stronie co innego
-
Z tego co ja wiem, że nie zaleca się jeść ryb wędzonych. Chyba, że ktoś ma 100% pewność, że ryba jest ze sprawdzonego źródła i dobrze wędzona (czyli naprawdę bezpieczna). Wędzone ryby są na cenzurowanym jak jajka na miękko i surowe mięso.
Aska87 lubi tę wiadomość
-
dzięki za odp ... mam nadzieję że nie zaszkodziła małemu ta jedna ... ale szkoda bo akurat ostatnio mam takiego smaka na wędzone i jeszcze jak nie podnosi cukru to już w ogóle fajnie by było
-
nick nieaktualny
-
Hemoglobina glikowana - 4,1 i dr mówiła, że to bardzo dobry wynik.
a mnie zaczęły martwić zbyt niskie cukry. Nawet po obiedzie ziemniaki, wątróbka i kiszony ogórek miałam 89 Sama nie wiem o co chodzi. Mam tak do tygodnia czy 2. Czytałam, że pod koniec ciąży może cukier się normować ale u mnie to jeszcze kilka tygodni. Sama nie wiemmaglic lubi tę wiadomość
-
KotMisia wrote:Hemoglobina glikowana - 4,1 i dr mówiła, że to bardzo dobry wynik.
a mnie zaczęły martwić zbyt niskie cukry. Nawet po obiedzie ziemniaki, wątróbka i kiszony ogórek miałam 89 Sama nie wiem o co chodzi. Mam tak do tygodnia czy 2. Czytałam, że pod koniec ciąży może cukier się normować ale u mnie to jeszcze kilka tygodni. Sama nie wiem
a może powolutku wracają już do normy - mocno trzymam za to kciuki
moja wartość to 4,9 (norma chyba do 6%) i diabetolog stwierdziła, że też wszystko dobrze.
Ja po koparce kaszy gryczanej z mięsem w sosie z torebki z ogóreczkiem i cebulką miałam kiedyś 61:O ale teraz jest gorzej, a to dopiero 30 tydzień
A co do tej cukrzycy ciążowej to fakt, ja przed wizytą zapoznałam dwie kobietki jedna w 16 tygodniu z bliźniakami, a drugiej cukrzyca po ciąży niestety została..i mówię plaga jakaś.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2015, 19:49
-
Ja hemoglobine miałam 5,1 i lekarz też mówił że wynik dobry.
U mnie zrobiło się parcie na słodkie. No mogłabym wsunać wszystko w wielkich ilościach. Ale cóż. Poczekam jeszcze 5 miesięcy
Chociaż 2 dni pod rzad zjadłam naleśniki z twarożkiem na słodko i popiłam mlekiem i cukier 105.
Zreszta z tymi cukrami to różnie bywa czasami jem coś 2 lub 3 dni to samo a cukry różne i już nie wiem od czego to zależy.
Ona88 witaj. Nam też odebrano ta przyjemność choć staramy się sobie jakoś dogadzać -
Hemoglobina ostatnio na poziomie 4,5. Tez mam tak ze po tym samym posilku raz jest ok A raz nie. Chwalilam się ze po kopytkach było dobrze. Dziś 129 tyle ze zjadłam 5szt więcej i do tego mniej sałaty.
czasem ciężko się oprzeć.
Co do wędzonych produktów też się zastanawiałam, ale raczej unikam. -
To badanie hemoglobiny jest jakoś w standardzie morfologii czy trzeba robić dodatkowo? Nie kojarzę żebym miała coś takiego badane, chyba, że ukrywa się pod jakimś dziwnym skrótem
Według mnie ja też mam niskie cukry. Jak jem dokładnie jak jest w tabelkach to mam cukier maksymalnie 80 i pół godziny po posiłku jestem głodna. Tak więc przyznam się, że nie do końca trzymam się diety (w tym sensie, że jem więcej niż jest przewidziane lub zamiast ciemnego pieczywa na drugie śniadanie jem jasne lub dodaję coś czego nie powinnam żeby na dłużej czuć sytość, a cukry i tak mam poniżej 100). I też zauważyłam, że jednego dnia cukier wynosi np 85, za dwa dni jem dokładnie to samo w tej samej ilości i już jest np 102. Albo odwrotnie - było więcej, a następnym razem jest mniej.