X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2015, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To co jecie na wieczór i przed spaniem ze tak ladnie na czczo wam spada? Ja dziś rano znów 106... :-(

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • nanu Autorytet

Wysłany: 22 marca 2015, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś, ja jadam tuż przed pójściem spać (między 22-23) i różnie ale głównie coś, żeby się "napchać" i nie być głodną. Tosty, miska płatków z mlekiem, bułka lub kromki z białego pieczywa popijane jogurtem lub nawet kakaem... Ale i tak potrafię po trzech-czterech godzinach obudzić się godna i muszę coś zjeść, a cukier potem rano poniżej normy...

• Aguś26 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2015, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nanu wrote:
    Aguś, ja jadam tuż przed pójściem spać (między 22-23) i różnie ale głównie coś, żeby się "napchać" i nie być głodną. Tosty, miska płatków z mlekiem, bułka lub kromki z białego pieczywa popijane jogurtem lub nawet kakaem... Ale i tak potrafię po trzech-czterech godzinach obudzić się godna i muszę coś zjeść, a cukier potem rano poniżej normy...
    Czyli ty masz problem z niskim cukrem? Może ją też powinnam więcej na noc zjeść żeby spadł... sama już nie wiem... a czy takie cukry koło 100 mocno szkodzą dzidzi?

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Pay Autorytet

Wysłany: 22 marca 2015, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś26 wrote:
    Czyli ty masz problem z niskim cukrem? Może ją też powinnam więcej na noc zjeść żeby spadł... sama już nie wiem... a czy takie cukry koło 100 mocno szkodzą dzidzi?

Nie wiem jak z cukrem na czczo. Moja diabetolog mi mówiła ze pojedyncze skoki cukru nie mają znaczenia, ja Max mialam 160. I wystraszylam się ze zrobiłam krzywdę Maluszkowi. A lekarka mi mówiła ze najważniejsze aby utrzymywać stały poziom. I ona bardzo zwraca uwagę na wynik hemoglobiny glikolowanej.

Nanu, a jaki masz cukier po takich kolacjach. Tosty bardzo lubię a unikalam ich może niepotrzebnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2015, 10:59

f2wli09k7bbu5oba.png
    Moja miłość od pierwszego wejrzenia
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2015, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli jak utrzymuje poziom koło 100 i nie przekraczam 120 to nie jest tak zle? A co to jest ta hemhemoglobina glikowana?

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Pay Autorytet

Wysłany: 22 marca 2015, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pokazuje jak utrzymywal sie poziom glukozy przez ostatnie 3 miesiace. Za każdą wizytą mam to sprawdzane.

Jeśli po posiłku jest do 100 to super.

f2wli09k7bbu5oba.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2015, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poniżej 120 mam godz po posiłku przeważnie tak 112 :-\ chyba ze zaszaleje to ponad 120 :-( no ale rano koło 106 :-( a ciągle jestem głodna i nic nie tyje

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • nanu Autorytet

Wysłany: 22 marca 2015, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś26 wrote:

Właśnie ja bym powiedziała, że mam niski poziom ale kończę drugi tydzień mierzyć cukry i dopiero 10 kwietnia mam pierwszą wizytę u diabetologa z wynikami.

Mi lekarka też powiedziała, że skoki cukru są gorsze niż jakby cukier stale utrzymywał się na wysokim poziomie (czyli chociaż wysoki to był regularny).

Pay, jak zrobiłam sobie dwa tosty z szynką i serem to cukier miałam na pewno poniżej 100.
    Cukier po kolacjach mam różny, zależy co zjem i jaki to dzień. Przez ostatni tydzień po pierwszej kolacji mam minimum 100, ale poniżej 120.

Będę musiała się spytać albo mojej gin albo diabetolog o to badanie hemoglobiny, nigdy wcześniej o tym nie słyszałam.

• Pay Autorytet

Wysłany: 22 marca 2015, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten pomiar hemoglobiny jest tak samo robiony z palca jak zwykły pomiar glukozy w krwi.
    Moja waga do 18 tygodnia też stała w miejscu. Teraz ruszyła jak szalona i jest jakieś 3-4 kilo do przodu. Co tydzień pół kilo. A jem tak samo. Brzuszek rośnie, już jest ładna piłeczka.
    A na kolację dziś też zrobię sobie tosty ;)

f2wli09k7bbu5oba.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2015, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pay wrote:
    Ten pomiar hemoglobiny jest tak samo robiony z palca jak zwykły pomiar glukozy w krwi.
    Moja waga do 18 tygodnia też stała w miejscu. Teraz ruszyła jak szalona i jest jakieś 3-4 kilo do przodu. Co tydzień pół kilo. A jem tak samo. Brzuszek rośnie, już jest ładna piłeczka.
    A na kolację dziś też zrobię sobie tosty ;)
    A jakie masz przeważnie na czczo i godz po posiłku cukry?

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Pay Autorytet

Wysłany: 22 marca 2015, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na czczo 80-90. Bardzo rzadko więcej A na diecie jestem 10 tydzien.
    Po posiłku zależy jakim. Np jajka na maśle, parówki z szynki lub pieczoną ryba, sałata z kurczakiem, naleśniki z razowej mąki z mozarellą, to jest wynik 80-100.
    Ale np gołąbek, spaghetti z indyka, schabowy bez panienki, albo 2 kanapki to już do 120. Niekiedy uda mi się przekroczyć normę nie spodziewając się ze jem coś zakazanego, albo po prostu za dużą porcję.
    Tak jak ostatnio kopytka 5szt więcej i cukier nie 98 tylko 129.

f2wli09k7bbu5oba.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2015, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pay wrote:
    Na czczo 80-90. Bardzo rzadko więcej A na diecie jestem 10 tydzien.
    Po posiłku zależy jakim. Np jajka na maśle, parówki z szynki lub pieczoną ryba, sałata z kurczakiem, naleśniki z razowej mąki z mozarellą, to jest wynik 80-100.
    Ale np gołąbek, spaghetti z indyka, schabowy bez panienki, albo 2 kanapki to już do 120. Niekiedy uda mi się przekroczyć normę nie spodziewając się ze jem coś zakazanego, albo po prostu za dużą porcję.
    Tak jak ostatnio kopytka 5szt więcej i cukier nie 98 tylko 129.
    A na samym początku diety cukry miałaś wyższe? Ja niecaly tyd jestem na diecie i jak na razie na czczo nie chcą spaść i po posilkach tez bliżej górnej granicy.. czy to musi minąć jakiś czas diety zanim się unormuje?

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 marca 2015, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam pytanie odnoście insuliny. Czy lekarz od razu wam ją przepisał czy najpierw stosowałyście dietę. I jakie trzeba mieć cukry żeby na nią lekarz się zdecydował?

• Pay Autorytet

Wysłany: 22 marca 2015, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś26 wrote:
    A na samym początku diety cukry miałaś wyższe? Ja niecaly tyd jestem na diecie i jak na razie na czczo nie chcą spaść i po posilkach tez bliżej górnej granicy.. czy to musi minąć jakiś czas diety zanim się unormuje?

Ciężko mi powiedzieć, bo zanim poszłam do diabetologa to już zaczęłam ograniczać Cukry. Skierowanie dostałam po tym jak na czczo wyszło mi raz 102 potem 109. Potem odstawiłam soki, frytki, białe bułeczki i wynik wyszedł 79. A z glukometru wyniki zawsze są wyższe więc nie wiem jaki byłby z palca. Krzywej nie miałam bo skoro jestem na diecie to to i tak nic nie zmieni.
    Jeśli chodzi o wynik na czczo niby mieszcze się w normie, choć kilka razy było ponad 90 faktycznie na początku diety. Teraz wiem mniej więcej na co mogę sobie pozwolić. A i tak zdarza się zgrzeszyc.

f2wli09k7bbu5oba.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2015, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pay wrote:
    Ciężko mi powiedzieć, bo zanim poszłam do diabetologa to już zaczęłam ograniczać Cukry. Skierowanie dostałam po tym jak na czczo wyszło mi raz 102 potem 109. Potem odstawiłam soki, frytki, białe bułeczki i wynik wyszedł 79. A z glukometru wyniki zawsze są wyższe więc nie wiem jaki byłby z palca. Krzywej nie miałam bo skoro jestem na diecie to to i tak nic nie zmieni.
    Jeśli chodzi o wynik na czczo niby mieszcze się w normie, choć kilka razy było ponad 90 faktycznie na początku diety. Teraz wiem mniej więcej na co mogę sobie pozwolić. A i tak zdarza się zgrzeszyc.
    Dzięki ci za odpowiedź ja też dietę stosuje nie będąc jeszcze u diabetologia bo wizytę mam 30 Marca. A skierowanie dostałam bo na czczo miałam 95 i gin kazała zrobić krzywą i wyszło na czczo 100 po godz 184 a po dwóch godz 135... niby ten po 2godz dobry ale te dwa pierwsze podwyższone więc sama odrzucilam słodycze biały chleb itp ale na czczo i tak koło 106 chyba ze glukometr mnie oszukuje i zawyza bo nic takiego nie jem co by mogło podnosić

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Pay Autorytet

Wysłany: 22 marca 2015, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zobaczysz co Ci lekarz powie. Na pewno trzeba podzielić sobie jedzenie na 7-8 małych posiłków a ostatni tuż przed pójściem spać.

f2wli09k7bbu5oba.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2015, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zamówiłam sobie Nowy glukometr bo nie ufam mojemu staremu nie wierzę że pi warzywach mam 120 cukru..

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Pay Autorytet

Wysłany: 23 marca 2015, 06:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I się przechwalilam dobrymi cukrami na czczo. Dziś 92 :(

f2wli09k7bbu5oba.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2015, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi dziś 111 glukometr pokazal a jak mierzylam o 5 rano to 136.... nic już nie rozumiem

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2015, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi na szkoleniu powiedzieli że mierzyć na czczo powinno się pomiędzy 6-8 godz, A ja dzisiaj 80.

‹‹ 43 44 45 46 47 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ