Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Moja lekarka też mi powiedziała ze nie mogę być głodna, czasem rozkladam posiłki nawet na 10. Im więcej mniejszych tym poziom utrzymuje się na rowniejszym poziomie.
Aguś czy zagladalas na strone slodkiemamy.edu.pl na początku była to moja ściąga. I wyższe cukry na czczo mam jak za mało zjem na noc albo robię za długą przerwę między posiłkami. Choć faktycznie nie mam aż takich problemów. I -
Wiecie co dziś kupiłam Nowy glukometr bo ten stary miał co najmniej ponad 10 lat i cukier w tym momencie a jadłam 2.5 godz temu 88 wniosek? Ten staruch mnie oszukiwał i zawyzal. mogło tak być prawda? A z tej stronki chętnie skorzystam bo nie patrzylam
-
Aguś26 wrote:Wiecie co dziś kupiłam Nowy glukometr bo ten stary miał co najmniej ponad 10 lat i cukier w tym momencie a jadłam 2.5 godz temu 88 wniosek? Ten staruch mnie oszukiwał i zawyzal. mogło tak być prawda? A z tej stronki chętnie skorzystam bo nie patrzylam
Widzisz może nie potrzebny był to stres. A nie wskazane jest się denerwować bo to też cukier podnosi... -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Angela, a ten cukier wyszedł ci ponad normę zawsze po tym samym posiłku (czyli o tej samej porze) i pomimo trzymania się diety z ręką na sercu, czy też sporadycznie jak przesadzisz z porcją/zjesz coś na cenzurowanym itp?
Insulinę możesz dostać jak na czczo będziesz mieć codziennie ponad normę pomimo prawidłowego jedzenia wieczorem dzień wcześniej lub jak np codziennie po śniadaniu będziesz mieć ponad normę i nie będzie pomagać, że na śniadanie będziesz jeść dosłownie tylko 1/3 zalecanego śniadania. Ogólna zasada jest taka, że dieta jest lekarstwem. Jeżeli dieta nie działa, to wtedy trzeba wprowadzić insulinę. Jeżeli cukier ci skacze z Twojej winy (że tak to ujmę; bo nie trzymasz się diety) to lekarz raczej nie da ci insuliny.
Mi trzy razy cukier wyszedł ponad normę ale spodziewałam się tego, bo sama byłam sobie winna.angel-84 lubi tę wiadomość
-
heh a mi dzisiaj "wspaniała" teściowa przysłała paczkę urodzinową i co było w środku.... całe pudło pełne słodyczy !!! a doskonale wie o cukrzycy i że przez jeszcze dobre kilka miesięcy jeść mi nie wolno wrrrr heh tak wrednym to się chyba trzeba urodzić i jeszcze mam dzownić i jej dziękować niby za to
mi cukry skaczą faktycznie jak zjem coś zakazane albo jak się zestresuje... i udało mi się dziś na nfz do diabetologa zapisać nawet na jutro chciali mi dać termin ale ja wolałam na po świętach więc nawet u nas nie jest tak źle z tymi terminamiangel-84, werka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNanu ślicznie dziękuję za odp.
Przyznaje że cukier kilka razy wyszedł mi ponad normę ale o różnych porach( I śniadanie, obiad i podwieczorek i raz po kolacji) nigdy nie czczo. Jestem krótko na tej diecie i tak naprawdę powoli uczę się menu bo np. jeśli chodzi o śniadanie które jem o 8.00 godz. to już wiem że nie mogę jeść twarogu chudego z chlebem -cukier 132 a gdy dzień później zjadłam to samo ale o 11 to cukier 89.
A jeśli chodzi o grzeszki to też się zdarzają
Aska 87 muszę przyznać że teściowa trochę niepoważna. Moja na początku proponowała mi słodycze, ale teraz już się przyzwyczaiła i dzisiaj nawet pytała się jakie dania mi na Wielkanoc przyszykować które będę mogła jeść. -
Moja teściowa za to robi mi za każdym razem indyka gotowanego i na Święta też powiedziała ze zrobi. Mam nadzieję ze nie dotrzyma słowa bo już patrzeć na niego nie chce. Wspominałam już jej ze indyk trochę mi się przejadł. Ale czy weźmie to pod uwagę...
-
Angel-84 ja insulinę dostałam jak cukry były naczczo wysokie przede wszystkim i po kolacji zawsze i co bym nie zjadła to 140 na liczniku. Jednak w dzień też się czasem zdarzały wysokie ale myślę że to z mojej winy.
Odkąd mam insulinę co tydzień chodzę do diabetologa i zawsze jak jest skok to zapisuję co jadłam. Lekarz ze mną analizuje czy faktycznie coś przeholowałam czy nie i na podstawie mich notatek dobierał dawkę insuliny. Najpierw brałam tylko 4jednostki na noc, potem 6j, a teraz biorę 8jednostek na noc 4j rano i jeżeli zdarzy się skok w ciągu dnia to mam dodatkową insulinę by zbić ją na szybko- jednak użyłam ją może z 4 razy w ciągu 3 tygodni.
I wod wtorku jak mi podniósł nocna dawkę cukry mam nie mal że idealne. Zawsze naczczo miałam do 110 a teraz 95 i w ciągu dnia i na kolację super.angel-84 lubi tę wiadomość
-
A co do Teściowych to niezłe agentki z nich . Moja w ogóle się nie przejmuje moją dietą i jak gotuje zupy to wszystko rozgotowane. A później się obraża że ona gotuje a ja jeść nie chce, a dobrze wie,że jakąkolwiek zupę bym nie zjadła to cukier wysoki mam.
-
agatka196 wrote:Angel-84 ja insulinę dostałam jak cukry były naczczo wysokie przede wszystkim i po kolacji zawsze i co bym nie zjadła to 140 na liczniku. Jednak w dzień też się czasem zdarzały wysokie ale myślę że to z mojej winy.
Odkąd mam insulinę co tydzień chodzę do diabetologa i zawsze jak jest skok to zapisuję co jadłam. Lekarz ze mną analizuje czy faktycznie coś przeholowałam czy nie i na podstawie mich notatek dobierał dawkę insuliny. Najpierw brałam tylko 4jednostki na noc, potem 6j, a teraz biorę 8jednostek na noc 4j rano i jeżeli zdarzy się skok w ciągu dnia to mam dodatkową insulinę by zbić ją na szybko- jednak użyłam ją może z 4 razy w ciągu 3 tygodni.
I wod wtorku jak mi podniósł nocna dawkę cukry mam nie mal że idealne. Zawsze naczczo miałam do 110 a teraz 95 i w ciągu dnia i na kolację super. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny