X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Pay Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja lekarka też mi powiedziała ze nie mogę być głodna, czasem rozkladam posiłki nawet na 10. Im więcej mniejszych tym poziom utrzymuje się na rowniejszym poziomie.
    Aguś czy zagladalas na strone slodkiemamy.edu.pl na początku była to moja ściąga. I wyższe cukry na czczo mam jak za mało zjem na noc albo robię za długą przerwę między posiłkami. Choć faktycznie nie mam aż takich problemów. I

f2wli09k7bbu5oba.png
    Moja miłość od pierwszego wejrzenia
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co dziś kupiłam Nowy glukometr bo ten stary miał co najmniej ponad 10 lat i cukier w tym momencie a jadłam 2.5 godz temu 88 wniosek? Ten staruch mnie oszukiwał i zawyzal. mogło tak być prawda? A z tej stronki chętnie skorzystam bo nie patrzylam

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Pay Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś26 wrote:
    Wiecie co dziś kupiłam Nowy glukometr bo ten stary miał co najmniej ponad 10 lat i cukier w tym momencie a jadłam 2.5 godz temu 88 wniosek? Ten staruch mnie oszukiwał i zawyzal. mogło tak być prawda? A z tej stronki chętnie skorzystam bo nie patrzylam

Widzisz może nie potrzebny był to stres. A nie wskazane jest się denerwować bo to też cukier podnosi...

f2wli09k7bbu5oba.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak wiem ze stres tez podnosi ale ciezko byc spokojnym jak się prawie nic nie je a cukier 130... zobaczymy jak będę miała po obiedzie no i na czczo bo najbardziej denerwowal mnie ten wysoki poziom na czczo

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po obiedzie nie całe 90 kocham ten glukomierz a jadłam ziemniaki jajko i mizerie

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 marca 2015, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj po kolacji aż 129 a zjadłam to sama co przedwczoraj a wtedy cukier wyniósł 99? Nie kumam tych pomiarów

• Aguś26 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na nowym glukometrze rano 91 ;-)

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 marca 2015, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanko do dziewczyn które mają insulinę. Jakie pomiary cukry zdecydowały o tym że lekarz przepisał wam insulinę. Zastanawiam się bo kilka razy cukier wyszedł mi ponad normę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2015, 15:37

• nanu Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela, a ten cukier wyszedł ci ponad normę zawsze po tym samym posiłku (czyli o tej samej porze) i pomimo trzymania się diety z ręką na sercu, czy też sporadycznie jak przesadzisz z porcją/zjesz coś na cenzurowanym itp?
    Insulinę możesz dostać jak na czczo będziesz mieć codziennie ponad normę pomimo prawidłowego jedzenia wieczorem dzień wcześniej lub jak np codziennie po śniadaniu będziesz mieć ponad normę i nie będzie pomagać, że na śniadanie będziesz jeść dosłownie tylko 1/3 zalecanego śniadania. Ogólna zasada jest taka, że dieta jest lekarstwem. Jeżeli dieta nie działa, to wtedy trzeba wprowadzić insulinę. Jeżeli cukier ci skacze z Twojej winy (że tak to ujmę; bo nie trzymasz się diety) to lekarz raczej nie da ci insuliny.
    Mi trzy razy cukier wyszedł ponad normę ale spodziewałam się tego, bo sama byłam sobie winna.

angel-84 lubi tę wiadomość

• Aska87 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    heh a mi dzisiaj "wspaniała" teściowa przysłała paczkę urodzinową i co było w środku.... całe pudło pełne słodyczy !!! a doskonale wie o cukrzycy i że przez jeszcze dobre kilka miesięcy jeść mi nie wolno wrrrr heh tak wrednym to się chyba trzeba urodzić :/ i jeszcze mam dzownić i jej dziękować niby za to :/

mi cukry skaczą faktycznie jak zjem coś zakazane albo jak się zestresuje... i udało mi się dziś na nfz do diabetologa zapisać :) nawet na jutro chciali mi dać termin ale ja wolałam na po świętach :) więc nawet u nas nie jest tak źle z tymi terminami :)

angel-84, werka lubią tę wiadomość

udało się w <3 9 <3 msc s
    SYNEK :*Patryk :* ur. 22.08.15 3170g 57cm 10 pkt :)
    relg3e5e4hiu7llr.png
    [*] 8.10.2016 7tc <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 marca 2015, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nanu ślicznie dziękuję za odp.
    Przyznaje że cukier kilka razy wyszedł mi ponad normę ale o różnych porach( I śniadanie, obiad i podwieczorek i raz po kolacji) nigdy nie czczo. Jestem krótko na tej diecie i tak naprawdę powoli uczę się menu bo np. jeśli chodzi o śniadanie które jem o 8.00 godz. to już wiem że nie mogę jeść twarogu chudego z chlebem -cukier 132 a gdy dzień później zjadłam to samo ale o 11 to cukier 89.
    A jeśli chodzi o grzeszki to też się zdarzają :)
    Aska 87 muszę przyznać że teściowa trochę niepoważna. Moja na początku proponowała mi słodycze, ale teraz już się przyzwyczaiła i dzisiaj nawet pytała się jakie dania mi na Wielkanoc przyszykować które będę mogła jeść.

• Pay Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja teściowa za to robi mi za każdym razem indyka gotowanego i na Święta też powiedziała ze zrobi. Mam nadzieję ze nie dotrzyma słowa bo już patrzeć na niego nie chce. Wspominałam już jej ze indyk trochę mi się przejadł. Ale czy weźmie to pod uwagę...

f2wli09k7bbu5oba.png
  • agatka196 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2015, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angel-84 ja insulinę dostałam jak cukry były naczczo wysokie przede wszystkim i po kolacji zawsze i co bym nie zjadła to 140 na liczniku. Jednak w dzień też się czasem zdarzały wysokie ale myślę że to z mojej winy.
    Odkąd mam insulinę co tydzień chodzę do diabetologa i zawsze jak jest skok to zapisuję co jadłam. Lekarz ze mną analizuje czy faktycznie coś przeholowałam czy nie i na podstawie mich notatek dobierał dawkę insuliny. Najpierw brałam tylko 4jednostki na noc, potem 6j, a teraz biorę 8jednostek na noc 4j rano i jeżeli zdarzy się skok w ciągu dnia to mam dodatkową insulinę by zbić ją na szybko- jednak użyłam ją może z 4 razy w ciągu 3 tygodni.
    I wod wtorku jak mi podniósł nocna dawkę cukry mam nie mal że idealne. Zawsze naczczo miałam do 110 a teraz 95 <3 i w ciągu dnia i na kolację super.:-)

angel-84 lubi tę wiadomość

Mam 4 Aniołki w niebie. Boże czuwaj nad nami
    16udk0s3stit4jg4.pngklz9df9hfp6o5oq3.png
  • agatka196 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2015, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do Teściowych to niezłe agentki z nich :-). Moja w ogóle się nie przejmuje moją dietą i jak gotuje zupy to wszystko rozgotowane. A później się obraża że ona gotuje a ja jeść nie chce, a dobrze wie,że jakąkolwiek zupę bym nie zjadła to cukier wysoki mam.

Mam 4 Aniołki w niebie. Boże czuwaj nad nami
    16udk0s3stit4jg4.pngklz9df9hfp6o5oq3.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2015, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jakie potrawy polecacie na swieta co by cukier nie skakal? Bo wy już bardziej doswiadczone jesteście

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2015, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatka196 wrote:
    Angel-84 ja insulinę dostałam jak cukry były naczczo wysokie przede wszystkim i po kolacji zawsze i co bym nie zjadła to 140 na liczniku. Jednak w dzień też się czasem zdarzały wysokie ale myślę że to z mojej winy.
    Odkąd mam insulinę co tydzień chodzę do diabetologa i zawsze jak jest skok to zapisuję co jadłam. Lekarz ze mną analizuje czy faktycznie coś przeholowałam czy nie i na podstawie mich notatek dobierał dawkę insuliny. Najpierw brałam tylko 4jednostki na noc, potem 6j, a teraz biorę 8jednostek na noc 4j rano i jeżeli zdarzy się skok w ciągu dnia to mam dodatkową insulinę by zbić ją na szybko- jednak użyłam ją może z 4 razy w ciągu 3 tygodni.
    I wod wtorku jak mi podniósł nocna dawkę cukry mam nie mal że idealne. Zawsze naczczo miałam do 110 a teraz 95 <3 i w ciągu dnia i na kolację super.:-)
    Agatka A na czczo do ilu lekarz pozwala ci miec? Ja dziś byłam zbadać glukoza w laboratorium ciekawe jaki będzie wynik...:-\ glukometr 92 mi pokazal

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2015, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś26 wrote:
    Dziewczyny a jakie potrawy polecacie na swieta co by cukier nie skakal? Bo wy już bardziej doswiadczone jesteście
    podpisuje się również pod pytanie, bo mam wrażenie że na święta pójdę ze swoim pudełkiem z jedzeniem.

• celine89 Przyjaciółka

Wysłany: 26 marca 2015, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejka,
    jeszcze przed ciążą miałam problemy z insuliną i minimalne z glukozą.

mam zrobić krzywą 75g glukozy. myślicie że warto zbadać też poziom insuliny przy okazji krzywej?

8599dqk3hnnly0qz.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2015, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angel-84 wrote:
    podpisuje się również pod pytanie, bo mam wrażenie że na święta pójdę ze swoim pudełkiem z jedzeniem.
    No ja się boję ze bede musiala jeść chleb z warzywami bo nie znam żadnych potraw świątecznych które nie podnoszą cukru

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2015, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi do głowy przychodzą tylko jajka na twardo, sałatka warzywna z jogurtem naturalnym.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2015, 13:42

‹‹ 45 46 47 48 49 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ