X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • agatka196 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2015, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evell wrote:
    Hej.Ja już wg nie rozumiem tych cukrów :-/ dziś pierwszy raz wziełam insuline rano i zjadłam kanpke chleba pszennego z jajkiem i po godzinie mialam cukier 134 :-/ kuzwa po małej kanapce ? to może ja wg nie będe jadła o co zjem to mi cukier wariuje ehhh i co tu robić?

Ewell chleb pszenny absolutnie odpada!!!!!
    To jest zmora cukrów!!!
    Ja jak wzięłam pierwszą dawkę insuliny też nie widziałam efektu. Dopiero po, kilku dniach zaczynałam widzieć różnicę, a też się martwiłam i panikowałam.

Mam 4 Aniołki w niebie. Boże czuwaj nad nami
    16udk0s3stit4jg4.pngklz9df9hfp6o5oq3.png
  • Pay Autorytet

Wysłany: 27 marca 2015, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja 4 kilo do przodu od początku ciąży

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2015, 15:36

f2wli09k7bbu5oba.png
    Moja miłość od pierwszego wejrzenia
  • Pay Autorytet

Wysłany: 27 marca 2015, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje cukry w tym tygodniu super. Do 100 Max 105. Za to byłam dziś u lekarza i w ciągu 3 tyg szyjka mi się skrocila o 0,5cm mam skurcze dość bolesne, dostałam l4. Do tego mało wód plodowych. Zawsze musi być coś o co można się martwić.
    Na szczęście Synek rośnie już ma 650g

f2wli09k7bbu5oba.png
  • Smartunia Autorytet

Wysłany: 27 marca 2015, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pay super,że synek rośnie...ja mojego zobaczę w niedzielę...;) ale to fakt zawsze jest coś, co daje powody do zmartwienia....zamiast się cieszyć ciążą ja cały czas się przejmuję i odliczam dni do chwili kiedy młody będzie z nami...:)

201507044662.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 marca 2015, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No a mi dietetyczka poleciła chleb przenny,ogólnie to graham jem albo taki ciemny chcleb pełnoziarnisty. Dziś po obiedzie miałam cukier 127 więc chyba nie taki zły ale i tak wiekszy bo norma do 120

Agatka może trzeba czekac te pare dni aż insulina sie przyjmie i wtedy te cukry się poprawią ? chciałabym mieć w normie a i tak co chwile coś jem małego bo głodna jestem :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 marca 2015, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj na obiad miałam znowu pulpety drobiowe w sosie pomidorowym, kasza gryczana, brokuły kapusta kiszona i kefir do picia - cukry 90 kamień z serca.

Mi od razu na szkoleniu powiedziano żeby wykluczyć pieczywo pszenne.

Evell lubi tę wiadomość

• Smartunia Autorytet

Wysłany: 27 marca 2015, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi też powiedzieli że pieczywo pszenne odpada...

angel-84 lubi tę wiadomość

201507044662.png
  • agatka196 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2015, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evell wrote:
    No a mi dietetyczka poleciła chleb przenny,ogólnie to graham jem albo taki ciemny chcleb pełnoziarnisty. Dziś po obiedzie miałam cukier 127 więc chyba nie taki zły ale i tak wiekszy bo norma do 120

Agatka może trzeba czekac te pare dni aż insulina sie przyjmie i wtedy te cukry się poprawią ? chciałabym mieć w normie a i tak co chwile coś jem małego bo głodna jestem :(

Chleb przenny odpada! Graham, pełnoziarnisty ok ale musisz sama sprawdzić który jest dla Ciebie lepszy tzn jaki masz cukier po nich. Ja jem tylko ciemny słonecznikowy z Lidla.
    Ja dziś zaszalałam i zjadłam gołąbki z Sosem zagęszczanym właśnie mąką przenna i cukier 143:-/ i 2 kostki czekolady. Masakra nagrzeszyłam potwornie ale już będę grzeczna.

Mam 4 Aniołki w niebie. Boże czuwaj nad nami
    16udk0s3stit4jg4.pngklz9df9hfp6o5oq3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 marca 2015, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepiej jeść gorzką czekolade bez dodatku cukru i tłuszczu. Ja zjadłam własnie podwieczorek jablko i jogurt z musli zobaczymy jaki cukier za godzine będzie.No niestety dieta jest,ale czasami trzeba zgrzeszyć ja wczoraj niemogłam sie opszec i żeżarłam małego kebaba ale cukier byl 117 to wnormie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 marca 2015, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekoladę gorzką najlepiej 70% kakao,
    Ja po kolacji cukry 122, oj coś czuję że lekarz da mi insulinę :(

• nanu Autorytet

Wysłany: 27 marca 2015, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się wieczorową porą. Miałam dzisiaj kontrolę u swojej gin. Szyjka ok, ilość wód ok, synek dalej siedzi pupą w dół ale są już zwapnienia na łożysku :(:(:( Załamałam się. Miałam naprawdę ogromną nadzieję, że jak w poniedziałek pójdę na usg to usłyszę, że łożysko jest w porządku i brak zwapnień. A tutaj szykuje się powtórka z rozrywki....

Jeszcze Wam napiszę, że jem zwykły jasny chleb (ale nie na pierwsze śniadanie i nie za każdym razem) i cukier mam po nim nawet poniżej 100 (chyba, że mam dzień wysokich cukrów to wtedy profilaktycznie jem tylko ciemny chleb ale po nim też miewam cukier sto-coś). Dzisiaj miałam ogólnie niskie cukry prócz drugiego śniadania (zjadłam pączka, musiałam w biegu zjeść i dosłownie tylko dwa pączki były w cukierni; cukier po nim 110). Obiad zjadłam po wizycie u lekarki w stołówce w pracy (zwykłe ubite ziemniaki, dwa hmmm dzwonki z jakiejś ryby, na to plastry pomidora, mozzarella, oliwa z koperkiem, surówka z marchewki i kompot) i cukier szalone 96....

• Pay Autorytet

Wysłany: 28 marca 2015, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chleb jem zazwyczaj ciemny, ostatnio żytni z Lidla. Ale raz skusiłam się na zwykłą białą bułeczkę. O dziwo cukier był dobry. Udało się i potem juz nie próbowałam.
    A dziś na czczo 88 o godz 6, zasnelam jeszcze i teraz 9.30 cukier spadł do 82. A myślałam ze będzie wyrzut z glikogenu i bardziej mi urośnie. Czasem te cukry mnie zadziwiaja.

f2wli09k7bbu5oba.png
  • Smartunia Autorytet

Wysłany: 28 marca 2015, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    też mnie moje cukry zadziwiają i sama nie wiem czemu niekiedy są takie skoki...dziś na czczo ładnie cukier 75 a po śniadaniu niby w normie ale jakiś taki wysoki 119 zdziwiłam się, bo wczoraj po takim śniadaniu było 104 a jadłam dokładnie to samo...:/

201507044662.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 28 marca 2015, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słuchajcie, a jak u Was z tłuszczami? Ja statnio mam szał na mozzzarellę (40% tłuszczu), sery pleśniowe (nawet nie czytam...) i mięso, niekoniecznie najchudsze. Cukry po nich mam zawsze ok.

I jeszcze jedno. Ostatnio mam bardzo niskie cukry po posiłkach - 85, 95, rzadko ponad 100, czasem nawet po małych grzeszkach. Czy to efekt branej na noc insuliny długodziałającej??? Bo już kurcze zaczęłam się zatsanawiać nad załatwieniem sobie innego glukometru do porównania... A z drugiej strony czytam, że insulina długodziałająca utrzymuje się do 24 godzin. Biorę Novorapid i Insulatard a noc.

8pdp47e.png
  • Pay Autorytet

Wysłany: 28 marca 2015, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam tylko dietę A po mozarelli zawsze mam cukier ok. Serów pleśniowych nie jem, gdzieś przeczytałam ze nie są wskazane w ciąży. A tlusz ogranicza szybki wzrost cukrów, powoduje opóźniona glikemie.

f2wli09k7bbu5oba.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 marca 2015, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ser pleśniowy jest zabroniony w ciąży,ponieważ mogą zawierać listeria monocytogenes – bakterię, która wywołuję taką chorobę jak listerioza. Listerioza powoduje zakłócenia w prawidłowym rozwoju dziecka, a dokładnie zakłócenia rozwoju układu nerwowego. Choroba ta może nawet prowadzić do poronienia.
    Ja dzisiaj się skusiłam na faworki drożdżowe zjadłam ich kilka i cukier po godzinie 86.Smieszne są te cukry

• nanu Autorytet

Wysłany: 28 marca 2015, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sobie kupiłam mozzarellę ale jeszcze jej nie jadłam. Co do serów pleśniowych to czytałam, że w ciąży można te pasteryzowane. Czasami sobie pozwolę na malutki kawałek (tak na smak) gdy mąż je ale dla pewności na czas ciąży odstawiam sery pleśniowe chociaż bardzo je lubię.

Dżuls, z tą insuliną ja nie pomogę. Ale chyba możliwe, że to ta insulina tak działa skoro jest długo działająca. Musisz wypytać lekarza.

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 marca 2015, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka laski. U mnie dzis cukier w miare dobry choc po sniadaniu mialam 137:-/ . nachodzilam sie dzis troche podprzatalam i zauwazylam ze pod wieczor mnie kluje pochwa przy chodzeniu wiec trzeci trymestr daje sie juz we znaki. Przepraszam za bledy ale pisze z fona.

• Dżuls Autorytet

Wysłany: 29 marca 2015, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Większość serów pleśniowych sprzedawanych w UE jest z mleka pasteryzowanego, bo tego wymagają przepisy, wieęc nie ma co przesadzać. Chodziło m bardziej o te tłuszcze, bo niby powodują opóźnioną hiperglikemię, ale po swoich cukrach widze, że nic się nie dzieje.
    Wczoraj byłam na urodzinach szwagra i trochę się objadałam różnymi sałatkami, w tym warzywną z gotowaną marchewką, pietruszką itd, zjadłam kromkę pieczywa pszennego, nawet kawalątek tortu i cukier po wszystkim 97. O_o

8pdp47e.png
  • Pay Autorytet

Wysłany: 29 marca 2015, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nanu wrote:
    Aguś, ja jadam tuż przed pójściem spać (między 22-23) i różnie ale głównie coś, żeby się "napchać" i nie być głodną. Tosty, miska płatków z mlekiem, bułka lub kromki z białego pieczywa popijane jogurtem lub nawet kakaem... Ale i tak potrafię po trzech-czterech godzinach obudzić się godna i muszę coś zjeść, a cukier potem rano poniżej normy...

Spróbowałam takiej kolacji. Pół szklanki mleka i kromka chałki. Wczoraj o 22 zjedzone, o 23 cukier też zmierzyłam i ok 98. Ale dziś rano na czczo też 98. Takiego jeszcze nie miałam. Nie dla mnie takie kolacyjki...

f2wli09k7bbu5oba.png
‹‹ 47 48 49 50 51 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ