Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Witajcie dziewczynki
22 marca 2015 r.o godz. 0:30 przyszedł na świat Mój Synek Nikodem
Waga 3570 g i 58 cm
Jestem szczęśliwa.....w końcu mam swój CUD!!!
Aaa........zaraz po porodzie moja cukrzyca poszła w niepamięć Mój synuś też nie ma cukrzycy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2015, 11:03
Evell, Aguś26, Smartunia, agatka196, Dżuls, Aska87 lubią tę wiadomość
Nikoś urodzony 22.03.2015r. 👣
Nasze Aniołki:
👼 - 21.02.2014r. (10tc),
👼 - 7.06.2020r. (CB).
Moja Kochana Mamusia (*) - 8.02.2020r. 🖤
Mój Kochany Dziadziuś (*) - 7.06.2020r. 🖤
Moja Kochana Molly 🐕
- 17.03.2021r. 🖤
💊 Euthyrox N100
Starania od : luty 2019 r. -
nick nieaktualny
-
MisiuMonisiu GRATULACJE
Synek niech Ci zdrowo rośnie. Ja na swojego muszę jeszcze 3 miesiące poczekać.
Evell jeśli jesteś zdrowa tzn nie przeziębiona to znaczy ze za mało zjadłaś. Ciała ketonowe sa produktem rozkładu tłuszczy. Maluchowi nie szkodzą, musisz troszkę więcej zjeść.MisiaMonisia lubi tę wiadomość
-
DZiekuję bardzo
Dżuls będę trzymać kciuki żeby i u Ciebie znikła
Echh najgorsze było dla mnie jak pobierali mojemu maluszkowi krew do badania (kilka razy dziennie)......Bidulek tak płakał......a ja razem z Nim
No ale na szczęście jest zdrowy.
Evell dokładnie tak jak napisała Pay......ketony pojawiaja sie gdy robi sie za duze przerwy między posiłkami.Nikoś urodzony 22.03.2015r. 👣
Nasze Aniołki:
👼 - 21.02.2014r. (10tc),
👼 - 7.06.2020r. (CB).
Moja Kochana Mamusia (*) - 8.02.2020r. 🖤
Mój Kochany Dziadziuś (*) - 7.06.2020r. 🖤
Moja Kochana Molly 🐕
- 17.03.2021r. 🖤
💊 Euthyrox N100
Starania od : luty 2019 r. -
MisiaMonisia Gratuluję synka i super że jest zdrowy... Niech teraz ładnie rośnie zdrowy... Normalnie aż zazdroszczę...ja muszę jeszcze troszkę poczekać....
Mam nadzieję tylko, że mój maluszek pomimo ciągle pojawiających się skoków cukru też urodzi się zdrowy, bez cukrzycy...MisiaMonisia lubi tę wiadomość
-
MisiaMonisia, gratulacje
Evell, mi na szkoleniu mówili, że ciała ketonowe świadczą o tym, że w nocy głodzi się dziecko (za mało zjadło się przed snem). Jeżeli to jednorazowe to nie ma co wpadać w panikę. Ale jeżeli będzie co rano to trzeba przede wszystkim więcej jeść (lub zjadać coś o większym indeksie glikemicznym i jeżeli to spowoduje, że cukier na czczo będzie ponad normę to trzeba wprowadzić insulinę).
Ketony ponoć są toksyczne dla płodu (tak na szkoleniu pielęgniarka mówiła), więc trzeba koniecznie wypłukiwać je z organizmu (należy pić jak najwięcej płynów).MisiaMonisia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnynanu wrote:MisiaMonisia, gratulacje
Evell, mi na szkoleniu mówili, że ciała ketonowe świadczą o tym, że w nocy głodzi się dziecko (za mało zjadło się przed snem). Jeżeli to jednorazowe to nie ma co wpadać w panikę. Ale jeżeli będzie co rano to trzeba przede wszystkim więcej jeść (lub zjadać coś o większym indeksie glikemicznym i jeżeli to spowoduje, że cukier na czczo będzie ponad normę to trzeba wprowadzić insulinę).
Ketony ponoć są toksyczne dla płodu (tak na szkoleniu pielęgniarka mówiła), więc trzeba koniecznie wypłukiwać je z organizmu (należy pić jak najwięcej płynów).
dzięki kochana. tylko jak tu jeść jak po kolacji mi sie cukier podnosi (: nie wiem co już mam jeść dziś cukry mam dobre choć po drugim śniadaniu rogalik pszenny z żodkiewką po godzinie cukier 149 po obiedzie ok i podwieczorku 110 a teraz po kolacji zobaczymy jaki będe miała pewnie duży ja osiwieje w tej ciąży insulinę biore od paru dni i nic nie widać żadnej poprawy ciągle coś nie tak jakoś się oswoić z tym wszystkim nie moge. -
Evell wrote:dzięki kochana. tylko jak tu jeść jak po kolacji mi sie cukier podnosi (: nie wiem co już mam jeść dziś cukry mam dobre choć po drugim śniadaniu rogalik pszenny z żodkiewką po godzinie cukier 149 po obiedzie ok i podwieczorku 110 a teraz po kolacji zobaczymy jaki będe miała pewnie duży ja osiwieje w tej ciąży insulinę biore od paru dni i nic nie widać żadnej poprawy ciągle coś nie tak jakoś się oswoić z tym wszystkim nie moge.
Generalnie insulina nie jest lekiem na całe zło, warunkiem podstawowym jest stosowanie się do diety, a produkty pszenne są wykluczone Ja rogaliki pszenne najwyżej sobie wącham Pamiętam jak w pierwszej ciąży kompletnie nie ruszały mnie słodycze, ale jak mąż sobie zrobił kanapkę z takiej jasnej bułki z makiem to byłam w stanie za nią zamordowaćkapturnica lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNależy odrzucić pszenne pieczywo. Ja na śniadanie jem graham lub żytni ze słonecznikiem na zakwasie + wędlina z indyka lub kurczaka, pomidor, rzodkiewka, sałata, ogórek i papryka i cukry wychodzą mi koło 100.
Po takim śniadaniu nie jest głodna. Pamiętaj że wraz z białym chlebem dostarczasz jedynie pustych kalorii. Lepiej zjeść mniej chleba, ale ciemnego, bogatego w składniki odżywcze i błonnik, dzięki któremu na dłużej zaspokoisz głód. -
Ja mam ostatnio cukry nieprzekraczające 100, czego bym nie zjadła... nie wiem co się dzieje, ale pogrzebałam w necie i podobno jak się ciągle człowiek kłuje w to samo miejsce to się robią zrosty i organizm nie przyjmuje insuliny, trzeba zmieniać miejsce co ok 2 tygodnie O_o I rzeczywiście, zaczęłam się kłuć w drugą rękę i cukry jakby oszalały (w pozytywnym sensie). LOL.
-
nick nieaktualny
-
angel-84 wrote:Lepiej zjeść mniej chleba, ale ciemnego, bogatego w składniki odżywcze i błonnik, dzięki któremu na dłużej zaspokoisz głód.
Ja mam odwrotnie.. po ciemnym chlebie robię szybciej głodna niż po jasnym....
Evell, musisz pogadać o tym z diabetykiem. Jak pisałam - mnie na szkoleniu bardzo uczulali, że ketonów w moczu nie może być bo one są bardzo szkodliwe dla dziecka i trzeba szybko reagować gdy pojawiają się regularnie. -
Cukier na czczo 90, wczoraj 98. Coraz bardziej wymykaja sie mi te cukry z pod kontroli. A w tamtym tyg bylo naprawde niezle.
Do tego mój mąż wyjeżdża na 3dniowe szkolenie i zostaje sama w domu. Tak rozpoczynam swoje L4. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyNanu musze zapytać o te ketony bo czytałam,że przy nich mozna się spiączki cukrzycowej nabawić ale dziś nie miałam ketonów we czwartek mam wizyte u diabetologa a u gina 8 kwietnia
angel jak sobie pomysle o tych smakołykach świątecznych to aż mnie sciska wszystko bym zjadła ehh. po śniadaniu cukier 119. -
Cześć dziewczyny,
mi krzywa po 75g Glukozy wyszła taka:
GLUKOZA INSULINA
94 ..... 22.24
143 ..... 87.44
118 ..... 55.55
a HbA1c 5.4
Dietę cukrzycową już trzymałam wcześniej więc nie mam czego zmieniać - myślicie że to jest jeszcze ok czy już dostanę insulinę?Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2015, 13:28
-
Pay, te trzy dni szybko zlecą.
Evell, to dobrze, że tylko jednorazowo się pokazały. Ale na pewno nie zaszkodzi zapytać lekarza co robić na przyszłość.
Celine, ja nie pomogę. Może dziewczyny z insuliną coś podpowiedzą.
Ja po usg. Lekarz powiedział, że faktycznie widać u mnie tendencje do szybszego dojrzewania łożyska ale na razie nie ma co panikować. On klasyfikuje łożysko na IIst i jak na razie jest ono w pełni wydolne. Panicz ma ważyć według maszyny 1300-1400g. Dalej siedzi pupą w dół strasznie pozginany. -
celine89 wrote:Cześć dziewczyny,
mi krzywa po 75g Glukozy wyszła taka:
GLUKOZA INSULINA
94 ..... 22.24
143 ..... 87.44
118 ..... 55.55
a HbA1c 5.4
Dietę cukrzycową już trzymałam wcześniej więc nie mam czego zmieniać - myślicie że to jest jeszcze ok czy już dostanę insulinę?
Insuliny nie daje się na podstawie wyników krzywej, tylko najpierw wprowadzają Ci dietę, a jak mimo przestrzegania diety po tygodniu masz cukry ponad normę, to dopiero wprowadzają insulinę. Te wyniki po krzywej nie są takie złe.