X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • nanu Autorytet

Wysłany: 29 marca 2015, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja dzisiaj miałam rekordowo 'wysoki" cukier (77) bo obudziłam się przed 5 głodna i stwierdziłam, że już zmierzę cukier na czczo żeby móc coś zjeść. Jakbym zmierzyła sobie cukier normalnie gdzieś po 7 to pewnie standardowo byłoby poniżej 70

• MisiaMonisia Autorytet

Wysłany: 29 marca 2015, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczynki

22 marca 2015 r.o godz. 0:30 przyszedł na świat Mój Synek Nikodem :)
    Waga 3570 g i 58 cm :)

Jestem szczęśliwa.....w końcu mam swój CUD!!!

Aaa........zaraz po porodzie moja cukrzyca poszła w niepamięć :) Mój synuś też nie ma cukrzycy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2015, 11:03

Evell, Aguś26, Smartunia, agatka196, Dżuls, Aska87 lubią tę wiadomość

Nikoś urodzony 22.03.2015r. 👣

Nasze Aniołki:
    👼 - 21.02.2014r. (10tc),
    👼 - 7.06.2020r. (CB).

Moja Kochana Mamusia (*) - 8.02.2020r. 🖤
    Mój Kochany Dziadziuś (*) - 7.06.2020r. 🖤
    Moja Kochana Molly 🐕
    - 17.03.2021r. 🖤

💊 Euthyrox N100

Starania od : luty 2019 r.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 marca 2015, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a te ketony w moczu to mniej więcej o co chodzi ? dzis miałam na czczo niewielką ilość pierwszy raz mi sie to zdażyło hmm ?bo mi sie pasek zabarwił używam keto-diastix kto to używa też ?

• Pay Autorytet

Wysłany: 29 marca 2015, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MisiuMonisiu GRATULACJE
    Synek niech Ci zdrowo rośnie. Ja na swojego muszę jeszcze 3 miesiące poczekać.

Evell jeśli jesteś zdrowa tzn nie przeziębiona to znaczy ze za mało zjadłaś. Ciała ketonowe sa produktem rozkładu tłuszczy. Maluchowi nie szkodzą, musisz troszkę więcej zjeść.

MisiaMonisia lubi tę wiadomość

f2wli09k7bbu5oba.png
    Moja miłość od pierwszego wejrzenia
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 29 marca 2015, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MisiuMonisiu gratki! Dzięki, że dałaś znać, co u Ciebie :)))
    Mam nadzieję, że w raz z rozwiązaniem i moja cukrzyca pójdzie się czesać raz na zawsze.
    Mam zamiar tym razem porządnie o siebie zadbać po porodzie.

8pdp47e.png
  • MisiaMonisia Autorytet

Wysłany: 29 marca 2015, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DZiekuję bardzo :)

Dżuls będę trzymać kciuki żeby i u Ciebie znikła :)

Echh najgorsze było dla mnie jak pobierali mojemu maluszkowi krew do badania (kilka razy dziennie)......Bidulek tak płakał......a ja razem z Nim :(
    No ale na szczęście jest zdrowy.

Evell dokładnie tak jak napisała Pay......ketony pojawiaja sie gdy robi sie za duze przerwy między posiłkami.

Nikoś urodzony 22.03.2015r. 👣

Nasze Aniołki:
    👼 - 21.02.2014r. (10tc),
    👼 - 7.06.2020r. (CB).

Moja Kochana Mamusia (*) - 8.02.2020r. 🖤
    Mój Kochany Dziadziuś (*) - 7.06.2020r. 🖤
    Moja Kochana Molly 🐕
    - 17.03.2021r. 🖤

💊 Euthyrox N100

Starania od : luty 2019 r.
  • Smartunia Autorytet

Wysłany: 29 marca 2015, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MisiaMonisia Gratuluję synka i super że jest zdrowy...:) Niech teraz ładnie rośnie zdrowy...:) Normalnie aż zazdroszczę...ja muszę jeszcze troszkę poczekać....;)

Mam nadzieję tylko, że mój maluszek pomimo ciągle pojawiających się skoków cukru też urodzi się zdrowy, bez cukrzycy...

201507044662.png
  • nanu Autorytet

Wysłany: 29 marca 2015, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MisiaMonisia, gratulacje :)

Evell, mi na szkoleniu mówili, że ciała ketonowe świadczą o tym, że w nocy głodzi się dziecko (za mało zjadło się przed snem). Jeżeli to jednorazowe to nie ma co wpadać w panikę. Ale jeżeli będzie co rano to trzeba przede wszystkim więcej jeść (lub zjadać coś o większym indeksie glikemicznym i jeżeli to spowoduje, że cukier na czczo będzie ponad normę to trzeba wprowadzić insulinę).
    Ketony ponoć są toksyczne dla płodu (tak na szkoleniu pielęgniarka mówiła), więc trzeba koniecznie wypłukiwać je z organizmu (należy pić jak najwięcej płynów).

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 marca 2015, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nanu wrote:
    MisiaMonisia, gratulacje :)

Evell, mi na szkoleniu mówili, że ciała ketonowe świadczą o tym, że w nocy głodzi się dziecko (za mało zjadło się przed snem). Jeżeli to jednorazowe to nie ma co wpadać w panikę. Ale jeżeli będzie co rano to trzeba przede wszystkim więcej jeść (lub zjadać coś o większym indeksie glikemicznym i jeżeli to spowoduje, że cukier na czczo będzie ponad normę to trzeba wprowadzić insulinę).
    Ketony ponoć są toksyczne dla płodu (tak na szkoleniu pielęgniarka mówiła), więc trzeba koniecznie wypłukiwać je z organizmu (należy pić jak najwięcej płynów).

dzięki kochana. tylko jak tu jeść jak po kolacji mi sie cukier podnosi (: nie wiem co już mam jeść dziś cukry mam dobre choć po drugim śniadaniu rogalik pszenny z żodkiewką po godzinie cukier 149 :O po obiedzie ok i podwieczorku 110 a teraz po kolacji zobaczymy jaki będe miała pewnie duży :( ja osiwieje w tej ciąży insulinę biore od paru dni i nic nie widać żadnej poprawy ciągle coś nie tak :( jakoś się oswoić z tym wszystkim nie moge.

• Dżuls Autorytet

Wysłany: 30 marca 2015, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evell wrote:
    dzięki kochana. tylko jak tu jeść jak po kolacji mi sie cukier podnosi (: nie wiem co już mam jeść dziś cukry mam dobre choć po drugim śniadaniu rogalik pszenny z żodkiewką po godzinie cukier 149 :O po obiedzie ok i podwieczorku 110 a teraz po kolacji zobaczymy jaki będe miała pewnie duży :( ja osiwieje w tej ciąży insulinę biore od paru dni i nic nie widać żadnej poprawy ciągle coś nie tak :( jakoś się oswoić z tym wszystkim nie moge.
    hehe...ja już słowo "pszenny" wykluczyłam ze słownika i zapomniałam, że je znam :D
    Generalnie insulina nie jest lekiem na całe zło, warunkiem podstawowym jest stosowanie się do diety, a produkty pszenne są wykluczone :P Ja rogaliki pszenne najwyżej sobie wącham :D Pamiętam jak w pierwszej ciąży kompletnie nie ruszały mnie słodycze, ale jak mąż sobie zrobił kanapkę z takiej jasnej bułki z makiem to byłam w stanie za nią zamordować :D

kapturnica lubi tę wiadomość

8pdp47e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 marca 2015, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Należy odrzucić pszenne pieczywo. Ja na śniadanie jem graham lub żytni ze słonecznikiem na zakwasie + wędlina z indyka lub kurczaka, pomidor, rzodkiewka, sałata, ogórek i papryka i cukry wychodzą mi koło 100.
    Po takim śniadaniu nie jest głodna. Pamiętaj że wraz z białym chlebem dostarczasz jedynie pustych kalorii. Lepiej zjeść mniej chleba, ale ciemnego, bogatego w składniki odżywcze i błonnik, dzięki któremu na dłużej zaspokoisz głód.

• Dżuls Autorytet

Wysłany: 30 marca 2015, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam ostatnio cukry nieprzekraczające 100, czego bym nie zjadła... nie wiem co się dzieje, ale pogrzebałam w necie i podobno jak się ciągle człowiek kłuje w to samo miejsce to się robią zrosty i organizm nie przyjmuje insuliny, trzeba zmieniać miejsce co ok 2 tygodnie O_o I rzeczywiście, zaczęłam się kłuć w drugą rękę i cukry jakby oszalały (w pozytywnym sensie). LOL.

8pdp47e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 marca 2015, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś na czczo cukier 94 norma do 90 ale powiem wam ,że jak narazie cukier wczoraj ok po kolacji 117 ciekawe jak się dziś będą miały ?Pocieszam się faktem,że jeszcze 10 tyg niech to szybko zleci i ta cukrzyca idzie w piz...:::)

• nanu Autorytet

Wysłany: 30 marca 2015, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angel-84 wrote:
    Lepiej zjeść mniej chleba, ale ciemnego, bogatego w składniki odżywcze i błonnik, dzięki któremu na dłużej zaspokoisz głód.

Ja mam odwrotnie.. po ciemnym chlebie robię szybciej głodna niż po jasnym....

Evell, musisz pogadać o tym z diabetykiem. Jak pisałam - mnie na szkoleniu bardzo uczulali, że ketonów w moczu nie może być bo one są bardzo szkodliwe dla dziecka i trzeba szybko reagować gdy pojawiają się regularnie.

• Pay Autorytet

Wysłany: 30 marca 2015, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukier na czczo 90, wczoraj 98. Coraz bardziej wymykaja sie mi te cukry z pod kontroli. A w tamtym tyg bylo naprawde niezle.
    Do tego mój mąż wyjeżdża na 3dniowe szkolenie i zostaje sama w domu. Tak rozpoczynam swoje L4. :(

f2wli09k7bbu5oba.png
    Moja miłość od pierwszego wejrzenia
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 marca 2015, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja cukry na czczo mam spoko, ale ostatnio zaszalałam i zjadłam wieczorem pocketa i cukry z rana 92.
    Przed nami święta a ja już rozmyślam o mazurkach i sernikach

Evell lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 marca 2015, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nanu musze zapytać o te ketony bo czytałam,że przy nich mozna się spiączki cukrzycowej nabawić :-/ ale dziś nie miałam ketonów :) we czwartek mam wizyte u diabetologa a u gina 8 kwietnia :)

angel jak sobie pomysle o tych smakołykach świątecznych to aż mnie sciska wszystko bym zjadła ehh. po śniadaniu cukier 119.

• celine89 Przyjaciółka

Wysłany: 30 marca 2015, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    mi krzywa po 75g Glukozy wyszła taka:

GLUKOZA INSULINA
    94 ..... 22.24
    143 ..... 87.44
    118 ..... 55.55

a HbA1c 5.4

Dietę cukrzycową już trzymałam wcześniej więc nie mam czego zmieniać - myślicie że to jest jeszcze ok czy już dostanę insulinę?:(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2015, 13:28

8599dqk3hnnly0qz.png
  • nanu Autorytet

Wysłany: 30 marca 2015, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pay, te trzy dni szybko zlecą.

Evell, to dobrze, że tylko jednorazowo się pokazały. Ale na pewno nie zaszkodzi zapytać lekarza co robić na przyszłość.

Celine, ja nie pomogę. Może dziewczyny z insuliną coś podpowiedzą.

Ja po usg. Lekarz powiedział, że faktycznie widać u mnie tendencje do szybszego dojrzewania łożyska ale na razie nie ma co panikować. On klasyfikuje łożysko na IIst i jak na razie jest ono w pełni wydolne. Panicz ma ważyć według maszyny 1300-1400g. Dalej siedzi pupą w dół strasznie pozginany.

• Dżuls Autorytet

Wysłany: 30 marca 2015, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    celine89 wrote:
    Cześć dziewczyny,
    mi krzywa po 75g Glukozy wyszła taka:

GLUKOZA INSULINA
    94 ..... 22.24
    143 ..... 87.44
    118 ..... 55.55

a HbA1c 5.4

Dietę cukrzycową już trzymałam wcześniej więc nie mam czego zmieniać - myślicie że to jest jeszcze ok czy już dostanę insulinę?:(

Insuliny nie daje się na podstawie wyników krzywej, tylko najpierw wprowadzają Ci dietę, a jak mimo przestrzegania diety po tygodniu masz cukry ponad normę, to dopiero wprowadzają insulinę. Te wyniki po krzywej nie są takie złe.

8pdp47e.png
‹‹ 48 49 50 51 52 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ