Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Celine 89 zrób sobie Hemoglobine glikowaną. Mi lekarz tak zleca i za tydzień na wizytę mam właśnie zrobić to badanie. Dieta w ciąży nie różni się niczym innym od zwykłej. Przynajmniej mi się tak wydaje.
Jeżeli chodzi o posiłki świąteczne to ja skubnę wszystkiego po troszku bo nie obżeram się codziennie. Ale faktycznie w sałatce są warzywa gotowane na miękko i to podnosi cukier. Ja sałatki nie lubię więc mam z głowy. Ale pieczone mięsa, chude wędlinki, jajka tylko z ciemnym chlebem.
celine89 lubi tę wiadomość
-
Odebrałam wyniki z laboratorium więc tak glukometr pokazał 92 labolatorium 90 więc jest dobrze mi się wydaje ze przy ostatnim pomiarze coś dzień przed za dużo jadłam i za późno i dlatego wyszedł mi podwyższony bo jak teraz mierze to co rano mam kolo 90 a po posiłkach Max do 105 a jem normalnie na obiad np jem ziemniaki... więc może u mnie był ten wyższy poziom cukru czymś spowodowany i nie jest ze mną tak źle a znając mnie to wtedy przed pomiarem napewno napilam się na noc czegoś słodkiego. .. dobrze ze ten nowy glukometr pokazuje dobrze bo ten stary mega zawyzal U wprowadzał niepotrzebny stres
-
agatka196 wrote:Czemu z sałatą? A wędliny nie możesz? Śledzika? Mi po tym cukier nie skacze.
-
Aguś, to przynajmniej zagadka rozwiązana i teraz masz już miarodajne wyniki
A u mnie znowu dziwny dzień z tymi cukrami. Wczoraj trzymały się w miarę równo koło 80-90. Dzisiaj na czczo oczywiście 69 (chociaż o 4:30 zjadłam jedną kromkę i mierzyłam cukier przed 8 jak wstałam), śniadanie zjadłam standardowe (kromki ciemnego pieczywa, szynka, sałata, rzodkiewka, mineralna) i cukier równe 100. Zdziwienie, bo zwykle po takim śniadaniu miałam do 90. Potem drugie śniadanie też bez szaleństw i 104. Jak zjadłam obiad to spodziewałam się wyniku ponad normę (czułam się pojedzona, zjadłam ziemniaki, gotowane udko i marchewkę) I co? Cukier równe 90.... -
Aguś26 wrote:A śledzie można w ciąży? Bo gdzieś ktoś pisał że to surowa ryba... wydaje mi się ze mogę pozwolić sobie na więcej zobaczymy co w poniedziałek w poradni powiedzą
Aguś nie popadajmy w paranoje. Przecież jak zjesz 2 śledzie raz na jakiś czas to nic się nie stanie. Ja jem jak mam ochotę. -
nick nieaktualnyU mnie dzisiaj też cukry szalały. Na śniadanie standard (2 kromki grahama, wędlina, sałata, pomidor, papryka)herbata z cytryną gorzka-cukier 123, a wczoraj jadłam to samo i cukry 100.Głupieję już.
Naprawdę się pilnuję a cukry i tak robią swoje.I tylko jak wynik jest powyżej 120 to się strasznie stresuję -
nick nieaktualnyWitam.Czy mogę się dołączyć ? Dziś byłam na wizycie u diabetologa:insulina ehh miałam przez tydz diete ale to mi nie pomagało bo poziomy cukru były czasem ponad norme mimo iż się starałam, kurcze jakoś nie moge się z tym oswoić czy któraś z was bierze insulinę i jak to wygląda ?
-
Angel 84 spokojnie. Ja też tak miałam, że jadłam przez 2 dni to samo a cukry się różniły i to bardzo. Spróbuj jeszcze na śniadanie pierwsze zjeść jedną kromkę a dojadać więcej na drugie śniadanie i zobaczysz czy coś to da.
Ewell witaj!
Ja biorę insulinę od 4 tygodni. A jaką ty dostałaś? Na noc? Na dzień? Ile jednostek? Nie martw się mi też było ciężko ale to dla dobra maluszka. Już jesteś tak daleko wiec masz mniej przed sobą :-)Wbrew pozorom nie jest tak źle. Też się strasznie bałam ale jakoś leci.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2015, 19:32
-
nick nieaktualnyagatka196 wrote:Angel 84 spokojnie. Ja też tak miałam, że jadłam przez 2 dni to samo a cukry się różniły i to bardzo. Spróbuj jeszcze na śniadanie pierwsze zjeść jedną kromkę a dojadać więcej na drugie śniadanie i zobaczysz czy coś to da.
Ewell witaj!
Ja biorę insulinę od 4 tygodni. A jaką ty dostałaś? Na noc? Na dzień? Ile jednostek? Nie martw się mi też było ciężko ale to dla dobra maluszka. Już jesteś tak daleko wiec masz mniej przed sobą :-)Wbrew pozorom nie jest tak źle. Też się strasznie bałam ale jakoś leci.
Ja dostałam insulinę noworapid rano i popołudniu 2 jednostki wieczorem 4 na noc insulatard 2j. i szczeże mówiąć to nie bardzo to wszystko pojmuje,żaluje że nie moge mieć tylko diety moja mama też ma cukrzyce typu2 a mi wyszła teraz w ciąży i nie wiem narazie do kiedy mam brać cukry są tragiczne czasami po kolacji skaczą a ty jakie masz normy ?
-
Evell wrote:Ja dostałam insulinę noworapid rano i popołudniu 2 jednostki wieczorem 4 na noc insulatard 2j. i szczeże mówiąć to nie bardzo to wszystko pojmuje,żaluje że nie moge mieć tylko diety moja mama też ma cukrzyce typu2 a mi wyszła teraz w ciąży i nie wiem narazie do kiedy mam brać cukry są tragiczne czasami po kolacji skaczą a ty jakie masz normy ?
Normy wszędzie jednakowe są.
Naczczo - 90
Po posiłku- do 120
Ja na początku brałam 4j na noc Insulatard. Jedna efektu żadnego nie było. Potem 4j na noc i 2j rano. Było troszkę lepiej ale dalej zwiększał mi do 6j na noc i 4j rano + 2j Noworapid ale tylko wtedy jak cukier będzie powyżej 140. I teraz w poniedziałek zwiększył dawkę nocną do 8j, rano 4j i przy skoku 2j. I dopiero teraz cukry są dobre. Takie jakie powinny być. Oczywiście dieta dalej ma być trzymana.
U mnie po kolacji też były tragiczne cukry zawsze minimum 140. Czasami to głodna chodziłam bo jadałam mniej by jakoś utrzymywać te cukry. jednak mam super lekarza i twierdzi że dietę dobrze prowadzę i niestety trzeba to regulować insuliną, a głodna broń Boże chodzić mi nie można.
Wiesz ja jestem dopiero w II trymestrze więc nie mam pojęcia czy tą insulinę do końca ciąży się bierze czy jak. Napewno zapytam lekarza za jakiś czas o to. -
Witam też biorę już od jakiegoś czasu insulinę...na noc tak jak Wy biorę Insulatard tylko 10 jednostek rano przed śniadaniem 6 jednostek Noworapid i przed obiadem i przed kolacją po 2 jednostki Noworapid... też na początku mnie przerażało, to wszystko, ale do diety się przyzwyczaiłam a do zastrzyków z insuliny też...czego się nie zrobi dla dobra maleństwa...
-
agatka196 wrote:Celine 89 zrób sobie Hemoglobine glikowaną. Mi lekarz tak zleca i za tydzień na wizytę mam właśnie zrobić to badanie. Dieta w ciąży nie różni się niczym innym od zwykłej. Przynajmniej mi się tak wydaje.
Jeżeli chodzi o posiłki świąteczne to ja skubnę wszystkiego po troszku bo nie obżeram się codziennie. Ale faktycznie w sałatce są warzywa gotowane na miękko i to podnosi cukier. Ja sałatki nie lubię więc mam z głowy. Ale pieczone mięsa, chude wędlinki, jajka tylko z ciemnym chlebem.
dzięki wielkie za odpowiedź. to jest to hba1c? z tą krzywą insulinową chyba jednak spróbuję zainwestować bo nie chcę pić glukozy 2 razy -
hej! a właśnie wróciłam z badania i sobie wpisałam dane w tabelke i wyszło że brzuszek małego skoczył poza siatkę centylową myślicie że to przez tą cukrzycę ?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2015, 12:29
-
nick nieaktualnyHej.Ja już wg nie rozumiem tych cukrów dziś pierwszy raz wziełam insuline rano i zjadłam kanpke chleba pszennego z jajkiem i po godzinie mialam cukier 134 kuzwa po małej kanapce ? to może ja wg nie będe jadła o co zjem to mi cukier wariuje ehhh i co tu robić?
-
nick nieaktualny