SUPLEMENT DIETY

💜 KWAS FOLIOWY POD LUPĄ 💜

Wiesz, że jest ważny. Ale czy wiesz, który, kiedy i dlaczego?
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • celine89 Przyjaciółka

Wysłany: 26 marca 2015, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie wiem jak w ciąży ale w cukrzycy mięso, tłuszcz i jajka mają niskie IG więc jajka faszerowane też chyba można, co do sałatki to gotowana marchewka podobno ma wysokie IG a surowa już nie ale nie mam pojęcia czy to obowiązuje w ciąży?

8599dqk3hnnly0qz.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2015, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angel-84 wrote:
    mi do głowy przychodzą tylko jajka na twardo, sałatka warzywna z jogurtem naturalnym.
    Sałatki nie lubię a jajko zjem Max 2 ;-) chyba zostanie mi chleb z sałatą :-)

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • agatka196 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2015, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Celine 89 zrób sobie Hemoglobine glikowaną. Mi lekarz tak zleca i za tydzień na wizytę mam właśnie zrobić to badanie. Dieta w ciąży nie różni się niczym innym od zwykłej. Przynajmniej mi się tak wydaje.

Jeżeli chodzi o posiłki świąteczne to ja skubnę wszystkiego po troszku bo nie obżeram się codziennie. Ale faktycznie w sałatce są warzywa gotowane na miękko i to podnosi cukier. Ja sałatki nie lubię więc mam z głowy. Ale pieczone mięsa, chude wędlinki, jajka tylko z ciemnym chlebem.

celine89 lubi tę wiadomość

Mam 4 Aniołki w niebie. Boże czuwaj nad nami
    16udk0s3stit4jg4.pngklz9df9hfp6o5oq3.png
  • agatka196 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2015, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś26 wrote:
    Sałatki nie lubię a jajko zjem Max 2 ;-) chyba zostanie mi chleb z sałatą :-)
    Czemu z sałatą? A wędliny nie możesz? Śledzika? Mi po tym cukier nie skacze.

• Aguś26 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2015, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam wyniki z laboratorium więc tak glukometr pokazał 92 labolatorium 90 więc jest dobrze mi się wydaje ze przy ostatnim pomiarze coś dzień przed za dużo jadłam i za późno i dlatego wyszedł mi podwyższony bo jak teraz mierze to co rano mam kolo 90 a po posiłkach Max do 105 a jem normalnie na obiad np jem ziemniaki... więc może u mnie był ten wyższy poziom cukru czymś spowodowany i nie jest ze mną tak źle a znając mnie to wtedy przed pomiarem napewno napilam się na noc czegoś słodkiego. .. dobrze ze ten nowy glukometr pokazuje dobrze bo ten stary mega zawyzal U wprowadzał niepotrzebny stres

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2015, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatka196 wrote:
    Czemu z sałatą? A wędliny nie możesz? Śledzika? Mi po tym cukier nie skacze.
    A śledzie można w ciąży? Bo gdzieś ktoś pisał że to surowa ryba... wydaje mi się ze mogę pozwolić sobie na więcej zobaczymy co w poniedziałek w poradni powiedzą

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • nanu Autorytet

Wysłany: 26 marca 2015, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś, to przynajmniej zagadka rozwiązana i teraz masz już miarodajne wyniki :)

A u mnie znowu dziwny dzień z tymi cukrami. Wczoraj trzymały się w miarę równo koło 80-90. Dzisiaj na czczo oczywiście 69 (chociaż o 4:30 zjadłam jedną kromkę i mierzyłam cukier przed 8 jak wstałam), śniadanie zjadłam standardowe (kromki ciemnego pieczywa, szynka, sałata, rzodkiewka, mineralna) i cukier równe 100. Zdziwienie, bo zwykle po takim śniadaniu miałam do 90. Potem drugie śniadanie też bez szaleństw i 104. Jak zjadłam obiad to spodziewałam się wyniku ponad normę (czułam się pojedzona, zjadłam ziemniaki, gotowane udko i marchewkę) I co? Cukier równe 90....

• agatka196 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2015, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś26 wrote:
    A śledzie można w ciąży? Bo gdzieś ktoś pisał że to surowa ryba... wydaje mi się ze mogę pozwolić sobie na więcej zobaczymy co w poniedziałek w poradni powiedzą

Aguś nie popadajmy w paranoje. Przecież jak zjesz 2 śledzie raz na jakiś czas to nic się nie stanie. Ja jem jak mam ochotę.

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2015, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dzisiaj też cukry szalały. Na śniadanie standard (2 kromki grahama, wędlina, sałata, pomidor, papryka)herbata z cytryną gorzka-cukier 123, a wczoraj jadłam to samo i cukry 100.Głupieję już.
    Naprawdę się pilnuję a cukry i tak robią swoje.I tylko jak wynik jest powyżej 120 to się strasznie stresuję

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2015, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam.Czy mogę się dołączyć ? Dziś byłam na wizycie u diabetologa:insulina ehh miałam przez tydz diete ale to mi nie pomagało bo poziomy cukru były czasem ponad norme mimo iż się starałam, kurcze jakoś nie moge się z tym oswoić:( czy któraś z was bierze insulinę i jak to wygląda ?

• agatka196 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2015, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angel 84 spokojnie. Ja też tak miałam, że jadłam przez 2 dni to samo a cukry się różniły i to bardzo. Spróbuj jeszcze na śniadanie pierwsze zjeść jedną kromkę a dojadać więcej na drugie śniadanie i zobaczysz czy coś to da.

Ewell witaj!

Ja biorę insulinę od 4 tygodni. A jaką ty dostałaś? Na noc? Na dzień? Ile jednostek? Nie martw się mi też było ciężko ale to dla dobra maluszka. Już jesteś tak daleko wiec masz mniej przed sobą :-)Wbrew pozorom nie jest tak źle. Też się strasznie bałam ale jakoś leci.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2015, 19:32

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2015, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatka196 wrote:
    Angel 84 spokojnie. Ja też tak miałam, że jadłam przez 2 dni to samo a cukry się różniły i to bardzo. Spróbuj jeszcze na śniadanie pierwsze zjeść jedną kromkę a dojadać więcej na drugie śniadanie i zobaczysz czy coś to da.

Ewell witaj!

Ja biorę insulinę od 4 tygodni. A jaką ty dostałaś? Na noc? Na dzień? Ile jednostek? Nie martw się mi też było ciężko ale to dla dobra maluszka. Już jesteś tak daleko wiec masz mniej przed sobą :-)Wbrew pozorom nie jest tak źle. Też się strasznie bałam ale jakoś leci.

Ja dostałam insulinę noworapid rano i popołudniu 2 jednostki wieczorem 4 na noc insulatard 2j. i szczeże mówiąć to nie bardzo to wszystko pojmuje,żaluje że nie moge mieć tylko diety moja mama też ma cukrzyce typu2 a mi wyszła teraz w ciąży i nie wiem narazie do kiedy mam brać cukry są tragiczne czasami po kolacji skaczą a ty jakie masz normy ?

• agatka196 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2015, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evell wrote:
    Ja dostałam insulinę noworapid rano i popołudniu 2 jednostki wieczorem 4 na noc insulatard 2j. i szczeże mówiąć to nie bardzo to wszystko pojmuje,żaluje że nie moge mieć tylko diety moja mama też ma cukrzyce typu2 a mi wyszła teraz w ciąży i nie wiem narazie do kiedy mam brać cukry są tragiczne czasami po kolacji skaczą a ty jakie masz normy ?

Normy wszędzie jednakowe są.
    Naczczo - 90
    Po posiłku- do 120

Ja na początku brałam 4j na noc Insulatard. Jedna efektu żadnego nie było. Potem 4j na noc i 2j rano. Było troszkę lepiej ale dalej zwiększał mi do 6j na noc i 4j rano + 2j Noworapid ale tylko wtedy jak cukier będzie powyżej 140. I teraz w poniedziałek zwiększył dawkę nocną do 8j, rano 4j i przy skoku 2j. I dopiero teraz cukry są dobre. Takie jakie powinny być. Oczywiście dieta dalej ma być trzymana.
    U mnie po kolacji też były tragiczne cukry zawsze minimum 140. Czasami to głodna chodziłam bo jadałam mniej by jakoś utrzymywać te cukry. jednak mam super lekarza i twierdzi że dietę dobrze prowadzę i niestety trzeba to regulować insuliną, a głodna broń Boże chodzić mi nie można.
    Wiesz ja jestem dopiero w II trymestrze więc nie mam pojęcia czy tą insulinę do końca ciąży się bierze czy jak. Napewno zapytam lekarza za jakiś czas o to.

• Smartunia Autorytet

Wysłany: 26 marca 2015, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam też biorę już od jakiegoś czasu insulinę...na noc tak jak Wy biorę Insulatard tylko 10 jednostek rano przed śniadaniem 6 jednostek Noworapid i przed obiadem i przed kolacją po 2 jednostki Noworapid... też na początku mnie przerażało, to wszystko, ale do diety się przyzwyczaiłam a do zastrzyków z insuliny też...czego się nie zrobi dla dobra maleństwa...:)

201507044662.png
  • celine89 Przyjaciółka

Wysłany: 27 marca 2015, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatka196 wrote:
    Celine 89 zrób sobie Hemoglobine glikowaną. Mi lekarz tak zleca i za tydzień na wizytę mam właśnie zrobić to badanie. Dieta w ciąży nie różni się niczym innym od zwykłej. Przynajmniej mi się tak wydaje.

Jeżeli chodzi o posiłki świąteczne to ja skubnę wszystkiego po troszku bo nie obżeram się codziennie. Ale faktycznie w sałatce są warzywa gotowane na miękko i to podnosi cukier. Ja sałatki nie lubię więc mam z głowy. Ale pieczone mięsa, chude wędlinki, jajka tylko z ciemnym chlebem.

dzięki wielkie za odpowiedź. to jest to hba1c? z tą krzywą insulinową chyba jednak spróbuję zainwestować bo nie chcę pić glukozy 2 razy

8599dqk3hnnly0qz.png
  • Aska87 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2015, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej! a właśnie wróciłam z badania i sobie wpisałam dane w tabelke i wyszło że brzuszek małego skoczył poza siatkę centylową :/ myślicie że to przez tą cukrzycę ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2015, 12:29

udało się w <3 9 <3 msc s
    SYNEK :*Patryk :* ur. 22.08.15 3170g 57cm 10 pkt :)
    relg3e5e4hiu7llr.png
    [*] 8.10.2016 7tc <3
  • Smartunia Autorytet

Wysłany: 27 marca 2015, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    heh ja z kolei nic nie tyje....:/ nie wiem czy to dobrze, ale przejmuję się tym...w sumie w porównaniu z wagą z przed ciąży mam teraz 2,5kg na plusie a trochę czasu już minęło...

werka lubi tę wiadomość

201507044662.png
  • Aska87 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2015, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no ja też mam 8 kg na minusie za to dziecko coś tyje za mnie chyba ...

udało się w <3 9 <3 msc s
    SYNEK :*Patryk :* ur. 22.08.15 3170g 57cm 10 pkt :)
    relg3e5e4hiu7llr.png
    [*] 8.10.2016 7tc <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 marca 2015, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.Ja już wg nie rozumiem tych cukrów :-/ dziś pierwszy raz wziełam insuline rano i zjadłam kanpke chleba pszennego z jajkiem i po godzinie mialam cukier 134 :-/ kuzwa po małej kanapce ? to może ja wg nie będe jadła o co zjem to mi cukier wariuje ehhh i co tu robić?

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 marca 2015, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi się wydaję że skoczył ci cukier od chleba pszennego.
    Ja dzisiaj byłam w piekarni i skusiłam się na bułki pszenne i cukier 122.
    Mi powiedzieli że poranne śniadanie powinno być z ciemnym chlebem z wędliną i dużą ilością warzyw.

‹‹ 46 47 48 49 50 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ