X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • celine89 Przyjaciółka

Wysłany: 26 marca 2015, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie wiem jak w ciąży ale w cukrzycy mięso, tłuszcz i jajka mają niskie IG więc jajka faszerowane też chyba można, co do sałatki to gotowana marchewka podobno ma wysokie IG a surowa już nie ale nie mam pojęcia czy to obowiązuje w ciąży?

8599dqk3hnnly0qz.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2015, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angel-84 wrote:
    mi do głowy przychodzą tylko jajka na twardo, sałatka warzywna z jogurtem naturalnym.
    Sałatki nie lubię a jajko zjem Max 2 ;-) chyba zostanie mi chleb z sałatą :-)

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • agatka196 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2015, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Celine 89 zrób sobie Hemoglobine glikowaną. Mi lekarz tak zleca i za tydzień na wizytę mam właśnie zrobić to badanie. Dieta w ciąży nie różni się niczym innym od zwykłej. Przynajmniej mi się tak wydaje.

Jeżeli chodzi o posiłki świąteczne to ja skubnę wszystkiego po troszku bo nie obżeram się codziennie. Ale faktycznie w sałatce są warzywa gotowane na miękko i to podnosi cukier. Ja sałatki nie lubię więc mam z głowy. Ale pieczone mięsa, chude wędlinki, jajka tylko z ciemnym chlebem.

celine89 lubi tę wiadomość

Mam 4 Aniołki w niebie. Boże czuwaj nad nami
    16udk0s3stit4jg4.pngklz9df9hfp6o5oq3.png
  • agatka196 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2015, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś26 wrote:
    Sałatki nie lubię a jajko zjem Max 2 ;-) chyba zostanie mi chleb z sałatą :-)
    Czemu z sałatą? A wędliny nie możesz? Śledzika? Mi po tym cukier nie skacze.

• Aguś26 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2015, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam wyniki z laboratorium więc tak glukometr pokazał 92 labolatorium 90 więc jest dobrze mi się wydaje ze przy ostatnim pomiarze coś dzień przed za dużo jadłam i za późno i dlatego wyszedł mi podwyższony bo jak teraz mierze to co rano mam kolo 90 a po posiłkach Max do 105 a jem normalnie na obiad np jem ziemniaki... więc może u mnie był ten wyższy poziom cukru czymś spowodowany i nie jest ze mną tak źle a znając mnie to wtedy przed pomiarem napewno napilam się na noc czegoś słodkiego. .. dobrze ze ten nowy glukometr pokazuje dobrze bo ten stary mega zawyzal U wprowadzał niepotrzebny stres

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2015, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatka196 wrote:
    Czemu z sałatą? A wędliny nie możesz? Śledzika? Mi po tym cukier nie skacze.
    A śledzie można w ciąży? Bo gdzieś ktoś pisał że to surowa ryba... wydaje mi się ze mogę pozwolić sobie na więcej zobaczymy co w poniedziałek w poradni powiedzą

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • nanu Autorytet

Wysłany: 26 marca 2015, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś, to przynajmniej zagadka rozwiązana i teraz masz już miarodajne wyniki :)

A u mnie znowu dziwny dzień z tymi cukrami. Wczoraj trzymały się w miarę równo koło 80-90. Dzisiaj na czczo oczywiście 69 (chociaż o 4:30 zjadłam jedną kromkę i mierzyłam cukier przed 8 jak wstałam), śniadanie zjadłam standardowe (kromki ciemnego pieczywa, szynka, sałata, rzodkiewka, mineralna) i cukier równe 100. Zdziwienie, bo zwykle po takim śniadaniu miałam do 90. Potem drugie śniadanie też bez szaleństw i 104. Jak zjadłam obiad to spodziewałam się wyniku ponad normę (czułam się pojedzona, zjadłam ziemniaki, gotowane udko i marchewkę) I co? Cukier równe 90....

• agatka196 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2015, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś26 wrote:
    A śledzie można w ciąży? Bo gdzieś ktoś pisał że to surowa ryba... wydaje mi się ze mogę pozwolić sobie na więcej zobaczymy co w poniedziałek w poradni powiedzą

Aguś nie popadajmy w paranoje. Przecież jak zjesz 2 śledzie raz na jakiś czas to nic się nie stanie. Ja jem jak mam ochotę.

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2015, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dzisiaj też cukry szalały. Na śniadanie standard (2 kromki grahama, wędlina, sałata, pomidor, papryka)herbata z cytryną gorzka-cukier 123, a wczoraj jadłam to samo i cukry 100.Głupieję już.
    Naprawdę się pilnuję a cukry i tak robią swoje.I tylko jak wynik jest powyżej 120 to się strasznie stresuję

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2015, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam.Czy mogę się dołączyć ? Dziś byłam na wizycie u diabetologa:insulina ehh miałam przez tydz diete ale to mi nie pomagało bo poziomy cukru były czasem ponad norme mimo iż się starałam, kurcze jakoś nie moge się z tym oswoić:( czy któraś z was bierze insulinę i jak to wygląda ?

• agatka196 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2015, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angel 84 spokojnie. Ja też tak miałam, że jadłam przez 2 dni to samo a cukry się różniły i to bardzo. Spróbuj jeszcze na śniadanie pierwsze zjeść jedną kromkę a dojadać więcej na drugie śniadanie i zobaczysz czy coś to da.

Ewell witaj!

Ja biorę insulinę od 4 tygodni. A jaką ty dostałaś? Na noc? Na dzień? Ile jednostek? Nie martw się mi też było ciężko ale to dla dobra maluszka. Już jesteś tak daleko wiec masz mniej przed sobą :-)Wbrew pozorom nie jest tak źle. Też się strasznie bałam ale jakoś leci.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2015, 19:32

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2015, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatka196 wrote:
    Angel 84 spokojnie. Ja też tak miałam, że jadłam przez 2 dni to samo a cukry się różniły i to bardzo. Spróbuj jeszcze na śniadanie pierwsze zjeść jedną kromkę a dojadać więcej na drugie śniadanie i zobaczysz czy coś to da.

Ewell witaj!

Ja biorę insulinę od 4 tygodni. A jaką ty dostałaś? Na noc? Na dzień? Ile jednostek? Nie martw się mi też było ciężko ale to dla dobra maluszka. Już jesteś tak daleko wiec masz mniej przed sobą :-)Wbrew pozorom nie jest tak źle. Też się strasznie bałam ale jakoś leci.

Ja dostałam insulinę noworapid rano i popołudniu 2 jednostki wieczorem 4 na noc insulatard 2j. i szczeże mówiąć to nie bardzo to wszystko pojmuje,żaluje że nie moge mieć tylko diety moja mama też ma cukrzyce typu2 a mi wyszła teraz w ciąży i nie wiem narazie do kiedy mam brać cukry są tragiczne czasami po kolacji skaczą a ty jakie masz normy ?

• agatka196 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2015, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evell wrote:
    Ja dostałam insulinę noworapid rano i popołudniu 2 jednostki wieczorem 4 na noc insulatard 2j. i szczeże mówiąć to nie bardzo to wszystko pojmuje,żaluje że nie moge mieć tylko diety moja mama też ma cukrzyce typu2 a mi wyszła teraz w ciąży i nie wiem narazie do kiedy mam brać cukry są tragiczne czasami po kolacji skaczą a ty jakie masz normy ?

Normy wszędzie jednakowe są.
    Naczczo - 90
    Po posiłku- do 120

Ja na początku brałam 4j na noc Insulatard. Jedna efektu żadnego nie było. Potem 4j na noc i 2j rano. Było troszkę lepiej ale dalej zwiększał mi do 6j na noc i 4j rano + 2j Noworapid ale tylko wtedy jak cukier będzie powyżej 140. I teraz w poniedziałek zwiększył dawkę nocną do 8j, rano 4j i przy skoku 2j. I dopiero teraz cukry są dobre. Takie jakie powinny być. Oczywiście dieta dalej ma być trzymana.
    U mnie po kolacji też były tragiczne cukry zawsze minimum 140. Czasami to głodna chodziłam bo jadałam mniej by jakoś utrzymywać te cukry. jednak mam super lekarza i twierdzi że dietę dobrze prowadzę i niestety trzeba to regulować insuliną, a głodna broń Boże chodzić mi nie można.
    Wiesz ja jestem dopiero w II trymestrze więc nie mam pojęcia czy tą insulinę do końca ciąży się bierze czy jak. Napewno zapytam lekarza za jakiś czas o to.

• Smartunia Autorytet

Wysłany: 26 marca 2015, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam też biorę już od jakiegoś czasu insulinę...na noc tak jak Wy biorę Insulatard tylko 10 jednostek rano przed śniadaniem 6 jednostek Noworapid i przed obiadem i przed kolacją po 2 jednostki Noworapid... też na początku mnie przerażało, to wszystko, ale do diety się przyzwyczaiłam a do zastrzyków z insuliny też...czego się nie zrobi dla dobra maleństwa...:)

201507044662.png
  • celine89 Przyjaciółka

Wysłany: 27 marca 2015, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatka196 wrote:
    Celine 89 zrób sobie Hemoglobine glikowaną. Mi lekarz tak zleca i za tydzień na wizytę mam właśnie zrobić to badanie. Dieta w ciąży nie różni się niczym innym od zwykłej. Przynajmniej mi się tak wydaje.

Jeżeli chodzi o posiłki świąteczne to ja skubnę wszystkiego po troszku bo nie obżeram się codziennie. Ale faktycznie w sałatce są warzywa gotowane na miękko i to podnosi cukier. Ja sałatki nie lubię więc mam z głowy. Ale pieczone mięsa, chude wędlinki, jajka tylko z ciemnym chlebem.

dzięki wielkie za odpowiedź. to jest to hba1c? z tą krzywą insulinową chyba jednak spróbuję zainwestować bo nie chcę pić glukozy 2 razy

8599dqk3hnnly0qz.png
  • Aska87 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2015, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej! a właśnie wróciłam z badania i sobie wpisałam dane w tabelke i wyszło że brzuszek małego skoczył poza siatkę centylową :/ myślicie że to przez tą cukrzycę ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2015, 12:29

udało się w <3 9 <3 msc s
    SYNEK :*Patryk :* ur. 22.08.15 3170g 57cm 10 pkt :)
    relg3e5e4hiu7llr.png
    [*] 8.10.2016 7tc <3
  • Smartunia Autorytet

Wysłany: 27 marca 2015, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    heh ja z kolei nic nie tyje....:/ nie wiem czy to dobrze, ale przejmuję się tym...w sumie w porównaniu z wagą z przed ciąży mam teraz 2,5kg na plusie a trochę czasu już minęło...

werka lubi tę wiadomość

201507044662.png
  • Aska87 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2015, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no ja też mam 8 kg na minusie za to dziecko coś tyje za mnie chyba ...

udało się w <3 9 <3 msc s
    SYNEK :*Patryk :* ur. 22.08.15 3170g 57cm 10 pkt :)
    relg3e5e4hiu7llr.png
    [*] 8.10.2016 7tc <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 marca 2015, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.Ja już wg nie rozumiem tych cukrów :-/ dziś pierwszy raz wziełam insuline rano i zjadłam kanpke chleba pszennego z jajkiem i po godzinie mialam cukier 134 :-/ kuzwa po małej kanapce ? to może ja wg nie będe jadła o co zjem to mi cukier wariuje ehhh i co tu robić?

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 marca 2015, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi się wydaję że skoczył ci cukier od chleba pszennego.
    Ja dzisiaj byłam w piekarni i skusiłam się na bułki pszenne i cukier 122.
    Mi powiedzieli że poranne śniadanie powinno być z ciemnym chlebem z wędliną i dużą ilością warzyw.

‹‹ 46 47 48 49 50 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ