Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Ajwi - to prawda, że jak stare łożysko, to się cukry mogą normować, bo spada produkcja hormonów łożyskowych (diabetogennych) i zmniejsza się wydolność narządu. Ale starzenie się łożyska jest normą w ciąży (szczególnie na końcówce). Nie znam się na tym kiedy ma być który stopień, ale jak gin nic złego nie mówi, to ok jest.
Moja siostra miała stan przedrzucawkowy w 33tc. Nagle wzrosło ciśnienie, pojawiły się obrzęki i białko w moczu. Łożysko było b stare, fatalne przepływy. Coś tam obniżali to ciśnienie i cudowali, ale nic nie pomagało. Miała CC. Jutro moja siostrzenica kończy 6 lat. Jest cudownym zdrowym (odpukać) dzieckiem.
Także z tymi przepływami i łożyskiem to u każdej inaczej, jak gin Cię bada, dziecko ruchliwe, to wpooorzo.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2016, 11:26
-
Dziewczyny które rodziły: od 1,5 godziny łapią mnie bóle jak na okres, nogi drętwieją, raz potrzyma to kilka minut a raz złapie i zaraz puszcza... na razie 4-5 razy złapało. Nie zginam się przy tym, daję rade chodzić ;-p to chyba nie to jeszcze, co? ;p
Wizyta w środę, ale dziś mój lekarz też przyjmuje, jak za godzinę nie przejdzie to zadzwonię do położnej dla świętego spokoju -
domi05 wrote:Dziewczyny które rodziły: od 1,5 godziny łapią mnie bóle jak na okres, nogi drętwieją, raz potrzyma to kilka minut a raz złapie i zaraz puszcza... na razie 4-5 razy złapało. Nie zginam się przy tym, daję rade chodzić ;-p to chyba nie to jeszcze, co? ;p
Wizyta w środę, ale dziś mój lekarz też przyjmuje, jak za godzinę nie przejdzie to zadzwonię do położnej dla świętego spokoju
Ja nie rodziłam...
Ale lekkie pobolewania podbrzusza mi się zdarzają 1-2 dziennie...
Gdzieś czytałam, że to przepowiadające... Chociaż brzuch mi przy tym nie twardnieje...
W razie czego mam brać dodatkową nospe... -
właśnie wzięłam nospę 15 minut temu, na razie nie przeszło... nie boli bardzo, ale boli, czuję ucisk w brzuchu a jak siądę to nogi drętwieją w udach, tak jak to zawsze u mnie przy okresie było...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2016, 11:49
-
Podobno z tym łożyskiem jest tak (z tego co pamietam co mi gin tłumaczyła):
Są 4 stopnie, 0, I, II i III z czego 0 to sam początek, do połowy ciąży zwykle jest I stopień, w drugim trymestrze zwykle na różnych etapach wchodzi na stopień II a III stopień dojrzałości osiąga pod sam koniec ciaży, zwykle 38-39tc.
I że liczt sie nie tyle stopien dojrzałosci ile inne cechy np przepływy, czy pojawiają sie zwapnienia itp. Wiec to że łożysko ma II stopień dojrzałości o niczym złym nie świadczy dopóki nie dojdą do tego jakies niepokojace objawy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2016, 11:51
goodwill lubi tę wiadomość
Rudzina -
Domi! Odpoczywaj troche więcej!
Mnie się jakos od tygodnia pojawiły takie nawet nie bóle konkretnie, troche kłuje, trochę pobolewa takie dziwne uczucie właśnie jak miewałam na miesiaczkę, bez twardnienia (to niezależnie się zdarza) i innych objawów, naprawdę rzadko ale to nowe zjawisko. Troche podejrzewam, ze moze to po prostu jak dziecie rośnie to dalej się tam cos rozciąga i daje taki efekt.
W środę mam wizytę to obejrzymy co tam sie wydziewa...Rudzina -
Hej dziewczyny
Witm sie po wizycie u diabo. Insuliny nie dala, powiedziala ze pomiary ok, ale dietetyczce nie podobało się ze II dań na obiad nie jem i ze na wadze nie przybieram. Wy tez tak słabo przybieracie ??
Cisnienie mialam dzisiaj wysokie bo 150/90 ale pewnie dlatego ze z gabinetu pogotowie jakas Pania zabrało i sie przestraszyłam.
Za 2 tyg kolejna wizyta zobaczymy czy dotrwamy
Dzisiaj mam gorszy dzień pogoda zajeb... a mi sił brakujeZa szybka zmiana temperatury chyba
Domi Ty kochana jeszcze sie nie rozpakowywuj he he jedziemy podobnie he he
Moze Tobie tez tempka nie służy ??? Ile przytyłas juz Domi w ciazy ??
Miłego dnia
Wikusia Aniołek 26.02.2015 [*] 27tc
-
Kurcze nie przeszło mi po tej no spie, jak siedzę to boli bardziej... zrobię sobie jeszcze zupę bo w szpitalu jakby co nic mi nie dają i może zadzwonie mężowi żeby go uprzedzić...
Poczekam jeszcze godzinę... nie wiem czy to ma znaczenie ale co pół godziny latam konkretnie sikać... -
O dziewczyny to mnie pocieszyłyście super
Bo u mnie też na plusie 3-4kg. Gin nie widzi problemu a dietetyczka mówi powinna Pani w miesiącu 1,5kg przytyć jasne ciekawe z czego, brzuch mam duży, wszyscy mówią że nie możliwe że synus tylko 2kg ma bo brzuchol duży a wody też ważą . Na 2 tygodnie mam spokój i to najważniejsze.
Domi a synus ułożony jest główkowo ??? może zmienić jakos pozycję i naciska Ci mocno na pęcherz, kurcze sama nie wiem. A leżenie nie pomaga ??
Wikusia Aniołek 26.02.2015 [*] 27tc
-
Moja diab jj ostatnio byla nieadowolona ze wogole nie przybieram na wadze. Podejrzewam ze mysli ze sie glodze. A ja jem bardzo czesto ale malo wegli na posilek. Nie moge pozwolic sobie na wieksza ilosc bo poprostu mi wywala masakrycznie cukier.Na diecie niedlugo bede 2 miesiące a waga stoi w miejscu. Powiedziała ze powinna dochodzic waga dzidziusia, wod chociaz. Zastanawia mnie czy gdy urodze to bylaby dobra dieta zeby sie pozbyc tluszczyku?
Normalnie ale mnie scielo z nóg. Polozylam sie i 2 h spalam -
Domi - jak Ci nie przejdzie, to jedź może do Szpitala? Lepiej w ciągu dnia niż w nocy...
Co do wagi. Wydaje się, że przybyłam ostatnio 1kg. Zaczynałam z wagą 60-61, teraz 59kg. Na diecie jestem już prawie 3 miesiące. (ojej, jak zleciało)
Powiedziałam o tej wadze ginowi na ostatniej wizycie - nie wzruszyło go to zupełnie.
Dziecko kopie coraz mocniej (czyli ma siłę i rośnie), brzuch się powiększa.
Jakoś sobie ta dzidzia radzi.
Kolejne USG na początku maja, jakoś tak...Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2016, 13:00
-
Marzenka ja jem w umiarkowanych ilosciach. Ja od razu po obiedzie bym nie zaryzykowala ale jezeli po godzinie pomiar masz ok to mysle ze sobie możesz pozwolic
Ja jeżeli po 1h mam ponizej 120 to jem i po 2h pomiar tez jest ok. Tylko ja jem z 1 lub 2 sztukami pieczywa wasa
-
Marzenka06
Jem codziennie jabłko
A do tego później jeszcze 1 owoc lub nawet 2 ... Najczęściej jest to mandarynka, pół grejpfruta albo kiwi...
Domi,
Kochana trzymaj się dzielnie...
Ja się modlę, żeby dotrwać do 36 chociaż...
W 32 na USG moj mały miał już 1890 (+/-250g,) więc myślę, że już spokojnie ma ze 2 kg... Lekarz uspokajał, że 2 kg i celeston na rozwój pluc i już nie będzie tragedii nawet jak coś wcześniej się zdarzy...
-
jestem
wizyta u diab trwała 5 min. najwiecej zajeło wypisywaniwe papierków(wskazania, recepta, skierowanie na krew) jakoś tak szybko poszło , ze nawet pytań nie zadawałam. Cukry super i tyle !!dziś nie mówiła , ze za mało ważę, pytała, co na to gin i czy ciąża się prawidłowo rozwija. Powiedziałam jej, że gin sie zastanawiał , po co bada cholesterol-ja najwięcej interesują trójglicerydy.
czy cukier skoczy, czy nie w danym momencie, nawet po babce cytrynowej zależy m.in. od poziomu hormonów w danym momencie. Opowiedziałam o kebabie i jedyna rada, ze jak po mojej godz było 121 nie mam mierzyć później, bo u nas te skoki sa krótkotrwałe. Ketonów w ogóle rano nie miewam, więc na ten temat nie gadałyśmy. Mam wszystko jeść-nawet te kupne kaszki-jesli cukier jest w normie
NIE MA U NAS SŁOŃCA ALE NA TERMOMETRZE 27 STOPNI
najwięcej czasu spedzilismy w castoramie, obi i deichmanie. Trampałki mam juz kupione. Kosiarka też juz jestale niech się wypchaja z ratami w takich marketach-wciskaja tak naprawdę karty kredytowe!
wpadłam na genialny pomysł z czego możemy zbudować wychodeknajtaniej
a co do rodzących-żadna mi sie dziś nie sniłAWiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2016, 14:32