X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Madź Ekspertka

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabka, 120g żytniego to 2cienkie kromki, staram się jeść wg tych schematów co w książeczce podali ale widać nie służy mi to :( będę robiła modyfikacje, aż dojdę do jakiś ok wyników. Póki co czuję się jak we mgle..

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madx, jesli dobrze pamietam , to ty twardo jesz co 3h? to zjedz 1 kromkę, zmierz i po pomiarze np 30 min zjedz druga kromkę

ja nie dostałam zadnych schematów
    diab do mojego trybu zycia rozpisała godziny-od poczatku mi pasuja (9,12,15,18,21:30) miedzyczasie cos przekaszę

na tej diecie natrudniejsze dla mnie jest sniadanie (nigdy nie jadłam) i tak dzień zaczynam od kawy na czczo-bez niej nie zyję (diab pozwoliła, jeśli nie mam ketonów)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2016, 11:32

goodwill lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Madź Ekspertka

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamciaelcia no tak, co 3 godziny, staram się tego trzymać ale to moje początki. Moja diabetolog nic nie rozpisała mi więc zostałam sama sobie. Spróbuję tak jak mówisz :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madź Ja nie miałam żadnych schematów.
    Walczyłam metoda prób i błędów.
    Dziewczyny mi dużo pomogły się wdrożyć i rozkminic ta dietę :-)
    Jem o 7-8,10,13,16,18,21
    Zawsze na śniadanie kawa z mlekiem, kromka chleba.
    Na drugie śniadanie owsianka (w Jogurciku kupna) jogurt ze zbożem czy kaszki lub serek wiejski, owoc, kromka chleba czasami albo zupka jak mam plus owoc.
    Obiad
    Podwieczorek kawałek ciasta lub Grzesiek czy knopers i owoc.
    Kolacja kromka chleba lub parówki,herbata.
    Ostatnia kolacja zawsze kromka duża chleba z serem żółtym. Zawsze :-)

Madź lubi tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wazne, kochana , byś nie była głodna
    ja po pierwsze nie zmieściłabym tyle chleba, bo to wstretne sniadanie(długo miałam odruch wymiotny), po drugie jem mniej, ale cały czas , nawet 9 razy w ciagu dnia, nikt nie nakazuje nam co 3h, moze być co 2h, długa przerwa między posiłkami sprawia, ze organizm wyrzuca cukier
    najwazniejsza zasada-ty i dzidzia macie czuć sie najedzone

parówki, sledziki czy co tam lubisz nie zawieraja weglowodanów, mozesz zjeśc np 1 kromeczkę ale 2 paróweczki-jak ci smakuje, nawet 2 ogórki jak zmieścisz, naszym przekleństwem cukrowym jest przede wszystkim chleb

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2016, 11:43

Madź lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Patrycja_mała Przyjaciółka

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie mam zadnej diety rozpisanej a moja diab powiedziała, że "nie jest pani grubasem żebym kazała pani wszystko ważyć". Rozpisała godziny,w których mam jeśc,ale 3 godziny to dla mnie za duży odstęp,uczucie głodu i ketony rano,więc jeśli jestem głodna to jem co 2,5 niektóre posiłki i jest ok. Nie jem żadnych słodyczy,dla mnie to do wyeliminowania tak samo jak alko i papierosy.

• goodwill Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madź, za dużo chleba! Spróbuj zacząć od 50-60g, potem idź w górę przy dobrych cukrach.
    Ja jem sztywno co 3h, więcej nie potrafię wcisnąć w siebie, mam od razu wzdęcie, zgagę, polecam schemat Kamci - stosuję podobny.
    NIE POLECAM knopersów :P :P :P

Węglowodanów dziennie musisz zjeść minimum 180-210g, żeby dziecko dostało ile trzeba.

Madź lubi tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    goodwill
    a czemu tak bardzo nie lubisz knoppersów ?? :D
    (wafelka z orzechami i mlekiem-rzekomo?)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja_mała wrote:
    Ja też nie mam zadnej diety rozpisanej a moja diab powiedziała, że "nie jest pani grubasem żebym kazała pani wszystko ważyć". Rozpisała godziny,w których mam jeśc,ale 3 godziny to dla mnie za duży odstęp,uczucie głodu i ketony rano,więc jeśli jestem głodna to jem co 2,5 niektóre posiłki i jest ok. Nie jem żadnych słodyczy,dla mnie to do wyeliminowania tak samo jak alko i papierosy.

waze dla siebie, ale teraz rzadko

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • goodwill Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    goodwill
    a czemu tak bardzo nie lubisz knoppersów ?? :D
    (wafelka z orzechami i mlekiem-rzekomo?)

Ależ ja je bardzo lubię, tylko tutaj się klub cukrzycowej adoracji knoppersa zrobił! :P

Żaaartuje przecież, jak Wam służą, to jedzcie na zdrowie! Ja staram się być twarda.
    Chociaż muszę przyznać, że wczoraj zjadłam croissanta z łyżeczką dżemu 100% z biedry. Myślałam, że umrę z rozkoszy! Ohhh! Cukier po tym 101!

kamciaelcia lubi tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    goodwill
    ja tylko próbowałam knoppersa i kinderbueno, gorzka czekolada to wiadomo, nawet serniczka nie mam na sumieniu :D no i wczoraj po usg nagroda-mleczna kanapka, ale cukier super 98
    croissanty jadłam w pierwszej ciązy :D codziennie :D i mleczko do tego :D
    jem knoppersa z czystym sumieniem, ale póki mogę, będzie trzeba, przyjdzie czas na wyrzeczenia

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzis 86 na czczo i oczywiscie aceton. Dzwonilam do gina mowi ze musze kombinowac bo acetonu mam nie miec (dopuszcza tylko sladowe ilosci). Rece mi opadaja bo nie wiem co robic. Wczoraj zjadlam kanapke o 23.30 dzis pobudka o 6. No to przeciez bez przesady az tyle nie spie. Ale aceton wychodzi ki odkad zaczelismy remont i poprzestawialy mi sie godziny snu. Nie mam mozliwosci teraz isc spac wczesniej jak ok 23 :(
    Doradzcie cos dziewczyny bo glupieje :( Makaron probowalam teraz jem kanapke pelnozoarnista z serem. Cukier na czczo praktycznie zawsze przy granicy. Dziennie jem ok 6 kanapek 30g, obiad i jakis owoc z wasa.

3i49o7esw7obg123.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madz ja jak zaczynalam dietę w 22 tyg to moglam jednorazowo zjesc max 50g kanapke. I po 50g kanapki chleba zytniego na zakwasie mialam ponad 130. Nawet sobie nie wyobrazam co by bylo po 120g :)
    I u mnie np sprawdza sie ze im dluzsza przerwa tym gorszy cukier posilku. Stram sie jesc max co 2h.

3i49o7esw7obg123.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak madx napisała 120g to oczy przetarłam, co tak duzo cyferek :D ja bym miała 200

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Madź Ekspertka

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale Was okłamałam- bo nie wiem skąd ubzdurałam sobie, że zjadam 120g pieczywa :P
    Zjadam ok 50g- otwarłam ten zakichany poradnik i okazało się, że tam 50g a nie 120 jest napisane a przecież jego się trzymam :P
    Ale i tak zmniejszę spożywanego ilość pieczywa :)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madź spróbuj zmniejszyć-zawsze możesz wziąć więcej dodatków do chleba
    ale dobry dla cukrów chleb to ciężko znaleźć

Madź lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zjadłam 5 pierogów (nie małych) ruskich polałam sosem gulaszem i surówka z młodej kapusty ( ta zajebista) :-)
    Za godzinę pomiar.

Wypłata wpłynęła. :-)
    Mąż prawie przekonany do Anexa gorzej jak ja zmienię zdanie i kupię siriona hahaha
    Nie wiem na jaki kolor się zdecydować granatowy z białym czy szary z białym :-)
    Ale to muszę popatrzeć na zdjęcia producenta i zadecydować.
    Oglądałam gazetkę pepco i córka podpatrzyła. Chcę żeby jechać jej kupić sukienkę, buty,okulary tatusia utulila i jedziemy popołudniu do galerii do pepco kupie coś dla małego przy okazji hihi
    I zachacze do mc Donalda na podwieczorek... Może :-)
    Same bo tatuś do pracy:-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2016, 13:46

• agatia Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goodwill croisanty z biedry są super, jadam regularnie :)
    Wróciłam dopiero ze spaceru, zlaziłam się na maksa, zjadłam obiad w knajpie i paczkę ciastek belvita :) po obiedzie cukier 116, a zjadłam średnio zdrowo bo smażona ryba, buraczki i puree z ziemniaków :)
    Zaraz chyba zjem jakieś owocki :)

• Patrycja_mała Przyjaciółka

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    2 h prasowania!! ;)

U mnie po grillowanej cukinii,indyku i wasie 92 a zaraz makrelka i kapcha kiszona!

Dajcie jakieś przykłady dań z restauracji, które będą najbezpieczniejsze, muszę wyjść do ludzi, a nie chcę się potem stresować, że mnie wystrzeliło w kosmos :D

• agatia Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja ja w knajpach jem wszystko oprócz pierogów, kopytek i innych macznych :) ale nigdy nie jadłam tego typu rzeczy bo nie lubię :)
    W knajpach jem wszwlkier sałatki, dania z mięsem i surówką, kapustą zasmazaną itp.

‹‹ 741 742 743 744 745 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ