X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamenkaa Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam ponownie

agatia wróciłam ze szpitala trafiłam na mega glupiego lekarza wrecz można powiedziec olewającego ;/
    Zbadał mnie zwykle badanie gin. mowi ze szyjka wysoko ze wszystko pozamykane .
    Jak sie zglaszałam powiedziałam ze nie czuje ruchow dziecka ...
    czułam ale słabiej... siedząć czekajac na lekarza malutka zaczeła kopać:)
    No ale tętno dziecka zbadał tylko sluchawką i mowi ze jest ok..
    USg i KTG nie zrobił z racji tej że dzis niedziela :O MASAKRA!!!
    kazal zostac w szpitalu ponieważ dzis nie beda nic robic bo niedziela i dopiero jutro
    Tlumacze mu ze bezsensu leżeć jesli wszystko jest ok odmowiłam i mowie ze przyjde z skierowaniem 23 tak jak mialam przyjść. NIc wiecej nie powiedział..
    Jak dawal mi odmowe przyjecia był juz moj mąż zapytałam przy męzu jak z Ta glukoza czy to duzo czy mało totalnie inna rozmowa przy moim męzu mowi ze nie powinno jej być (tyle to ja wiem) i że lepiej powtórzyć badanie jutro moze cos zjadłąm slodkiego i tyle sie dowiedziałam strasznie jestem zawiedziona bo w niczym mi nie pomógł...

Agusienka1985 wiec serio to wysoka norma 0,07g/dl ? moze to zaszkodzić dziecku ? bo w szpitalu nic sie nie dowiedziałam taka Polska służba zdrowia ;/

• agatia Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamenka cukier w moczu pojawia się poza ciążą przy cukrze we krwi 180 i.więcej. W ciąży próg nerkowy jest obniżony i.glukoza może pojawić się przy niższym stężeniu we krwi. Ja miałam przy 130 3 razy. Ale ja sikam na paski 15 i więcej razy w ciągu dnia :)
    Diab powiedziała, że w ciąży i przy cukrzycy może się pojawić glukoza i mam się nie przejmować.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2016, 12:28

• kamenkaa Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Kamenka cukier w moczu pojawia się poza ciążą przy cukrze we krwi 180 i.więcej. W ciąży próg nerkowy jest obniżony i.glukoza może pojawić się przy niższym stężeniu we krwi. Ja miałam przy 130 3 razy. Ale ja sikam na paski 15 i więcej razy w ciągu dnia :)
    Diab powiedziała, że w ciąży i przy cukrzycy może się pojawić glukoza i mam się nie przejmować.

aha tzn że nie ma aż tak źle ? Bo krzywa cukrowa wyszła mi dobrze...
    A 2tyg temu robiłam badanie moczu i wszystko było w normie a teraz wyszlo że niby ta glukoza i leukocyty 19,7
    ale w szpitalu potraktowali to jak potraktowali nic nie powiedzieli :(
    w srode ide prywatnie do lekarza także mam nadzieje ze mi jakoś pomoże- czy udac sie do szpitala jutro na te badania jak sadzisz?

aaaa i piszesz przy cukrzycy moze sie pojawić w moczu tzn ze mam cukrzyce:O

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2016, 12:42

• goodwill Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamenkaa - napisze w skrócie, bo z komórki, ale potem wyedytuje.
    Cukier w moczu może się pojawić w ciąży i jeśli brak współistniejących chorób, to spokojnie.
    Jutro powtórz badanie ogólne moczu dokładnie jak piszę: mocz musi być poranny, pobrany po dokładnym acz delikatnym podmyciu wodą z mydłem, najpierw upuszczasz niewielki strumień, potem łapiesz tzw. środkowy strumień tak ok. 40-60ml moczu. Jałowy pojemnik, kup nowy jeśli móżesz, otwieraj czystymi łapkami.
    Postaraj się dziś na noc i w najbliższych dniach nie obciążać organizmu węglowodanami - lekka kolacja, kanapki i warzywa ok. 21, potem post do rana. ;-)

Rozumiem, że dolegliwości nie masz żadnych, a ciśnienie w normie?

Z perspektywy czasu super, że umówiłaś się na wizytę 15, koniecznie na nią idź! Rozważ też ten szpital 23, żeby nie zaniedbać nic.

• kamenkaa Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    goodwill wrote:
    Kamenkaa - napisze w skrócie, bo z komórki, ale potem wyedytuje.
    Cukier w moczu może się pojawić w ciąży i jeśli brak współistniejących chorób, to spokojnie.
    Jutro powtórz badanie ogólne moczu dokładnie jak piszę: mocz musi być poranny, pobrany po dokładnym acz delikatnym podmyciu wodą z mydłem, najpierw upuszczasz niewielki strumień, potem łapiesz tzw. środkowy strumień tak ok. 40-60ml moczu. Jałowy pojemnik, kup nowy jeśli móżesz, otwieraj czystymi łapkami.
    Postaraj się dziś na noc i w najbliższych dniach nie obciążać organizmu węglowodanami - lekka kolacja, kanapki i warzywa ok. 21, potem post do rana. ;-)

Rozumiem, że dolegliwości nie masz żadnych, a ciśnienie w normie?

Z perspektywy czasu super, że umówiłaś się na wizytę 15, koniecznie na nią idź! Rozważ też ten szpital 23, żeby nie zaniedbać nic.

Dziekuje za odpowiedź...goodwill tak też zrobie jak piszesz Ewentualnie może zmieżyć glukomet. cukier ?
    Co do ruchów dziecka powiem Wam rusza sie bardzo leniwie az strasznie ruszajac brzuchem widze jak brzusio mi faluje także ok ale słabsze jakieś te ruchy moze byc to spowodowane np tym że ten cukier się pojawił ? bo nie wiem co myśleć
    do lekarza pójdę tak jak pisalam 15stego a do szpitala hm tego owego się zraziłam i nie wiem czy nie zmienie go ale z skierowaniem 23 pójde napewno.. dziś mi nie zrobił KTG ani USG co mnie mega ździwilo .
    goodwill glukozy mam 0,07g/dl to dużo ?Czy w miare bo wyszly tez le leukocyty 19. ja sie totalnie na tym nie znam.czy mozee mi zaszkodzić az tak bardzo że lepiej isc od razu do innego szpitala dziś czy poczekac spokojnie do 15stego na wizyte?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2016, 13:32

• agatia Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamenka glukoza w moczu może być w ciąży niezależnie od cukrzycy. Dobrze napisała Ci good will. Jesteś już na.końcówce, więc spokojnie.

kamenkaa lubi tę wiadomość

• goodwill Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamenkaa - jeśli możesz wrzuć cały wynik badania moczu (może być zdjęcie) lub przepisz z normami. Rozumiem, że te leukocyty nie w polu widzenia tylko na ul w osadzie moczu?

Jaki był powód wykonania badania - rutynowo w ciąży?

Napiszę bardzo długą odpowiedź na Twoje wątpliwości, bo widzę, że zaczynasz panikować.
    Po pierwsze - wdech, wydech.

No, dobra. Lecimy z tym koksem.
    Jak pisała Ci Agatia cukier w moczu w ciąży może się pojawiać. U Ciebie ta ilość jest niewielka 70mg/dl, jeśli dobrze pamiętam na paskach Keto-diastix mogłaby nawet nie wyjść (nie mam przy sobie pasków, nie sprawdzę tego).
    Jeśli masz niepokój, to możesz godzinę po posiłkach pomierzyć sobie cukry, żeby czegoś nie przeoczyć.

Co do ruchów dziecka - jeśli do tej pory tego nie robiłaś, to stosuj się do schematu: 3x dziennie w okresach największej aktywności dziecka. Może być po głównych posiłkach, może być pomiędzy nimi - liczysz ruchy. Liczysz wyraźne ruchy przez godzinę. Jeśli jest >10 w ciągu pierwszych 15 min, to przestajesz liczyć. Ogólnie za patologię uznaje się, jeśli w 2 kolejnych pomiarach ruchów jest poniżej 6. Taką informację mam z Karowej, ja tak liczę.
    Jesteś już w tak zaawansowanej ciąży, że dziecko jest duże i ma mniej miejsca i ruchy mogą być mniej odczuwalne.
    ALE - jakikolwiek niepokój, przeczucie, coś nie tak czujesz w brzuchu - na IP! To jest tzw. instynkt ciężarnej.

Rozumiem, że ten dr ze szpitala posłuchał tętna Twojego dzieciaczka i wszystko było ok, więc zacznij w spokoju liczyć ruchy i nie stresuj się.

Ważna będzie powtórka badania moczu bez obciążania organizmu wcześniej dużą ilością węglowodanów.

Co do leukocytów - jeśli dobrze rozumiem - w moim labie norma w osadzie moczu do 39/ul, więc się mieścisz.

Dobra i najważniejsze - jak będziesz nadal się tak bardzo stresować, to lepiej jechać ponownie do szpitala, niż siedzieć w domu, robić rozkminę i denerwować dziecko.
    Fatalna sprawa z urlopem Twojego prowadzącego!

3maj się i nie martw tyle. Buziak!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2016, 14:58

• agatia Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goodwill na ketodiastix jest od 5 mg/dl do 160 mg/dl.
    Mi kazali liczyć trochę innym schematem od 25tc :) 2x przez godzinę mam czuć > 6 ruchów, jak czuję mniej liczę kolejną godzinę.
    Ale chyba schemat z Karowej jest lepszy i populwrniejszy :) choć moja ma zazwyczaj 2 aktywności po milion ruchów ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2016, 15:01

• goodwill Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Goodwill na ketodiastix jest od 5 mg/dl do 160 mg/dl.
    Mi kazali liczyć trochę innym schematem od 25tc :) 2x przez godzinę mam czuć > 6 ruchów, jak czuję mniej liczę kolejną godzinę.
    Ale chyba schemat z Karowej jest lepszy :) choć moja ma zazwyczaj 2 aktywności po milion ruchów ;)

Ketony są od 5-160, glukoza: 100-2000 mg/dl - aż ulotkę przeczytałam.
    Agatia - my tu ciągle o glukozie w moczu, nie ketonach.

Zarąbista metoda liczenia ruchów!
    Haha, pisałyśmy w tym samym czasie - każdemu się spodoba co innego. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2016, 15:04

• Agusienka1985 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamenkaa wrote:
    witam ponownie

agatia wróciłam ze szpitala trafiłam na mega glupiego lekarza wrecz można powiedziec olewającego ;/
    Zbadał mnie zwykle badanie gin. mowi ze szyjka wysoko ze wszystko pozamykane .
    Jak sie zglaszałam powiedziałam ze nie czuje ruchow dziecka ...
    czułam ale słabiej... siedząć czekajac na lekarza malutka zaczeła kopać:)
    No ale tętno dziecka zbadał tylko sluchawką i mowi ze jest ok..
    USg i KTG nie zrobił z racji tej że dzis niedziela :O MASAKRA!!!
    kazal zostac w szpitalu ponieważ dzis nie beda nic robic bo niedziela i dopiero jutro
    Tlumacze mu ze bezsensu leżeć jesli wszystko jest ok odmowiłam i mowie ze przyjde z skierowaniem 23 tak jak mialam przyjść. NIc wiecej nie powiedział..
    Jak dawal mi odmowe przyjecia był juz moj mąż zapytałam przy męzu jak z Ta glukoza czy to duzo czy mało totalnie inna rozmowa przy moim męzu mowi ze nie powinno jej być (tyle to ja wiem) i że lepiej powtórzyć badanie jutro moze cos zjadłąm slodkiego i tyle sie dowiedziałam strasznie jestem zawiedziona bo w niczym mi nie pomógł...

Agusienka1985 wiec serio to wysoka norma 0,07g/dl ? moze to zaszkodzić dziecku ? bo w szpitalu nic sie nie dowiedziałam taka Polska służba zdrowia ;/
    Mi lekarz powiedział, ze nawet w ciazy w ilości wyższej niż znikoma nie powinno być glukozy w moczu. Aleee nic z tym nie zrobili ani prowadzący ani diabetolog, bo u mnie sie pojawił wlasnie cukier w moczu, choć nie na czczo. Także wydaje sie mieć sens to co poradzili, powtórzyć badanie, ale już bez słodyczy na noc :) na tym etapie chyba naprawdę nic już nie zagraża taka sytuacja :) pozdr

relganliumoc9u3n.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    goodwill wrote:
    Ketony są od 5-160, glukoza: 100-2000 mg/dl - aż ulotkę przeczytałam.
    Agatia - my tu ciągle o glukozie w moczu, nie ketonach.

Zarąbista metoda liczenia ruchów!
    Haha, pisałyśmy w tym samym czasie - każdemu się spodoba co innego. :)
    Ups masz racje :( looknelam na.ketony odruchowo :) glukoza od 100 do > 2000.
    Ja miałam na.paskach znacznie więcej niż 100, a we krwi 130. I też diab i u mnie i w Wawie machneli na to ręką. Powiedzieli, że po posiłku może się pojawić, jak w.labie nie wychodzi na czczo to mam nie mierzyć. Na Starynk powiedzieli jeszcze, że ciąża to taki stan, w.ktoeymr pojawiają się rzeczy, które w innym stanie być nie powinny. A cukier w moczu nie jest niczym zaskakujacym :) moja diab powiedziała, zebyme się.cieszyla, że w trakcie.krzywej nie bsda się glukozy w moczu, bo przy przekroczeniach kazda ciezarna ma jej full.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2016, 15:18

goodwill lubi tę wiadomość

• kamenkaa Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    goodwill wrzucam Ci wynik badania ...
    Wiesz dzwonilam tez do położnej bo nie dało mi to spokoju mówiła że taka ilość glukozy jak mam ja nie jest wysoka i zapewne zjadłam jakąś bombe kaloryczną przed snem owszem zjadłam i mowila dlatego tak sie stało ze nie widzi powodu by być w szpitalu i że jutro dokladnie zrobić badanie
    Co do ruchów hm moja mała to straszny leniuszek napewno 10 ruchów nie nalicze w ciagu godizny a tymbardziej w ciagu 15min ruszajac brzuszkiem widzę jak on mi faluje i ze sie rusza ale ruchy nie sa mega mocne dlatego jak nie patrze na brzuch bym chyba nawet ich nie czuła .. Natomiast w szpitalu kopła mnie tak mocno az mi sie gwiazdki pokazały chyba na opamietanie (matka nie panikuj) hehe

BAdanie wykonałam z racji tej iż mam te nadciśnienie i lekarz prowadzący często bada mi mocz tak po prostu do kontroli czy nie pojawia sie białko itd

Wiesz co mnie tez zastanawia na dole wyniku zauważ pisze
    "krew pełna" tak jakby badali mnie z krwi....a przecież tylko dawałam mocz .. Może oni sie pomylili ...
    286qsmu.jpg
    2zodbx5.jpg
    2hf5t0n.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2016, 16:24

• goodwill Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamenkaa - podzielam opinię położnej;
    W badaniu masz leukocyty nieco powyżej normy plus trochę bakterii, ale dobrze im się pewnie rosło jak miały cukier w moczu. Jak pisałam - powtórka badania ogólnego jutro ( z zachowaniem radykalnych zasad higieny pobrania - jałowy nowy pojemnik, podmycie!!!) z wynikiem na wizyte w środę. I spróbuj liczyć i zapisywać ile ruchów w określonych porach, będziesz wiedziała czy coś jest nie tak, bo poznasz schemat ruchów dziecka.

Jeśli chodzi o ten napis na dole, to czy nie robiłaś też morfologii?
    Biorąc pod uwagę wynik na pewno zbadali mocz. ;-)

• kamenkaa Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    goodwill wrote:
    Kamenkaa - podzielam opinię położnej;
    W badaniu masz leukocyty nieco powyżej normy plus trochę bakterii, ale dobrze im się pewnie rosło jak miały cukier w moczu. Jak pisałam - powtórka badania ogólnego jutro ( z zachowaniem radykalnych zasad higieny pobrania - jałowy nowy pojemnik, podmycie!!!) z wynikiem na wizyte w środę. I spróbuj liczyć i zapisywać ile ruchów w określonych porach, będziesz wiedziała czy coś jest nie tak, bo poznasz schemat ruchów dziecka.

Jeśli chodzi o ten napis na dole, to czy nie robiłaś też morfologii?
    Biorąc pod uwagę wynik na pewno zbadali mocz. ;-)

Nie- nie robiłam morfolgii tylko oddawałam mocz .. i nie pobierali krwi ..
    2tygodnie temu robiłam morfologie i mocz ale by to teraz pomyłkowo napisali? Dziwne troszkę...
    Pomimo to bardzo Ci dziekuje ze poświeciłaś czas i mi wyjasnilas mega mnie uspokoilaś zrobiłam sobie teraz meliske bo z wrazenia az mi cisnienie podkocyzlo 151/75

• Dorinka Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczebale tu ciężkie tematy :) Ja dzis mam kolejny dzien dziwnych cukrow. Pp sniadaniu 93, po miseczce rosolu z makaronem 83 ( :| ), i po II daniu 113 (wczoraj 83 a zawsze ok 95).
    Dodatkowo meczyk sie zaczyna a tu chipsow nie mozna zjesc :(

3i49o7esw7obg123.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamenka napiszer Ci jeszcze w woli pocieszenia, że mam 2 koleżanki cukrzyczki, jedna zmaga się z cukrzycą od dziecka. Obie mają dzieciaki, jedna planuje 3 dzieciaczka :) one w ciąży mimo pompy miewały bardzo wysokie cukry i cukier w moczu miały bardzo często, a dzieciaki zdrowe, jak rydze :)
    Ja z jedną z nich konsultuje moje wszelkie strachy i demony ;) i tylko słyszę nie panikuj to super cukry, chciałabym takie :)
    A u Ciebie taki.ślad glukozy wcale nie świadczy o cukrzycy, jesteś na finiszu :) spokojnie :)

goodwill, kamenkaa lubią tę wiadomość

• agatia Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka wrote:
    Kurczebale tu ciężkie tematy :) Ja dzis mam kolejny dzien dziwnych cukrow. Pp sniadaniu 93, po miseczce rosolu z makaronem 83 ( :| ), i po II daniu 113 (wczoraj 83 a zawsze ok 95).
    Dodatkowo meczyk sie zaczyna a tu chipsow nie mozna zjesc :(
    Na moje oko masz zupełnie ok cukry :) nawet niskie bym powiedziała :)
    Ja przed meczem zapchalam się kolacją ;) żeby nie korcilo. Ale za dużo zjadłam, więc pewnie skoczek będzie ;) Na podwieczorek pochłonęłam kanapki z dżemem i za dużo bo 121 :) ale tak mi się chciało, że 3 kromki zjadłam z serem i dżemem. Na kolację też 3 kromki - przegielam ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2016, 18:18

goodwill lubi tę wiadomość

• goodwill Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamenkaa wrote:
    Nie- nie robiłam morfolgii tylko oddawałam mocz .. i nie pobierali krwi ..
    2tygodnie temu robiłam morfologie i mocz ale by to teraz pomyłkowo napisali? Dziwne troszkę...
    Pomimo to bardzo Ci dziekuje ze poświeciłaś czas i mi wyjasnilas mega mnie uspokoilaś zrobiłam sobie teraz meliske bo z wrazenia az mi cisnienie podkocyzlo 151/75

To dziwne troszkę, może tak im system pisze po prostu...

Proszę Cię bardzo, cieszę się, że się trochę uspokoiłaś. Ja jak mogę, to pomogę. ;-)
    Tylko proszę, już się nie martw, bo rzeczywiście ciśnienie rośnie.
    A na mocz może dziś jakaś herbatka z żurawiną lub kapsułka z żurawiną plus witaminka C? Będzie dobrze!
    Idę kibicować!

Dorinka - śliczne cukry, nie ma się co czeeepiać...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2016, 18:13

• Dorinka Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zjadlam niedawno 1 dzisiejsza porcje owocow z wasa. Zapchaly mnie te truskawki wiec mam nadzieje ze meczykowa ochota na chipsy przejdzie ;)

Cukry same w sobie ok, nie ma przekroczen ale jak patrze w dzienniczek to jak na mnie albo wysokie albo bardzo niskie.
    Zobaczymy co będzie po owocach bo mnie denerwuje cos ten meczyl ;)

3i49o7esw7obg123.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinko ja też tak mam od kilku tyg, albo.super niskie albo wysokie, brakuje złotego środka ;)

‹‹ 930 931 932 933 934 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ