Hipotrofia- za małe dziecko
-
WIADOMOŚĆ
-
Migotko moja jest strasznie ruchliwa. Nóżki i rączki cały czas pracują . A gdzieś od 2 tygodni opanowała przekręcanie na brzuszek i cały czas tą umiejętność wykorzystuje. Wcale nie chce leżeć na plecach i jak tylko ją położę na plecki to już zaraz jest na brzuszku.
Co do rozszerzania diety to moja też na początku pluła a jakie miny robiła przy pierwszych łyżeczkach jakbym jej niewiadomo co niedobrego dawała. Teraz już ładnie je.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2019, 08:05
Migotka83 lubi tę wiadomość
08.02.2019 ❤ Julka 39t i 1d 2645g 51 cm
-
My rozszerzamy diete od miesiąca. Nikola miała problem ze sciaganiem pokarmu z łyżeczki górną wargą, ale teraz pieknie wcina. Ona ma duży apetyt i moze dlatego tez tak przybiera. Jest bardzo ruchliwa, ciagle się kręci. Chce mi wyrywać łyżeczkę z ręki. Ale ogólnie nie mam problemów z nią, jest dosyć grzecznym dzieckiem. Ma gorsze chwile jak każdy, ale nie mogę narzekać. Też od 2 tygodni przekreca mi się na brzuszek. Tyle że bardzo ulewa przez ten rozszczep. Ale jeszcze trochę ponad 1.5 miesiąca i jak dobrze pójdzie to Nikola będzie miała piękne podniebienie. ❤
Bobby29, Migotka83, Misiabella lubią tę wiadomość
Nikola Mała Wojowniczka 03.01.19 880g i 37cm❤ -
Migotka83 wrote:Dziewczyny, to moja Mała najwolniej przybiera bo 1go skończyła 6 miesięcy i wazy tylko 6185gr,ok 63.5cm. My dopiero zaczniemy rozszerzać dietę ale już to widzę w czarnych kolorach Ona wszystkim pluje. Czy Wasze Maleństwa też są takie ruchliwe? Moja jak nie śpi to ciągle szaleje.
Moja ma już 8 miesięcy i waży około 5 kg . Ma około 62 cm. Więc to my jesteśmy w samym tyle 🙄. Dopiero teraz zaczęła się przekręcać na boki. -
Dziewczyny piękne wagi maluszków macie
My 2,5mc i 2200g, 44cm.
Z jedzeniem jest za to masakra. Z piersi zrezygnowałam ze względu na płuca, za ciężko dla niej. Butelkę próbujemy od tygodnia. W pierwsze 2 dni 2 razy zjadła butle to końca 42ml i to na tyle, teraz pluje. Jak tylko zobaczy butelkę to zamyka oczy, ściska usta i udaje że śpi Heh już mam dość tego szpitala2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
Beates, ale tutaj wiek skorygowany jest sporo niższy od kalendarzowego więc nie ma co porównywać. Pewnie macie wszystko pod kontrolą, a co fizjoterapeuta Wam radzi?
Moja Mała od jakiegoś miesiąca przekręca się na brzuszek, najgorsze że nawet przez sen to robi i nie zawsze wtedy pamięta żeby główkę przekręcić na bok. Dlatego trochę mnie to stresuje.
Evli, widzę że Twoja Maleńka sprytna się zrobiła Takie Maleństwo i jak kombinujeAniołki 8tc 2016 i 6tc 2017
Kochana Kruszynka - hipotrofia 2019 -
Migotko ja mam taki sam stres jak Ty. Julka zasypia na boku, na plecach juz wogóle nie chce a po chwili snu jest na brzuszku podarta na łokciach i śmieje się. Ja ją przekręca na plecy i tak w kółko. Tej nocy chyba z 20 razy. Boję się, że nie obudzę się w momencie jak się przekręca a ona zaśnie z główką do materaca. Problem w tym, że ona nie przekręca się z brzuszka na plecy więc sama sobie nie pomoże.08.02.2019 ❤ Julka 39t i 1d 2645g 51 cm
-
Ania, dokladnie to samo u mnie A najlepsze jest to, ze miesiac temu ona potrafiła sie przekrecic z brzuszka na plecy. Przechylala sie na bok i sila grawitacji na plecy. Teraz nie jest w stanie tego zrobić i jak juz nie moze lub nie chce leżeć na brzuszku to jest ryk. A przez sen robi sie niebezpiecznie. Wczoraj tak delikatnie zaplakala kiedy ja byłam w toalecie. Przyszlam, a jej twarz na materacu...Aniołki 8tc 2016 i 6tc 2017
U mnie od 2 miesiaca maly spi w nocy na brzuszku, elegancko zmienial sobie ustawoenie glowy, raz na jednym raz na drugim policzku, a teraz zaczyna cos kombinowac i spi z ustami i nosem wlasnie blisko materaca. Ja spie w nocy w ratach po 1,5-2 godziny miedzy karmieniami i teraz miedzy 24 a 3-4 nad ranem przkrecam go na plecy, mino ze na brzuchu dluzej i lepiej spi.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2019, 22:13
-
Misiabella, no właśnie dzieci uczą się nowych rzeczy i potrafią zapomnieć to co robily wcześniej... Moja sama sie przekreca w lozeczku z plecow na brzuszek i glowe potrafi ladnie na boku polozyc. No i zazwyczaj tak robi, ale jak widać zdarza jej się jeszcze zapomniec. Mi serce stanelo jak to zobaczylam.
Udało Ci sie przejsc na kp czy dalej kpi?Aniołki 8tc 2016 i 6tc 2017
My po usg, dziś tylko sprawdzali przepływy i wody. Wody w normie, przepływy się nie pogorszyły:) opór w pepowine jest dalej ale ciut lepszy niż ostatnio był 1,55 A dziś 1,5. Więc trzymamy się dalej:) oby pomiary za tydzień były pomyślne, mam nadzieję że Filipek nie spoczął na laurach... przyszły wyniki wymazów też w porządku. Jutro kończymy upragniony 32tc❤
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2019, 13:03
beates, Ania0306, Paulciaa__, Evli, silent, sisi, Migotka83, Misiabella, Bobby29 lubią tę wiadomość
13 cs szczęśliwy ❤
25.01 beta 197
28.01 beta 599
31.01 beta 1636 -
Migotka83 wrote:Beates, ale tutaj wiek skorygowany jest sporo niższy od kalendarzowego więc nie ma co porównywać. Pewnie macie wszystko pod kontrolą, a co fizjoterapeuta Wam radzi?
Moja Mała od jakiegoś miesiąca przekręca się na brzuszek, najgorsze że nawet przez sen to robi i nie zawsze wtedy pamięta żeby główkę przekręcić na bok. Dlatego trochę mnie to stresuje.
Evli, widzę że Twoja Maleńka sprytna się zrobiła Takie Maleństwo i jak kombinuje
Wiek skorygowany 6 miesięcy dokładnie.
Cały czas jest pod kontrolą pediatry- neonatologa i fizjoterapeuty.
Mamy dużo z nią ćwiczyć, stymulować do obrotów .Migotka83 lubi tę wiadomość
-
basia1987 wrote:My po usg, dziś tylko sprawdzali przepływy i wody. Wody w normie, przepływy się nie pogorszyły:) opór w pepowine jest dalej ale ciut lepszy niż ostatnio był 1,55 A dziś 1,5. Więc trzymamy się dalej:) oby pomiary za tydzień były pomyślne, mam nadzieję że Filipek nie spoczął na laurach... przyszły wyniki wymazów też w porządku. Jutro kończymy upragniony 32tc❤
basia1987 lubi tę wiadomość
-
Migotko, niestety kpi, raz na jakis czas trafi sie ze jedno karmienie ma z piersi, ale musi byc senny i spokojny zarazem, a najczesciej jak jest senny to jest tez zdenerwowany. W nocy odpuscilam przystawianie jednak bo sama musze choc troche spac a to by wydluzalo cala akcje, a w dzien czasami sie mi uda wlasnie tak nakarmic i czuje ze je wtedy efektywnie.
-
Hej. Mam problem i może mi coś doradzicie. Lekarz uspokaja a ja mimo to odchodzę od zmysłow.
Usg prenetalne 1 trymestru wykazało że dzieciątko jest o jeden dzień do tyłu względem OM. Na usg w 15 +2 tyg okazało się że dzidzius na podstawie wymiarów jest 4 dni do przodu względem OM. Wszystkie wymiary tj. Bpd hc ac fl na mniej więcej 60 centylu masa 129 g. Wczorajsze usg w 17+2 dziecko jest 2 dni do tyłu względem OM wymiary między 17 a 45 centylem. Masa 183 g 35 centyl. Lekarz uspokaja że wszytsko się mieści w normach a ja nie mogę spać czemu maleństwo tak spadło w pomiarach. Dodam że usg robił ten sam lekarz na tym samym aparacie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2019, 10:40
-
Sovi nie masz wcale powodu do zmartwień. Do 2 tygodni w dół i w górę różnicy to jest norma. Czym ciąża będzie starsza tym i w usg będą większe różnice. A 4 dni to naprawdę żadna różnica. Rzadko kiedy wychodzi wszystko co do dnia.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2019, 10:57
-
Sovi wrote:Hej. Mam problem i może mi coś doradzicie. Lekarz uspokaja a ja mimo to odchodzę od zmysłow.
Usg prenetalne 1 trymestru wykazało że dzieciątko jest o jeden dzień do tyłu względem OM. Na usg w 15 +2 tyg okazało się że dzidzius na podstawie wymiarów jest 4 dni do przodu względem OM. Wszystkie wymiary tj. Bpd hc ac fl na mniej więcej 60 centylu masa 129 g. Wczorajsze usg w 17+2 dziecko jest 2 dni do tyłu względem OM wymiary między 17 a 45 centylem. Masa 183 g 35 centyl. Lekarz uspokaja że wszytsko się mieści w normach a ja nie mogę spać czemu maleństwo tak spadło w pomiarach. Dodam że usg robił ten sam lekarz na tym samym aparacie.❤Ada&Pola❤
-
Dziewczyny u nas niestety gorzej. Przepływy się pogorszyły a mała właściwie od tygodnia nie urosła. Teraz przepływy są na granicy normy. Mam skierowanie na piątek do poradni hipotrofii przy szpitalu w którym mam umowione CC (oczywiście miejsc nie ma ale lekarka ustalała telefonicznie ze ma mnie ktoś tam zobaczyć), możliwe że będą nas rozpakowywać wcześniej. Bardzo się martwię♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️
Novum ICSI
Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
ET 20.06.2017
Crio 31.10.2018
Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt Harmony OK. Dziewczynka
2 mrożaki -
Bobby masz juz ciąże donoszoną. Maluch jest juz bardzo dobrze wykształcony, a że drobny to szybko nadrobi na zewnątrz. Czasami lepiej kilka dni wczesniej, niz o jeden dzien za pozno. Z przepływami nie ma żartów. Lepiej urodzić drobniejsze dziecko niz niedotlenione, w zamartwicy. Lekarze wiedzą co robią. Będzie dobrze😊
beates, Migotka83, Bobby29 lubią tę wiadomość
Nikola Mała Wojowniczka 03.01.19 880g i 37cm❤