X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Hipotrofia- za małe dziecko
Odpowiedz

Hipotrofia- za małe dziecko

Oceń ten wątek:
  • Ania0306 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2019, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotko moja jest strasznie ruchliwa. Nóżki i rączki cały czas pracują :). A gdzieś od 2 tygodni opanowała przekręcanie na brzuszek i cały czas tą umiejętność wykorzystuje. Wcale nie chce leżeć na plecach i jak tylko ją położę na plecki to już zaraz jest na brzuszku.
    Co do rozszerzania diety to moja też na początku pluła a jakie miny robiła przy pierwszych łyżeczkach jakbym jej niewiadomo co niedobrego dawała. Teraz już ładnie je.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2019, 08:05

Migotka83 lubi tę wiadomość

08.02.2019 ❤ Julka 39t i 1d 2645g 51 cm
    iv09jw4z1f5kql8q.png
  • Paulciaa__ Przyjaciółka

Wysłany: 3 sierpnia 2019, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My rozszerzamy diete od miesiąca. Nikola miała problem ze sciaganiem pokarmu z łyżeczki górną wargą, ale teraz pieknie wcina. Ona ma duży apetyt i moze dlatego tez tak przybiera. Jest bardzo ruchliwa, ciagle się kręci. Chce mi wyrywać łyżeczkę z ręki. Ale ogólnie nie mam problemów z nią, jest dosyć grzecznym dzieckiem. Ma gorsze chwile jak każdy, ale nie mogę narzekać. Też od 2 tygodni przekreca mi się na brzuszek. Tyle że bardzo ulewa przez ten rozszczep. Ale jeszcze trochę ponad 1.5 miesiąca i jak dobrze pójdzie to Nikola będzie miała piękne podniebienie. ❤

Bobby29, Migotka83, Misiabella lubią tę wiadomość

Nikola Mała Wojowniczka 03.01.19 880g i 37cm❤
  • beates Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2019, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotka83 wrote:
    Dziewczyny, to moja Mała najwolniej przybiera bo 1go skończyła 6 miesięcy i wazy tylko 6185gr,ok 63.5cm. My dopiero zaczniemy rozszerzać dietę ale już to widzę w czarnych kolorach ;-) Ona wszystkim pluje. Czy Wasze Maleństwa też są takie ruchliwe? Moja jak nie śpi to ciągle szaleje.

Moja ma już 8 miesięcy i waży około 5 kg . Ma około 62 cm. Więc to my jesteśmy w samym tyle 🙄. Dopiero teraz zaczęła się przekręcać na boki.

• Evli Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2019, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny piękne wagi maluszków macie :)
    My 2,5mc i 2200g, 44cm.
    Z jedzeniem jest za to masakra. Z piersi zrezygnowałam ze względu na płuca, za ciężko dla niej. Butelkę próbujemy od tygodnia. W pierwsze 2 dni 2 razy zjadła butle to końca 42ml i to na tyle, teraz pluje. Jak tylko zobaczy butelkę to zamyka oczy, ściska usta i udaje że śpi ;) Heh już mam dość tego szpitala :/

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • Migotka83 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 04:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beates, ale tutaj wiek skorygowany jest sporo niższy od kalendarzowego więc nie ma co porównywać. Pewnie macie wszystko pod kontrolą, a co fizjoterapeuta Wam radzi?

Moja Mała od jakiegoś miesiąca przekręca się na brzuszek, najgorsze że nawet przez sen to robi i nie zawsze wtedy pamięta żeby główkę przekręcić na bok. Dlatego trochę mnie to stresuje.

Evli, widzę że Twoja Maleńka sprytna się zrobiła ;-) Takie Maleństwo i jak kombinuje ;-)

Aniołki 8tc 2016 i 6tc 2017
    Kochana Kruszynka - hipotrofia 2019
  • Ania0306 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotko ja mam taki sam stres jak Ty. Julka zasypia na boku, na plecach juz wogóle nie chce a po chwili snu jest na brzuszku podarta na łokciach i śmieje się. Ja ją przekręca na plecy i tak w kółko. Tej nocy chyba z 20 razy. Boję się, że nie obudzę się w momencie jak się przekręca a ona zaśnie z główką do materaca. Problem w tym, że ona nie przekręca się z brzuszka na plecy więc sama sobie nie pomoże.

iv09jw4z1f5kql8q.png
  • Migotka83 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania, dokladnie to samo u mnie :-( A najlepsze jest to, ze miesiac temu ona potrafiła sie przekrecic z brzuszka na plecy. Przechylala sie na bok i sila grawitacji na plecy. Teraz nie jest w stanie tego zrobić i jak juz nie moze lub nie chce leżeć na brzuszku to jest ryk. A przez sen robi sie niebezpiecznie. Wczoraj tak delikatnie zaplakala kiedy ja byłam w toalecie. Przyszlam, a jej twarz na materacu...

• Misiabella Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie od 2 miesiaca maly spi w nocy na brzuszku, elegancko zmienial sobie ustawoenie glowy, raz na jednym raz na drugim policzku, a teraz zaczyna cos kombinowac i spi z ustami i nosem wlasnie blisko materaca. Ja spie w nocy w ratach po 1,5-2 godziny miedzy karmieniami i teraz miedzy 24 a 3-4 nad ranem przkrecam go na plecy, mino ze na brzuchu dluzej i lepiej spi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2019, 22:13

Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • Migotka83 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2019, 02:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiabella, no właśnie dzieci uczą się nowych rzeczy i potrafią zapomnieć to co robily wcześniej... Moja sama sie przekreca w lozeczku z plecow na brzuszek i glowe potrafi ladnie na boku polozyc. No i zazwyczaj tak robi, ale jak widać zdarza jej się jeszcze zapomniec. Mi serce stanelo jak to zobaczylam.

Udało Ci sie przejsc na kp czy dalej kpi?

• basia1987 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2019, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po usg, dziś tylko sprawdzali przepływy i wody. Wody w normie, przepływy się nie pogorszyły:) opór w pepowine jest dalej ale ciut lepszy niż ostatnio był 1,55 A dziś 1,5. Więc trzymamy się dalej:) oby pomiary za tydzień były pomyślne, mam nadzieję że Filipek nie spoczął na laurach... przyszły wyniki wymazów też w porządku. Jutro kończymy upragniony 32tc❤

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2019, 13:03

beates, Ania0306, Paulciaa__, Evli, silent, sisi, Migotka83, Misiabella, Bobby29 lubią tę wiadomość

3jgxvfloilgh1ndu.png

13 cs szczęśliwy ❤
    25.01 beta 197
    28.01 beta 599
    31.01 beta 1636
  • beates Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2019, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotka83 wrote:
    Beates, ale tutaj wiek skorygowany jest sporo niższy od kalendarzowego więc nie ma co porównywać. Pewnie macie wszystko pod kontrolą, a co fizjoterapeuta Wam radzi?

Moja Mała od jakiegoś miesiąca przekręca się na brzuszek, najgorsze że nawet przez sen to robi i nie zawsze wtedy pamięta żeby główkę przekręcić na bok. Dlatego trochę mnie to stresuje.

Evli, widzę że Twoja Maleńka sprytna się zrobiła ;-) Takie Maleństwo i jak kombinuje ;-)

Wiek skorygowany 6 miesięcy dokładnie.
    Cały czas jest pod kontrolą pediatry- neonatologa i fizjoterapeuty.
    Mamy dużo z nią ćwiczyć, stymulować do obrotów .

Migotka83 lubi tę wiadomość

• Ania0306 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2019, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    basia1987 wrote:
    My po usg, dziś tylko sprawdzali przepływy i wody. Wody w normie, przepływy się nie pogorszyły:) opór w pepowine jest dalej ale ciut lepszy niż ostatnio był 1,55 A dziś 1,5. Więc trzymamy się dalej:) oby pomiary za tydzień były pomyślne, mam nadzieję że Filipek nie spoczął na laurach... przyszły wyniki wymazów też w porządku. Jutro kończymy upragniony 32tc❤
    Super wieści Basiu :)

basia1987 lubi tę wiadomość

iv09jw4z1f5kql8q.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2019, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotko, niestety kpi, raz na jakis czas trafi sie ze jedno karmienie ma z piersi, ale musi byc senny i spokojny zarazem, a najczesciej jak jest senny to jest tez zdenerwowany. W nocy odpuscilam przystawianie jednak bo sama musze choc troche spac a to by wydluzalo cala akcje, a w dzien czasami sie mi uda wlasnie tak nakarmic i czuje ze je wtedy efektywnie.

Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2019, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Mam problem i może mi coś doradzicie. Lekarz uspokaja a ja mimo to odchodzę od zmysłow.
    Usg prenetalne 1 trymestru wykazało że dzieciątko jest o jeden dzień do tyłu względem OM. Na usg w 15 +2 tyg okazało się że dzidzius na podstawie wymiarów jest 4 dni do przodu względem OM. Wszystkie wymiary tj. Bpd hc ac fl na mniej więcej 60 centylu masa 129 g. Wczorajsze usg w 17+2 dziecko jest 2 dni do tyłu względem OM wymiary między 17 a 45 centylem. Masa 183 g 35 centyl. Lekarz uspokaja że wszytsko się mieści w normach a ja nie mogę spać czemu maleństwo tak spadło w pomiarach. Dodam że usg robił ten sam lekarz na tym samym aparacie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2019, 10:40

Pola jest już z nami:*

Emilka :*
    km5sio4p4vcbay7l.png
  • Ania0306 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2019, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sovi nie masz wcale powodu do zmartwień. Do 2 tygodni w dół i w górę różnicy to jest norma. Czym ciąża będzie starsza tym i w usg będą większe różnice. A 4 dni to naprawdę żadna różnica. Rzadko kiedy wychodzi wszystko co do dnia. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2019, 10:57

iv09jw4z1f5kql8q.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2019, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sovi wrote:
    Hej. Mam problem i może mi coś doradzicie. Lekarz uspokaja a ja mimo to odchodzę od zmysłow.
    Usg prenetalne 1 trymestru wykazało że dzieciątko jest o jeden dzień do tyłu względem OM. Na usg w 15 +2 tyg okazało się że dzidzius na podstawie wymiarów jest 4 dni do przodu względem OM. Wszystkie wymiary tj. Bpd hc ac fl na mniej więcej 60 centylu masa 129 g. Wczorajsze usg w 17+2 dziecko jest 2 dni do tyłu względem OM wymiary między 17 a 45 centylem. Masa 183 g 35 centyl. Lekarz uspokaja że wszytsko się mieści w normach a ja nie mogę spać czemu maleństwo tak spadło w pomiarach. Dodam że usg robił ten sam lekarz na tym samym aparacie.
    Nie masz się czym martwić. 2 dni względem OM to żaden odchyl tak naprawdę ;) związane jest to z tym, że pomiary USG nie są idealnie precyzyjne - lekarzowi się może reka omsknąc o 1mm i już mniejsze dziecko. Dlatego przyjmuje się, że dopiero różnica powyżej 2 tygodni jest alarmujaca. ;)

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2019, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny u nas niestety gorzej. Przepływy się pogorszyły a mała właściwie od tygodnia nie urosła. Teraz przepływy są na granicy normy. Mam skierowanie na piątek do poradni hipotrofii przy szpitalu w którym mam umowione CC (oczywiście miejsc nie ma ale lekarka ustalała telefonicznie ze ma mnie ktoś tam zobaczyć), możliwe że będą nas rozpakowywać wcześniej. Bardzo się martwię :(

♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️

Novum ICSI
    Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
    Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
    ET 20.06.2017 :(
    Crio 31.10.2018 :(
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • Ania0306 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2019, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobby wiem, że ciężko się nie martwić. Jesteś już w wysokim tygodniu i waga dziecka nie jest taka zła więc możesz rodzić. Będzie dobrze. Trzymam kciuki! :)

Bobby29, Migotka83 lubią tę wiadomość

iv09jw4z1f5kql8q.png
  • Evli Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2019, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobby będzie dobrze! Tak jak mówi Ania jesteś już w 38tc ciałka maluch nabierze po narodzinach :) Trzymaj się :)

Migotka83, Bobby29 lubią tę wiadomość

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • Paulciaa__ Przyjaciółka

Wysłany: 7 sierpnia 2019, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobby masz juz ciąże donoszoną. Maluch jest juz bardzo dobrze wykształcony, a że drobny to szybko nadrobi na zewnątrz. Czasami lepiej kilka dni wczesniej, niz o jeden dzien za pozno. Z przepływami nie ma żartów. Lepiej urodzić drobniejsze dziecko niz niedotlenione, w zamartwicy. Lekarze wiedzą co robią. Będzie dobrze😊

beates, Migotka83, Bobby29 lubią tę wiadomość

Nikola Mała Wojowniczka 03.01.19 880g i 37cm❤
‹‹ 147 148 149 150 151 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ