X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Macica dwurożna a ciąża
Odpowiedz

Macica dwurożna a ciąża

Oceń ten wątek:
  • Natalia Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2013, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy ktoras z Was ma moze taka wade macicy i fasolke w brzuchu?
    Czy jestescie na dodatkowych lekach i jakoś inaczej prowadzone w ciąży?

relgh371zv6v421k.png
  • Matylda36 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2013, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam macicę dwurozną.
    Na razie dostaję no-spę forte 2 razy dziennie, aby pomóc jej pracować, bo sama sobie nie poradzi. Dodatkowo od początku ciąży leżę z chodzeniem tylko na siusiu. I jestem pod obserwacją poprzez usg co tydzień, w razie potrzeby dadzą mi silniejsze leki.
    Biorę jeszcze duphaston, ale to ze względu na wcześniejsze dwa poronienia.

Mama najcudowniejszych skarbów :-)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 sierpnia 2013, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2014, 13:34

• Natalia Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2013, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. Ja wiedzialam ze mam taka wadę przed ciaza i w 5tc na wizycie dostalam duphaston, bo lekarz powiedział, ze to pomoże rozluźnić macice. Nie mówil nic o nospie i kazal sie nie denerwować, ale jak przejrzalam Google to blady strach mnie ogarnal.
    Moj gin kazal,wszystko robić i nie leżeć plackiem, ale trochę sie boje.

relgh371zv6v421k.png
  • patti Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2013, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie podejrzewali macice w ksztalcie serca, ale jakos to nie wplynelo na rozwoj ciazy :-)

relgj44jue1dlo58.png
    1usajw4z7ftqbyah.png

• Matylda36 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2013, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia wady rozwojowe macicy są bardzo rzadkie i niestety prawie każda wada jest trochę inna. Ważne jest indywidualne podejście do przypadku i dobra diagnoza. U mnie różni pseudolekarze znajdowali u mnie różne wady, dwurożność, przegrodę, sercowatą, nawet podwójną macicę.
    Dopiero jak trafiłam do specjalisty, który zajmuje się tego typu wadami, okazało się jak jest naprawdę. U mnie zdiagnozowano aż 3 wady (przegrodę całkowitą, dwurożność i tyłozgięcie), jedną wadę usunięto operacyjnie, ale z dwurożnością nic się nie robi. U mnie macica akurat sama ma problem by się prawidłowo rozszerzać, stąd takie zalecenia, u Ciebie może być zupełnie inaczej.
    U niektórych dziewczyn dwurożność nie ma żadnego wpływu na ciążę i poród.
    na innym forum poznałam dziewczynę, która w lipcu urodziła z tą wadę, przez cesarkę (bo tak najczęściej kończą się porody z tą wadą), ale w terminie i córeczka jest zdrowa jak ryba :-)

aneczka1983 lubi tę wiadomość

• Natalia Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2013, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matylda dzięki za wyjaśnienie. Może po prostu skonsultuje się z jakimś jeszcze jednym lekarzem i bede miała 2 opinie to troche wyluzuję i postaram się nastawić pozytywnie. Stres pewnie nie pomaga.
    Trzymam kciuki za wszystkie fasolki w dwurożnych i podobnych macicach żebyśmy ładnie donosiły :)

relgh371zv6v421k.png
  • Matylda36 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2013, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia konsultuj ile się da i testuj lekarza, czy wie o czym mówi i rozróżnia wady ;-) bo nawet u lekarzy spotkałam się, że dla niektórych dwurożność i przegroda to jedno i to samo było :-D

Za Ciebie inne "podobne" dziewczyny też trzymam kciuki. Natalia i koniecznie dawaj znać czego się dowiedziałaś i głowa do góry. MUSI BYĆ DOBRZE1 Jest trudno, ale musi być dobrze ;-)

Natalia lubi tę wiadomość

• Natalia Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2013, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W poniedziałek ide na usg do innego lekarza - zobaczymy co powie.Mam nadzieje, ze nie dostane rozdwojenia jaźni po tej wizycie ;) no i chciałabym juz zobaczyc serducho - mam nadzieje, ze juz będzie :)
    A w jakim mieście przyjmuje Twoj specjalista od wad macicy?

relgh371zv6v421k.png
  • Matylda36 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2013, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w Warszawie

• Natalia Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2013, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matylda, a napiszesz jak sie nazywa. Tu lub jeśli wolisz na prv. Jeśli druga wizyta cos mi pogmatwa to mialabym kolo ratunkowe u sprawdzonego lekarza.

relgh371zv6v421k.png
  • Natalia Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2013, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarz robiący USG, zobaczyl cos w drugim rogu - opisał jako :pseudociązowy pecherzyk. Ale powiedział też, ze w zaawansowanej ciazy macica dwurozna nie bedzie miala zadnego znaczenia. Troche czułam, ze to zbagatelizował.

relgh371zv6v421k.png
  • Matylda36 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2013, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CIekawe co to jest u Ciebie w tym drugim rogu?
    Wysłałam Ci zaproszenie, to Ci na prive'a napiszę kto, gdzie i co?
    Tyłozgięcie w zaawansowanej ciąży nie ma znaczenia, ale macica dwurożna, tutaj można by było dyskutować. No chyba, że masz akurat tak minimalną wadę, że rzeczywiście ma rację.

• Natalia Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2013, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki. Pierwszy lekarz powiedział, ze moze skutkować wczesnym porodem, wplywem na niedomaganie szyjki tez.

relgh371zv6v421k.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2013, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia czy lekarz coś mówił jeszcze na kolejnych wizytach o Twojej macicy? ja ostatnio zapomniałam pytać mojego lekarza co z moją delikatną dwurożna macica. We wtorek na pewno zapytam-bo ide na wizyte.

• Matylda36 Autorytet

Wysłany: 25 września 2013, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marysia0312 koniecznie daj znać po wizycie, bo wielu lekarzy bagatelizuje sprawę, a dla nas z tą wadą każda mądra wiedza zaangażowanego lekarza jest ważna.

Ja mam teraz co dwa tygodnie badaną szyjkę macicy. Zaczynają ją u mnie obserwować, bo jest ryzyko niewydolności, ewentualnie założą krążek lub szew. Co do samej jamy macicy mam też co dwa tygodnie teraz badaną jej wielkość i sprawdzają czy się rozszerza pod wpływam leków i czy dziecko ma miejsce. W 22 tygodniu mam mieć jakieś bardziej szczegółowe badania i ewentualnie lekarz chce zastosować nowe leki, aby pomóc mojej macicy jak najbardziej się rozszerzyć, by poród odbył się jak najpóźniej.

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2013, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też co wizyte bada szyjkę i robi usg - ale raczej przygląda się tylko dzidziusiowi. W sumie tylko na pierwszej wizycie -kiedy byłam potwierdzić ciąże zauważył ,że minimalnie mam kształy macicy dwurożnej. Pamiętam jeszcze mi pokazał i w sumie nie wygladało to tak źle- w porównaniu do macic dwurożnych które widziałam w internecie. Ale zapytam teraz we wtorek bo nie daje mi to spokoju.

• celia Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2013, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, nie wiem czy jeszcze odwiedzacie czasem ten wątek. U mnie jakiś czas temu zdiagnozowano dwurożną macicę. Ale przyznam, że co lekarz to opinia. Jedni, że przegroda, drudzy, że po prostu macica innego kształtu itp.
    Z tego co widzę po Waszych suwaczkach, nie ma się czego obawiać :D

p19ucsqvqom8u4oa.png
    wnid9vvjzm38tk1g.png
  • olitka Ekspertka

Wysłany: 18 grudnia 2013, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, też jestem właścicielką "dziwnej macicy" jak to ją nazwał lekarz robiąc USG na izbie przyjęć :) nawet zawołał stażystów żeby sobie obejrzeli:)
    podobno mam dwurożną ale też były przypuszczenia o przegrodzie a nawet szukali drugiej szyjki bo być może mam dwie:)
    Pomimo mojej wady (mój lekarz mówi ładniej "urody") urodziłam zdrowego synka:) Także głowa do góry - będzie dobrze:)

Patti_MG lubi tę wiadomość

f2w39n7304tem5zg.png

dqprx1hpbjoqfhgk.png
  • Natalia Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2013, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, u mnie okazało się niestety, ze sztuką sie skraca i otwiera. Jeśli nie mam infekcji, to za tydzien będę miala zalozony krążek na szyjke. No i L4.
    czy ktoras z Was ma krążek zalozony?
    zmartwilam sie,bo wyniki mam ogólnie swietne a tu taka nowina:(

relgh371zv6v421k.png
1 2 3 4
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ